2008. október 3.

Képessé tenni, lehetőséget adni

A hajléktalanok megsegítése

A Hajléktalan Segítő Központ intézményvezetői posztjáról - saját kérésére - távozó Kocsyné Takács Ildikó helyére július 2-től Ternai Levente kapott ideiglenes megbízást. Azzal párhuzamosan írták ki a pályázatot az intézményvezetői feladatok ellátására. A pályázatról szeptember 26-i ülésén döntött a testület. Az állást a korábbi megbízott, Ternai Levente kapta meg.

Végzettségét, szakmáját tekintve szociális munkás. Idősek szociális ellátása témacsoportból tett szakvizsgát. A korábbi években az idősellátás területén dolgozott, illetve 10 évvel ezelőtt, amikor megnyílt a hajléktalan szálló, szociális munkásként dolgozott az intézményben. Érthető hát, ha azt mondja: nem ismeretlen előtte a munkahely, a terület.

Megbízott igazgatóként, e rövid két hónap alatt megtapasztalhattam, hogy olyan intézménynél dolgozhatok, ahol megfelelő szakmai színvonal tartásával tevékenykednek munkatársaim. Ami nagyon megkönnyíti a helyzetemet most már az, hogy tudok gondolkodni az intézmény dolgairól, hiszen jó alapok vannak ahhoz, hogy elképzeléseimet, pályamunkámat megvalósítsam.

Szakmai törekvéseit sorolva Ternai Levente két fontos feladatot említ. Amiket szeretne megvalósítani. Mint mondja, megoldásra vár az intézmény meglehetősen rossz állagának, állapotának javítása. A 12 éves intézményre ráférne a felújítás. Egyrészt az épület állaga, másrészt a megfelelő körülmények biztosítása miatt.

Panaszolja is, hogy az utóbbi időben - kifejezetten ilyen céllal - kevés pályázati lehetőség adódott a számukra. Változhat a helyzet, mivel ígéretek szerint az elkövetkező időben olyan uniós pályázatok jelennek meg, amelyekkel felújítási gondjaik páréves intervallumban megoldhatók lesznek.

- Ami a szakmai célkitűzést illeti, szeretném megvalósítani a hajléktalan ellátás intézményen kívüli részét. Egy kicsit kilépni az intézményes ellátásból. Megteremteni annak a lehetőségét, hogy ezek az emberek visszakerüljenek a társadalomba, a munka világába. Folyamatban van egy olyan szakmai program, a képviselő-testület által is támogatott pályázat hamarosan beadásra kerül, ami arról szól, hogy az épület fele felújításra kerülne, és ahhoz kapcsolódna egy olyan program, amelyben az itt élő emberek mindennapi foglalkoztatását megoldjuk. Szabadidejüket, energiájukat hasznosan tudják lekötni. Ennek az a célja, hogy azokat a képességeket, készségeket, ami a munka világába kerülésükhöz kell, erősítsük, gyarapítsuk. Hiszen az évek során ezek a képességek gyengébbek lettek. A program keretén belül külső pszichológus szakembert is igénybe vennénk, aki az embereket felkészíti, erősíti motivációjukban - mondja.

A pályázatot a jövő év elején bírálják el, de várhatóan megjelenik majd egy másik pályázat is, amely kifejezetten olyan programokat támogat, amely valójában a munkaerő-piaci foglalkoztatást készítené elő, illetve biztosítaná.

Ternai Levente bízik abban, hogy ezek a dolgok megvalósulnak. Azzal a pályázattal együtt, amely a szabadidő-foglalkoztatást, a szociális munka biztosítását tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy novembertől márciusig, a leghidegebb hónapokban éjszakai ügyeletet tartanak azoknak a hajléktalan embereknek, akik nem kívánják igénybe venni a szállásukat. Aztán ott van a másik: külső lakhatási program, utógondozással, amely arról szól, hogy a ma még hajléktalan ember próbálja meg leélni az életét a társadalomban.

Mindehhez a munkaügyi központ helyi kirendeltségének a segítsége is kell. Fontos az, hogy megtaláljuk azt a képzést, amely olyan végzettséget tud adni, amivel jó eséllyel indulhatnak a munkaerőpiacon. Sajnos nagyon szűk a köre a hiányzó szakmáknak. Különösen nehéz ez a mi esetünkben. A kulcskérdés a hajléktalan emberek megsegítésére készségét fejleszteni, képessé tenni, továbbá lehetőséget adni. Ez utóbbi már túlmutat a mi munkánkon - jelenti ki Terna Levente.

Lovas József