2008. augusztus 15.

Pénzügyi válságban a szentesi sakk

Dr. Makay Andor szimultánt játszik a jövő sakkozóival

A csökkenő sportágtámogatás következménye, hogy nehéz lesz a működő szakosztályok jövője. A Spartacus NB II-es sakkcsapat helyzetéről kérdeztük dr. Makay Andort, a sakkcsapat szakosztályvezetőjét.

Beszélgetésünk kezdetén a csapat 2007-2008-as NB II-es bajnoki idényben nyújtott teljesítményét értékelte a szakosztályvezető: - A pontvadászat mérkőzései nehéz körülmények között zajlottak. Rendkívüli pénzügyi problémákkal küzdöttünk, a kisebb szponzorok támogatásával, valamint a tavalyi önkormányzati segítséggel sikerült befejeznünk az idényt, de mínusszal. A hatodik helyet szereztük meg. Köszönjük a támogatók, Klauzál Gábor Általános Iskola és az ifjúsági ház vezetőinek segítségét. A Tóth László csoportban a nehézségek ellenére megszerzett helyezés számomra is meglepetés. A sikerhez hozzájárult az is, hogy Szentesen folyamatos a sakkutánpótlás-nevelés Kőhalminé Forrai Juliannának köszönhetően. A gyerekek nevelése utánpótlás szinten a szakosztály érdeke is.

- Sikerült már fiatal sakkozókat beépíteni a csapatba?

- Van négy-öt olyan játékos, akik megütik az NB II-es szintet. Koplándi Péter, Koplándi Tamás, Bardóczki János, Kondor Dániel, Szalaji Renáta és Balogh Lajos. A felsoroltakon kívül még sok tehetséges játékosunk van. Az említettek a megye bajnokságban is asztalhoz ültek. Itt is rutint szereztek éles helyzetben.

- Az elmondottakból úgy tűnik, hogy elégedett a csapat teljesítményével.

- Nagyon elégedett vagyok. Az egyéni értékelésnél a szakosztályvezető sorolja a jó eredmény nyújtókat: Hajdú István, Vámos Viktor (időközben eligazolt), Fábián N. Sándor, Nagy József, Papp József. Ők 50-70 százalék között produkáltak. Kiemelkedő volt Toókos Ferenc, Mészáros Imre, Bóka Zoltán, Balatoni György és Aradi László teljesítménye is. A gyerekek közül jól szerepelt Koplándi Péter, Szalaji Renáta. Csalódtam Bardóczki Jánosban. Szomorú, hogy a felkészülést nagyban segítő nyári versenyeket nem tudjuk biztosítani, s így eligazolt tőlünk Nagy Helga felnőtt női versenyzőnk, Nagy Géza pedig egyetemi tanulmányai miatt Budapestre távozott. Folyamatosan gyengül a csapat, hiszen a vidékiek elmennek. Most már elmondhatom, hogy szinte szentesiekből áll az egész együttes.

- Hogyan látja a jövőt?

- Rendkívül homályos. Az ok egyszerű, még nem kaptunk meg a második-harmadik negyedévi önkormányzati támogatást. Hitelből voltunk kénytelenek befejezni a 2007-2008-as bajnokságot, illetve benevezni a csapatot a következő idényre. Ha az említett probléma rendeződik, akkor bízom abban, hogy a 2008-2009-es szezonban is meg tudjuk ismételni most elért helyezésünket.

Dr. Makay Andor hangsúlyozta: - Jó lenne ha valaki bekapcsolódna a csapat irányításába. Nem könnyű, igen összetett egy szakosztályvezető dolga. A sakkozóknál a szertárosi, a szervezési és az edzői munkát is el kell végezni. Volt, hogy vidéki mérkőzésen nekem is asztalhoz kellet ülnöm ahhoz, hogy ki tudjunk állni az ellenféllel. Már harminc éve irányítom a csapatot, jó volna ha besegítene valaki.

- Úgy tűnik a lemondás gondolatával foglalkozik.

- Fölöttem is eljárt az idő és beszűkültek a pénzügyi lehetőségeink is. Kevés pénzből pedig nem lehet működtetni egy csapatot a nemzeti bajnokságban.

DVZ