2008. október 3.

Kis kukta

Lencseleves

Hozzávalók: 50 dkg lencse, 4-5 db sárgarépa, 20-30 dkg füstölt hús (sonka), babérlevél, só, bors, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, hagyma, paradicsom, paprika.

Elkészítés: A lencsét megmossuk és feltesszük főni, a sárgarépát és a sonkát apró kockákra vágjuk, a leveshez adjuk, beletesszük az egész hagymát, a paradicsomot és a paprikát. (Ezeket a főzés végén eltávolítjuk.) Sózzuk, borsozzuk, majd miután minden puhára főtt, a tejfölt simára keverjük a liszttel, és a leveshez adjuk. Összeforraljuk, és tálalhatjuk.

Tejfölös-gombás húsfalatok

Hozzávalók: 20 dkg gomba, 60 dkg sertéscomb, ételízesítő, 2 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 csipet őrölt bors, 1 evőkanál liszt, 1 erőleveskocka, 2 dl tejföl, fél csokor petrezselyemzöld.

Elkészítés: A gombát megtisztítjuk és megmossuk. A húsból kis szeletkéket vágunk, kiklopfoljuk, meghintjük ételízesítővel. Teflon serpenyőben kevés vajon elősütjük a húsokat és kiszedjük. A serpenyőben megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a felszeletelt gombát és sózzuk, borsozzuk. Amikor zsírjára pirul, megszórjuk liszttel, és 1-2 percig tovább keverjük.

A leveskockából elkészített húslevessel simára keverjük a tejfölt, és hozzáadjuk a gombához. Ezután a hússal együtt az egészet átforraljuk, tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel. Köretként tört burgonyát és párolt rizst adunk hozzá.