2008. október 3.

A Budafer vas-és acélbirodaloma

Minőségi termékek korrekt áron

A gazdasági élet két különböző színterén, a vas- és acél, illetve az autókereskedelemben jelent már 17 éve garanciát és minőséget országos viszonylatban a Budafer Zrt. neve. A cég Szentesen is mind a két ágazatban jelen van, hiszen autókereskedést üzemeltetnek a Vásárhelyi út 116. szám alatt, illetve négy fedett acélárú raktáruk közül egy szintén városunkban, az Ipartelepi út 16-ban található meg.

A vállalat jogelődjét 1991. december 17-én alapították jelenlegi tulajdonosai. Akkori fő tevékenységüket, az acéláru nagykereskedelmet importőrként, Csehországból behozott gyártmányok értékesítésével kezdték meg, rövidesen pedig egy Dunakeszin bérelt raktár segítségével már raktározó nagykereskedőként folytatták munkájukat.

- Kezdetben csak cső és zártszelvények forgalmazásával foglalkoztunk, mára azonban az ötvözetlen acéltermékek minden fajtája fellelhető raktárainkban. Köztük zártszelvények, csövek, hengerelt hosszútermékek, rúdanyagok, gerendák, betonacélok, síkhálók, hidegen és melegen hengerelt lemezek, vastaglemezek, durvalemezek különféle anyagminőségben. Összesen mintegy 21 ezer tonna acéláru képezi állandó raktárkészletünket - mondta el lapunknak az ország harmadik legnagyobb acélkereskedelemmel foglalkozó vállalatának elnök-vezérigazgatója, Vekerdi Sándor.

A Budafer Zrt. 15 ország - köztük Szlovénia kivételével az összes hazánkkal határos ország, illetve Kína, Thaiföld, Libanon, Oroszország, Olaszország, Csehország és Lengyelország - 35 gyárából évente 80-85 ezer tonna jó minőségű acélterméket vásárol és ad el, szinte kizárólag a magyar piacon. Az áru vasúton, hajón és közúton érkezik raktáraikba, attól függően, hogy melyik a legkifizetődőbb szállítási mód. A beszállított termékeket pedig több mint hatszáz szerződéses partnerüknek értékesítik, akik többsége viszonteladó, illetve egy részük végfelhasználó.

A cég az ország megfelelő ellátása érdekében, összesen 7,5 hektáros területen négy fedett raktárt üzemeltet 34300 négyzetméteren: Dunakeszin, Szentesen, Ózdon és Sóskúton. Szentesen található a vállalat első saját telephelye, mely a Budafer Zrt. székhelye, illetve adminisztrációs és pénzügyi-számviteli központja is. A nagykereskedelemmel, valamint lakossági- és kiskereskedéssel is foglalkozó, 4 ezer tonnás állandó raktárkészlettel rendelkező fedett telephelyről látják el Magyarország délkeleti területeit minőségi acéltermékekkel. A vállalat legnagyobb alapterületű, 24 ezer négyzetméteres, 8 hajós, 16 futódaruval felszerelt, 10 ezer tonnás vas- és acélkészletnek helyt adó dunakeszi telepe központi raktárként funkcionál, innen elégítik ki a Budapestről és környékéről jelentkező piaci igényeket, míg az ózdi telepről szállítják ki az ország északkeleti területeiről érkező megrendeléseket.

- Negyedik, sóskúti telepünket idén januárban nyitottuk meg, ez lett a vállalat kereskedelmi központja és ide költözött felső vezetésük nagyobbik hányada is. Megépítését az tette szükségessé, hogy Budapest keleti feléről nem lehetett gazdaságosan kiszolgálni a nyugati országrészben tevékenykedő ügyfeleinket, illetve kamionnal a főváros gyakorlatilag átjárhatatlan, megkerülhetetlen. Így Budapest nyugati határánál, az M7-es autópálya mellett, Sóskúton építettük fel 8 hónap alatt a Budafer 1500 négyzetméteres irodabázisát és a legújabb raktárát, mely méretét tekintve a második legnagyobb telepünk. A 3,5 hektáros területű zöldmezős beruházás jelenleg egy 6 ezer négyzetméter alapterületű, 3 hajós, daruzott, könnyűszerkezetes épületnek ad otthont. A rendelkezésünkre álló telken néhány éven belül további 6 ezer négyzetméteres bővítést tervezünk, mellyel a zárt, daruzott raktárterületünk 40 ezer négyzetméterre bővül majd - beszélt terveikről Vekerdi Sándor, aki több mint négy éve elnöke az acélkereskedő cégeket tömörítő érdekképviseleti és szakmai egyesületnek, a MAFE-nek is, mely alapító tagvállalatainak egyike a Budafer.

A Budafer Zrt. tulajdonosai az alapítás óta mindig is célként fogalmazták meg a minőségi szolgáltatás biztosítását és vevőik színvonalas, teljes körű, rövid határidőn belüli kiszolgálását, melynek érdekében a fennállásuk óta eltelt 17 évben kizárólag minőségi termékeket forgalmaztak, valamint folyamatos fejlesztéseket valósítottak meg a vállalatnál. Ennek keretében bevezették az ISO minőségbiztosítási rendszert, amelyet minden évben megújítanak. Korszerű, komplex vállalatirányítási rendszert alkalmaznak, egy informatikai rendszer segítségével az ország különböző településein működő telephelyek munkája öszszehangoltan, rugalmas ügyintézéssel működik. A mintegy 60 számítógép-munkaállomás online kapcsolata nagyban elősegíti a vevők gyors kiszolgálását, a pontos és friss információáramlást és a vásárlók korrekt tájékoztatását. A piac egyre inkább szigorodó követelményeihez igazodva pedig hangsúlyt fektetnek arra, hogy első osztályú termékkel, versenyképes áron legyenek jelen a acélkereskedelemben. Ezért beszállítóik között kizárólag nagy múltú, kiváló minőségű termékeket előállító, minőségirányítási rendszerrel rendelkező gyártóművek szerepelnek. A Budafer a vásárlók igényeit 18-21 ezer tonnás állandó raktárkészletéből, illetve egyedi megrendelés esetén a hazai és külföldi szerződéses partnereiktől történő beszerzéssel rövid határidővel teljesíti. Telepeiken pedig a vevők kívánsága szerinti méretre is darabolják a hosszú termékeket, illetve raktárkészletükből saját kamionjainkkal és szállítmányozó partnercég segítségével, logisztikus vezetésével igény szerint 24 órán belül házhoz is szállítják a megvásárolt termékeket a nagyobb megrendelők és a kisfogyasztók számára egyaránt.

Kép és szöveg: Cseh-Lakos