2010. november 26.

Kis kukta

Magyaros húsos tekercs

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 50 dkg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál édesnemes pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 dl főzőtejszín, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só.

Elkészítése: A megmosott sertéscombról a hártyákat, apró zsíros részeket levágjuk, megmossuk, és paprikást készítünk belőle. A füstölt szalonnát felkockázzuk, és forró serpenyőben kisütjük. Megfonnyasztjuk benne a megtisztított, apró kockákra vágott vöröshagymát. Meghintjük pirospaprikával, és rátesszük a kisebb kockákra vágott húst. Többször megkevergetjük. Amikor megpuhult, behabarjuk tejszínnel és a tejföllel elkevert liszttel. Jól kiforraljuk. A húst apróra vagdaljuk, adunk hozzá kevés paprikás mártást, hogy pépes, kenhető állagú legyen. A réteslapot ügyesen kihajtogatjuk, és megkenjük langyosra melegített olajjal. A húsos tölteléket a réteslapra halmozzuk, és óvatosan feltekerjük. A tetejét vajjal megkenjük, és 180 oC-ra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Ha kihűlt, rézsútosan felszeleteljük. Kevés paprikamártást öntünk alá, a többit külön tálban kínáljuk.

Almás tekercs

Hozzávalók 6 személyre: 28 dkg finomliszt, 8 dkg vaj, 1 natúr joghurt, csipetnyi só A töltelékhez: 1 kg alma, 1 vaníliás cukor, 2 kk. fahéj, 4 maréknyi kristálycukor, olvasztott vaj.

Elkészítése: Egy tálban összekeverjük a vajat, a lisztet, a joghurtot és a sót, majd elfelezzük, és kinyújtjuk. A lereszelt almát megcukrozzuk, összekeverjük a vaníliás cukrot és a fahéjat, majd az olvasztott vajjal megkent tésztán eloszlatjuk, és behajtogatjuk. Mindkettőt tepsibe tesszük, kívülről is beolajozzuk vagy vajazzuk, majd közepes lángon készre sütjük.