2008. október 3.

A főigazgató az önálló kórház mellett

Elhibázott döntések szorításában

A képviselő-testület már több alkalommal kérte, hogy megtárgyalhassa a Dr. Bugyi István Kórház működéséről szóló beszámolót. Nos, a kérés a szeptemberi ülésen vált valóra. A beszámolót dr. Várkonyi Katalin főigazgató tárta a képviselők elé.

A főigazgató három fő téma köré csoportosította mon-danivalóját: beszámolójában a 2007-es esztendő eredményeiről, a 2008-ban történt változásokról, illetve a különböző fejlesztésekről, pályázati lehetőségekről szólt. Elmondta, a 2007-ben bekövetkezett ágyszám-csökkentés magával hozta az ellátható betegek, valamint a bevétel csökkenését is. Ezáltal a 2006-ban súlyponti kórházzá vált intézmény vitathatatlanul nehezebb helyzetbe került. A törvény értelmében 306 aktív és 111 krónikus ágyon látják el a betegeket, a kórház így 19 százalékkal csökkentett kapacitáson folytathatja tevékenységét. Növekedtek az adminisztrációs terhek. A vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésével a fekvőbeteg-ellátásban 17 ezerrel kevesebb beteget láthattak el, járóbeteg-ellátásban közel 55 ezerrel kevesebben fordultak meg a szakellátáson. Kórházi szinten elsősorban a súlyosabb betegek ellátása történik meg, ami kiadási oldalon is jelentősen terheli az intézményt.

A megszorító intézkedések egyik következménye: a fenntartó megyei vezetés 2007 májusában önkormányzati biztost nevezett ki a kórházhoz. A cél a már korábban fennálló adósságállomány csökkentése, átütemezése volt. Ebben a legsúlyosabb racionalizálás: a létszámcsökkentés. A megyei önkormányzat 129 álláshely megszüntetését írta elő, ennek folyamán 53 embert küldtek el, 11-en nyugdíjba mentek, emellett 28 üres álláshelyet szüntettek meg. A megszorítások az állományban maradt dolgozókat is érintették: csökkentek a juttatások, szigorították a keretgazdálkodási szabályzatokat.

Azzal, hogy eltörölték a vizitdíjat, a kórházi napidíjat, le kellett mondaniuk a kiegészítő finanszírozásról. Az energiaköltség 17 százalékkal nőtt. A bekövetkezett inflációt már nem is kívánta ragozni a beszámoló.

Dr. Várkonyi Katalin a képviselők kérdésére válaszolva elmondta, hogy a korábbi vezetés előnytelen szerződés kötése, illetve annak időbeni le nem mondása 324 millió forintos adósságállományt jelentett. Késedelmi kamatra több milliót fizettek ki. A gyermekosztálynak van engedélye, az onkológia ideiglenes engedéllyel működik amiatt, hogy betegtársalgó és egy onkotim tárgyaló hiányzik az osztályról. Kialakításuk folyamatban van. A főigazgató kijelentette: a kórház nem tervezi az áthelyezésüket Hódmezővásárhelyre.

Ugyancsak Hornyik László várt választ arra a felvetésre, miszerint a gyógyfürdő kupolasátra használhatatlan. Dr. Várkonyi Katalin elmondta: ezzel kapcsolatban nem kapott semmiféle jelzést a műszaki osztálytól, azt sem, hogy baj lenne a sátortetővel.

A főigazgató kijelentette: amennyiben problémát észlelnek a kupolasátorral kapcsolatban, intézkedik arról, hogy az továbbra is működőképes legyen.

- Azt mondják nem történt semmi - fűzte hozzá az adósságállomány taglalásakor. - A kórház bevételei közel 900 millióval csökkentek. Adósságállományunk 2007 januárjában 566, májusban 719 millió forint volt, és akkor még el sem kezdődött az egészségügyi reform. Évvégére 40 millióval nőtt a tétel, most 888 millió forintnál tartunk. Tavaly 138 millió forint kiegészítést kaptunk. Amennyiben hozzájutnánk ahhoz a kiegészítő díjazáshoz, ami most a költségvetésben van, annak egy része visszakerülne az intézményhez, akkor nem kellene adósságállományról vitáznunk. Tudjuk, hogy az egész egészségügy hozzájárul a kormány konvergencia programjához.

A patológiával kapcsolatban a főigazgató elmondta: az épület, benne a boncterem, és a szövettani helyiség is siralmas állapotban volt. Ez év március 31-el eljött az idő, amikor már nem lehet tovább odázni a dolgot. A megyei önkormányzat úgy döntött, hogy ideiglenesen átadja a patológiai osztályt Hódmezővásárhelynek. Ebben a megyei közgyűlés dönt majd. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a kórház évek óta nem talál patológust. Jó ideje egy orvossal tartották fenn az osztályt.

Dr. Várkonyi Katalin kijelentette: ő személyesen azt az álláspontot képviseli, hogy a Dr. Bugyi István Kórháznak önálló intézménynek kell maradnia.

Halmai László, a Csongrád Megyei Önkormányzat tulajdonosi bizottságának elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a csődbiztos munkájára szükség van. Mint mondta, a volt egészségügyi miniszterekkel, Molnár Lajossal, Horváth Ágnessel elindult egy olyan folyamat, amit még nem lehetett lecsillapítani. Nagyon jelentős mértékben csökkent a finanszírozása. A kórház működési költségvetése 3 milliárd 600 millió forint. Adósságállománya miatt közel két és fél hónap késésben van. Ez az adósság nem fog elmenni a világ végéig. A kórház működni fog, a betegek el lesznek látva, nem kell ijesztgetni senkit. A megyei önkormányzat biztosítja a működést - jelentette ki az elnök.

- A lényeg az nekünk, Szentesen élőknek, hogy az ellátás ne távolodjon el tőlünk. Itt, helyben lássanak el bennünket, ha szükséges. Nem hiszem, hogy a megye bármilyen szolgáltatást el akar vinni Szentesről. Én erről nem tudok. Egy biztos, a legnagyobb kerékkötője lennék, ha ilyen ötlet lenne. Azért harcolunk, hogy itt maradjon minden és lehetőleg finanszírozva is legyen. Szentes súlyponti kórház, a súlyosabb betegeket is el kell látni, ami a finanszírozás szempontjából nem olyan "gazdaságos" a kórház számára. Én csak gratulálni tudok az itt dolgozóknak, akik kitartanak a kórházuk mellett. Mert a gond ott van, honnan szerzünk patológust, aneszteziológust! A felújításra még lenne pénz, de a legfőbb érték, az ember egészségét ügyelő orvos kevés. Külföldre távoznak - jelentette ki a képviselő.

Lovas József