2010. június 25.

Bácskatopolyán jártunk

Bábi AttilaSzentes vajdasági testvértelepülésén, a közel 40 ezer lakosú Bácskatopolyán próbáltunk új lehetőségeket találni elsősorban a média, a sport és az idegenforgalmi kapcsolatok bővítése terén.

Bábi Attila polgármester örömmel fogadott bennünket és üdvözölte azt a civil kezdeményezést, hogy a testvérvárosok lakosai megismerjék egymást, és azokat a lehetőségeket, amelyek a két település közötti kapcsolatokat tovább erősíthetik.

Dudás DiánaA testvérkapcsolat nagyon hosszú időre tehető, hiszen több mint 30 éve már voltak közös autóversenyek, a '70-es évek végén rendszeresek voltak a kézilabda találkozók, majd a kultúra területén is sokszor találkoztak. Sőt több olyan családot is ismer, akik Topolyáról Szentesre költöztek.

Dudás Diana, a helyi rádió és televízió stúdió vezetője bemutatta a stúdiójukat. Elmondta, hogy négy nyelven sugároznak, és újságot is ki fognak adni a közeljövőben. Csorba Gyulával, a Civil TV stúdióvezetőjével megállapodtak abban, hogy egymás településeit bemutató anyagok készítése mellett műsorokat cserélnek, keresik a pályázati lehetőségeket egymás segítésére, illetve megbeszélték a médiával foglalkozó szakemberek kölcsönös továbbképzésének a lehetőségeit.

Hajvert MargitHajvert Margit a bácska-topolyai sportéletről adott tájékoztatást. Sportlétesítményekből nem állnak valami jól, de van tornacsarnokuk és műfüves kispályájuk. Topolyán közel 50 egyesületben lehet sportolni. Régebben a "Harcos Nők" elnevezésű kézilabdatornára hívták a szentesieket. Az utóbbi időben fellendülni látszik a két város közötti sportkapcsolat, a kosarasok többször átjártak egymáshoz, a futballisták nemrég vettek részt Szentesen a négy testvérváros nemzetközi labdarúgó tornáján. Nyitottak a sportkapcsolatok bővítésére, a labdarúgók (különösen az utánpótlás korúak részéről), kosarasok, asztaliteniszezők, tekések, galambászok, amatőr teniszezők, több fajta küzdősport, vagy éppen a fogathajtók is kapcsolatba léphetnek.

Namestowski KornéliaNamesztovszki Kornélia a topolyai turisztikai lehetőségek közül elsősorban a település mellett található tóra és a környezetére hívta fel a figyelmet, amelynek ápolt környezete akár családoknak, akár csoportoknak, egyesületeknek kellemes pihenési, kikapcsolódási lehetőséget jelent.

Garai Sz. Imre