2008. augusztus 15.

Közösen az idegenforgalomért

A városi könyvtár épülete

Kistérségi turisztikai fórumra vártak a Művészetek Házába minden, az idegenforgalom iránt tenni akaró érdeklődőt augusztus elején. Szó volt arról is, hogy hamarosan megalakulhat a regionális turisztikai klaszter.

A környező települések adottságainak, eredményeinek áttekintése után Szentest húzóerőként jellemezte előadásában Matkócsik Pál kistérségi koordinátor. Szerinte városunknak nem szabad elszakadnia a kistérségtől, s ezt kellene egységbe foglalni. A problémák között említette, hogy mindez nincs öszszehangolva a települések várakozó állásponton vannak, holott mindenkinek vállalnia kellene feladatokat. A turizmus intézményrendszere jelenleg elmaradott, a jövőkép pedig olyan lehet, amelyben mindenki minden szinten együttműködik, mondta az előadó. Változtatást szorgalmazna a társadalom attitűdjében is, hiszen vannak, akik az idegenforgalmat a tatárjárásra asszociáló "idegenjárásnak" érzik. Megfelelő programkínálat, közös portál létrehozása és szálláslehetőségek bővítése lehetne a jövő. A közösen kiépített kínálatban szerepelne családi programcsomag, fürdőfejlesztés, a fogadóképesség javítása. Az ő teendője a koordinálás, ezzel kapcsolatban elmondta: most, hogy a város megnyerte a pályázatot turisztikai klaszter alapításra, annak továbbfejlesztése a cél. Alkalmas volt a pályázat arra, hogy elkészüljön a majdani Tourinform-iroda helye, melyet a klaszter (egyfajta vállalkozói szövetség) megtöltene élettel. Beszélt egy rövid határidejű pályázatról, mely klaszterfejlesz-tést irányoz elő, de egy másik lehetőség is van. Ez a TDM (Turisztikai Desztiná-ciós Menedzsment)-pályá-zat, mellyel magasabb szintre lehetne lépni: a klaszter később desztinációvá alakulhat.

A találkozó előzményeiről Kálmánné Szabó Erzsébet, a Művészetek Háza igazgatója elmondta: az üzemeltetési szerződésben vállalták, hogy részt vesznek a kistérségi turizmus generálásában. 2007-től már működött volna az információs iroda az intézményben, de önkormányzati forráshiány miatt az elindulására eddig nem volt lehetőség. Önszerveződésbe kezdtek, ezt támogatják az uniós pályázatok. Az útkeresés fontos állomása volt a "Gólyásházban" az idegenforgalmi szakemberképzés elindítása. A forráskeresés is fontos, a már említett regionális fejlesztő pályázat jóvoltából lehetőségük nyílik klaszter-alapításra. Bárki tag lehet, hiszen az idegenforgalom sokszereplős. Közösen alakítanak ki arculatot, együtt vehetnek részt pályázatokon, vagyis összefogva hatékonyabban, költségkímélő módon lehetne sok mindent megvalósítani. Az önkormányzat is alapító tag kíván lenni.

A szervezők párbeszédet kezdeményeztek a jelenlévők között, mely nem volt mentes a nézetkülönbségektől. Elhangzott: több program kellene, élményt nyújtani a vendégnek. Jobban kihasználhatnánk a termálvizet, mellyel az egyik vállalkozó szerint most paprikát fűtünk. Van, aki szerint nem vonzó a város, mások ezt cáfolták, mondván, tele vannak a szálláshelyek. Egy cukrászdát üzemeltető vállalkozó pedig olyan lelkes, hogy felajánlotta: heti egy napon szívesen dolgozna a Tour-inform-irodában.

Matkócsik Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy költségkímélő formában működhet iroda úgy is, ha nem teszik ki rá a Tourinform-táblát. Azonban az országos hálózat nélkül elszigetelt lenne.

Azóta már volt egy újabb megbeszélés, melyre meghívtak egy szakértőt. Szabó István kiskunmajsai turisztikai tanácsadó úgy látja, Szentes egyedülálló a maga adottságaival, mégis alig hallani róla, időszerű lenne, hogy megmozduljon valami a turizmusban. A klaszter a tagokat helyezi előtérbe: ha a vendég a honlapjukra kattint, az ő adataikat látja, ahogyan a Tourinform-iroda kínálatában is. Tapasztalatai alapján 5-6 év alatt el lehetne jutni támogatotti szintről egy értékes önfenntartó szintre.

Augusztus 29-e a pályázat beadási határideje, addig a klaszternek meg kell alakulnia. A szándéknyilatkozatot kitöltők (közel húszan, köztük túravezetők, vendéglátóhelyek és lovasiskola vezetői) számára a jövő héten hívják össze az alakuló közgyűlést. Később is be lehet lépni, az alapítók jóváhagyásával.

Darók József