2010. november 26.

Tizenöt éves a Coop üzletlánc

Az Európai Kereskedelem Napja hagyományos ünneppé vált Magyarországon is. Szervezője a VOSZK (Vállalkozások Országos Szövetsége), és a KISOSZ (Kiskereskedelem Országos Szö-vetsége), így a Coop üzletlánc is. November 3-án, Budapesten a Grand Hotel Hungária díszterében megtartott ünnepségen dr. Ma-tolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kereskedelemben végzett kiemelkedően eredményes tevékenysége elismeréséül miniszteri kitüntetésben részesítette Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatóját.

– Nagy meglepetés volt a számomra, fontos elismerés ez, különösen ebben a mai nehéz gazdasági helyzetben. Csapatembernek tartom magam, az elismerés személyemen kívül a cégemnek, a csapatomnak is szól. Talán a cég eddigi működését, sikereit, a piacon betöltött szerepét ismerték el ezzel. A cégen belül is, de mint Coop-alapító, mindig az összefogásnak voltam a híve, mi több, a hirdetője is – mondta a vezérigazgató, majd szólt arról, hogy idén tizenöt éves lett a Coop üzletlánc.

Az alkalomból november 10-én jubileumi ünnepséget tartottak a Művészetek Palotájában. Közel ezer meghívott részvételével alapítók, a Coop üzletlánc dolgozói és vezetői számot vetettek az elmúlt 15 évről. A rendezvényen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, melyet nagy megtiszteltetésnek vettek, hiszen ilyen rangos vendégről még nem számolhattak be a Coop üzletlánc 15, illetve az áfészek 40 éves történetében. Előtte Demján Sándor, a VOSZK elnöke méltatta az üzletláncot, ahogy a magyar piacon tartja magát, annak ellenére, hogy egyes multinacionális cégek már leírták őket, azt jósolták, hogy 2000-re ez a szerveződés meg fog szűnni. Szövetségre buzdított a magyarországi takarékszövetkezetekkel.

Orbán Viktor beszédében kitért arra, hogy a Coop üzletlánc fontos az ország számára, hiszen ott vannak olyan helyeken is, ahol a multiknak esze ágában sincs megjelenni. Az üzletlánc az ország egyik legnagyobb munkáltatója, közel 32 ezer munkavállalót foglalkoztat a legnagyobbtól a legkisebb településig. A miniszterelnök megerősítette: a Coop üzletláncban nem csak beszélnek a magyar árukról, a magyar munkahelyekről, a polcaikon 90 százalékban magyar árut, terméket forgalmaznak, és magyar beszállítókat foglalkoztatnak. A Coop üzletlánc a válságban is állta a sarat. Mindent megtettek a túlélésért. Ők azok, akikre lehet építeni a kereskedelemben, a magyar gazdaságban.

Lovas József