2010. június 25.

JÖVŐNKÉRT HÍREK – 2010. II. negyedév

Nehéz, de sikeres évet zárt a JÖVŐNKÉRT

"Igazgatóként büszke vagyok képzett és felkészült, elhivatott pedagógusaimra, akik egész éves lelkiismeretes órai munkájuk mellett versenyeztetik és tábort szerveznek a gyerekeknek. Büszke vagyok szorgalmas tehetséges tanulóinkra akik országos minősítéseken, versenyeken és ebben a tanévben már világbajnoki dobogós helyeken isvégeztek. Büszke vagyok arra, hogy azon kevés iskolák közé tartozunk, akik saját tehetséges növendékeik több órás, igazán színvonalas műsorával egy egész sportcsarnokot megtöltenek, egymás után többször is. Köszönöm a szülők bizalmát, hogy gyermekeiket a Jövőnkértbe járatják. Elégedettségük elismerés számunkra." Részlet Keller Jánosné az intézmény igazgatója tanévértékelő beszédéből a tanévzáró ünnepségen, melyet ezúttal a megyeháza udvarán, kiállítással egybekötve rendeztek meg. Az igazgatónő fontosnak tartja, hogy lehetőség szerint minden rendezvény megfelelő és méltó környezetben valósuljon meg. Meg kell adni a tiszteletet annak a tudásnak, amit a gyerekek egész éves munkájukkal elsajátítanak, a felkészítő tanároknak és természetesen a szülőknek. Az anyagi gondokról is szólni kellett, de ami a gyerekeknek jár, azt az intézményvezetés elsődlegesnek tartja.

NÉPTÁNCGÁLA

A Jövőnkért hagyományos rendezvényeinek skálája, új színfolttal bővült. Bagi Ferenc néptánc pedagógus főszervezésében 2010. május 9-én került megrendezésre a városi sportcsarnokban, mely megtelt közönséggel ebből az alkalomból is. "Beigazolódott az a hitünk, hogy igenis van igény a magyar néptánckultúra ékköveire. Beigazolódott, hogy ha a kis gyermeket időben bevezetjük ezen értékek tárházába, befogadója és művelője lesz." Erre valódi bizonyíték a műsor fő gerincét alkotó Jövőnkért Néptánc Együttes, melynek válogatott tanulói immáron nyolcadik éve járnak a Jövőnkértbe. Számukra már mindennapi igénnyé vált a népzene és néptánc. Természetességgel és büszkén viselik az iskola által biztosított néptánc ruhákat. Mindamellett, hogy ezek a gyerekek a 2009/10. tanévben közel negyven alkalommal léptek fel Szentesen és környékén, valamint három megye több városában, hétvégeken szorgalmasan edzenek együtt csoportvezető tanárukkal, aki fáradhatatlanul, és elhivatottan tanítja, adja át a "csak tiszta forrásból" merített értékeket. A műsorban Bagi Ferenc több, mint kétszáz tanítványa lépett fel, különböző tájegységek motívumaiból általa komponált egyéni koreográfiákkal. Az év közbeni sikeres fellépések és megmérettetések ezüst és bronz fokozati mellé a közönség elismerő tapsa, mely a szülőkön barátokon túl az érdeklődőket is bevonzotta, volt az igazi jutalom munkájukért. Júliusban Székelyföldön várják őket, immáron harmadízben.

XI. NYÁRI MODERNTÁNC EST.

Az iskola hagyományos rendezvénye ezúttal is fergeteges sikert aratott, s újra megtöltötte a szentesi sportcsarnokot 2010. június 20-án. Öt, munkáját szenvedélyesen szerető pedagógus, – Bagi Ferenc, Keller Nóra, Keller Rita, Szarvas Katalin és Vass Sándor – öt egyéniség, öt stílus, mely a sikeres est pörgő változatosságát eredményezte, bűvölte el a közel négy órán át kitartó közönséget. Tanítványaik egész, sőt több éves munkájának, szorgalmának, kitartásának gyümölcse volt ez a megmutatkozás. Az öt kiváló pedagógus szakmailag magas színvonalú munkájának köszönhető, hogy az iskola elnyerte a MAGYAR TÁNCMŰVÉSZETI FŐISKOLA PARTNERINTÉZMÉNYE ÉS GYAKORLÓHELYE megtisztelő címet. A estet Farkas Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte. Az est vendégei szerbiai magyar gyerekek, akik a Magyarország-Szerbia BRIRA, június 15-étől induló project részeként, négynapos kulturális, hagyományőrző táborban vettek részt. A nagybecskereki gyerekek művészeti foglalkozásokon aktív részesei voltak az iskola műhelyeinek – néptánc, moderntánc, kerámia, dráma - , a "Múzeumok éjszakája" rendezvényeinek programjaiba is bekapcsolódtak, de sikerült egy napos délelőttön a szentesi strand szolgáltatásait is igénybe venni. Az esten a kis színjátszók mutatkoztak be színvonalas, ötletekkel teli produkcióval. Kísérőjük, felkészítőjük Lukács Gabriella tanárnő. A nyár folyamán a szentesi gyerekek utaznak Nagybecske-rekbe először egy hagyományőrző helytörténeti, majd egy népzene táborba.

VILÁGBAJNOKSÁG ŁODZ 2010.

Keller Nóra moderntánc pedagógus több éve együtt dolgozó tanítványaival a MODERNTÁNCOK MAGYAR BAJNOKSÁGÁN dobogós helyezései után kvalifikációt nyertek világbajnoksági megmérettetésre. A 16 versenyző négy harmadik, három ötödik, egy nyolc és tizenharmadik helyezést ért el szóló és csoportos kategóriákban. A tanárnő által tervezett érzelmekkel és mondanivalóval teli koreográfiái, melyeket a kifejező előadásmód erősített, nagy sikert arattak, s a közönség hamar a szimpátiájába fogadta őket. A csapat tagjai: Bihari Gabriella, Erdélyi Gréta, Fekete N. Gabriella, Gémes Anett, Haller Dorisz, Hernyik Réka, Hossó Barbara, Hossó Noémi, Keller Rita, Libor Edit, Pataki Adrienn, Somos Anett, Szanyi Dóra, Szarka Nikoletta, Tóth Kata.

FELNŐTT FAZEKASKÉPZÉS
TÁMOP 3.2.3-08:

Az uniós projekt által támogatott, akkreditált fazekas felnőttképzés február óta készít fel 17 fő hátrányos helyzetű felnőttet OKJ-s szakmát adó vizsgára. A csoportvezető szakmailag felkészült, türelmes és mosolygós Sárréti Krisztina tanárnő csodákat tett a fogékony, érdeklődő és szorgalmas fazekas jelöltekkel. A sikeres vizsgára minden esélyük megvan, hiszen megfelelő színvonalú munkadarabokat készítenek. Vannak, akik nagyon tehetségesek, de mindannyian nagyon ügyesek és jó nézni, ahogyan alkotnak. Szerintem lesz, aki nem csak hobbiszinten fogja ezt a szakmát folytatni, meséli a tanárnő. Egy dologban kell még őket erősítenünk Kovács Éva kolléganőmmel és Keller Rita project munkatárssal, és ez az önbizalom.

Bízunk benne, hogy a vizsga után a sikerélmény meghozza ezt is. A második csoport a vizsgák után szeptembertől kezdheti meg az ingyenes szakképző tanfolyamot. Már alakul a létszám, de várjuk a jelentkezőket itt az iskola székhelyén.

KIS KÉPZŐMŰVÉSZ
ÉS SZÍNJÁTÉK TÁBOR

Két tábor zárja a Jövőnkért Művészeti Iskola 2010. 2. negyedévi eseményeinek sorát. Június 28-tól az iskola székhelyén hagyományos képzőművészeti tábor értékeket közvetítő, alkotásra, kreativitásra nevelő tevékenységekkel juttatja a gyerekeket sikerélményhez. Az érdekes és színes képzőművészeti és kézműves technikák elsajátításának szakmai irányítói igazi gyermek centrikus pedagógusok: Keller Rita, Sárréti Krisztina és Szabó Mariann grafikusművész. A hagyományos magyartési, bentlakásos drámatábor aktív és lelkes, közel harminc fős csapatát és a tábor sikerét az előző évekhez hasonlóan Csorba Ildikó drámatanárnő táborvezető személye garantálja.

A Jövőnkért Alapfokú
Művészetoktatási Intézmény
vezetése és tanárai
vidám nyarat kívánnak
növendékeiknek és családjuknak,
s várják szeptemberben
az új tanévben őket.