2008. augusztus 15.

A Balatonnál óvja a fürdőzőket

Az egész nyarat a Balatonon tölti Szentpéteri Anett. A fiatal hölgy - aki szeptemberben kezdi a harmadik évfolyamot a pécsi egyetem testnevelés szakán - azonban nem nyaral, hanem dolgozik a magyar tenger partján, nem is akármilyen munkakörben. Anett vízi mentő, a keszthelyi strandon ügyel az úszók, fürdőzők biztonságára szeptember 20-ig.

- Hogy kerül egy szentesi illetőségű, pécsi egyetemista a Balatonra vízi mentőnek?

- Pécsen láttuk meg a hirdetést a barátnőmmel, hogy a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület tíz napos tanfolyamra várja a jelentkezőket, és mi belevágtunk. Az oktatást követően kerültem a Balatonra július elején. Keszthelyen, a városi strandon dolgozom, ez egy 4-500 méter hosszú partszakasz, és mindössze hárman felügyelünk a fürdőzőkre.

- Milyen beosztás szerint dolgozol? Hogy telik egy napod?

- Minden nap reggel nyolctól este hétig dolgozunk, egy-egy szabadnapunk van, akkor, amikor mi kérjük. Reggel baleset-megelőzési célból lépcsősúrolással indul a nap, nem egyszerű feladat, mert ezen a strandon tizenhat, a tóba vezető lépcső van. A szemetet is nekünk kell összeszednünk, amiből akad jócskán, hiszen éjszaka - mivel ez egy nyitott rész - itt buliznak a fiatalok, aminek látható nyomai vannak reggelre. Ezután kizárólag a fürdőzőkkel foglalkozunk, de kisebb balesetek miatt is minket keresnek meg a vendégek, ha például kagylóvágás vagy méhcsípés történik. Egy komolyabb sérülést kellett ellátnom, ez Vonyarcvashegyen történt, egy könyökficamhoz hívtak. A súlyosabb esetekben rádión azonnal értesítjük a központunkat, ők küldik aztán a mentőt, ha szükséges. Szerencsére a vízből eddig nem kellett kimentenem senkit. A felügyeletet ketten a parton, egyikünk pedig a vízben, csónakban látja el. Az elmúlt héten kaptuk meg az új mentőhajókat, a katamará-nokat, ezek is segíti a munkánkat. Emlékezetes volt még munka szempontjából a Zamárdiban megrendezett Balaton Sound Fesztivál, ahol 25 ezer emberre kellett felügyelnünk, és éjszakai szolgálatot is elláttunk.

- Mennyire tarjuk be mi, fürdőzők a strandolási szabályokat?

- Úgy gondolom alapvetően mindenki tisztában van ezekkel, persze akadnak kivételek. Többször kellett figyelmeztetni ittas vízi bicikliző fiatalokat, illetve amikor másodfokú viharjelzés van, akkor mindenkit a 120 centiméteres vízmélységet jelző táblán belülre kell terelni, de ez sem jelent különösebb problémát.

- Azért azt nehezen hiszem el, hogy a Balaton mellett ne lenne időd egy kis kikapcsolódásra.

- Inkább a hétvégén van erre alkalom, vannak kifejezetten vízi mentős bulik, de őszintén szólva az egész napos munka után bulizni, aztán másnap újra munkába állni, meglehetősen fárasztó lenne.

- Jövőre, ugyanitt?

- Ha lesz lehetőség, akkor miért is ne?

H. V.