2008. augusztus 15.

Koncert az orgonáért

Hangszer és énekes együtt debütál

Helmut Kummer először koncertezik Szentesen

Augusztus 19-én először koncertezik Szentesen Helmut Kummer bécsi születésű nürnbergi magánénekes, akit Nagy János kísér a református nagytemplom felújított orgonáján. Így a hangverseny egyben a hangszerek királynőjének is debütálást is jelent.

Helmut Kummer már többször adott koncertet Csongrádon, most mégis Szentesen lép fel, mely a szervező Rágyánszky Sándor szerint annak is köszönhető, hogy Isten Házát és az orgonát is felújították a közelmúltban. A hangszer teljes rendbetételéhez azonban még több millió forint hiányzik, így a belépődíj nélküli koncerten a szervezők az orgona felújítására adományokat szívesen elfogadnak. - Egy manuál rekonstrukciója készült el teljesen, illetve az összes síp bőrözése. Hiányzik azonban még a pedál és a második manuál felújítása, mely az eddig elköltött körülbelül 15 millió forinton felül még 25 millió forintos költséget jelent. Az eddigi munkát Paulus Frigyes orgonaépítő mester és munkatársai végezték el - tájékoztatta lapunkat Kovách Péter református lelkipásztor.

Az is fontos szempont volt a hangversenyszervezésben, hogy a magánénekes saját bevallása szerint beleszeretett a tájba, az Alföldbe, a környéken egy tanyát is vásárolt, sőt választott hazájának tartja Magyarországot. Helmut Kummer a Bécsi Konzervatóriumban végezte zenei tanulmányait, majd a nürnbergi operához került. Pályája során világsztárokkal, köztük José Carreras-sal, Nikolai Gedda-val, Anna Moffo-val is szerepelt rádiós és televíziós műsorokban, valamint koncertet adott a Moszkvai Nagyszínház művészeivel. 1988-tól pedig énekesként és rendezőként dolgozik, s emellett tanít Izraelben.

Az augusztus 19-i, szerda este 7 órakor kezdődő hangversenyen - melyen közreműködik Martina Riegg augsburg-i szoprán magánénekes és Nagy János orgonaművész - olyan zeneszerzők művei hangzanak el, mint Handel, Cesar Franck, Vivaldi, Mozart, Betthowen, Bach, Gounod, de az érdeklődők meghallgathatják Bizet Agnus Dei-jét, illetve Puccini Tosca című operájából Cavar-dossi és a Turandot-ból Kalaf áriáját is. Emellett pedig különböző versekkel is színesítik a programot a szervezők, akik erre a Horváth Mihály Gimnázium néhány tanulóját kérték fel.

Cseh-Lakos