2010. június 25.

Kreatív interaktivitás

Seres Katalin és Luczáné Kenyeres MónikaA számítástechnika fejlődésével az oktatásban is egyre nagyobb szerepet kapnak a legmodernebb eszközök. Napjainkban az iskolákban gyakran halljuk az "interaktív tábla" kifejezést. Ez az eszköz egy – számítógéppel összekapcsolt – iskolai tábla, amely a pedagógus és a diák számára is kimeríthetetlen lehetőségeket rejt.

Két szentesi tanító, a Damjanich iskolából Luczáné Kenyeres Mónika, a Kosztából Seres Katalin kiemelkedő eredményt ért el egy országos versenyen, amelyre interaktív tananyagot kellett készíteni egy tanítási órára. A pályázatra 79 érvényes pályamű érkezett az ország minden szegletéből. A pályázók sokszínű, dinamikus, kreatív ötletekkel, és azok színvonalas megvalósításával jelentek meg a zsűri előtt. Június 16-án került sor Budapesten a "SMART - Kreatív Interaktivitás 2010" elnevezésű pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére.

A rangos versenyben Lu-czáné Kenyeres Mónika 5. helyezést ért el, valamint különdíjban is részesült. Ő harmadik-negyedik osztályosok számára készített tananyagot közlekedési ismeretekből. Seres Katalin szakmai különdíjat kapott a negyedik osztály számára matematikából összeállított órai anyagért. Elmondták, hogy kétheti munkájukba került a tanítási óra interaktív formába öntése. Ez a szemléltetési módszer lassan terjed, kevés pedagógus ért hozzá egyelőre, pedig a gyerekeket nagymértékben motiválja. A tananyagot nagyon színessé és izgalmassá lehet ezzel tenni. Hozzátették, hogy szerencsére már egyre több tankönyvet egészítenek ki a kiadók olyan feladatokkal, amelyekkel egy-egy témakört még érdekesebbé tehetnek a pedagógusok.

Kép és szöveg:
K. E.