2008. augusztus 15.

Kis kukta

Karfiolkrémleves pirított zsemlekockával

Hozzávalók: 1 fej karfiol, ételízesítő, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, fejenként 1 zsemle.

Elkészítés: A karfiolt megmossuk és apróra daraboljuk. Ételízesítős vízben puhára főzzük, majd egy tálba leöntjük róla a vizet, és összeturmixoljuk a tejszínnel és a két tojássárgájával, utána apránként hozzáadjuk a főzőlevet és jól elpépesítjük. Az apró kockákra vágott zsemlét kevés forró olajon megpirítjuk és tálaláskor a krémlevesre szórjuk!

Fűszeres hússal töltött gombafejek

Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 8 nagyobb gomba, 4 paradicsom, olaj, morzsolt oregano, só, bors, petrezselyem, sajt.

Elkészítés: A paradicsomokat meghámozzuk, a húsukat feldaraboljuk. A gombafejeket megtisztítjuk, a szárukat kivágjuk, és apróra várjuk. A darált húst kevés olajon megpirítjuk, majd vízzel felöntjük, és puhára főzzük. Közben hozzáadjuk a sót, borsot, oreganot, petrezselymet. Ezek után beletesszük az apróra vágott gombaszárakat és a felszeletelt paradicsomot. Pár percig főzzük. A gombafejek mind a két oldalát kevés olajon megpirítjuk. Hőálló edénybe tesszük a töltelék egy részét, majd erre helyezzük a gombafejeket. Megtöltjük a maradék töltelékkel, majd reszelt sajtot szórunk a tetejére. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad (kb. 15 perc).