2008. augusztus 15.

Új egészségügyi program

Bizonyos elemeit már csak gyermekeink és unokáink élvezik majd

Sokszor az a baj az egészségüggyel, hogy túl van politizálva - jelentette ki dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter az augusztus 12-i szentesi fórumon. A miniszter az érdeklődőknek az egészségügyi program ismertetése előtt elmondta, hogy szakértői szemszögből ismerteti a témát, hiszen kinevezéséig szakértőként dolgozott. A rendezvény célja az volt, hogy az egészségügyi tárca által nemrég elkészített Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig című programját megismerjék a szakemberek és az állampolgárok, illetve észrevételeiket jelezzék.

Dr. Székely Tamás elmondta: Ma Magyarországon egészségügy alatt mindenki a gyógyítást érti, a vezető halálozási okok között pedig túlnyomó részben a daganatos, a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a balesetek szerepelnek. Ezek az 1400 milliárd forintos társadalombiztosítási kiadások 30 százalékát teszik ki. Éppen ezért szükséges lenne már kora gyermekkorban tudatosítani, hogy bizonyos időközönként el kell menni orvoshoz. Ezen kívül hangsúlyos szerepe van az egészséges életmódnak is, egészségtudatos magatartásra kell nevelni a jövő generációját és folytatni kell a népegészségügyi programokat is. Kiemelten hangsúlyos a szűrővizsgálatokon való részvétel, mert a daganatos megbetegedések kezdeti stádiumban történő felfedezésével sok ember megmenthető lenne.

Fontos az esélyegyenlőség megteremtése is, hiszen Magyarországon egyenlőtlen az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés. A fővárosban a szükségesnél nagyobb a kapacitás, az ország több területén azonban fehér foltok vannak ezen a téren. Ezeket fel kell számolni. Példa erre a légimentés kérdése, hiszen a szentesi lé-gibázissal együtt már lefedett lesz hazánk teljes területe. - Nagy segítséget nyújt ehhez, hogy az esélyegyenlőség megteremtése jegyében az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 11,5 milliárd forintot biztosít a kormány a mentés és légi-mentés fejlesztésére. Így az országban 26 új mentőállomást is létrehoznak, amelynek eredményeképp 15 percen belül eljuthat minden településre a mentő és 80-ról 85-90 százalékra nő a lefedettség - hangsúlyozta a miniszter, aki szerint a középiskolai elsősegélynyújtás oktatását is be kellene vezetni, hiszen sok balesetben

az elsősegély ismereteknek hasznos szerepe lenne a mentők kiérkezéséig. A tervek szerint a tanfolyamot el kellene végezni az érettségiig, viszont külön nem kellene vizsgázni a jogosítvány megszerzéséhez.

A fórumra közel százan voltak kíváncsiak a helyi lakosok és orvosok közül

- A humánerőforrás, azaz a szakdolgozók kérdése is kiemelt helyen szerepel az új programban, mert ma külföldön jobb kondícióval vállalnak munkát az egészségügyi dolgozók, mint hazánkban. Illetve vannak olyan szakterületek, amelyeken már most sincs meg a szükséges létszám. Mivel azonban a szakorvosok képzése körülbelül 10 évet vesz igénybe, ezért már most el kell indítani egy programot, hogy ne legyen később hiány ezeken a területeken. E tekintetben azonban felmerül a beiskolázás mellett a fizetés, a munkafeltételek javításának és a kompetenciának a kérdése - emelte ki dr. Székely Tamás, aki hangsúlyozta, hogy az adminisztráció csökkentése is javítana a helyzeten.

A politikus szerint a biztosítási rendszer átalakítására is szükség van: Fontos, hogy szolgáltató jellegű legyen a rendszer. Lehetőséget kell teremteni, hogy a lakóhelyén intézhesse mindenki az egészségbiztosítással kapcsolatos teendőit. Kihelyezett irodákat kell létrehozni, ahol munkaidőn kívül megoldhatják a biztosítottak problémáikat, azaz a jogviszonnyal, a táppénzzel kapcsolatos ügyintézést, illetve a különböző okmányok kiállítását. A biztosítók számára lehetővé kell tenni, hogy minőségi szempontok alapján választhasson a különböző szolgáltatók közül, az ellenőrzések szigorítása után pedig a valóban elvégzett és megfelelő minőségű beavatkozásokat fizetnék ki a biztosítók.

- Az új program bizonyos elemei már a közeljövőben megvalósíthatók, azonban vannak olyan részei is, amelyeket már csak gyermekeink és unokáink élveznek majd - hangsúlyozta az egészségügyi tárca első embere, aki a fórumon megjelent lakosok és orvosok kérdéseire is válaszolt. A jelenlévők közül volt, aki a kiemelt kórház státusz pontos meghatározására kérte a minisztert, volt olyan is, aki a minimumfeltételek változásairól, a járóbeteg-ellátásról, az adminisztrációs többletmunkáról, az egészségügyi ellátások eléréséről, a volumenkorlátról, az orvosok és egészségügyi dolgozók bérezéséről kérdezett, de téma volt a kórházak eladósodása, az ellátási kötelezettség és a rezidensek gyakorlati képzésének több hiányossága is.

Cseh-Lakos