2008. augusztus 15.

Veterán autók

Többszáz kilométeres túrát teljesítettek

Igazi autókülönlegességek sorakoztak fel augusztus 9-én a Kossuth téren, az odáig vezető utat azonban nem tréleren, hanem saját kerekeiken tették meg a veterán gépjárművek. A Magyar Autó Klub és az Oldtimer Show szervezésében augusztus 5-től 10-ig Dél-alföldi veterán autótúrán vettek részt a kocsik és tulajdonosaik, akik alkalomhoz illően, korhű öltözékben vezették a több évtizede gyártott járgányokat.

A különleges autók 1904 és 1955 között készültek, közülük több darab 100 éves, ennek ellenére nagyobb probléma nélkül teljesítették a körülbelül 500 kilométeres túrát. - A nagy sikerű rendezvény ideje alatt bejártuk Dél-Magyarország nagyobb városait, településeit a csapattal. Voltunk Mártélyon, Mindszenten, Szegváron, eljutottunk Békéscsabára, Kecskemétre és Kiskunfélegyházára is, de utunkból nem maradt ki Székkutas, Nagymágocs, Derekegyháza és Csongrád sem, valamint a közbeeső települések. Mindenütt nagy szeretettel fogadtak bennünket - értékelte a rendezvényt a szervező, Dévay István.

Összesen 17 veterán autó érkezett Szentesre, 4 Ausztriából, 1 Szlovéniából, 1 Csehországból, míg a többi résztvevő Magyarország különböző területeiről jött. A felvonultatott gépjárművek mind a tulajdonosok által sajátkezűleg restaurált darabok, amelyeket meghibásodás esetén a vezetők javítottak. - A szervezőkre csak az anyagbeszerzésben hárul feladat a gépjárművek kisebb-nagyobb meghibásodása esetén. Most szerencsére nem volt komoly probléma, az autók végig jól bírták a túrát - mondta el Dévay István, aki arról is beszélt lapunknak, hogy az autócsodák a Sport és Élményközpontból indultak minden nap útnak a kistérség és a régió településeire.

A túra záróeseményét is Szentesen tartották, a műsorban felléptek a Deák Ferenc Általános Iskola és a Petőfi Sándor Általános Iskola mazsorett csoportjai, illetve bemutatót tartott a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánc csoportja és Balance moderntánc csoportja.

Cseh-Lakos