2008. augusztus 15.

Intézményi parkolók

A képviselőtestület 3 millió forint előirányzatot biztosított az "Intézményi parkoló-építési program I. ütem" elnevezésű feladatra. Mindezt az a jogos igény alapozta meg, hogy minden önkormányzati tulajdonú intézmény közelében biztosított legyen a gépjárművel érkezők biztonságos, a közlekedést nem zavaró parkolása. A képviselő-testület korábbi határozata alapján a műszaki osztály szakemberei felmérést végeztek parkoló-kialakítás ügyben. A felmérés célja, hogy azoknál a közintézményeknél, ahol nincs parkoló kiépítve, ott valamilyen megoldást találjanak.

A testület elé tett előterjesztésben három változatról kellett dönteniük a képviselőknek: nemesített útpadkás (a); középiskolák nélküli területeknél kiemelt szegéllyel aszfaltburkolattal történő megoldás (b); míg a c változat ugyanezt a két középiskola vonatkozásában is kiterjeszti, a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolánál a tornaterem mögötti területre vonatkozna, amely nem használt terület. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő elmondta, hogy a Horváth Mihály Gimnázium esetében a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolánál lévő parkolók felszabadításával kisebb költséggel megvalósítható a dolog. Javasolta, hogy a képviselők a (b) változat szerint foglaljanak állást.

Kozák János kijelentette: ha tisztességesen elvégzik a munkát, akkor a jobboldali frakció a (b) változat mellett teszi le a voksát, de kérte, hogy a Horváth Mihály Gimnázium ne maradjon ki belőle. A polgármester véleménye szerint a gimnázium parkolási gondjait úgy is meg lehetne oldani, hogy a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolánál lévő parkolókat felszabadítják. Ez a megoldás többek számára is előnyt nyújtana.

Móra József a városrendezési-, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság döntése értelmében a (b) változat elfogadását javasolta. Dr. Ré-beli Szabó Tamás módosító indítványként terjesztette elő, hogy a (b) változatba kerüljön bele a Bartha János Szakképző Iskola mögötti parkoló kiépítésének megoldási lehetősége is, ne hagyják ki a minőségi munka elvégzéséből, annál is inkább, mivel nagyobb költségkihatása nem lehet a dolognak.

A képviselő-testület a javaslatot elfogadta, a gimnázium esetében nem épül új parkoló, hanem a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolánál lévő megálló hely felszabadításával oldják meg.

A határozat értelmében a képviselő-testület 1,2 millió forint többlet előirányzatot (összesen 4,2 millió forintot) biztosít a feladat végrehajtásához. A munka elvégzése a következőképpen alakul.

1.) Parkolók készítése aszfaltburkolattal a következő intézményeknél: Köztársaság utcai óvoda 10 db, Mátéffy utcai óvoda 8 db, Rákóczi Ferenc utcai óvoda 6 db, Bartha János Kertészeti Szak-képző Iskola 16 db.

2.) Aszfalt burkolatú útszélesítés kiemelt szegéllyel 1-1,5 méter szélességben az alábbi intézményeknél: Árpád utcai óvoda 30 m2 , Villogó utcai óvoda 36 30 m2 , Vásárhelyi úti óvoda 30 m2 , Nagyörvény utcai Öregek Napközi Otthona 30 m2, Nagyörvény utcai orvosi rendelő 15 m2.

3.) Merőleges beállású parkoló a Klauzál utcai óvoda mellett gyephézagos burkolattal: 4 db (figyelembe véve a Klauzál utca azonos oldalán lévő társasházaknál már megépített parkolókat).

4./ A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola Tóth József utcai parkolójának felújítása.