2008. augusztus 15.

A rögbisek is átigazoltak

A Szentesi VSC '91-esek rögbi csapatának a 2007/ 2008-as NB I-es bajnokság év végi eredményéről beszélgettünk Dobos Attilával, az együttes edzőjével.

- A közelmúltban fejeződött be az NB I-es pontvadászat, ahol az ötödik helyen végeztünk. Az előzetes várakozáshoz képest ez a helyezés elmaradás - kezdte az értékelést az edző. Szerettünk volna dobogón végezni, de ez nem sikerült. A bajnokság folyamán kiderült korábbi állításom, mely szerint négy olyan csapat volt a mezőnyben, ami kimagaslott. Azonos képességük lévén lehet bármi, s ez igazolódott is. A megszerzett ötödik hely nem egy jó eredmény, de tükrözi a realitást.

- Ön az eredmény tudatában csalódott?

- Bizonyos tekintetben igen. Várakozáson alul szerepeltünk, jobb eredményt vártam. Annak, hogy ötödikek lettünk két oka van: az előttünk végzett együttesek egy olyan rögbis bázist alkotnak az országban, ahol olyan csapattagok játszanak együtt, akik időről-időre tudnak edzeni. Nálunk jelenleg nincs ilyen bázis. Az edzéshiány megmutatkozik az eredményen. Minket megelőzött Pécs, Szeged, Pozsony, Batta csapata, túlléptek rajtunk. Az utánpótlás-nevelésük sokkal erősebb. Óriási előnyük velünk szemben, hogy az említett városokban van egyetem és főiskola, ami ott tartja a fiatalokat. Mi ezekkel nem tudjuk felvenni a versenyt. Örömmel mondhatom, hogy a sikereket elért utánpótlás csapatunk továbbra is él és virul. Hosszú idő kell ahhoz, hogy a felnőttekhez beépüljenek, s NB I vagy NB II-es színvonalat érjenek el. Az amatőrként játszó felnőttek egyrészt kiöregedő félben vannak, másrészt szétszóródtak az ország minden részén. Lehetetlen elvárni ettől a gárdától, hogy komoly edzésmunkát végezzen. A mérkőzéseken kívül nincs erre lehetőség.

- Az említett problémák már hosszú ideje megvannak, de ennek ellenére is bizonyítani tudnak. Ön is így látja?

- Igen. Ez a pozitívuma ennek az együttesnek, hogy együtt tudunk maradni. Ez egy hatalmas eredmény. Ez mutatja a rögbi sport összetartó erejét. A végtelenségig ezt nem lehet így űzni.

A játékosokról az edző elmondta, hogy évről évre ugyanaz a mag alkotja a csapatot. Vannak fiatal tehetségek is, hozzájuk nagy reményeket fűznek. Jelenleg tanulnak így keveset tudnak gyakorolni, de hosszabb távon meghatározói lesznek a csapatnak.

- Megrendezik az augusztus 20-i tornát?

- Sajnos már nem tartjuk meg. Évről évre kevesebb csapat szerepelt a tornánkon. A következő idényre megkezdjük a felkészülést augusztus 24-én.

A jövőt illetően így fogalmazott Dobos Attila: - Igényeinket, céljainkat újra kellett fogalmazni. A csapat belátta, hogy végesek az erőforrásaink. Ráadásul vannak bizonyos változások a vasutas sportklubbal kapcsolatban is. Ezek után arra a döntésre jutott az együttes, hogy a 2008/2009-es versenyidényben átigazolunk az NB II-ben, s ott indulunk a bajnoki pontokért. Egy osztályt visszaugrunk, elsősorban amiatt, hogy a srácoknak legyen eredménye. A tavalyi sikertelenség a csapatmorált visszavetette. Egyre többen érzik úgy, nem tudnak ugyanannyi energiát fordítani a játékra. Az NB II-ben több esélyünk van arra, hogy a fiataljainkat fokozatosan beépítsük a nagy csapatban. Az NB II alacsonyabb színvonalat képvisel, könnyebb csapatok vannak. Úgy érezzük itt lesz egy kis sikerélményünk. Az NB I-ben való szereplés lehetőségét egyelőre nem látom. Az utánpótlás-bázisnak és a fiataloknak szeretnénk bemutatni, hogy mi az a világszerte népszerű sport és hogy miről szól. Lehetőséget adunk, hogy kipróbálják. Ez a két kitűzött cél igazolja a szentesi rögbi létjogosultságát.

DVZ