XL. évfolyam 39. szám

2008. október 3.

Diplomával a közösségért

Hagyomány már, hogy ősz elején köszönti a városvezetés a pályakezdő közalkalmazottakat. Lehetőséget adva ezzel az ismerkedésre, mely a későbbiekben hivatásuk gyakorlása során még hasznukra lehet.

Húsz friss diplomás kezdi a nagybetűs életet a napokban, őket Szirbik Imre polgármester kollégáiként köszöntötte a városházán október 1-jén. Kollégák, hiszen Szentes közösségéért együtt tesznek. A város első embere beszélt a fiataloknak a közszféra különböző területeiről, a hatósági munka, az oktatás, a szociális terület kellemes részéről, de árnyoldalairól, nehézségeiről is. A megjelentek a legkorszerűbb ismeretekkel rendelkeznek, amihez a gyakorlati tapasztalatoknak is hozzá kell járulniuk. Az értelmiség új generációjában találhatunk pedagógusokat, tűzoltókat, jogászokat egyaránt.

2008. október 3.

Semjén

A Kurca-parti esték október 9-i vendége dr. Semjén Zsolt, a KDNP országos elnöke. Az estet 18 órától az ifjúsági házban rendezik meg.

2008. október 3.

Vértanúk

A Fidesz MPSz Szentesi Szervezete az Aradi Vértanúk emlékére gyertyás megemlékezést tart a Kossuth téren október 6-án, hétfőn este fél 7-től. Az ünnepségen beszédet mond Cseh Lajos, a HMG tanára.

2008. október 3.

Csalog-konferencia

A Koszta József Múzeum háromnapos konferenciát rendez Csalog József, a szentesi múzeum egykori igazgatója, a neves régész, a "sarlós isten" feltárója emlékére, születésének 100. évfordulóján.

A Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban október 8-án, szerdán 13 órakor Zakar Péter, a megyei közgyűlés alelnöke és Zombori István megyei múzeumigazgató köszönti a megjelenteket. Fél 2-től előadások kezdődnek Csalogról, a régészről, néprajzkutatóról és magánemberről többek között Horváth Ferenc, Mód László, Trogmayer Ottó muzeológusoktól, illetve Bácskai Mihályné ny. tanárnőtől. A következő napokon reggel fél 9-től az MTA és az ország számos múzeumának szakértőitől régészeti témájú előadásokat hallgathatnak az érdeklődők. A zeneiskolában Csalog Gábor zongoraművész, a régész unokájának hangversenyére kerül sor 9-én 19 órától.

2008. október 3.

Köszönet

A Hajléktalan Segítő Központ dolgozói és lakói hálás szívvel mondanak köszönetet az első alkalommal megrendezett főzőversenyhez nyújtott támogatásért az alábbi személyeknek és cégeknek: Bozsek Szilvia, Cser-csinszkiné Bottyán Ilona, D&D autósbolt, Gáspár András, Gergely Zsolt, Haza-Vár Ajándéküzlet, Héjja Testvérek, Húsbolt, Kiss Gyula Tibor, Kóczán Istvánné, Kóczán Krisztián, Kocsy János, Ollai Istvánné, dr. Pap Zoltán, Rózsa virágüzlet, Sipos Antal, Szentesi Élet, TÉSZ, Szentes.

2008. október 3.

Nyilatkozat

A Szentes Városáért Civil Fórum ügyvivői testülete az elmúlt években tapasztalt szélsőséges politikai és garázda csoportok egyre nyíltabb és brutálisabb fellépése láttán mélységes aggodalmát fejezi ki. Egyben követeljük a kormány, a rendészeti szervek és az igazságszolgáltatás határozott fellépését az egyre sűrűbb attrocitások megfékezése, az elkövetett bűncselekmények törvényes megtorlása, a büntetések gyors kiszabása érdekében.

Felhívjuk az országot, és a demokráciánkat féltő állampolgárokat, tegyenek meg mindent a fasiszta múlt viszszatérésének megakadályozásáért. Követelésünk elősegítése érdekében csatlakozunk a Demokratikus Charta felhívásához!

A Szentes Városáért Civil Fórum ügyvivői testülete nevében:

Krausz Jánosné
Léhi Gábor
Zombori Antalné

2008. október 3.

A főigazgató az önálló kórház mellett

Elhibázott döntések szorításában

A képviselő-testület már több alkalommal kérte, hogy megtárgyalhassa a Dr. Bugyi István Kórház működéséről szóló beszámolót. Nos, a kérés a szeptemberi ülésen vált valóra. A beszámolót dr. Várkonyi Katalin főigazgató tárta a képviselők elé.

A főigazgató három fő téma köré csoportosította mon-danivalóját: beszámolójában a 2007-es esztendő eredményeiről, a 2008-ban történt változásokról, illetve a különböző fejlesztésekről, pályázati lehetőségekről szólt. Elmondta, a 2007-ben bekövetkezett ágyszám-csökkentés magával hozta az ellátható betegek, valamint a bevétel csökkenését is. Ezáltal a 2006-ban súlyponti kórházzá vált intézmény vitathatatlanul nehezebb helyzetbe került. A törvény értelmében 306 aktív és 111 krónikus ágyon látják el a betegeket, a kórház így 19 százalékkal csökkentett kapacitáson folytathatja tevékenységét. Növekedtek az adminisztrációs terhek. A vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésével a fekvőbeteg-ellátásban 17 ezerrel kevesebb beteget láthattak el, járóbeteg-ellátásban közel 55 ezerrel kevesebben fordultak meg a szakellátáson. Kórházi szinten elsősorban a súlyosabb betegek ellátása történik meg, ami kiadási oldalon is jelentősen terheli az intézményt.

2008. október 3.

Az ősi csatakiáltás

A minap egy irodalmi témában palléroztam magam. Kezembe akadt egy folyóirat néhány évvel ezelőtti száma. Abban is egy anekdota, amit többször hallottam nagyapámtól, meg néhány, a II. világháború poklát megjárt és túlélt öregtől. Anekdotát lopni nem bűn, leírom hát.

A világégés esztendeiben minden résztvevő állam használta a filmhíradót, mint a (félre) tájékoztatás eszközét. Egy német öszszeállításban, ami a keleti frontról szólt, félreértés történt. A német aláfestő szöveg így hangzott: "Vitéz magyar szövetségeseink, ajkukon az ősi "Nobozmeg!" csatakiáltással rohamozzák a bolsevik állásokat." A veteránok persze hozzáfűzték, ők maguk nem látták a híradót, de biztosan úgy volt.

2008. október 3.

"Eljöttem, hogy megkérdezzem a Magyar Nemzettől."

160 éve - Kossuth toborzó útja Szentesen

Jellasics horvát bán, császári altábornagy élvezve a bécsi kamarilla támogatását, 1848. szeptember 11-én 35 ezer főnyi hadsereggel átkelt a Dráván, azzal a nem titkolt céllal, hogy a március 15-én kitört magyar forradalmat fegyveres erővel leverje. Nyilvánvalóvá vált, hogy nem létezik békés megoldás: a magyar forradalom vagy megadja magát, vagy vállalja az önvédelmi harcot. A képviselőház az utóbbi mellett döntött, elrendelve az újoncozás megindítását.

2008. október 3.

Emlékeznek

Az Aradi Vértanúk emlékére gyertyás megemlékezést tart a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Szentesi Szervezete október 6-án, hétfőn 18.30 órakor a Kossuth téren. Beszédet mond Cseh Lajos, a Horváth Mihály Gimnázium tanára.

A Damjanich János Általános Iskolában ismét megemlékeznek az Aradi Vértanúk napjáról. Az intézmény parkjában található emlékműnél október 6-án, hétfőn 17 órakor kezdődik az emlékezés gyertyagyújtással, visszatekintő beszéddel és a diákok műsorával. A hódmezővásárhelyi szobrászművész Návai Sándor bronz domborművének megkoszorúzása zárja az eseményt. A rendezők hívják, várják azokat, akik a honvéd tábornokok kivégzésének 159. évfordulóján, a város egyetlen ilyen emlékművénél tisztelegni kívánnak a hősök emléke előtt.

2008. október 3.

Csendőriskola nyílt

Évfordulók - 2008.

175 éve, 1833. szept. 29-én megszületett Zolnay Károly (1833-1925) tanár, gimnáziumi igazgató, pedagógiai szakíró, a szentesi középiskolai oktatás megszervezője, városi és megyei képviselő a református egyház főgondnoka, a Ferenc József Rend lovagja.

160 éve, 1848. október 1-jén délután Szentesre érkezett Kossuth Lajos teljhatalmú országos népfölkelési biztos, és nagyhatású toborzó beszédet tartott a város főterén. Hívó szavára 554 szentesi jelentkezett népfölkelőnek.

60 éve, 1968. október 1-jén a Szentesi Ruhagyár - a városi üzemek közül elsőként - áttért a 48 órás munkahétről a 44 órás heti munkaidőre. (A Kontakta és a Baromfifeldolgozó Vállalat a következő év januárjától vezette be az új munkarendet.)

35 éve, 1973. október 2-án elhunyt Papp Imre (1900-1973) földműves, néprajzi gyűjtő. Értékes kéziratos hagyatékát a Koszta József Múzeum, a Szentesi Levéltár és a Móra Ferenc Múzeum őrzi. (Válogatott néprajzi írásai 1982-ben A parasztember élete Szentes tanyavilágában címen jelent meg. 2008 őszén újabb munkája került kiadásra, a helyi múzeum és Mód László néprajzkutató gondozásában.)

80 éve, 1928. október 3-án született dr. Boros Ferenc c. egyetemi tanár, geográfus, városunk szülötte.

75 éve, 1933. október első felében Szentesre látogatott Buchinger Manó szociáldemokrata országgyűlési képviselő, és előadást tartott a Munkásotthonban a munkanélküliség elleni küzdelem formáiról.

70 éve, 1938 októberében csendőriskola nyílt Szentesen az erre a célra átalakított ligeti múzeum és a Horthy-ház (Dózsa-ház) épületeiben.

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. október 3.

Árkok szintezése

Nagy vita kerekedett az árkok helyzetéről a legutóbb testületi ülésen. A képviselők a napirend előtti hozzászólásokban és az első félévi költségvetés tárgyalásakor is visszatértek a témára. Azt mondták: nem egyértelmű az, amit a lakosság a csapadékvíz-elvezető árkok ügyében tud.

Dr. Demeter Attila véleménye szerint a városnak a bel-, illetve a csapadékvíz projektje a szennyvízprogram után a második legjelentősebb programja. Első ütemről van szó, amelyre 220 millió forint körüli összeget szánt az önkormányzat. Ez három fővízlevezető, csapadékvízgyűjtő rekonstrukcióját jelentette, és csak töredékrész az a forintösszeg, ami 5012 tervezett elő- és utófenék elhelyezésére vonatkozott. Igen komoly második ütemre lesz szükség, jegyezte meg a képviselő, melyben nagy szerepe lesz az összefogásnak.

2008. október 3.

Képessé tenni, lehetőséget adni

A hajléktalanok megsegítése

A Hajléktalan Segítő Központ intézményvezetői posztjáról - saját kérésére - távozó Kocsyné Takács Ildikó helyére július 2-től Ternai Levente kapott ideiglenes megbízást. Azzal párhuzamosan írták ki a pályázatot az intézményvezetői feladatok ellátására. A pályázatról szeptember 26-i ülésén döntött a testület. Az állást a korábbi megbízott, Ternai Levente kapta meg.

Végzettségét, szakmáját tekintve szociális munkás. Idősek szociális ellátása témacsoportból tett szakvizsgát. A korábbi években az idősellátás területén dolgozott, illetve 10 évvel ezelőtt, amikor megnyílt a hajléktalan szálló, szociális munkásként dolgozott az intézményben. Érthető hát, ha azt mondja: nem ismeretlen előtte a munkahely, a terület.

2008. október 3.

Vendég

A legnagyobb álmú magyar kultuszminiszter: Klebelsberg Kuno kora és munkássága című kötet szerkesztője, Miklós Péter történész-muzeológus lesz a városi könyvtár vendége. Minden érdeklődőt várnak október 8-án, szerdán 18 órakor.

2008. október 3.

Kertészeti kiállítás

Zöldségek és virágok azonos rendezvényen

Jubileumi, 15. alkalommal rendezték meg a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában a Kertmagyarország felé elnevezésű kiállítást és szakmai vásárt, melyre több mint 40 kiállító hozta el áruját.

A három napos rendezvényen a kiállítók terményei és termékei mellett virágkötészeti bemutatót rendeztek, illetve a reneszánszhoz kapcsolódva a fiatalok által elkészített alkotásokat is elbírálta a szakavatott zsűri. Az élmezőnyben idén kizárólag osztrák és német diákok végeztek, akik a szentesi iskola testvérintézményeit képviselték a versenyen. Ruhadíszítés kategóriában aranyérmes lett Bettina Suchanek (Ausztria), második helyen végzett Stephanie Maier (Németország), míg harmadikként Anita Stundner (Németország) térhetett haza.

2008. október 3.

Emlékgyűrűs karosszériás

Kisunokája már kalapál a műhelyben

Menő volt a karosszéria-lakatos szakma abban az időben, amikor beszélgetőtársam, Kulik Mihály ipari tanulónak állt. Egykori osztálytársai közül kevesen maradtak a szakmában, ő sem úgy indult, igaz, nála ez kényszerűségből történt. Ma otthoni műhelyében folyamatosan van munkája, 25 éves tevékenységéért Emlékgyűrűt vehetett át a közelmúltban a Szentesi Ipartestülettől.

Azt meséli, hogy gyerekként a Moszkvicsot csodálták, ipari tanuló korában vette első Dongó motorkerékpárját, azóta mindig volt motorja, autója. 1964-ben lett szakmunkástanuló, Kun-szentmártonban oktatták a Volánnál. Katonaideje alatt gépkocsivezető volt, utána nem kezdte még el a szakmát, sofőr volt a szentesi Volánnál is, majd a SZÖVÉP-hez került műhelymunkára.

2008. október 3.

A Szilver támogatása

Múlt heti számunkban megjelent, a Szilver TSE utánpótlásáról szóló írásunkban szó volt arról is, hogy az egyesület városi támogatásban részesül, ám az a klub vezetője szerint nem fedez mindent. Szatmári-Nagy Szilvia azzal szeretné kiegészíteni a megjelenteket, hogy az évi mintegy 4 millió forintos önkormányzati támogatásból a terembérleten kívül másra is jutott. Szerinte az összeg nem sok, de nem is kevés. Év elején versenyeket is tudtak belőle finanszírozni, ám az igazság az, hogy mostanra kifogytak az összegből, csak minimális része maradt. Ebből adódik, hogy szülői támogatással, illetve személyesen az ő segítségével juthatnak el versenyekre az ifjú reménységek, akikre ebben a hónapban vár például a formációs Európa-bajnokság és a világbajnokság Kisinyovban és Moszkvában, a felnőttekre a tíztánc magyar bajnokság, majd novemberben a standard vb Bécsben.

2008. október 3.

A Budafer vas-és acélbirodaloma

Minőségi termékek korrekt áron

A gazdasági élet két különböző színterén, a vas- és acél, illetve az autókereskedelemben jelent már 17 éve garanciát és minőséget országos viszonylatban a Budafer Zrt. neve. A cég Szentesen is mind a két ágazatban jelen van, hiszen autókereskedést üzemeltetnek a Vásárhelyi út 116. szám alatt, illetve négy fedett acélárú raktáruk közül egy szintén városunkban, az Ipartelepi út 16-ban található meg.

A vállalat jogelődjét 1991. december 17-én alapították jelenlegi tulajdonosai. Akkori fő tevékenységüket, az acéláru nagykereskedelmet importőrként, Csehországból behozott gyártmányok értékesítésével kezdték meg, rövidesen pedig egy Dunakeszin bérelt raktár segítségével már raktározó nagykereskedőként folytatták munkájukat.

2008. október 3.

A népi bútorfestő kincsei

Rejtett értékeink?

Kovács Ivánnét bútorfestőként ismerjük, nyolc éve fest népi motívumokat a férje által készített kelen-gyésládákra, bölcsőkre, mellyel több tárlaton, népi vásáron bemutatkozott már. De nemcsak fest, gyűjt is. Egy babában egy egész mese - ilyen játékot is találni legféltettebb kincsei között. Otthonában a Ké(s)z csodák tárháza folyamatosan terjeszkedik, most készül az újabb kiállító helyiség, ahol régi népi emlékeket mutat be.

2008. október 3.

Pályakezdők

Polyák Hajnalka Eszter - tanító (Koszta iskola); Mátyás Adél - általános szociális munkás (Szentesi Családsegítő Központ); Mészáros Tamás - műszaki szakoktató tűzvédelmi szakirány, Vida Szűcs Sándor - műszaki szakoktató tűzvédelmi szakirány (Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság); Vinczéné Szabó Éva - magyar nyelv és irodalom, pedagógia szakos nevelő, Kováts Kitti - ének-zene és művelődésszervező (Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola); Vinczéné Milinker Mónika - gazdálkodási szak, vállalkozási szakirány-közgazdász, Váradi Mercédesz - német nyelv és irodalom, pedagógia szakos nevelő (Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola); Cser Adrienn biológia szakos középiskolai és fizika szakos ált. iskolai tanár (Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola); Bristyán Ágnes - angol-német (Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola); Farkas Ilona - gyógytornász (Dr. Bugyi István Kórház Gyógyfürdő); Kiss Virág - diplomás ápoló (Dr. Bugyi István Kórház Krónikus Belgyógyászat); Purgel Nóra Mária - néprajz szakos bölcsész (Koszta József Múzeum és Szegvári Falumúzeum); Dobos Olga - gyógypedagógus (Rigó Alajos Általános Iskola, Szakiskola); Keller Nóra - táncpedagógus moderntánc szak, Keller Rita - rajztanár (Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény); Tóth Árpád - pedagógia szakos nevelő (MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj); Lakos Borbála - geoinformatikai kar igazgatásszervező szak (Körzeti Földhivatal); dr. Lantos Ágnes - jogász, dr. Osztás Erika - jogász (polgármesteri hivatal).

2008. október 3.

Nem tőrődnek bele a hátrányba

A mozgáskorlátozottak megyei találkozóját idén Szentesen rendezték meg. A Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban szeptember utolsó szombatján jó hangulatban telt a délelőtt, míg délután a várossal ismerkedtek a tagok.

2008. október 3.

Gyermekek világnapja

A Magyarországi Gyermekbarátok 61. sz. szentesi szervezete és a Szabadidős Sportklub ünnepséget rendez a Gyermekek világnapja alkalmából. Az október 8-án, szerdán 14 órakor kezdődő rendezvényt a Móricz művelődési házban tartják. Ugyanekkor rendezik meg az Amatőr Tánccsoportok Fesztiválját is. Fővédnökök: Szirbik Imre, polgármester és Hanti Vilmos, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának elnöke.

2008. október 3.

Rajtol a vízilabda bajnokság

Ezen a hétvégén rajtol a férfi és női vízilabda OB I 2008/2009-es szezonja. Bár a Bodrogi Bau-Szentesi VK férfi gárdája a Honvéd BL-kötelezettsége miatt csak a jövő héten szerdán, 18 órától fogadja az olimpiai bajnokokkal érkező fővárosiakat, a Hungerit-Szentesi VK női csapata már szombaton medencébe száll, dr. Tóth Gyula és Pengő László együttese a Dunaújváros ellenfele lesz az első fordulóban. A férfiaknál a bent maradás, a hölgyeknél a 3-5. hely valamelyike a cél.

2008. október 3.

Ponttalanul a Legrand

Továbbra is csak szenved az idei bajnokságban a Le-grand-MetalCom - Szentes futsal csapata. A mieink ezúttal a Cső-Montage vendégeként kaptak ki 6-1-re, úgy, hogy a félidőben már 5-0 volt a hazaiak javára. Némethy László vezetőedző szerint sima meccs volt, képtelenek voltak megnehezíteni a Cső dolgát, gyermeteg gólokat kaptak. Az akarattal ezúttal sem volt gond, a képességgel sem, viszont ebben a csapatban a labdarúgók zömének még szokatlan a futsal, szokatlan az, hogy más ritmusban zajlik a játék. Ameddig nem sikerül felvenni ezt a semmihez sem hasonlítható tempót, addig ilyen vereségekkel kell számolni. Sajnos nagyon hiányoznak azok a rutinos labdarúgók, akik értették ezt a játékot, és akik fazont tudtak szabni a csapatnak. Ez egy kicserélődött gárda, amelynek még sokat kell együtt játszania ahhoz, hogy igazán csapattá váljon. A megcsappant önbizalmuknak nagyon jót tenne már egy győzelem, a siker lendíthetne egy nagyot a társaság beragadt szekerén. Október 6-án, hétfőn újabb nehéz próbatétel vár a labdarúgókra, hétfőn este nyolc órakor az az Aramis szerepel majd a Dr. Papp László sportcsarnokban, amely veretlenül vezeti az NB I-es táblázatot. Ezzel szemben a Szentes az utolsó előtti helyen tanyázik, kizárólag jobb gólkülönbséggel előzve meg a szintén "ponttalan" Kecskemétet.

H. V.

2008. október 3.

Javítana a Kinizsi

Az idei bajnokságban először kapott ki nagy gólkülönbséggel a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata. Bozóki Zoltán együttese Kiskundorozsmán szenvedett kiütéses vereséget. Pedig az első félidőt látva kevesen gondolták volna, hogy a vendéglátók simán, 4-1-re nyerik az összecsapást. Az első félidőben egészen kiválóan játszott a Kinizsi, olyannyira, hogy Tóth György révén a vezetést is megszerezte a Szentes. Kissé váratlanul, hét perccel az első negyvenöt perc lefújása előtt egyenlítettek a hazaiak, így döntetlennel tértek pihenőre a játékosok. Sajnos a mieinknek valamivel hoszszabbra nyúlt a szünet, egészen pontosan tíz perccel, ez idő alatt két gólt is szereztek a dorozsmaiak. Az átaludt negyedórát már nem lehetett kijavítani, és bár ment előre a Kinizsi, a hazaiak nagyon rutinosan tartották az eredményt, kontratámadásaikkal pedig állandó veszélyt jelentettek a kapunkra. Egy ilyen ellenakció végén végleg eldőlt a találkozó, és a három pont sorsa. Javítani, és pontot, pontokat szerezni legközelebb október 4-én, szombaton hazai pályán lehet, ekkor a Balástya vendégeskedik városunkban. A mérkőzés 15 óra 30 perckor kezdődik. A Szentes a 12., a Balástya a 13. helyen áll a táblázaton, kettejük között mindössze két pont a különbség.

H. V.

2008. október 3.

Győztek a tekézők

Az NB II-es bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesülete szeptember 27-én a Tiszakécske VSE csapata ellen játszott. Az SZTE csapata 3056 fát - 4 egyéni pontot szerzett -, a Tiszakécske VSE 3000 fát ütött - 2 egyéni pontot szerzett -, így a több ütött fáért járó 2 ponttal a Szentesi Tekézők Egyesülete 6-2-re győzött.

Az SZTE pontszerzői: Farkas László 568, Török Gábor 542, Kratochwill József 525, Mladin István 512 fa.

A következő mérkőzés október 11-én, szombaton lesz, amikor a Gyula csapata ellen játszanak.

2008. október 3.

Mountain bike az ártérben

Harmadik alkalommal versenyeztek

A versenyhez igazán méltó környezetben, a Tisza árterében rendezte meg a múlt hétvégén a St. Jupát SE. és az Életjel KKSE a III. Varga Bringa Kupa amatőr moun-tain bike futamot. Már a versenyt megelőző pályabejáráson is kiderült mindenki számára, hogy a vállalkozó kedvű bicajosoknak a tavalyi évhez hasonlóan a rövid közúti szakaszon kívül sáros terepakadályokat, ugratókat, lejtőket és izgalmas kanyarokat is le kell majd győzniük ahhoz, hogy lehetőleg dobogóra álljanak.

2008. október 3.

Mesemozi kicsiknek

A Művelődési és Ifjúsági Házban Mesemozi klubot indítanak a szervezők. Az év hátralévő részében négy mesefilm vetítését tervezik. A klub tagjai először az Oroszlánkirály című rajzfilmet tekinthetik meg október 3-án, pénteken 17 órakor. A következő vetítés november 7-én, pénteken lesz, amikor a Némó nyomában című rajzfilmet láthatják a legkisebbek. November 21-én, pénteken a 101 kiskutya, december 19-én, pénteken az Eh, badarság - Egy bolondos karácsony! című rajzfilmen szórakozhatnak az apróságok. A klubról bővebb információ kérhető a 63/314-211-es telefonszámon, Deák Bernadettnél.

2008. október 3.

Kábelt loptak

Újabb csaló adta ki magát a DÉMÁSZ dolgozójának, és lopott meg egy gyanútlan szentesi lakost a Váradi Lipót utcában. A bűnöző bejutott a lakásba, majd onnan, a házigazda figyelmét elterelve, több, mint 200 ezer forintot vitt magával szeptember 23-án.

Másnap, a Kossuth utcai könyvtár elől loptak el egy Schwinn-Csepel-Cruiser típusú kerékpárt. A bringát 18 és 20 óra között kötötték el, annak ellenére, hogy az le volt zárva.

Lefeszítették a lakatot, majd műszaki cikkeket loptak el egy, a Szent László területhez tartozó tanyáról. A kár mintegy 20 ezer forint.

Hamis húszezer forintos bankjeggyel fizettek egy nagytőkei kocsmában. Az esetre már azt követően derült fény, hogy a csaló távozott a helyszínről, ekkor vették észre, hogy a pénz fénymásolt, a fémszálat pedig egy 2000 forintosról "operálták" rá.

Két és fél kilométer alumínium-sodrony telefonkábelt loptak el a MÁV külterületi szakaszáról szeptember 25 és 26 között ismeretlenek. A vasúttársaságnak okozott kár körülbelül 400 ezer forint.

H. V.

2008. október 3.

Hadifoglyok

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége következő összejövetelét október 7-én, kedden 14 órakor tartja a helyőrségi klubban. A találkozó résztvevői koszorút helyeznek el az emlékműveknél.

2008. október 3.

Kis kukta

  • Lencseleves
  • Tejfölös-gombás húsfalatok
2008. október 3.

Próbafűtés

Egy férfi a kocsmában rendszeresen két felest kér. A két pohárral egyedül koccint, majd egymás után kiissza mindkettőt. A kocsmáros egyszer megkérdezi:
- Uram, van nekünk decis poharunk is, miért nem abból kér egyet?
- Azért, mert van nekem egy cimborám, akivel koccintani szoktam, de most kórházban fekszik, és most helyette is én iszom.
Néhány nap múltával a férfi csak egy felest rendel. Meglepődve kérdezi tőle a kocsmáros:
- Hogy-hogy most csak egyet kér? Talán meghalt a barátja?
- Nem, ő jól van, de én leszoktam az ivásról.

2008. október 3.

Lemondták a helyosztót

Székesfehérváron rendezték meg a rögbi Magyar Kupa döntőjét. Négy férfi csapat mérkőzött egymással: a Fehérvári Vadkanok, a Battai Bulldogok, a Pozsony és a Szentesi 91-esek. Először körmérkőzésekkel játszottak a csapatok, majd a helyosztókon derült ki, ki a legjobb. A szentesi rögbisek ezúttal nem nyújtották azt a formát, amivel tavaly ezüst érmet szereztek: nem tudták felvenni a hetes rögbi ritmusát, így a harmadik helyért tudtak volna csak játszani. A helyosztó mérkőzést végül saját döntésük alapján nem játszották le. Az utazástól elfáradt, a rendezvény nem egyenletes menete miatt lemerevedett izmokkal rendelkező szentesi játékosoknak ez volt a legmegfelelőbb döntésük, a sérülések megelőzése miatt. Így a Szentes a Magyar Kupa 4. helyét szerezte meg.

A szentesi résztvevők névsora: Szabó Árpád, Törőcsik Sándor, Rónyai Dániel, Kiss István, Bélteki Zsolt, Kiss Szabolcs, Baranyi László, Tímár Ferenc, Döme Zsolt, Tímár Zsolt. A férfiak mellett rendezték meg a női Magyar Kupa döntőjét is. A három csapatos kupadöntőt a hazaiak, a Fehérvár csapata nyerte. A Budapesti lánycsapatot erősítette a szentesiektől Ábrahám Bernadett és Molnár Zsanett. Utánpótlás felvételt hirdet a szentesi rögbi szakosztály, az alábbi korosztályokban: kölyök 10-14 és ka-dett 15-19 életévig.Az edzések a szentesi Máv-pályán vannak kedden és csütörtökön 17 órától. Lányokat is várunk! Érdeklődni lehet: Katona-Kis Róbert edző 06/30-338-2575 illetve a csapat honlapján: www.szentes.rugby.hu.

2008. október 3.

Dzsúdó

A Magyar Köztársaság Kupán vettek részt a Pollák DSE cselgáncsozói a közelmúltban. Az 1998-sok között induló Kalydy Vivien Paloma (-30 kg) az első helyen végzett.

A Pollák DSE az 1995 és 2000 között született gyermekeket várja egyesületébe cselgáncsozni. A jelentkezők a Pollák Antal Szakközépiskola tornatermében kaphatnak ízletítőt e sportágból szeptember 29 és október 17-e között, hétfő - szerda - péntek 18-18.30 óráig.

2008. október 3.

Nyugdíjasok

A nyugdíjasok klubja október 3-án, pénteken 14 órakor tartja összejövetelét a Móricz művelődési házban. Az Idősek világnapját ünneplik, műsorral, uzsonnával.

2008. október 3.

Filmklub

A városi könyvtárban működő filmklub következő vetítésén a Papa szolgálati útra ment jugoszláv filmet tekinthetik meg az érdeklődők október 7-én, kedden 18 órakor.

2008. október 3.

Szenior sport

Végéhez közeledik az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Sport Szakállamtitkársága által a Települési Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulásai számára meghirdetett Szenior Sport - Aktív Életmód program. A rendezvénysorozat keretében májustól zajlanak Szentesen különböző, a szenior korosztálynak szóló programok, melyek célja, hogy rendszeres mozgásra sarkalja az időseket. Kerékpározhattak, tornázhattak, úszhattak vagy éppen focizhattak az érdeklődők az eddig lezajlott 32 sportprogram egyikén vagy éppen klubfoglalkozás formájában hallhattak tanácsokat az egészégés életvezetésről vagy az időskori személet változásról.

Az érdeklődők októberben még részt vehetnek a Gördülő generációk elnevezésű kerékpártúra egyikén október 4-én, illetve október 25-én. A megrendezésre kerülő további programokra is elsősorban a nagyszülőket és unokáikat várják a szervezők. A vállalkozó kedvűek tornázhatnak a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban minden péntek délután, esetleg beszállhatnak focizni minden kedden este ugyanott, vagy éppen asztaliteniszezhetnek szerdán délutánonként, szintén a sportcsarnokban.

2008. október 3.

Show-műsor

Badár Sándor és Aranyosi Péter Stand up show-műsorára várják a közönséget a Művelődési és Ifjúsági Házba október 7-én, kedden 19 órakor. Jegyek elővételben a helyszínen és a Babilon könyvesboltban kaphatók.

2008. október 3.

Családi események

Született: Kozák-Szilágyi Jánosnak és Farkas Tímeának János, Hajnal Attilának és Kovács Tündének Fanni, Kosztolányi Ferencnek és Juhász Melindának Ferenc nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Otava Péter és Gulyás Anita.

Elhunyt: Simon György, Lantos Rókus István, Lantos Jánosné Tóth Mária, Maszlag István, Bakos Rókusné Kocsis Rozália, Lőkös Józsefné Rácz Mária.