2010. június 25.

Csak azért is?

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Bár nem írta alá az ön által vezetett lap hasonló című írását, de felelős szerkesztőként biztosan tudja kinek a gondolatait jelentette meg.

Már nem első alkalommal tesz megjegyzéseket a helyi rádióra. Én örülök ennek, hisz ezek szerint rendszeres hallgatója műsorainknak. Másképp el sem tudom képzelni, honnan van információja valós, vagy valótlan kritikáihoz.

Bizonyára a sok szabadideje miatt jut ideje felmérni a rádió hallgatottságát és véleményezni annak mértékét. Segítségül leírom: hivatalosan 36 ezer főhöz jut el műsorunk. Ekkora az a terület, amelyet az engedélyünk szerint besugárzunk. Nem hivatalosan ennek a kétszerese is megvan, de érhető okokból erről kevesebbet beszélünk. Hivatalos felmérés valóban nem készült a rádió hallgatottságáról. Milliós összegekbe kerülne és erre tényleg nincs pénzünk. Tavaly például két elbocsátott munkatársunk végkielégítésére ment el az erre félretett öszszeg.

Igen, Főszerkesztő Úr! Több évi közös munka után sajnos ezt a nehéz döntést is meg kellett hozni a költségcsökkentés érdekében. Ha kevés a bevétel, akkor minden fillért meg kell fogni. A rádió működésére fordított önkormányzati támogatás mértéke évek óta csökken. Az utóbbi 1-2 évben reklámbevételeink is alacsonyabbak. Higgye el, nem lyukas a zsebünk, mint ahogyan azt fogalmazta. De mi, a szerkesztőségen belül próbáljuk megtalálni a fennmaradáshoz szükséges kiutat. Nem pedig – bár lenne rá módunk – szétkürtöljük mindenkinek.

A rádió hallgatottságát a Szentesi Élet előfizetői számával hasonlítja össze. Miközben a rádió hallgatottságáról még megközelítő adata sincs, leírja, hogy a lap eladott példányszáma stagnál. Mihez képest?

A számok makacs dolgok. A statisztika szerint igenis kevesebb lapot adnak el most, mint akár 2 évvel ezelőtt. Az okokat nem tudom, nincs is közöm hozzá. Látom a próbálkozásokat a változásra. Megjelentettek egy ingyenes, színes reklámújságot a szentesi lap mellékleteként. Nagyon eredeti ötlet. Forradalmi újítás. Ilyen még nincs Szentesen. Talán még befér a postaládákba a rengeteg hasonló kiadvány mellé.

Főszerkesztő Úr írja azt is, hogy az önkormányzat nem találja a helyét a Szentesi Életnek. Igaza van. 20 év alatt kétszer is változott a gazdálkodásáért felelős cég. Szinte már-már követhetetlen változások. Most pedig, amikor logikus lépésként a helyi sajtót és médiát összevonná a tulajdonos, akkor tiltakozik ellene. Tudja, én, mint a Rádió Szentes gazdálkodásáért egy személyben felelős személy, finoman szólva is felelőtlen lennék, ha felvállalnék egy több milliós veszteségű tevékenység rádióhoz csatolását. Márpedig a Szentesi Élet vesztesége évről-évre emelkedik. Szívesen olvasnék Főszerkesztő Úr tollából egy olyan elképzelést, mit tesz ennek megállítására. Vagy milyen ötlete van a lap gazdaságos működtetésére. Semmi gondja nem lenne, és nem kellene az állásáért aggódva írásában belekötnie az önnek kenyeret adó laptulajdonosba, a döntéseket hozó képviselő-testületbe és az újságtól teljesen különálló rádióba, ha nem nőnének a lap veszteségei.

Egyet ígérhetek önnek. Ha mégis a Rádió Szentes Kft. lesz a felelős a Szentesi Élet gazdaságos működtetéséért, akkor – önnel vagy ön nélkül – mindent megteszek azért, hogy ez a lap fennmaradjon és egyre több olvasó kedvelje meg.

Besenyei Gábor
ügyvezető igazgató
Rádió Szentes Nonprofit Közhasznú Kft.