2008. október 3.

Diplomával a közösségért

Hagyomány már, hogy ősz elején köszönti a városvezetés a pályakezdő közalkalmazottakat. Lehetőséget adva ezzel az ismerkedésre, mely a későbbiekben hivatásuk gyakorlása során még hasznukra lehet.

Húsz friss diplomás kezdi a nagybetűs életet a napokban, őket Szirbik Imre polgármester kollégáiként köszöntötte a városházán október 1-jén. Kollégák, hiszen Szentes közösségéért együtt tesznek. A város első embere beszélt a fiataloknak a közszféra különböző területeiről, a hatósági munka, az oktatás, a szociális terület kellemes részéről, de árnyoldalairól, nehézségeiről is. A megjelentek a legkorszerűbb ismeretekkel rendelkeznek, amihez a gyakorlati tapasztalatoknak is hozzá kell járulniuk. Az értelmiség új generációjában találhatunk pedagógusokat, tűzoltókat, jogászokat egyaránt.

A pályakezdő diplomások köszöntésén ismerhettük meg Bristyán Ágnest, a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola újdonsült német szakos tanárát. A fiatal hölgy idén februárban az angol, júniusban pedig a német szakos középiskolai tanári diplomáját vehette át a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán. Közben már dolgozott a Boros szakközépiskolában fél éves szerződéssel, amikor is szakórákat tarthatott, osztályozhatott, valamint egy helybeli nyelviskolában alap-és középfokú nyelvvizsgákra készített fel csoportokat. Augusztusban kezdte komolyabban böngészni a hirdetéseket, mivel jellemzően akkor keresnek pedagógusokat. Az interjú másnapján már értesítették: övé az állás.

Bristyán Ágnes

Nagyon jól érzi magát az intézményben, persze, kezdetben volt izgalom, de hamar megszokta a környezetet, árulja el. A kollégái nyitottak, a diákokkal is könynyen megtalálta a közös hangot, s az is segítette, hogy szeret tanítani. Nem volt benne félsz, hogy majd nem tud végzettségével elhelyezkedni, mivel úgy gondolja, a nyelvtanárok eléggé keresettek. Azonban igyekszik minél több helyen hasznosítani nyelvtudását, így például vállalt már fordítást, külföldre megrendeléseket intézett.

Dobos Olga

Tanít Dobos Olga is, de ő a Rigó Alajos Általános Iskolában. Idén júniusban szerzett gyógypedagógus végzettséget az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán. Már korábban szétnézett állásügyben, bement a Rigó általános iskolába is érdeklődni, ahol azzal biztatták, lesz állás, majd meghirdetik. Olga nem csak Szentesben gondolkodott, szétnézett a környező településeken is, de az igazi célja az volt, hogy itt sikerüljön szakirányú munkát találnia. Iskolai feladatairól azt tudjuk meg tőle, hogy ötödik osztályban napközis nevelő, valamint középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekeknek tart mozgásfejlesztést. Mindehhez nagy hivatástudat szükségeltetik, a fiatal gyógypedagógus elárulja, nála ez menet közben alakult ki. Tanulmányi előtt még eléggé felszínes ismeretei voltak erről a munkáról, közben fogta meg a szépsége.

D. J.