2010. június 25.

Kis kukta

Zöldséges rizsfelfújt

Hozzávalók: 15 dkg rizs, 20 dkg ementáli sajt, 25 dkg brokkoli, 1 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 kis zeller, 10 dkg zöldborsó, 4 dl zöldségleves (kockából), só, pirospaprika, 3 ek. margarin.

Elkészítése: A rizst áztassuk be a zöldséglevesbe (kb. 10 perc). A margarinnal kenjünk ki egy tűzálló tálat, tegyük bele az összevágott hagymát és pároljuk 3 percig letakarva a mikróban. Ez után adjuk hozzá az igen apróra vágott zöldséget és pároljuk tovább letakarva 8 percig. Tegyük hozzá a rizst a zöldséglevessel. Fűszerezzük sóval és pirospaprikával, keverjük jól össze és főzzük 15 percig. Szórjuk rá a reszelt sajtot. 5 percnyi pihentetési idő után tálaljuk friss petrezselyemmel meghintve.

Parasztos burgonya

Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 10 dkg nem nagyon száraz füstölt (vagy lángolt) kolbász, 3 dl tejföl, 1 ek. olaj, 1 csapott tk. só, 1 mk. törött fekete bors, 1 kis fej vöröshagyma.

Elkészítése: A megtisztított vöröshagymát és a lebőrözött kolbászt ledaráljuk. A sóval, a borssal és az olajjal együtt belekeverjük a tejfölbe. A burgonyát meghámoz-zuk, és karikákra vágva beleterítjük egy tepsibe, majd a fűszeres-kolbászos tejföllel bőven lelocsoljuk. Előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük.

Császár spagetti

Hozzávalók: 25 dkg spagetti tészta, 10 dkg szeletelt császárhús, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt márványsajt, 2 tojás, 1 mk. őrölt fehér bors, 1 ek. petrezselyemzöld, 1 ek. só.

Elkészítése: A spagettit apró darabokra törjük, és sós vízben megfőzzük. Meleg vízzel leöblítve leszűrjük. Közben a császárhúst nagyon vékony csíkokra vágjuk, zsírját kisütjük, majd a tűzről félrehúzva belekeverjük a reszelt sajtot, a törött borsot és a petrezselyemzöldet. Ha már nem nagyon forró, hozzáadjuk a tojással habart tejfölt, és annyi sót, hogy erősen sósnak érezzük. Ezután beleforgatjuk a megfőtt tésztát, majd az egészet 10 percre betoljuk az előmelegített, forró sütőbe. Annyi ideig sütjük, amíg színesedni nem kezd a tetején, de ügyeljünk arra, hogy ne barnuljon meg, mert keserű lesz.