XLII. évfolyam 25. szám

2010. június 25.

Elhelyezték az alapkövet

Még az idén visszajöhetnek a bölcsisek

Csendes-Merza Ágnes, Szirbik Imre és Bődi János elhelyezik az alapkövetKözel 200 millió forintos beruházás keretében valósulhat meg a városi bölcsőde korszerűsítése. A jelenlegi hetvenről száz férőhelyesre bővül az intézmény, hiszen a Dél-alföldi Operatív Programban nyertes pályázatnak köszönhetően az önkormányzat 178 milliós támogatáshoz jutott. A bölcsődések most a Klauzál utcai óvodában várják, hogy talán még idén visszaköltözhessenek a Vásárhelyi úti, megszépült és kibővült épületbe.

2010. június 25.

Kórházi ünnep

A Semmelweis-nap az egészségügyi dolgozók legnagyobb ünnepe. Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője" szimbolikus alak, hisz nem félt változtatni, még ha el is veszítette ezzel az őt támogatókat.

Az egészségügy nem csak az ágazat több százezer dolgozójának fontos, hanem az egész társadalom ügye.

A Dr. Bugyi István Kórház Orvosi Múzeumában rendeznek Semmelweis-napi ünnepséget július 1-jén, csütörtökön 13 órakor. Az eseményen ünnepi megemlékezést hallhatnak a jelenlévők dr. Gyenes Ágota orvos-igazgatótól, ünnepi köszöntőt mond dr. Baráth Lajos mb. főigazgató. Ezt követően kinevezések, előléptetések és elismerések átadására kerül sor.

2010. június 25.

Malacuk lett

A Benedek családban a hatéves Dani lesz a kismalac gazdájaRendszeres olvasóink megszokhatták már, hogy hétről-hétre beszámolunk valamilyen, uniós program keretében lezajlott projekt átadásáról. Ezen a héten lapunk ilyennel nem tud szolgálni, viszont a cikk írója nem tud elmenni a kínálkozó ziccer mellett és a szójátékot kihasználva úgy fogalmazni: az önkormányzat legutóbb kismalacokat adott át.

2010. június 25.

Fogadóóra

Demeter Attila, a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart június 30-án, szerdán 18 órakor. A fogadóórán a képviselői munka féléves értékelésére kerül sor. Az érdeklődő lakosságot a Csongrádi út 3. sz. alatt lévő Vízmű Kft. épületében várja a képviselő.

2010. június 25.

Elloptak 420 kiló paprikát

Egymillió forint értékű dohány- és vegyi áru, valamint ital tűnt el az egyik derekegyházi vegyesboltból június 16-ára virradóra. A tolvajok mindezen felül 150 ezer forintnyi rongálási kárt is okoztak.

Újabb vásárlót csapott be egy internetes csaló, aki laptopot ajánlott fel megvételre az egyik online portálon keresztül, ám az összeg átutalását követően a mai napig nem szállította le a számítógépet.

Szentes külterületén, az egyik tanyánál parkoló traktor tanksapkáját feszítették le a bűnözők, majd 70 liter gázolajat loptak ki az üzemanyagtartályból. Nagytőkén egy kotrógépből szerszámosládát és a benne lévő eszközöket vitték el ismeretlenek.

Egy 30 és egy 25 ezer forint értékű kerékpárt loptak el az elmúlt napokban Szentesen. Az előbbit egy Csallány Gábor-parti ház előtti kerékpártartóból vitték el, úgy, hogy a bringa le volt zárva, a másikat, egy Cruisert pedig a Horváth Mihály utcából kötötték el, fényes nappal.

Levágták a villanyvezetékét, majd hosszabbítóval együtt loptak el egy villanymotort Fábiánsebestyén-ben. A kár eléri a százezer forintot.

Az egyik Szarvasi úti fóliasátorban is tolvajok jártak, a bűnözők 35 láda, mintegy 420 kilónyi fehérpaprikát loptak el június 17–18-a között. A megtermelt zöldség értéke több, mint 200 ezer forint.

H. V.

2010. június 25.

Megégett a férfi

Tűzesethez riasztotta egy 42 éves férfi a tűzoltókat Szentesen. A város szélén lakó férfi szerdán reggel 6 óra előtt nem sokkal, arra ébredt, hogy füst önti el a lakóhá-zat, amelyben mozgássérült édesapjával lakott. Gyorsan a füst forrását kereste, amely az apa szobájából eredt. Ezt észlelve azonnal értesítette a tűzoltóságot, akik perceken belül a helyszínen voltak és eloltották a tüzet. Az oltást követően találtak rá a szobában a részben megégett 64 éves férfi holttestére. A tűzeset körülményeit a rendőrségi eljárás mellett tűzvizsgáló szakértő bevonásával vizsgálja a tűzoltóság – olvasható a police.hu internetes portálon.

2010. június 25.

A permetezés felelősség (2.)

A kerti növényeket gombák, rovarok, baktériumok, és vírusok támadhatják. A legnagyobb gondot – különösen ebben az esős időben – a gombák okozzák. A baktériumok is jelen vannak. A tűzelhalás az almatermésűeknél az idén talán nem anynyira súlyos, mint az elmúlt években, ha időben elkészülünk a megelőző kezelésekkel. Sajnos a gombás fertőzéseknek ez a rendkívül párás idő, mely néha-néha fel is melegszik, ideális táptalajt jelent. Az őszibarackosoknál a levélfodrosodás egyre erőteljesebb, a kajszibaracknál és a meggynél pedig a moníliás fertőzés terjed egyre jobban. A szőlőben a peronoszpóra talált tökéletes életkörülményeket.

2010. június 25.

Bácskatopolyán jártunk

Bábi AttilaSzentes vajdasági testvértelepülésén, a közel 40 ezer lakosú Bácskatopolyán próbáltunk új lehetőségeket találni elsősorban a média, a sport és az idegenforgalmi kapcsolatok bővítése terén.

Bábi Attila polgármester örömmel fogadott bennünket és üdvözölte azt a civil kezdeményezést, hogy a testvérvárosok lakosai megismerjék egymást, és azokat a lehetőségeket, amelyek a két település közötti kapcsolatokat tovább erősíthetik.

2010. június 25.

Fontos a "Köszönöm"

Olvasóink írják

Kátai Ferenc, lapunk olvasója szeretné megosztani gondolatait az emberséges magatartásról, hozzáállásról. Levelében leírja, hogy a Kisér városrészben szorgalmasan és a közérdeknek megfelelően dolgozik a vízóra-leolvasó. Figyelmezteti a lakosságot a sok fogyasztásra, illetve felveti – ha többet fogyasztottak, mint szoktak – a csőrepedés lehetőségét, annak vizsgálatát. Feri bácsi június 7-én az vízmérőóra állását papírra írta és a levélládára rögzítette. A leolvasó ezt "Köszönöm"-el viszonozta. Emberibb, mint a szokásos "X". A családjuk is köszöni.

2010. június 25.

Egy látogatás tapasztalatai

A nyugdíjas pedagógus szakszervezet nevében írt levelet Murvai Gáborné. A klubvezető beszámolt arról, hogy a közelmúltban meglátogatták a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthont.

Az ott látottakról és tapasztaltakról idézünk a levélből.

"Nem volt hiábavaló az egymilliárdos beruházás. Az otthon kívül és belül is reményeinken felüli volt. Kiváló a megközelítés, az épület a szökőkúttal a Kurca partján nagyon szép. Az otthon vezetői szintenként bemutatták a lakószobákat, a kikapcsolódást és hasznos időtöltést biztosító foglalkozó termeket. Ezen kívül szívet melengető látvány volt a kis kápolna is. Sok ismerőssel találkoztunk, akik örültek látogatásunknak. Azt éreztük, hogy nagyon családias a hangulat az intézményben. A súlyosabb betegségben szenvedőket odaadással, törődéssel és szeretettel ápolják a nővérek. Összegezve: jó érzéssel távoztunk. Köszönjük, hogy mindezekről meggyőződhettünk."

2010. június 25.

Egzotikum a színházban

A szentesi művelődési központ szervezésében, a nyári szabadtéri színházban június 27-én, vasárnap fél 9-kor a Pom'Kanel Táncegyüttes műsorát láthatja a közönség. A táncegyüttes a Karib-térség legismertebb képviselője. Varázslatos színekkel, fülbemászó dallamokkal, az alma és a fahéj egzotikus ízével lép színpadra. Jegyek válthatók a Művelődési és Ifjúsági Házban, a Babilon Könyvesházban, az IBUSZ Irodában és az előadás előtt a helyszínen, a megyeháza udvarán.

A következő program július 1-jén, csütörtökön 21 órakor Kőhalmi Zoltán és Mogács Dániel előadása lesz, a Szentesi Dumaszínház sorozatból. A szabadtéri színház helyszíne a megyeháza udvara. Belépőjegy az előadás előtt a helyszínen is váltható.

2010. június 25.

Szilágysomlyói citerások

Június 26-án, szombaton érkezik a Zöldág MSE Ki játszik ilyet? népi játék, néptánc és népzene táborába Szilágysomlyóról (Románia) a Báthory István Alapítvány Szederinda hagyományőrző citerás csoportja. Szentesi tartózkodásuk ideje alatt három alkalommal hallgathatjuk meg őket.

– június 27-én, vasárnap a református nagytemplomban a 10 órakor kezdődő istentiszteleten,

– június 30-án, szerdán 19 órakor az üdülőközpontban,

– július 2-án, pénteken 19 órakor megyeháza udvarán (rossz idő esetén a Művelődési és Ifjúsági Házban).

Fő támogatók: NCA Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma, Szentes Város Önkormányzata, Zöldág MSE tagjai.

2010. június 25.

Nyugdíjas-találkozó az óvodában

"Nem az a fontos, hogy az ember hány éves, csak a szíve legyen fiatal."

Ezzel az idézettel köszöntötte a Kertvárosi Körzet Rákóczi Ferenc utcai óvodájában megtartott ünnepségen a megjelent nyugdíjasokat Varga Tiborné általános helyettes, a jelenlegi kollektíva legrégebben itt dolgozó óvónője.

2010. június 25.

Nyárkezdés a Nagyhegyen

A közönség jól szórakozott a színpadi programokonNéhány év szünet után újra megrendezték a felsőpárti, nagyhegyi és hékédi lakosok számára a Nagyhegyi Nyári Napok rendezvénysorozatot június 18–19-én.

Makra Zoltán, a Szentesi Vasutas SC elnöke nagyon örült, hogy a sporttelep első nagy rendezvényére sor kerülhetett. Egy jótékonysági akciót is lebonyolítottak, gyűjtést rendeztek az árvízkárosultak javára. A befolyt pénzt elküldték a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számára.

2010. június 25.

Újabb beruházás a város peremén

Tisztelt Szentesi Lakosok!

A felsőpárti és nagyhegyi városrészek lakóinak régi vágya a Nagyhegyszéli út kiszélesítése és burkolatának felújítása. Ez az út nem csak az ott lakók kényelmét, hanem a külterületen gazdálkodók jobb közlekedését is szolgálja.

2010. június 25.

Csak gyakorlat

Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy a gáttal van baj a Tisza-strandhoz vezető feljárónál, szeretnénk megnyugtatni mindenkit: nincs árvízi vészhelyzet Szentesen. Bár a kihelyezett homokzsákok, és a körülöttük sürgölődő katonák erre utalnak, nem árvízi védekezésre, hanem katasztrófavédelmi-gyakorlatra készülnek a honvédség munkatársai. Mint ahogy azt Juhász Lászlótól, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred szóvivőjétől megtudtuk, három nemzet, a szerb, a román és a magyar honvédség kötelékeinek lesz közös gyakorlata jövő szerdán és csütörtökön, mintegy kétszáz fő részvételével Szentesen. Erre kezdődtek meg az előkészületek ezekben a napokban. Bár a Tisza magas vízállása nem kedvez nekik, a vízügyi hatóságtól megkapták a szükséges engedélyeket. Így nem kellett elhalasztaniuk a közös gyakorlatot, melyben egy lehetséges katasztrófa kezdeti pillanatától a mentésig valamennyi mozzanatot átvesznek majd kollégáikkal a magyar katonák.

H. V.

2010. június 25.

Az orvosi műszer behozza az árát

A szentesi és két másik kórházat megjárt illető arról számolt be kisebb társaságban, hogy ő valójában egyedi eset hozzá nem értő szereplője, de tapasztalatokat szerzett alanyként, meg tud erősíteni bizonyos véleményt a magyar egészségügy "forintnyelő" körülményeiről. Először is a betegre természetszerűleg fűtenek a kórteremben, gondoskodnak az étkezéséről, a nyugalmáról, ápolásáról, az ágyneműjét cserélik és még tudná sorolni a tulajdonképpeni teljes ellátással kapcsolatos intézményi költségeket. Megszámolta, hogy a három kórházban összesen 32 napot töltött és ebből a konkrét lényegi vizsgálat és rehabilitáció nagyjából és együttesen 10 napot tett ki. No, nem a lokális figyelmetlenségből született meg a maradék 20 nap. Azzal telt az idő, hogy a lépésről-lépésre megismerhető ritka esetre való tekintettel csak a harmadik kórház rendelkezett megfelelő műszerezettséggel, eszközökkel a pontos diagnózis megállapítására. Ezt anélkül kell elfogadni, hogy bármiféle rendkívül különleges eszközökről lenne szó. Nem titok, hogy a technikai modernizáció rengeteg pénzbe kerül, de az eredményeket nézve előbb-utóbb behozza az árát.

– Ha csak felére sikerült volna csökkenteni a kérdéses 20 napomat, már akkor is beszélhetnénk a kórházak kisebb kiadásairól, hiszen sok-sok betegre kiterjesztve ezt a lehetőséget a költségek minden bizonnyal mérséklődnének. Nem tagadom, hogy dilettáns vagyok ebben a témában, de egyebek között a kórházak modern műszeres felszereltségének gazdaságossági jelentőségéről végleg meggyőződtem – zárta szavait nyilatkozó emberünk.

Ennyi gyakorlatias "előszó" után még értékesebb tartalmat kap az a tény, hogy például a szentesi kórház az előzetes tervek szerint sokoldalú és nagyszabású fejlesztés előtt áll, beleértve a hatékonyabb diagnosztizálás legmodernebb készülékeit is.

-bert

2010. június 25.

Csak azért is?

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Bár nem írta alá az ön által vezetett lap hasonló című írását, de felelős szerkesztőként biztosan tudja kinek a gondolatait jelentette meg.

Már nem első alkalommal tesz megjegyzéseket a helyi rádióra. Én örülök ennek, hisz ezek szerint rendszeres hallgatója műsorainknak. Másképp el sem tudom képzelni, honnan van információja valós, vagy valótlan kritikáihoz.

2010. június 25.

Sokszínű a ciprusi iskolarendszer

Dr. Mokbelné Bacsa Éva, a Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatóhelyettese április 11–17. között tanulmányúton vett részt Cipruson. A tanulmányút az Európai Bizottság Élethosszig tartó tanulás program (Cedefop) keretében jött létre a Tempus Közalapítvány koordinálásával. A programot a ciprusi Oktatási és Kulturális Minisztérium szervezte.

– A pályázati lehetőségek iskolavezetőknek, szakértőknek, oktatási hivatalokban dolgozóknak szól – mondja. – A pályázatból több mint 200 program és hely közül lehet választani az Európai Unió minden országából. Évente kétszer írják ki, tavasszal és ősszel. Magyarországon az a gyakorlat, hogy egy helyre egy pályázó mehet, ha megnyeri. Egy választott programon összegyűlnek 14–15-en, iskolaigazgatók, iskolavezetők és egy hetet eltöltenek bizonyos program keretében. Ez alkalommal a fakultatív nyelvoktatás az általános iskolákban téma érdekelt.

2010. június 25.

Zárva a hivatal

A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján július 1-je a köztisztviselők napja munkaszüneti nap, így a polgármesteri hivatal jövő héten csütörtökön zárva tart. Az ügyfeleket június 30-án, szerdán 8–16 óráig fogadják.

2010. június 25.

Kreatív interaktivitás

Seres Katalin és Luczáné Kenyeres MónikaA számítástechnika fejlődésével az oktatásban is egyre nagyobb szerepet kapnak a legmodernebb eszközök. Napjainkban az iskolákban gyakran halljuk az "interaktív tábla" kifejezést. Ez az eszköz egy – számítógéppel összekapcsolt – iskolai tábla, amely a pedagógus és a diák számára is kimeríthetetlen lehetőségeket rejt.

Két szentesi tanító, a Damjanich iskolából Luczáné Kenyeres Mónika, a Kosztából Seres Katalin kiemelkedő eredményt ért el egy országos versenyen, amelyre interaktív tananyagot kellett készíteni egy tanítási órára.

2010. június 25.

Honismeret fiataloknak

Az Európai Unió támogatásával honismereti tábort rendeznek június 28. és július 1. között Szentesen. Az EUROREG, Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programban, az Euro-regionális Ifjúsági Központ című projekt keretében a tábor szervezői a testvérvárosok fiataljai számára biztosítanak lehetőséget egymás kultúrájának, történelmi múltjának, jelenének megismerésére, közös jövőkép kialakításának elősegítése, eredményes együttműködésre. A programban szerepel strandolás, az Antal-tónál szalonnasütés, citerás népdaltanítással egybekötve, városnéző séta, könyvtárlátogatás, kézműves foglalkozás, helytörténeti városismertető, népi hangszerbemutató, játékos sportvetélkedő, múzeumi foglalkozás, illetve július 1-jén honismereti verseny a Petőfi Sándor Általános Iskolában. A program résztvevői újszentesi és szentesi diákok.

A programról érdeklődni a szervezőktől, Vidovics Zoltántól (06-30/5678-813, zvidovics@freemail.hu), illetve Kis-Rácz Antalnétól (06-30/851-7605, a.kisracz@szentes.hu) lehet.

2010. június 25.

Nyugdíjasok

A nyugdíjasok klubjának tagjai június 25-én, pénteken 12 órakor tartják összejövetelüket a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Az I. félévi program záró foglalkozására meghívták a kisteleki nyugdíjas klub tagjait is.

2010. június 25.

JÖVŐNKÉRT HÍREK – 2010. II. negyedév

Nehéz, de sikeres évet zárt a JÖVŐNKÉRT

"Igazgatóként büszke vagyok képzett és felkészült, elhivatott pedagógusaimra, akik egész éves lelkiismeretes órai munkájuk mellett versenyeztetik és tábort szerveznek a gyerekeknek. Büszke vagyok szorgalmas tehetséges tanulóinkra akik országos minősítéseken, versenyeken és ebben a tanévben már világbajnoki dobogós helyeken isvégeztek. Büszke vagyok arra, hogy azon kevés iskolák közé tartozunk, akik saját tehetséges növendékeik több órás, igazán színvonalas műsorával egy egész sportcsarnokot megtöltenek, egymás után többször is. Köszönöm a szülők bizalmát, hogy gyermekeiket a Jövőnkértbe járatják.

2010. június 25.

Sulipólóban a Koszta a legjobb

Oltyán Gyula edző, Márton Róbert, Szécsi László, Werner Richárd, Szabics Bence, Bartucz Dóra, Szécsi Anikó, Vecseri Dorina, Oltyán Dóra, Vidovics Kata, Pellei Csaba edző, Bocskay István, Pellei Kristóf, Nemes Beatrix, Papp Dominik, Harangozó Dominik, Makai Lajos, Bene Viktória. Guggolnak: Lekrinszki Gina, Tolnai Kyra, Mátéfi Krisztina, Lantos Alexandra, Szécsi Alexandra, Makai Edit, Mészáros Adrienn, Gedai AnettA Koszta József Általános Iskola sulipóló csapatai az intézmény történetének legjobb eredményeit érték el ebben a tanévben.

Az Oltyán Gyula testnevelő- vízilabda edző vezette csapatok közül a IV. korcsoportos (7-8. osztályos) lányok és a III. korcsoportos ( 5-6. osztályos) fiúk arany, a III. korcsoportos lányok és a II. korcsoportos fiúk bronzérmet szereztek a Magyar Vízilabda Szövetség által is támogatott diákolimpiai viadalon. A két aranycsapat, valamint a bronzérmes lányok mérkőzéseit Százhalombattán rendezték, gyakorlatilag azonos időben, itt tehát elkelt a fiúkat istápoló Pellei Csaba segítsége is. Az első helyen végzett kosztás csapatok szinte gólt sem kaptak az egész torna során, nagyon magabiztosan gyűjtötték be az aranyérmet. Oltyán Gyula lapunknak elmondta, hogy nagyon nagy előny volt számukra, hogy az iskola tanulói közül sokan a Szentesi Vízilabda Klubban játszanak rendszeresen, itt vesznek részt edzéseken, ráadásul a lányoknak ő az edzője a klubnál, így összeszokott, remek társaságot alkottak. Az országos Sulipóló döntőben is azok a legeredményesebb iskolák, ahol a játékosok klubokban vízilabdáznak. Szentesen az év edzőjének választott tréner szerint annak köszönhetően, hogy olyan városok, iskolák is csapatokat indítanak és neveznek a Sulipóló bajnokságra, ahol ugyan nem játszanak országos bajnokságokban a gyerekek, de van uszodájuk, tovább népsze-rűsödik a sportág, amely a magyar vízilabda utánpótlásbázisát növelheti.

H. V.

2010. június 25.

Újra bajnok a Szentes

Népszerű a rögbi

A Szentesi VSC '91-esek rögbi csapata megnyerte a 2009–2010-es NB II-es bajnokságot, tudtuk meg Dobos Attilától, a csapat vezetőjétől. Idén keleti és nyugati csoportban vágott neki a mezőny a bajnokságnak.

A Szentes a csoportjában az alapszakaszban a 2. helyen végzett, így a sorsolás furcsaságának köszönhetően a nehezebb ágra került a rájátszásban. A nyolc között a Battai Titánok csapata ellen idegenben aratott sima győzelmet, majd a legjobb négy között a Budapesti Medvéket verték kemény küzdelemben.

A magyar bajnoki döntők helyszíne idén Kecskemét volt, június 19-én egy nagyszabású rendezvény keretében zajlottak a helyosztók és a döntő mérkőzések. A '91-esek ellenfele a döntőben az a Békéscsabai Bikák együttese volt, akikkel szemben az őszi idényben minimális különbséggel, de alulmaradtak. Most azonban sikeresen visszavágtak, és 38–10 arányban megnyerték a csatát.

A szentesi rögbi sportnak idén több sikere is volt. A NOB a 2009-es közgyűlésén felvette az olimpia számai közé a rögbi ún. 7-es változatát 2016-tól. Ez azt jelenti, hogy a sportág immár országos szinten kiemeltté vált. A Magyar Rögbi Szövetség azonnal kiírta a magyar 7-es rögbi bajnokságot, amelybe a Szentes is benevezett, ahol a 12 induló csapat közül az 5. helyet szerezte meg.

A csapatnál kimagasló utánpótlás-nevelés folyik Katona-Kis Róbert irányításával, az ő keze alól már több válogatott játékos került ki. A csapat várja az érdeklődő fiatalok jelentkezését, akik úgy érzik, szívesen kipróbálnák, milyen is a világ második legnépszerűbb sportja.

Garai Sz. Imre

2010. június 25.

Negyven érem a diákolimpiáról

Ebben a tanévben is szép sikereket értek el a Rigó Alajos Általános Iskola növendékei a tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák versenyzőinek megrendezett megyei és országos atlétikai, asztalitenisz, labdarúgó és játékos-sportvetélkedő sportágakban.

Az iskola sportolói labdarúgásban ősszel és a tavaszi fordulóban is második helyen végeztek a megyei döntőben. Asztaliteniszben Ne-delkovics Kitti szerzett jogot a zánkai, országos döntőben való részvételre, ahol a legjobb 16 közé jutott. A tizenkét éven aluliaknak megrendezett "Kapkodd a lábad" elnevezésű, tíz feladatból álló sor-és váltóversenyben az intézmény csapata előbb a húsz megyei és fővárosi győztes közül bejutott a nyolcas döntőbe, ahol mindössze két ponttal lemaradva Tatabánya mögött, a második helyen végzett. Atlétikában is jutott érem szentesi versenyzőknek, mégpedig Fülöp Nórának és Korbel Máriának. Nóra a 200 méteres síkfutásban bronz, távolugrásban ezüstérmet szerzett, míg Marcsi a 300 méteres síkfutásban elért kiváló teljesítménye után vehetett át bronzérmet az országos diákolimpiai döntőben. A Rigó iskola sportolói idén tizenkét versenyen vettek részt, ahonnan több, mint negyven éremmel tértek haza.

H. V.

2010. június 25.

Megküzdöttek az ezüstért

Ezüstérmet szerzett a serdülők országos bajnokságában a Szentesi Vízilabda Klub Oltyán Gyula edzette, 1993–1994-ben született lány csapata. Ez a társaság – az egyel fiatalabb korosztályban – bajnoki címet szerzett tavaly.

Az idei esztendőnek is úgy vágtak neki, hogy jó lenne éremmel zárni a sorozatot. A lényeges különbség annyi volt, hogy tavaly ez a csapat korcsoportja élén volt, most viszont az idősebbek között újoncnak számított. Ennek ellenére jól indult a bajnokság a lányok számára, bekerültek a felsőházi rájátszásba, a BVSC, a Honvéd, az Újpest és a Dunaújváros együttesei közé. Itt oda-visszavágós alapon játszott a Szentes mérkőzéseket, kezdetben sikerrel. Később jött egy kisebb hullámvölgy és három vereség, ami elég volt ahhoz, hogy az aranyéremről lecsússzon a gárda. Az utolsó két játéknapon azonban előbb jó játékkal verték a Dunaújvárost idegenben, majd másnap – amikor a második és a negyedik helyezés közül még bármelyik juthatott volna a Szentesnek – két győzelmet arattak, előbb az Újpest, majd a BVSC ellen, így ezüstérmes lett a csapat.

Oltyán elmondta, hogy a szerencséjük az volt, hogy a felnőtt csapat – melynek edzésein az ő korosztályából is részt vesznek játékosok – időközben befejezte a bajnokságot, így a bajnoki hajrára már újra a teljes kerettel, együtt tudtak készülni. A Szentesi VK nagyon izgalmas, küzdelmes sorozat végén szerzett ezüstöt, és ha ez a társaság együtt marad, jövőre akár az aranyérem megszerzése sem tűnik elérhetetlennek. Az ifjúsági és a felnőtt együttes jövője szempontjából örömteli, hogy a szentesi utánpótlás erősnek tűnik a hazai mezőnyben, ami – bár évek munkája kell hozzá – megfelelő alap lehet a sikeres, helyi játékosokból álló felnőtt csapat eredményes szerepléséhez.

H. V.

2010. június 25.

Amatőr kenuverseny

Június 3-án rendezték meg Szentes kurcai szakaszán az Amatőr Középiskolai Kenuversenyt, amely négyszemélyes indiánkenukkal négy kategóriában folyt: diák fiú, diák lány, tanárok, tanárnők.

A diákok között a legidősebb induló 12. évfolyamos lehetett és fiú kategóriában leány, férfi tanár kategóriában tanárnő indulhatott, de fordítva nem. Természetesen tanárok csak tanár, diákok csak diákversenyen indulhattak.

A szerezők szerencsések voltak, mert bár a verseny előtti napokban folyamatosan esett az eső, a verseny kezdetére abbahagyta.

A legnagyobb viadal a férfi kategóriában alakult ki. A tanári csapatok között az elmúlt esztendőben is volt borulás, és a diákok kíváncsisággal néztek a futam elé. Nem is tévedtek. A csongrádi férfi tanároknak sikerült úgy elsüllyeszteni a kenut, hogy közelükben sem volt senki.

A verseny első díja az a vándorkupa volt, melyet ebben az évben a Pollák csapat tudhat magának. Nálunk a fiú diákok másodikak lettek, a lányok harmadikok, a tanárok nyertek és tanárnők második helye által az öszszesítésben a legtöbb pontot ők szerezték.

2010. június 25.

Fontana Credit vidékbajnokság

Borús idő, derűs eredmények a teniszpályán

A Szentesi Tenisz Klub által rendezett nagyszabású Fontana Credit Országos Korosztályos Vidékbajnokság igen változékony, a pályákat és a versenyzőket is próbára tevő mostoha időjárási körülmények között zajlott.

Szerencsére a két fedett teniszpálya enyhítette a problémákat, így a verseny zavartalan volt.

Az elmúlt hétvégén az idő borúsról derűsre változott, s a Szentesi Tenisz Klub versenyzői is szép sikereket értek el.

A fiú párosok 16 éves korosztályában Virág Máté újabb aranykupát hódított el Ajkay Norbert (Gellért TK) partnerével. A dobogó második fokára szintén a Szentesi TK versenyzői állhattak Korom Tamás és Fricska Martin személyében.

A rendezők a szomorú időjárást feledtetve derűs, vidám délutáni vetélkedőt is szerveztek a nagyszámú versenyzőknek és kísérőiknek. A Kurcán vadvízi kenuversenyt, vízibicikli versenyt rendeztek, s vacsorára is meghívták a résztvevőket.

2010. június 25.

Hőguta

A fiatal férj hazaérkezik a munkából, a felesége meztelenül várja.
– Miért nincs rajtad ruha? – kérdezi az asszonyt.
– Van rajtam, a szerelem ruhája.
Bemennek a hálószobába...
Mindezt kihallgatta a szomszédban élő néni. Gondolja, másnap ő is kipróbálja.
– Miért nincs rajtad ruha? – kérdezi a férje.
– Van rajtam, a szerelem ruhája.
– Igazán kivasalhattad volna...!

2010. június 25.

Kis kukta

  • Zöldséges rizsfelfújt
  • Parasztos burgonya
  • Császár spagetti
2010. június 25.

Csak azért is

Pengeváltás

Levelet írt szerkesztőségünkbe Besenyei Gábor, a Rádió Szentes stúdióvezetője. A Csak azért is című cikkünkre válaszolt. Lapunk 4. oldalán megjelent írása, melyet változtatás nélkül közlünk, eléggé személyeskedő, bántó. És ez az, ami viszontválaszra késztet.

Kezdem azzal, hogy a levélíró már az elején nehezményezi, hogy nem írtam alá a cikket. Aki az írott sajtóban kicsit is ismerős, tudja, gyakori az, amikor a folytatásos cikkeknél a szerző csak a végén írja alá a nevét. Ennyi. Semmi mást nem kell kikövetkeztetni az esetből.

2010. június 25.

Ezüstös múzeumi éj

Kovács Károly csillagász távcsövén át csodálták az eget a múzeum látogatóiIsmét ezer fölötti látogatószámmal zárt a Múzeumok éjszakája-rendezvény városunkban. A Koszta József Múzeum különböző kiállítóhelyein ennyi ember, kicsik és nagyok, fordultak meg, akik sokféle ingyenes programon vehettek részt. A Csallány Gábor Kiállítóhelyen Szent Iván éji koszorúfonáson, a Fehérló-fia-kiállításhoz kapcsolódó mesefoglalkozáson, íjászaton. Ellátogathattak a Fridrich-fényírdába, a Péter Pál Polgárházba, illetve buszra is ülhettek, hogy meglátogassák a laktanya csapatmúzeumát.

2010. június 25.

Az árvíz-károsultak javára

A Magyar Vöröskereszt pénzadománnyal segíti az árvíz sújtotta családokat. Ezen kívül a Vöröskereszt szentesi irodájában (polgármesteri hivatal 220. szoba) is fogadnak adományt június 30-ig, szerdáig munkaidőben. Hívható a 1749-es segélyvonal és sms is küldhető "Árvíz" szöveggel. Az árvízkárosultak részére már nem csak pénzt küldhetünk, hanem tartós élelmiszert, tisztítószert, fertőtlenítőszert és takarót is gyűjtenek. A Magyar Vöröskereszt munkatársai előre is köszönik a felajánlásokat, melyeket a K&H Bank alábbbi számlaszámára utalhatnak:

10405004-00026547-00000000

2010. június 25.

Az edző: Tóth László

Hónapok óta tárgyalt a Szentesi VK korábbi játékosával, Tóth Lászlóval. Most pont került az ügy végére: a jövőben az egykori olimpikon irányítja a férficsapat szakmai munkáját. A szentesi kötődésű edző július második felében kezdi meg a felkészülést a Bodrogi Bau-IOS-Szentesi VK férfi vízilabdacsapatával. Két évre egyeztek meg szóban Tóth Lászlóval, a szerződést a napokban írják alá.

A férfi vízilabdacsapat helyezéssel kapcsolatos elvárás az, hogy a csapat játéka, teljesítménye folyamatosan javuljon és tisztes eredményt érjen el.

2010. június 25.

Családi események

Született: Katona Tamás és Gáspár Hajnalnak Vince, dr. Zsobrák Norbert Lajos és Kovács Editnek Viktória nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Berényi Imre és Annus Krisztina, Csábi László és Molnár Zsuzsa, Pusztai Sándor és Göbölyös Anikó.

Elhunyt: Kovács Jánosné Vincze Julianna, Szepesi István, Botos Imréné Kotvics-Varga Anna, Nagy József, Gut Istvánné Szörfi Ilona, Kollárné Fűri Gizella.