XL. évfolyam 32. szám

2008. augusztus 15.

Új egészségügyi program

Bizonyos elemeit már csak gyermekeink és unokáink élvezik majd

Sokszor az a baj az egészségüggyel, hogy túl van politizálva - jelentette ki dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter az augusztus 12-i szentesi fórumon. A miniszter az érdeklődőknek az egészségügyi program ismertetése előtt elmondta, hogy szakértői szemszögből ismerteti a témát, hiszen kinevezéséig szakértőként dolgozott. A rendezvény célja az volt, hogy az egészségügyi tárca által nemrég elkészített Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig című programját megismerjék a szakemberek és az állampolgárok, illetve észrevételeiket jelezzék.

2008. augusztus 15.

Karácsonytól beindul a bázis

Csak ideiglenes a szolnoki

Sikeresen befejeződött a szentesi légimentő-bázis megépítésre kiírt közbeszerzési eljárás, melyet a Magyar Aszfalt Kft. nyert meg. A felek ezen a héten alá is írták a szerződést, amely szerint decemberig fel kell épülni a bázisnak. Azonban év végéig sem marad légimentés nélkül a Dél-Alföld, a tervek szerint átmenetileg Szolnokról szállhat fel a mentőhelikopter.

- Gyakorlatilag júniustól szervezzük, hogy ki legyen írva a közbeszerzési eljárás a szentesi légimentő-bázisra, a héten kihirdettük a nyertest, aki évvégéig elkészíti a bázist. Amíg azonban az nem épül meg, addig Szolnokról biztosítjuk a Dél-alföldi régió légimentését. Megkerestem a honvédelmi minisztert, hogy tudna-e olyan repülőteret biztosítani, amelyet minimális beruházással alkalmassá lehetne tenni erre a célra. Ennek kapcsán megegyezés született a Honvédelmi és az Egészségügyi Minisztérium között, hogy Szolnokra tudunk ideiglenes bázist telepíteni - mondta el lapunknak Dr. Székely Tamás. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: Kisebb beruházásra szükség van az ideiglenes, szolnoki bázison, hiszen a leszállópályát, a kerozinvételi lehetőséget, illetve a legénységi tartózkodót ki kell alakítani. Ez most is zajlik, de augusztus végén, szeptember elején beindulhat a Dél-Alföldön a légi-mentés. Szolnokon azonban nem lesz állandó légibázis, mert a kijelölt terület nem alkalmas arra, hogy ott egy egészségügyi légimentő-szolgálat tartósan üzemeljen. ­- A teljesség igénye nélkül megvizsgáltuk annak a lehetőségét is, hogy a hangárokat fűtötté alakítsuk és a legénységi tartózkodókat is télen-nyáron használhatókká tegyük, de ez körülbelül a tervezett szentesi légimentő-bázis beruházási értékének a 60 százalékát jelentené - tájékoztatta lapunkat Dr. Székely Tamás miniszter.

Cseh-Lakos

2008. augusztus 15.

Rendkívüli ülés

Téma a Hajléktalan Segítő Központ felújítása

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program által közzétett "Bentlakásos intézmények korszerűsítése" című pályázaton indulna a Hajléktalan Segítő Központ. A 70-es évek elején elkészült, és más funkciót betöltő épületben az intézményt 1996-ban alakították ki, állaga mára leromlott. A pályázattal meg kívánják valósítani a külső homlokzat szigetelését, teljes felújítását, az elavult ablakok cseréjét, a fűtés korszerűsítését, az akadálymentesítést, festést, burkolást, illetve két foglalkoztató műhely kialakítását. A felújítási munkálatok mellett a program lehetőséget biztosít a lakók fejlesztő célú foglalkoztatásának a megteremtéséhez is. A pályázathoz az igényelt anyagi erő összege 38,5 millió forint, melyhez az önkormányzat 2,3 millió forintot biztosítana. A képviselők - egyebek mellett - a mai rendkívüli ülésen döntenek erről.

A lapunk megjelenésével egy időben tartott közgyűlésen a testület a továbbiakban megvitatja a Szentes Kistérség Többcélú Társulása közoktatási intézkedési tervét, várhatóan döntés születik az uszoda, az üdülőházak és a teniszpályák működtetésére létrehozandó nonprofit gazdasági társaság alapításáról. A képviselők asztalára kerül továbbá az iparosított technológiával épült lakóépületek energia megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása.

A délután 2 órakor a városháza dísztermében tartandó ülés nyílt, anyagai a www.szentesinfo.hu/testulet honlapon megtalálhatók.

2008. augusztus 15.

H. Szabó Réka az igazgató

A szentesi középiskolákban

Megbízott igazgatóként H. Szabó Réka irányíthatja a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumot a következő tanévben. Erről csütörtöki rendkívüli ülésén döntött a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése.

Magyar Anna elnök a zárt ülésen tárgyalt döntést ismertetve elmondta, a magyar-angol szakos pedagógus megbízatása addig szól, míg pályázat kiírását követően a közgyűlés új intézményvezetőt nem választ. Az igazgatói posztra várhatóan decemberben írnak ki pályázatot.

Ismeretes, az új igazgató megbízatására azért volt szükség, mert az első jelölt, Magyar Lászlóné kinevezése után több száz jelenlegi és egykori diák, tanár és szülő tüntetett azért, mert a megyei önkormányzat közgyűlése nem a tantestületek és a diákönkormányzatok által támogatott jelöltet választotta meg a HMG és a Boros Sámuel Szakközépiskola élére. Magyar Lászlóné július elején nem vette fel a munkát a középiskolában. Július 10-én ezért a megyei közgyűlés visszavonta a pedagógus kinevezésről szóló döntést, mivel a tanár közalkalmazotti jogviszonya nem jött létre.

H. Szabó Réka a döntés után elmondta, a legfontosabb feladata az, hogy a tanév zökkenőmentesen elinduljon, és a tantestülettel jól működő kapcsolatot alakítson ki. A '90-ben a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban végző újdonsült igazgatót a mostani tanári karból is tanították néhányan. H. Szabó Réka hozzátette: várhatóan a decemberi pályázaton is elindul a posztért.

A megbízott igazgató holnap reggel kezdi meg a munkát az iskolában, a tanévnyitó értekezlet pedig 25-én reggel 9 órakor kezdődik.

2008. augusztus 15.

Cseuz pihen Pekingben

Cseuz László tanár úr 11 ezer kilométeres kerékpárútja után jól megérdemelt pihenését tölti Pekingben, de ennek az időnek minden percét kihasználva gyűjti az emlékeket. A mellékelt képet a Mozaik internetes újságnak azért küldte, hogy megossza a szentesiekkel kínai élményeit.

2008. augusztus 15.

Az önálló egyházi szervezet erőszakos átalakítása

Száz éve - Megalakult a görögkeleti magyar egyház (II.)

A szentesi görögkeleti templom ikonosztáza

Az abszolutista korszak idején (1851-1865) mindennapossá vált súrlódások az 1867. évi kiegyezés után évtizedekre elcsitultak. Ez elsősorban az 1868: IX. törvénycikknek volt köszönhető, amely szabályozta a magyarországi görögkeleti egyház szervezését. A törvény kimondta, hogy a magyarországi görögkeleti vallású lakosság két egyháztartományra (metro-poliára) osztandó fel: a görögkeleti szerb, és a görögkeleti román nyelvű egyháztartományra. Ugyanakkor megállapította azt is, hogy a görögkeleti vallásúak között vannak olyan hívek, illetve olyan egyházközségek, amelyek se nem szerb, se nem román nyelvűek. Ezekre nézve az idézett törvény 9. §-a akként intézkedett, hogy: "A görögkeleti vallás se nem szerb, se nem román ajkú hívei ezentúl is meghagyatnak mindazon jogaikban, amelyeket egyházközségi és iskolai ügyeik önálló intézésében, szertartási nyelvük szabad használatában, mint szintén egyházközségi vagyonuk és alapítványaik kezelésében eddig gyakoroltak."

2008. augusztus 15.

Ópusztaszeri ünnep

Ünnepi programmal várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba augusztus 20-án, szerdán nemzeti ünnepünkön. A program 13 órakor kezdődik térzenével, majd táncbemutató lesz. A megyei önkormányzat hivatalos ünnepsége 14 órakor kezdődik, ahol köszöntőt mond Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke. Ünnepi beszédet mond Martonyi János, a Polgári Magyarországért Egyesület elnöke, Tőkés László református püspök és dr. Kiss-Rigó László a szeged-csanádi római katolikus egyházmegye püspöke. Ezt követően adják át az Alkotó-díjakat, megszentelik és megáldják az új kenyeret, majd kulturális bemutatók és versenyek színesítik az eseményt.

2008. augusztus 15.

Tervek a Kurcával

Évfordulók - 2008.

70 éve, 1938. aug. 16-án született Oltyán Lajos igazgató-tanár, volt önkormányzati képviselő.

130 éve, 1878. aug. 19-én 69 éves korában elhunyt Horváth Mihály (1809-1878) történetíró, csanádi püspök, a Szemere-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Magyar Történelmi Társulat elnöke, Szentes nagy szülötte. (A városban egy utca és a gimnázium viseli nevét; egész alakos szobrát Kisfaludy Stróbl Zsigmond, domborműves emléktábláját Borsos Miklós mintázta meg.)

110 éve, 1898. aug. 20-án megalakult a Szentesi Kerékpáros Egylet.

80 éve, 1928. aug. 20-án elhunyt dr. Czukkermann Soma (1851-1928) városi tiszti főorvos.

200 éve, 1808. augusztus 21-én megszületett Szegváron Pity István (1808-1885) Csongrád vármegyei levéltárnok, aki 1850-től haláláig viselte tisztségét.

40 éve, 1968 augusztusában megalakult a városi tanács tervcsoportja mellett társadalmi alapon működő Kurca Bizottság, amely feladatának tartja a régóta napirenden lévő rendezés fokozatos megoldását. Már készül a Kurca-part feltöltésének, parkosításának, a sétányok kialakításának és fásításának a terve. Szeptemberben megkezdődik a munka, iskolák, üzemek és egyéb kollektívák bevonásával.

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. augusztus 15.

Csőpostától a távíróig

Rejtett értékek?

A Kossuth utcai 1. számú postahivatal emeleti részét a vezetőségi irodák mellett a postatörténeti kiállításoknak szentelték. Három emlékszoba található itt, köszönhetően a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítványnak.

Az emlékszobát Tóth Lászlóval alapította Verók István, a hivatal korábbi igazgatója, aki pár éve vonult nyugdíjba. 2003 októberében avatták fel egy múlt század elejéről való kisposta berendezésével, azóta bővült, s folyamatosan várja az érdeklődőket. Az ország minden pontjáról vannak itt emlékek postás dolgozók személyes tárgyaiból, felajánlásaiból, s persze, a szentesi postahivatal múltjából is.

2008. augusztus 15.

Közlemény

Munkafolyamat a Hungeritnél

Tisztelt olvasóink! Az alábbi közleményt küldte el elektronikus levélben és kérte a megjelentetését szerkesztőségünktől a Zöld Válasz: Nemzeti, Radikális Környezet- és Fogyasztóvédelem.

Megóvjuk a magyar libamájat, megvédjünk a Hungarikumot!

A Négy Mancs nevű nemzetközi állatvédő szervezet elhibázott és valószínűleg külföldi érdekcsoportok által kezdeményezett liba- és kacsatömés ellenes kampánya miatt szeptembertől leállhat a szentesi Hungerit Zrt.-ben a hízott áru vágása. Ezzel veszélybe kerül több száz dolgozó és beszállító megélhetése. A Zöld Válasz követeli a külföldi állatvédő egyesülettől a lejárató kampány azonnali felfüggesztését az eddig okozott károk megtérítése mellett! Most az állatvédelem jelszavai segítségével egy újabb mezőgazdasági ágazatot kívánnak tönkretenni külföldi versenytársai megbízásából. A Magyar Kormányt felszólítjuk a franciához hasonló libamájtörvény kidolgozására a Hun-garikum védelmében, amelyet érdekes módon eddig nem készített el! Amennyiben ez nem történik meg, felszólítjuk tagjainkat, szimpatizánsainkat, a külföldi máj és az azt forgalomba hozó üzletek bojkottjára. Ha ez nem hoz eredményt tagjaink, az elkeseredett termelők, és a kirúgott dolgozók segítségével akár a francia példákat követve drasztikusan lépünk fel a külföldi liba és kacsamájjal és azokkal az áruházláncokkal szemben, amelyek ezeket a termékeket forgalmazzák és az egyesület kampánya miatt visszautasították bel- és külföldön a magyar máj forgalmazását!

2008. augusztus 15.

Mese habbal

címmel színházi előadást tekinthetik meg az érdeklődők augusztus 18-án, hétfőn 21 órakor a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ udvarán. A Szentesi Művelődési Központ 2008. évi nyári színházi előadássorozatának nyolcadik programjának támogatója az önkormányzat. Jegyek a művelődési központban és a megyeházán kaphatók.

2008. augusztus 15.

Forgalom-elterelés

Szentes Város Önkormány-zata Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya tájékoztatja Szentes Város lakosságát, hogy a képviselő-testület döntése alapján körforgalmi csomópont kialakítására kerül sor a Kossuth utca-Tóth József utcai kereszteződésben. A csomópont átalakításával járó munkák augusztus 18-án kezdődnek és ezzel egy időben távhőve-zeték átépítés is zajlik az érintett útszakaszokon.

Kérjük, hogy a kereszteződésben és környékén fokozott figyelemmel és óvatossággal közlekedjenek.

A munkák miatt forgalomelterelésre is sor kerül, melynek időpontja augusztus 25-e, hétfő, időtartama várhatóan 8-24 óráig tart.

Megértésüket köszönjük!

2008. augusztus 15.

Felújítások

A települések esetében is alkalmazható olyan mérce, hogy mennyire komfortos benne az élet és a mindennapi szolgáltatások milyen színvonalon felelnek meg az általános igényeknek. Ebből a szempontból Szentesen a helybeli lakosság az idén is megtapasztalja a város lendületes fejlődését, és ez a lakónegyedekben, sőt a peremrészeken sem lesz másképp. Útfelújításokat végeznek aszfaltszőnyegezéssel együtt ősszel az Esze Tamás, a Klauzál, a József Attila, a Honvéd utcában, mintegy 70 millió forint értékben.

Szentesen is népszerű a Panel-program, melyet a kisebb energiaköltségekért és az otthonosabb lakótelepekért hirdettek meg. Az önkormányzat és az állam támogatja a magántulajdonú, iparosított technológiával épült lakások energiatakarékos felújítását. A kibővített program a homlokzati hőszigetelés és a nyílászárók cseréje mellett az épületgépészeti rendszerek felújítását is tartalmazza. Így jelentősen csökken a fűtés költsége, az ingatlanok értéke viszont számottevően megemelkedik. Az elmúlt években Szentesen összesen 661 panellakás felújítása történt meg. Az ugrásszerűen megnőtt igények alapján idén 607 lakás felújítását támogatja az önkormányzat, több mint 240 millió forint értékben. Köztük a Bocskai, a Drahos, a Honvéd, a József Attila, a Somogyi Béla, a Klauzál, a Kossuth, a Köztársaság utca, illetve a Brusznyai sétányon az önkormányzati bérlakásokkal együtt közel 700 lakás energiatakarékos felújítása valósul meg.

2008. augusztus 15.

Intézményi parkolók

A képviselőtestület 3 millió forint előirányzatot biztosított az "Intézményi parkoló-építési program I. ütem" elnevezésű feladatra. Mindezt az a jogos igény alapozta meg, hogy minden önkormányzati tulajdonú intézmény közelében biztosított legyen a gépjárművel érkezők biztonságos, a közlekedést nem zavaró parkolása. A képviselő-testület korábbi határozata alapján a műszaki osztály szakemberei felmérést végeztek parkoló-kialakítás ügyben. A felmérés célja, hogy azoknál a közintézményeknél, ahol nincs parkoló kiépítve, ott valamilyen megoldást találjanak.

2008. augusztus 15.

Közösen az idegenforgalomért

A városi könyvtár épülete

Kistérségi turisztikai fórumra vártak a Művészetek Házába minden, az idegenforgalom iránt tenni akaró érdeklődőt augusztus elején. Szó volt arról is, hogy hamarosan megalakulhat a regionális turisztikai klaszter.

A környező települések adottságainak, eredményeinek áttekintése után Szentest húzóerőként jellemezte előadásában Matkócsik Pál kistérségi koordinátor. Szerinte városunknak nem szabad elszakadnia a kistérségtől, s ezt kellene egységbe foglalni. A problémák között említette, hogy mindez nincs öszszehangolva a települések várakozó állásponton vannak, holott mindenkinek vállalnia kellene feladatokat.

2008. augusztus 15.

Nyitva van a Zöldág kapu.

Az új tanévtől azok számára is, akik az iskolai tanítási órák után a délutánt és a kora estét jól szeretnék eltölteni.

Zöldág napközi: Szeptember 1-jétől a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület a Szentes, Kiss Bálint u. 3. szám alatt Zöldág Napközit indít 6-12 éves tanulóknak tanítási napokon 13.30-18 óráig.

A gyermekeknek 14 és 15 óra között a lecke elkészítésében napi váltásban egy-egy tanítónő segít. Az uzsonna után 16.30-ig kézműves foglalkozásra, népi játék illetve mazsorett oktatásra kerül sor.

Aprók tánca: Hétfőn és csütörtökön 16 és 18 óra között jó hangulatú népi játék és néptánc foglalkozások lesznek 5 éves kortól a gyerekeknek a Kiss Bálint u. 3. szám alatti próbateremben Hankóné Márta néni vezetésével.

Zöldág Néptánc Együttes: Kedden és pénteken 17 és 19 óra között a Zöldág Néptánc Együttes próbái lesznek, amelybe a néptáncos múlttal rendelkezők is bekapcsolódhatnak. Az együttes oktatásában meghívott koreográfusok is részt vesznek.

Tájékoztatás kérhető: 30/317-7094 telefonon, e-mail: zoldag96@freemail.hu címen.

Hankó Györgyné
Zöldág MSE elnök

2008. augusztus 15.

Veterán autók

Többszáz kilométeres túrát teljesítettek

Igazi autókülönlegességek sorakoztak fel augusztus 9-én a Kossuth téren, az odáig vezető utat azonban nem tréleren, hanem saját kerekeiken tették meg a veterán gépjárművek. A Magyar Autó Klub és az Oldtimer Show szervezésében augusztus 5-től 10-ig Dél-alföldi veterán autótúrán vettek részt a kocsik és tulajdonosaik, akik alkalomhoz illően, korhű öltözékben vezették a több évtizede gyártott járgányokat.

2008. augusztus 15.

A Balatonnál óvja a fürdőzőket

Az egész nyarat a Balatonon tölti Szentpéteri Anett. A fiatal hölgy - aki szeptemberben kezdi a harmadik évfolyamot a pécsi egyetem testnevelés szakán - azonban nem nyaral, hanem dolgozik a magyar tenger partján, nem is akármilyen munkakörben. Anett vízi mentő, a keszthelyi strandon ügyel az úszók, fürdőzők biztonságára szeptember 20-ig.

2008. augusztus 15.

Gyönyörködtető művészet

Utcai tárlatokon maga árulja festményeit

Szabadiskolában kezdett el festeni tanulni, azt mondja, valamelyest autodidakta is volt, művészettörténetet illegálisan hallgatott egy egyetemen. Később hivatalossá is tette tanulmányait. A festészettel gyerekkorától tart a kapcsolata, festőművész unokatestvére vezette be annak rejtelmeibe, de festő volt az anyai nagyapja is. Őt már nem ismerhette személyesen, csak a munkájával találkozhatott.

Sziklay Sándor nem készült festőnek. Írt, folyóiratokban publikált, verseket mondott, szöveges szerepeket játszott statisztaként szülővárosában, a debreceni Csokonai Színházban. Festett és rajzolt is persze, de nem igazán tudott választani közülük. Azt mondja, nem ő választotta a festészetet, hanem a festészet választotta őt. Hittel vallja: valamilyen belső kényszer késztette ebbe az irányba.

2008. augusztus 15.

Koncert az orgonáért

Hangszer és énekes együtt debütál

Helmut Kummer először koncertezik Szentesen

Augusztus 19-én először koncertezik Szentesen Helmut Kummer bécsi születésű nürnbergi magánénekes, akit Nagy János kísér a református nagytemplom felújított orgonáján. Így a hangverseny egyben a hangszerek királynőjének is debütálást is jelent.

Helmut Kummer már többször adott koncertet Csongrádon, most mégis Szentesen lép fel, mely a szervező Rágyánszky Sándor szerint annak is köszönhető, hogy Isten Házát és az orgonát is felújították a közelmúltban. A hangszer teljes rendbetételéhez azonban még több millió forint hiányzik, így a belépődíj nélküli koncerten a szervezők az orgona felújítására adományokat szívesen elfogadnak.

2008. augusztus 15.

Szezonzárás Koltaival

Jövő hétfőn záró darabjához érkezik a nyári szabadtéri színház. Az előadássorozat a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ udvarán ezen a nyáron az eddigieknél is kedvezőbb fogadtatásra talált. Sportnyelven ezt úgy mondják: rekordokat döntöttek, ez esetben nézőszám-rekordokat. Ehhez persze, szükség volt sikerdarabokra és sztárszínészekre, ebben a szervezők, a művelődési központ munkatársai igencsak kitettek magukért. Kern Andrással indult az évad, a Padlással pedig elérkeztek a csúcsra.

2008. augusztus 15.

Rosszul sikerült főpróba

Bár a találkozó során kétszer is vezetett, végül 3-2-re kikapott a Fábiánsebestyén-től és búcsúzott a Magyar Kupa további küzdelmeitől a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata. A megyei első osztályú bajnokság nyitó fordulója előtt amolyan főpróbának is beillő mérkőzésen a félidőben még a mieink vezettek, helyzeteket is alakítottak ki, de nem sikerült tovább növelni az előnyt. Szünet után egyenlített a házigazda, ám újra a Kinizsi szerezte meg a vezetést. A továbbjutáshoz azonban ez is kevés volt, hiszen fordított a Fábiánsebestyén, sőt ha Miskolczi nem védi bravúrral a vendéglátók büntetőjét, akár nagyobb különbségű is lehetett volna a vereség. Bozóki Zoltán vezetőedző szerint nem volt meg a tűz a játékosokban a második félidőben, hiányzott az a fajta lelkesedés, ami az edzőmérkőzéseken jellemezte a csapatot. A héten még volt idő arra, hogy a kupamérkőzés tapasztalatait átbeszéljék maguk között, a szombati bajnoki rajton ugyanis sokkal fegyelmezettebb védőmunkára lesz szükség Kis-zomboron. Augusztus 20-án, szerdán hazai környezetben is bemutatkozik az első osztályban a csapat, ezen a délutánon a Kisteleket fogadják Págerék 17 órától a Pusztai László Sporttelepen. Már persze, ha Páger pályára lép, a szentesi középpályásnak egyelőre nem sikerült rendeznie sportorvosi igazolását. Az MK mérkőzésen térdsérülést szenvedett Borbás játéka is kétséges, Tóth György és Pataki Csaba ellenben Bozóki edző rendelkezésére állhat. A nyitófordulóban a következő tizeneggyel kezdhet a Kinizsi: Miskolczi-Boldizsár, Lajos, Polyák, Bordács-Érsek, Tóth Gy. v. Borbás v. Pataki, Páger, Gránicz-Mihály, Bárány.

H. V.

2008. augusztus 15.

Pénzügyi válságban a szentesi sakk

Dr. Makay Andor szimultánt játszik a jövő sakkozóival

A csökkenő sportágtámogatás következménye, hogy nehéz lesz a működő szakosztályok jövője. A Spartacus NB II-es sakkcsapat helyzetéről kérdeztük dr. Makay Andort, a sakkcsapat szakosztályvezetőjét.

Beszélgetésünk kezdetén a csapat 2007-2008-as NB II-es bajnoki idényben nyújtott teljesítményét értékelte a szakosztályvezető: - A pontvadászat mérkőzései nehéz körülmények között zajlottak. Rendkívüli pénzügyi problémákkal küzdöttünk, a kisebb szponzorok támogatásával, valamint a tavalyi önkormányzati segítséggel sikerült befejeznünk az idényt, de mínusszal. A hatodik helyet szereztük meg. Köszönjük a támogatók, Klauzál Gábor Általános Iskola és az ifjúsági ház vezetőinek segítségét. A Tóth László csoportban a nehézségek ellenére megszerzett helyezés számomra is meglepetés. A sikerhez hozzájárult az is, hogy Szentesen folyamatos a sakkutánpótlás-nevelés Kőhalminé Forrai Juliannának köszönhetően. A gyerekek nevelése utánpótlás szinten a szakosztály érdeke is.

2008. augusztus 15.

A rögbisek is átigazoltak

A Szentesi VSC '91-esek rögbi csapatának a 2007/ 2008-as NB I-es bajnokság év végi eredményéről beszélgettünk Dobos Attilával, az együttes edzőjével.

- A közelmúltban fejeződött be az NB I-es pontvadászat, ahol az ötödik helyen végeztünk. Az előzetes várakozáshoz képest ez a helyezés elmaradás - kezdte az értékelést az edző. Szerettünk volna dobogón végezni, de ez nem sikerült. A bajnokság folyamán kiderült korábbi állításom, mely szerint négy olyan csapat volt a mezőnyben, ami kimagaslott. Azonos képességük lévén lehet bármi, s ez igazolódott is. A megszerzett ötödik hely nem egy jó eredmény, de tükrözi a realitást.

2008. augusztus 15.

Lakatos a vb-n

Lakatos András, a Szentesi Kinizsi SZITE Ökölvívó és Kick-Boksz Szakosztályának versenyzője indul a Csehországban rendezendő ISKA Kick-boksz Világbajnokságon. A vb-n 38 ország 850 sportolója képviselteti magát. A megmérettetés augusztus 19-24-ig Olumouc-ban lesz, ahol a szentesi versenyző -71 kg-ban contact és light contact kategóriában küzd majd. Városunkat egyedüliként képviseli a világbajnokságon. A fiatalember edzője Bertók Róbert. A magyar csapat vezetője Kis Emil, az ISKA Hungary Elnöke.

2008. augusztus 15.

Eltűnt, majd megkerült

Horgászfelszereléseket akart lopni a Tescóból egy vidéki férfi augusztus 8-án, a reggeli órákban. A férfi, akit a biztonsági szolgálat munkatársai később "lekapcsoltak", több, mint húszezer forint értékű horgot, damilt szeretett volna fizetés nélkül kivinni az áruházból.

Másnap, este fél nyolc körül a Vásárhelyi úton lévő Erőtakarmány-gyár bekerített telepére ment be egy férfi, aki vashulladékot szeretett volna eltulajdonítani. A biztonsági őrök itt is résen voltak, elfogták a férfit, akiről később kiderült, hogy többszörösen büntetett előéletű. Ellene most lopás miatt indult vizsgálat.

Augusztus 5-én jelentette be egy szentesi apa, hogy hat esztendős fia eltűnt, megszökött otthonról. A bejelentést követő néhány órán belül a kisfiút a vasútállomáson találták meg mezítláb és alsónadrágban. A gyermek eltűnése miatt közigazgatási eljárás keretében indult vizsgálat. Később a gyermek elmondta, hogy azért szökött meg otthonról, mert szülei bántalmazták. A rendőrség ezért a szülők ellen is büntetőeljárást indított kiskorú veszélyeztetése miatt, a fiút pedig gyermekotthonban helyezték el. A gyermek szavahihetőségének megállapítására pszichológus szakértőt kértek fel, a fiú mellé eközben eseti gondnokot rendeltek ki, mindeközben a rendőrség munkatársai kezdeményezték a gyermek nyomozóbírói meghallgatását.

H. V.

2008. augusztus 15.

Hőguta

A professzor rámutat a félig letakart kalitkára, amelyben csak a madár lábát lehet látni.
- Felismeri a madarat?
A vizsgázó hallgat, a professzor a fejét csóválja:
- Hát ez elégtelen. Mi a neve, kolléga úr?
A vizsgázó a térdéig felhúzza az egyik nadrágszárát.
- Tessék kitalálni!

2008. augusztus 15.

Kis kukta

  • Karfiolkrémleves pirított zsemlekockával
  • Fűszeres hússal töltött gombafejek
2008. augusztus 15.

Nyári csapda

Nyár van. Augusztus. És forróság. Mint hallom, fontolgatják az illetékesek, hogy hőségriadót rendelnek el az országban. Figyelmeztetve az embereket, nagyon vigyázzanak magukra.

Nálunk, a szerkesztőségben csak hőség van, riadó nincs. A hőmérő higanyszála szép lassan közelít a 30° celsiushoz. Ott aztán megáll. Na ná, mégiscsak egy szobában vagyunk. Az árva aprócska ventilátor duzzogva kalimpál. Ekkorra kolléganőm is bepá-nikol: riadó helyett riadalomról beszél.

Nyugtatgatnám. Kiderül, hogy a lapzártát félti, mivelhogy kevés a kézirat. Vitathatatlan: szerda délutánra a redakcióban eléggé meleg helyzet alakult ki. Telt izzadságcseppek csordulnak alá az arcomról. A félig üresen rám meredő laptükröt itatják.

A számítógép monitorja sem különb a Deákné vásznánál. Alig néhány mondat árválkodik rajta. Igaz, a saját gondolataim azok, de mire megyek velük. Ebben a hőségben a világért sem akarnak gyarapodni. Ellentétben a Tisza vizével. Itt-ott a gátalját nyaldossa - írtam néhány nappal ezelőtt egy tudósításomban. Azért szép tőle, hogy nem mosta el a Körös-toroki napokat.

A szeszélyes folyó nem jött fel az üdülőterületre. Már-már dicsérettel szólnék, de tudom, sokan bosszankodnak az idei nyár miatt a Torokban. Vállalkozók, akik elmaradtak a várt bevételtől, nyaralók, akik fürödni (is) szerettek volna a Tiszában, na és eme morózus társaságból ne hagyjuk ki azt a szentesi családot sem, akik kilyukadt kerékpárgumikkal érkeztek meg a helyszínre.

Elmesélték: valakik gombostűvel szórták fel az üdülőterület előtt a gát tetejét. Későn vették észre a csapdát.

(lovas)

2008. augusztus 15.

Sporttáborok az olimpia előtt és után

A sportolni vágyó gyerekeknek a szünidő utolsó napjaiban is lehetősége nyílik napközis sporttáborban eltölteni az iskolakezdés előtti napokat, barátokkal, csapatsportág gyakorlásával hangolódni az őszre.

Az Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkársága Tematikus Kistérségi Sporttáborozási Programja keretében több nyári napközis sporttábor megvalósítását is támogatja a szentesi kistérségben.

A Szentes Kistérség Többcélú Társulása és partner sport szervezetek által elnyert pályázati támogatás segítségével megvalósuló táborokban a rendszeres sportfoglalkozások mellett hasznos szabadidős programok is segítik a gyerekeket a szabadidő egészséges eltöltésében.

A Szentes Városi Úszó Club úszótábora és a Klauzál DSE kosárlabda tábora az elmúlt hetekben zajlott le. A jó hangulatú rendezvényeken több tucat gyerek gyakorolhatta a sportágak alapjait.

Az olimpiát követően remélhetően még sokan kedvet kapnak a sportoláshoz.

Erre lehetőséget biztosít az augusztus 25-31. között megvalósuló napközis kézilabda tábor, amely szintén a sporttáborozási program keretében kerül megrendezésre.

A szentesi sportcsarnokban lebonyolításra kerülő napközis táborban a résztvevők számára a napi sportfoglalkozások, edzések és az étkezés ingyenes.

A táborral kapcsolatosan érdeklődni lehet a sportcsarnok portáján, valamint a 20/914-9722 telefonszámon.

2008. augusztus 15.

A nagykönyvben meg volt írva!

Száz évvel ezelőtt nagy izgalom volt Badárék otthonában a Nagyhegyen. 1908. augusztus 12-én született Lídia lányuk, aki éppen a napokban ünnepelte 100. születésnapját. Tősgyökeres nagyhegyi lakosnak mondhatja magát, mert oda született - igaz néhány házzal arrébb lakik a szülői háztól -, de sohasem maradt hűtlen ehhez a városrészhez. Lídia néni öt testvérével földműves, szegény család gyermekeként sokat dolgozott a családi háztartásban.

Antalfy Imréné Badár Lídia 55 évig élt boldog házasságban férjével, kapcsolatukból három gyermek született. Ez biztosíték volt arra, hogy a család tovább gyarapodik. Nyolc unoka és 14 dédunoka örülhetett a nagyi (dédi) születésnapjának, melyet természetesen a Nagyhegyen tartottak meg.

Lídia nénit 100. születésnapja alkalmából a város lakosai nevében Szirbik Imre polgármester is köszöntötte. A ritka kort megélt emberektől mindig megkérdezik, hogy mi a titka a hosszú életnek. Talán a napi egy pohár vörösbor, vagy a fokhagyma, de Lídia néni csak annyit mondott, hogy "Ez a nagykönyvben így volt megírva"!

(Kép és szöveg: Vidovics)

2008. augusztus 15.

Szúnyogirtás

A Városellátó Intézmény augusztus 16-án, szombaton, a napnyugtát megelőző órákban légi kémiai és földi melegködös szúnyogirtást végeztet a város területén és a Tisza melletti területeken. Rossz idő esetén a permetezést augusztus 17-18-án, ugyanebben az időben végzik el. A felhasználásra kerülő vegyszer emberre és melegvérű állatokra veszélytelen.

2008. augusztus 15.

Családi események

Született: Szabó Marcellnak és Szűcs Beátának Nelli Eszter, Bíró Zsolt Vincének és Csik Gabriellának Brigitta nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Szilágyi Tibor és Szabad Andrea, Maczkó József Csaba és Lantos Ágnes Ilona, Rigó Nikodémusz és Molnár Ágnes, Hankó Csaba és Biár Edina, Farsang Ferenc János és Frindt Krisztina Éva.

Haláleset: Medgyesi Pálné Hidas Katalin, Baranyi László, Farmasi Antalné Szepesi Emília, Magyar Károly, Vata Lászlóné Rostás Erzsébet Piroska, Balog Mihály, Székely Lajos, Bertus Mihály, Baranyi Lászlóné.