2008. október 3.

Nem tőrődnek bele a hátrányba

A mozgáskorlátozottak megyei találkozóját idén Szentesen rendezték meg. A Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban szeptember utolsó szombatján jó hangulatban telt a délelőtt, míg délután a várossal ismerkedtek a tagok.

A Csongrád Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének Szentesi Csoportja 1981-ben 40 fővel alakult, ma pedig már 250 fős tagsággal rendelkeznek. Óriási vállalkozásként az 1996 óta évenként megrendezett megyei találkozón most mintegy 700 embert láttak vendégül. Őket Szirbik Imre polgármester köszöntötte, aki felidézte, milyen meghatározó volt életében az a 30 perc, amit egyszer Fülöp József társaságában kerekesszékben töltött. Szerinte jelképes ez a találkozó, mert nem szabad beletörődni a hátrányba, s az épeknek sem szabad elmenni mellette: a segítségnyújtás azt az embert is többé teszi, aki segített. A megyei elnök, Tóth Margit arról beszélt, amikor összegyűlnek, az ékesen bizonyítja: mindent megtesznek, hogy elfogadják őket, s legalább olyan hasznos tagjai a társadalomnak, mint mások.

A szentesi tagság életében a találkozó megrendezése mérföldkő, mondta érdeklődésünkre Nanné Piroska, a csoport vezetőségi tagja, ugyanis ekkora méretű programra 25 év alatt nem mertek vállalkozni. Felkérésre mégiscsak belevágtak. Majd' egy évet vett igénybe a szervezés, s Piroska szerint a rendezvény alkalmat ad arra, hogy csapatmunkával bizonyíthassák, képesek ennyi embert összehozni. A nézőtéren alig akadt fiatal, mint kiderül, a szentesi csoportban is kevesen vannak. Nanné azt mondja, keresik az ifjabb korúakat, mert tudja, hogy vannak a városban, de vagy elzárkóznak, vagy a sérültségi fokuk miatt nem jönnek. Először is a szülőknek kellene nyitottnak lenniük, véleményezte a mozgáskorlátozottak mindenese.

A műsorban felléptek a gondozási központ dolgozói és gondozottai, a Pengető Citerazenekar, a Szilver versenyzői, a Dobbantó Nép-táncegyüttes, majd Márió, a harmónikás szórakoztatta a vendégsereget, befejezésként pedig a Szentesről elszármazott Baranyi Kati énekét hallgathatták. Megköszönve a vendéglátást, sok élménnyel tér haza a mórahalmi csoport, akiknél 150 fős a tagság, s 8 település tartozik hozzájuk, árulta el vezetőjük, Magyar Istvánné, Rozi. Egyedüli módon náluk minden közintézmény akadálymentesített, az iskolában most készült el a lift.

A témához tartozik, hogy a rendezvényre, a mozgáskorlátozottak fogadására felkészült a szentesi sportcsarnok is. Az intézménybe minden irányból akadálymentesen be lehet jutni, s újdonságként elkészült egy korszerű mellékhelyiség a már két meglévő mosdó szomszédságában. Annak idején nem terveztek a létesítménybe hasonlót, azonban a mozgáskorlátozottak felvetésére (ha mégis el kell jönniük a Móricz művelődési házból), városi költségvetésből épült helyiséget minden igényt kielégítő berendezéssel látták el: található benne például dönthető tükör és állítható mosdókagyló is.

D. J.