2010. június 25.

Elhelyezték az alapkövet

Még az idén visszajöhetnek a bölcsisek

Csendes-Merza Ágnes, Szirbik Imre és Bődi János elhelyezik az alapkövetKözel 200 millió forintos beruházás keretében valósulhat meg a városi bölcsőde korszerűsítése. A jelenlegi hetvenről száz férőhelyesre bővül az intézmény, hiszen a Dél-alföldi Operatív Programban nyertes pályázatnak köszönhetően az önkormányzat 178 milliós támogatáshoz jutott. A bölcsődések most a Klauzál utcai óvodában várják, hogy talán még idén visszaköltözhessenek a Vásárhelyi úti, megszépült és kibővült épületbe.

Szirbik Imre polgármester az ünnepélyes alapkő-letétel alkalmával emlékeztetett arra, hogy a városban mindig is fontos volt a fiatalok helyzetének megkönnyítése. A '80-as években társadalmi munkában, városi összefogással készült el a bölcsőde. Most újra napirendre került a kérdés, hiszen kicsinek bizonyult már az intézmény, egyre több családnak van igénye, hogy korszerű körülmények között helyezhesse el gyermekét. Az intézmény kihasználtsága már a 125 százalékot is elérte. A város szociálpolitikájában fontos lépés a bölcsőde felújítása, bővítése. A DAOP-pályázat keretében nem csak a bölcsőde infrastrukturális fejlesztése (fűtéskorszerűsítés, festés, burkolatcsere, tetőfelújítás) valósul meg, hanem új épületszárny is épül az intézmény melletti területen. Bővül a családi nevelést támogató szolgáltatások köre, készül úgynevezett sószoba, az intézmény akadálymentesítését is megoldják, s a tárgyi feltételek is korszerűsödnek. Az új létesítményben négy foglalkoztató csoportszobát, valamint játszóudvarokat alakítanak ki.

A fejlesztés lehetővé teszi, hogy a fiatalok megtarthassák munkahelyüket, s a családok élete is könnyebbé válhat. A polgármester úgy gondolja, még az idén egy igazán 21. századi gyermekintézmény fogadhatja majd a visszatérő kicsiket, és a majdani bölcsődéseket. Optimistán nyilatkozott a kivitelező Szarvas Integrál Zrt. képviseletében Bődi János is. Szeretné, ha tudnák tartani vállalásukat, és november 30-án sor kerülhetne a műszaki átadásra, év végi beköltözéssel, majd év elejétől elkezdődhetne a bölcsőde beüzemelése. A terveket az időjárás befolyásolhatja. Az esőzés okozta sártengerben volt kénytelen a polgármester és a kivitelező június 22-én elhelyezni az udvaron az alapkőben a hengert.

(darók)