2010. június 25.

Malacuk lett

A Benedek családban a hatéves Dani lesz a kismalac gazdájaRendszeres olvasóink megszokhatták már, hogy hétről-hétre beszámolunk valamilyen, uniós program keretében lezajlott projekt átadásáról. Ezen a héten lapunk ilyennel nem tud szolgálni, viszont a cikk írója nem tud elmenni a kínálkozó ziccer mellett és a szójátékot kihasználva úgy fogalmazni: az önkormányzat legutóbb kismalacokat adott át.

A város önkormányzata 2003-ban kezdte el azt a programját, mely során a természetbeni szociális ellátások keretében haszonállatot ad a rászoruló családoknak. Június 23-án, az Udvar-di utcai takarmányboltnál vehették át a 20 kismalacot. Ezeket a Pankotai Agrár Rt. biztosította a város részére és a családok térítésmentesen kapták.

Szirbik Imre polgármester elmondta, hogy a város vezetése nagy hangsúlyt fektet arra, hogy segítse polgárait. Ennek a segítségnyújtásnak az egyik leghatékonyabb módja ez a haszonállat-program, hiszen az emberek a saját munkájuk eredményeként juthatnak élelmiszerhez.

A szociálpolitikai osztály vezetője, Lencséné Szalontai Mária elmondta, hogy a szóba jöhető családokat személyesen ismerik. A kiválasztásnál elsődleges szempont volt az, ha valaki több gyermeket nevel. Mint említette, az önkormányzatnak volt fölművelési kezdeményezése is, de a város tulajdonában lévő területek nem öntözhető helyen vannak, ezért ezzel egyelőre felhagytak. Megtudtuk tőle, hogy a jelenlegi akcióik sikeresek, egy rövid – az uniós előírások körüli értelmezési probléma miatt adódott – szünet után tavaly kezdődött el ismét. Az újdonsült gazdák havonta félmázsa takarmányt kapnak térítésmentesen és a szociálpolitikai osztály munkatársai időnként kimennek ellenőrizni, hogy az állatokat a jó gazda gondosságával nevelik-e.

Balsi Erika és a lánya, Bernadett a reggeli időpontban vette át a kis jószágokat a takarmányboltnálA Benedek család három kisgyermekkel ment kora reggel az átvétel helyszínére. Az anyuka, Nikolett elmondta, hogy először vettek részt ebben a programban és nagyon örülnek a lehetőségnek. Úgy gondolja, karácsonyra lesz a kis jószágból sok-sok finomság. Nevet már napokkal korábban adtak neki a gyerekek, a legfőbb gondozó pedig a hatéves nagyfiú, Dani lesz. Balsi Erika a középső gyermekével, Bernadettel ment a kismalacért. Náluk is a fiútestvér, János lesz a "gazda" és az ő állatuk is nagyjából karácsonyig számlálhatja a napjait.

Kép és szöveg:
Králik Emese