XXXIX. évfolyam 42. szám

2007. október 19.

Kihasznált szolgáltatás

Jó idényt zárt a ligeti strand

Több ezren látogattak a strandra az idei nyáron

Idén nagyon jó szezont zárt a ligeti sportuszoda, magas volt a látogatottsági arány. Ez a bevételekben is látszódik, mely elsősorban az időjárásnak köszönhető - foglalta össze nyári tapasztalatait a sportközpont igazgatója, Tomcsányi Ferenc. Abban, hogy számos kikapcsolódni, felfrissülni vágyó ember kereste fel az uszodát, mindenképp szerepet játszott a kánikula.

2007. október 19.

Ünnep

Szentes Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2007. október 23-án (kedd) 10 órára az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a köztársaság kikiáltása évfordulójának városi ünnepségére.

Program:

10 óra Zászlófelvonás a Kossuth téren, Koszorúzás a kopjafánál.

10.30 óra Megemlékezés a városháza dísztermében, ünnepi beszédet mond: Farkas Sándor, országgyűlési képviselő. Szentes Város Díszpolgára cím és a Szentes Városért emlékérmek átadása.

Közreműködik: Borovits Tamás színész, Bárdos Lajos Vegyeskar, Szentes Város Fúvószenekara.

2007. október 19.

Parkolás

A fizető-parkoló üzemeltetője értesíti a lakosokat, hogy munkanap áthelyezés miatt október 20-án és 27-én par-kolódíjat kell fizetni. Október 22-én és 23-án, valamint november 1-jén és 2-án azonban a parkolás ingyenes.

2007. október 19.

Ülésezik a testület

Kereszttűzben a fizető parkolási rendszer

Az önkormányzat képviselő-testülete október 26-án, pénteken délután 2 órakor a városháza dísztermében tartja idei 8. rendes ülését. A napirend szerint szóbeli tájékoztató hangzik el a két ülés között történt fontosabb eseményekről, majd beszámolót vitat meg a testület a civil érdekképviselet érvényesüléséről. A szeptember 28-ai ülésen nem sikerült dönteni a városi bölcsőde intézményvezetői megbízásról. Az anyag - a bölcsődevezető kinevezése - most ismét a képviselők elé kerül. Miként - első olvasatban - a környezetvédelem helyi szabályairól szóló rendelet módosítása. Felülvizsgálatát az Európai Unió által alkotott környezetvédelemmel kapcsolatos irányelvek, határozatok, rendeletek, valamint a nemzetközi egyezmények során keletkezett nemzeti kötelezettségvállalások eredményeképp kialakult jogszabályváltozások teszik szükségessé.

Mint ismeretes a testület márciusi ülésén döntött a fizető parkolási rendszer bevezetéséről. Tény, hogy azóta a parkolási övezetekkel közvetlenül érintett utcák, lakóövezetek parkolói autókkal teltek meg. Kritikus szakaszok többek között: Kiss Bálint u., Kisér u., Szent Anna u., Horváth M. u., Kossuth Lajos u. 12-16. szám mögötti, valamint a Gó-lyásház mögötti parkoló. A parkolók területén és azon kívül egyaránt megszaporodtak a szabálytalanul parkoló járművek. Előterjesztés (egyben képviselői indítvány) készült a rendelet újbóli megvitatásáról és módosításáról, melyben szerepel a várakozási idő, valamint a parkolási díj és parkolóhelyek meghatározása.

A testületi ülés nyilvános, arról a Rádió Szentes élő adásban ad közvetítést.

2007. október 19.

Megemlékezések

Ünnepeljünk október 23-án

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Szentesi Szervezete október 20-án, szombaton 18 órakor a református templom melletti kopjafánál helyezi el a megemlékezés virágait és gyertyát gyújtanak az 1956. október 23-i események emlékére. Meghívott vendég dr. Iván László professzor.

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség október 23-án, kedden Budapesten az As-toriánál tartja az 1956-os megemlékezését.

A rendezvényen beszédet mond Orbán Viktor. Jelentkezni lehet a Fidesz irodában 18 óráig, illetve a 63/400-944 és a 30-382-0953 telefonon.

Megemlékezés

A Miép Szentesi Alapszervezete október 22-én, hétfőn 17 órakor a református templom melletti 56-os emlékműnél tart megemlékezést. Az ünnepi beszédet tart dr. Kovács László, a Miép elnökhelyettese, szaval Erdei József.

Koszorúk, gyertyák

Az önkormányzat, a 37. sz. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár és a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége halottak napi megemlékezést tart. Október 31-én, szerdán 13 órakor az I. és II. világháborús emlékműnél (Erzsébet tér és Széchenyi-liget bejárata), a Hadzsy János úton lévő szovjet katonai és a temetőkben lévő síremléknél gyertyát, mécsest gyújtanak és elhelyezik a kegyelet virágait.

2007. október 19.

Több mint száz jelentkező

A munkaügyi központ tanfolyamot biztosít az átképzésre

Már 119 jelentkező van az épülő városi idősotthon 119 férőhelyére, emellett 129 munkavállaló jelezte az önkormányzatnál, hogy szeretne az intézményben dolgozni - hangzott el az Együtt Szentesért Egyesület által összehívott lakossági tájékoztatón, a városi könyvtárban.

2007. október 19.

Jobb látást, még idejében!

Újabban egyre többen és egyre többször kérdezik tőlem: "Laci bácsi, mi lesz velünk? Fog-e történni velünk valami jó? Mire kell számítanunk?" Aztán magam egyre többször kockáztatom meg azt kijelenteni, hogy valami sokkhatású eseménynek kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy bibliai szóval élve "az eldobott kőből szegletkő legyen". Eldobott kőn a józan ítélőképességet értem.

2007. október 19.

Vérbeli újságíró és remek novellista

100 éve hunyt el Békefi Antal

Békefi Antal (1858-1907)

Kevesen tudják, hogy volt olyan időszak, amikor szentesi származású zsurnaliszták határozták meg a szegedi újságírást. Közülük 2004-ben megemlékeztünk Kulinyi Zsigmondról (1854-1905), aki 1878 nyarán részt vett a Szegedi Napló megindításában, majd hamarosan a lap főmunkatársa, felelős szerkesztője (1884-1899), utóbb főszerkesztője (1899-1905) lett. Róla írta Lengyel András jeles szegedi irodalomtörténész, hogy: "A lap tényleges irányítója, arculatának meghatározója e korszakban elsődlegesen Kulinyi volt. Az ő közgazdasági és politikai tájékozottsága, publicisztikai képessége ideális lapvezérré tette." Mellette működött a szintén szentesi kötődésű Bánfalvi Lajos, Pilcz Mór, Békefi Antal, majd valamivel később Farkas Antal. Arról a lapról van szó, amely munkatársai közé sorolhatta Mikszáth Kálmánt, Tömörkény Istvánt, Gárdonyi Gézát és Móra Ferencet.

2007. október 19.

Tettlegesség és pisztolypárbaj

Évfordulók - 2007.

100 éve, 1907. okt. 13-án született Erdei Mihály (1907-1992) földmunkás-kubikos, a Szentesi Nemzeti Bizottság elnöke, országgyűlési képviselő, földművelésügyi miniszterhelyettes, Szentes díszpolgára.

135 éve, 1872. okt. 13-án ünnepélyesen felavatták a Knábe Ignác által tervezett, romantikus stílusban épült szentesi zsinagógát. (Az épület 1998 óta a városi könyvtárnak ad helyet.)

65 éve, 1942. okt. 13-án elhunyt ifj. Gálfy Sándor (1895- 1942) újságíró, a Szentesi Napló belső munkatársa.

115 éve, 1892. okt. 14-én elhunyt Farkas Gedeon (1824- 1892) ügyvéd, volt nemzetőr százados, városi pénztárnok, főbíró, járásbíró, a Szentesi Kaszinó első elnöke, a helyi Deák-párt elnöke.

140 éve, 1867. okt. 15-én népszavazást tartottak Szentesen a rendezett tanácsú városi jogállás visszaállítása kérdésében. (A város 27 500 lakosa közül 1781 főnek volt szavazati joga. A népszavazáson megjelent 790 szavazó közül 786 a rendezett tanács visszaállítása mellett voksolt.)

80 éve, 1927. okt. 15-én Szentesre látogatott Maróczy Géza sakk-nagymester és a Petőfi Szállóban 38 szentesi sakkozóval szimultánt játszott. (Négyen döntetlent értek el, a többiek vereséget szenvedtek a nagymesterrel szemben.)

20 éve, 1987. okt. 15-én megnyílt a Szentesi Levéltár állandó helytörténeti kiállítása a volt megyeháza földszintjén. (A kiállítás kibővített anyaga 2006-tól az emeleti részen látható a múzeumi kiállítások sorában: Szentes város évszázadai címen.)

130 éve, 1877. okt. 16-án megkezdte működését a szentesi távírda.

675 éve, 1332. okt. 17-én kelt az az oklevél, amely a Szeri Pósa családon belüli osztozkodás kapcsán első alkalommal említette Szentes nevét, Scen-thus (Szentüs) alakban. Az osztozás során "határjárást" tartottak, amelyben Szentest elhatárolták a szomszédos birtokoktól, közelebbről Hékédtől és Szegvártól. Az oklevélből kiderül, hogy Szentesen már egy kőtemplom állott, Szent András apostol nevére szentelve.

115 éve, 1892. okt. 17-én botrányba fulladt a városi közgyűlés. Tasnády polgármester provokatív magatartása miatt tettlegességig fajult a képviselők indulata. A felizgatott kedélyek a terembe rendelt csendőrök látványától sem csillapultak le, ezért a polgármester a közgyűlést feloszlatta. Az incidens során Füsti Molnár Sándor árvaszéki ülnök, sértő kifejezéseket használt Balogh János országgyűlési képviselővel szemben, aki ezért párbajra hívta ki Füstit.

A nagytőkei állomás mellett megtartott pisztolypárbaj során Balogh életveszélyesen megsebesült, de túlélte a lovagias affért.

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. október 19.

Az ősi mesterség új szabályai

A világ legősibb mesterségei közé tartozik a prostitúció, egyben az egyik legnagyobb üzlet is, mindjárt a fegyverkereskedelem és a kábítószer után. Esetleg azok mellett. Lenézik, üldözik a tevékenység résztvevőit, de azért létezik, makacsul. Ma Magyarországon, hivatalos becslések szerint évente 180 milliárd forint forog ezen a területen. Nem tudom, hogyan készült ez a felmérés, de ha csak nagyjából pontos, óriási summa. Jelen gazdasági helyzetünkben nem szabad figyelmem kívül hagyni.

2007. október 19.

Jobbik helyben

Október 13-án hét fővel megalakult a Jobbik Magyarországért Mozgalom szentesi tagszervezete. A szentesi fiatalok vezetőjüknek, Pataki Jánost választották meg. Amint az a szerkesztőségbe eljuttatott levélből kitűnik, céljaik megegyeznek a mozgalom alapvető céljaival, alkalmazva azt a városi viszonyokra is, amellett a szentesi nemzeti érzelmű emberek megszólítása. A szervezet helyi vezetőjének elérhetősége: pataki.janos@szentes.jobbik.hu.

2007. október 19.

Kereszteződés-variációk

Távoli tervek a településszerkezetről

A múlt héten két alkalommal is lakossági fórumra várták a szentesieket a Tóth József utcai Művelődési és Ifjúsági Házba. A beszélgetés témája a város településszerkezeti terve volt, melyet először Wittek Krisztina vezető településtervező mutatott be. Majd átadta a szót Nemes Zoltán tájtervezőnek, valamint Wettstein Miklós közlekedéstervezőnek, akik saját szakterületük szempontjai alapján adtak tájékoztatást az érdeklődőknek, és válaszoltak a lakosok által feltett kérdésekre.

2007. október 19.

Százéves fiatalok

Talán nem mindenki tudja: éppen most száz éves a cserkészek mozgalma, ami az egész világot behálózza. Elsősorban a fiatalok kedvelt elfoglaltsága és életformája a cserkészet, de idősebbek is szívesen bekapcsolódnak, vagy éppen a szervezet közelében maradnak, sokan évtizedeken keresztül.

A szentesi cserkészet is nagy hagyományokkal büszkélkedhet. Első alkalommal 1932-ben említik meg a dokumentumok a Bethlen Gábor Cserkész Csapatot. Erősségeként jegyzik - a másik két közösség mellett, akik a Pusztaszer és az Attila nevet viselték -, hogy modellezéssel és repüléssel is foglalkoztak.

A cserkészet múltját, történetét mutatják be fotók, dokumentumok és tárgyak segítségével egy kiállítás keretében október 20-án, szombaton, 15 órakor a városi könyvtárban. November 9-ig megtekinthetik a nézők a cserkészek táborozásának életképeit is. A kiállítást Bokodi József cserkészet-kutató nyitja meg.

2007. október 19.

Aranygyűrűs műszerész

Amikor kezdtem, még rend volt a szakmában

Szűcs Lajos 1946-ban került föl Pestre. Egy kisipari műhelyben tanulta a műszerész szakmát. Ott is lett segéd 1949-ben. Egy évig dolgozott a fővárosban, azután hazajött Szentesre. Az építőiparban helyezkedett el, ahol egy másik szakmával ismerkedett: a vasbetonszereléssel. Majd amikor a vállalat végzett a szentesi munkájával, az egész céget áthelyezte Marcaliba. Onnan 1952-ben behívták katonának, 3 évig szolgált. Amikor leszerelt, visszajött ugyan Szentesre, szinte csak átutazóban, mivel útja Vásárhelyre vezetett. Ott a téglagyárban karbantartóként dolgozott '56-ig. Az októberi események oda is begyűrűztek, a forradalom reá is nagy hatással volt, aminek meg lett az eredménye: kirúgták az állásából. A következő évben kiváltotta az ipart.

2007. október 19.

Az első lépés

Szentesi katedráról, az amerikai űrakadémia padjába I.

- Szinte minden kisgyerek fejében megfordul, hogy űrhajós, vagy régész szeretne lenni. Természetesen ezzel én is így voltam - mondta Aranyi László, aki elindult egy tanároknak meghirdetett pályázaton. A pályázatot az amerikai Honeywell Űr- és Rakétaközpont (Amerikai Egyesült Államok, Alabama, Huntsville) hirdette meg, mivel felismerte, hogy már az iskolák padjaiban ülnek azok a gyermekek, akik néhány évtizeden belül a Holdon és a Marson sétálnak majd.

2007. október 19.

A színházban

A Tóth József Színházteremben október 29-én, hétfőn 19 órakor Galambos- Turcsányi-Meskó: Máodik szereposztás című musical-vígjátékot mutatják be. A darabban többek között Balázs Péter (képünk), Dósa Mátyás, Beleznay Endre szerepel. Az előadás a 2007/ 2008-as Tóth József-bérlet első programja. Jegyek a színház pénztárában vásárolhatók.

2007. október 19.

Huszártalálkozó

Immár hetedik alkalommal hívták meg a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljhoz a szentesi laktanyában állomásozott, a II. Árpád fejedelem Huszárezredben szolgált még élő huszárokat. Az idei évben huszonöt meghívót küldtek ki, tízen érkeztek a találkozóra. Őket Palatinus András őrnagy, személy- és munkaügyi részlegvezető köszöntötte, az alakulat parancsnokának, Nyers József mérnök-ezredes az elfoglaltsága miatt. A meghívottak először közös beszélgetésen vettek részt a Damjanich laktanyában. Később a budapesti Bólyai Lovas Klub hagyományőrzőinek korhű, huszár ruhás megjelenése volt a program, mellyel viszszavitték az idős huszárokat a régi időkbe. Ezt követően a laktanyából a megyeházára ideiglenesen áthelyezett huszár múzeumot tekintették meg. Majd a Bánomháti temetőbe mentek, ahol megkoszorúzták a II. világháborúban elesett bajtársak emlékművét.

2007. október 19.

Konferencia

Olvasónk írja

Október elején Nemzetközi Konferenciát rendezett a nagybányai Esperando Asociatia, melyre előadóként másodmagammal én is hivatalos voltam. Az egyesület speciális szükségletű gyermekek, felnőttek fejlesztését végzi különböző terápiákkal. Céljuk az életminőség javítása, a családok támogatása, segítése. A konferencia témái voltak a Nonkonvencionális terápiák speciális szükségletű egyének számára.

Hallhattunk érdekes előadást a hidro-, ergo-, cirkusz-, tánc- és művészetterápiáról. A drámaterápiáról Füredi Zsuzsa szentesi gyógy-tornász, drámapedagógus rövid gyakorlati bemutatót is tartott. Az állat- és állatos-terápiák elméletéről a kolozsvári egyetem pszichológus lektorától hallhattuk a legújabb kutatások eredményeit, a kutyaterápiának már a gyakorlatáról tudhattunk meg sokat.

A lovasterápiáról Jó úton, lóháton címmel tartott előadásom után beszámoltak élményeikről azok, akik nyáron részesülhettek gyógy-lovagoltatásban szentesi táborozásuk alatt. Nagyon jó ötlet egy ilyen rendezvényen azokat is meghallgatni előadóként, akik a maguk bőrén tapasztalták meg, milyen is a módszer.

S, hogy honnan a kapcsolat? Az erdélyi szervezet és a szentesi Jó Úton-Lóháton Alapítvány Együttműködési Megállapodást kötött tavaszszal, s az elmúlt nyáron már Szentesen töltöttek egy hetet a partnerszervezet fogyatékkal élő gyermekei szüleikkel, kísérőikkel együtt. Reméljük sokszor találkozunk még!

Kézsmárkiné Piti Irén

2007. október 19.

Hat jelkép atyja

A címertan mestere

A szentesi levéltár igazgatója, Labádi Lajos már az egyetemi tanulmányai során beleszeretett a heraldikába, magyarul a címertanba. Az elméleti tudását először az 1989-ben megírt Szentes város címertörténetében összegezte. Fontos előrelépést jelentett a tanulmány, mert bizonyára az igényesen megírt tudományos munka is ösztönözte a város vezetőit, hogy újra visszaállítsák Szentes régi, pálmafás címerét.

2007. október 19.

Laura álma

A Miss Hungary döntőjén elért harmadik helyezése után modellkarrierbe kezdett Farkas Laura, az elmúlt négy évben többször találkozhattunk arcával címlapokon, reklámokban. A még mindig csak 22 éves egykori szentesi lányt idén nyáron végre meg is koronázták a Velencei-tó Szépe választáson.

2007. október 19.

A közszolgálatiság hiánya

A rádióhallgatók lelki és szellemi trénerét, emberi hangját, Kondor Katalint hívta meg a Keresztény Pedagógusok Társasága, hogy a média erkölcsi mélyrepüléséről tartson előadást.

A népszerű műsorvezető, a Magyar Rádió korábbi elnökének személye nagyon sok érdeklődőt vonzott, a vele rokonszenvező hallgatóknak pótszékekre is szükségük volt az ifjúsági ház pódiumtermében. A Reggeli krónika és a Névjegy című műsorokból nem rég "kidobott" Katalin azzal kezdte mondandóját, hogy ami nincs - mármint erkölcs és média kapcsolata - arról könnyű beszélni.

2007. október 19.

A könyvtár nyertesei

A Szentesi Életben megjelent rejtvény helyes megfejtői közül a szerencse Bene Sándornak (Fá-biánsebestyén, Kinizsi P. u. 24.), Kotvics Renátána (Árpádhalom, Székács E.u. 28.) és Kőhalminé Forrai Juliannának (Szentes, Bocskai u. 8.) kedvezett.

A Könyv, könyvtár, könyvtá-ros. a filmekben c. játékunkban Király Judit (Szentes, József A. u. 8/A V/14.), Sinka Bernadett és Sinka Márta (Szentes, Hétvezér u. 49.).

Ismeri szolgáltatásainkat? c. játékunkban Kiss Ferencné (Szentes, Damjanich u. 16.), Németh Ildikó (Szentes, Veres P. u. 18.) és Vajda Krisztina (Szentes, Páva u. 8.).

Montázskészítés könyvborítókból c. játékunkban Pataki Katalin (Szentes, Balogh J. u. 5/A) és Tóth Emese (Szentes, Szalai u. 6.). Beiratkozási akciónkban Dobos Péter (Szentes, Kispatéi út 30.), Bugyáné Számel Éva (Szentes, Dr. Brusznyai Árpád stny. I/1.) és Almási Mónika (Szentes, Apponyi tér I. ép. 2. lh. III/12.) kedves olvasóink egy-egy ajándékcsomagot nyertek. Gratulálunk!

Az ajándékok a könyvtár nyitva tartási idejében (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 10-18, szerda 13-18, szombat 9-13 óra között) vehetők át az olvasóteremben.

A könyvtár dolgozói

2007. október 19.

Filmklub

A városi könyvtárban a Koyaanisquatsi - Kizökkent élet című színes, szövegmentes, képes műalkotást vetítik október 24-én, szerdán 18 órától. A hétköznapok valóságából elemelt, majd digitálisan átformált képek úsznak át a vásznon, Philip Glass hipnotikus zenéje kíséretében. Bár a Godfrey Reggio által rendezett filmben nem hangzik el egyetlen szó sem, ez a meghökkentően futurisztikus műalkotás, arra készteti a nézőt, hogy beszélgetésbe kezdjen arról, hogy a technika hogyan alakít át mindent. Azaz a médiát, a művészetet, a szórakoztatóipart, a sportot, a politikát, a gyógyítást, a hadviselést, az erkölcsöt, a természetet, a kultúrát és magát az ember jövőjét is.

2007. október 19.

Alföldi Fotószalon

Králik Emese - Vitorla kéken

Mint ahogyan előző számunkban már jeleztük, október 23-án délután 3 órakor nyílik az Alföldi Fotószalon kiállítása a Művelődési és Ifjúsági Házban. A zsűrizés már megtörtént, mint azt Nagy Istvántól, a szervező helyi fotókör vezetőjétől megtudtuk, a kiállítási anyag elbírálására neves szakembereket hívtak meg, így Balla András esztergomi fotóművészt, Kincses Károly fotómuzeológust a fővárosból, valamint Molnár István Géza egri fotóművészt, akik dicsérték is az alkotásokat, mint mondták, a bemutatóra nagyon jó anyag jött öszsze. (82 szerző 394 beküldött alkotásából a zsűri 45 szerző 65 fotográfiáját fogadta el a kiállításra.)

Külön öröm, hogy a bemutatón sikeresen szerepeltek a Szentesi Fotókör tagjai. Albert Béla, Gencs Mária, Kis József, Kozma Anita, Králik Emese, Marton Ferenc, Nagy István fotóit láthatjuk a kiállításon. A Kitartás című alkotásával marton Ferenc különdíjban részesült.

A kiállítást megnyitja, és a díjakat átadja Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Az ünnepségen közreműködnek: Kulbert György (gitár-ének), Bugyi András (darbouka), Vígh György (basszusgitár), Tihanyi Mihály (didgeridoo). A tárlat december 1-jéig tekinthető meg az intézmény nyitva tartási ideje alatt.

2007. október 19.

Kávéház

A Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság rendezvényt szervez Kávéházi esték a Pano kávéházban. Az érdeklődőket október 25-én, csütörtökön 18 órakor várják, vendég Simon András grafikusművész.

2007. október 19.

Egy százalék

Az adózó állampolgárok 2005. évi személyi jövedelemadójából felajánlott öszszeget (283.033 Ft) a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség a Magyartési Tábor Központ térburkolatainak költségeire fordította, ahol a képzési, táboroztatási tevékenységét végzi.

A Petőfi Sándor iskola "Gyermekeinkért" Alapítványa a 2005. évi személyi jövedelemadó 1 %-ból 2006-ban 204.677 Ft-ot kapott. Ebből az összegből a tanulók gyermeknapi rendezvényét, és az emelt szintű ének-zenei tagozat 50 éves fennállásának jubileumi rendezvényeinek egy részét támogatta. A további támogatásokat az Erste Bank 11652003-06901000-52000003 számlaszámra várják.

A Petőfi DSE a 2005. évi személyi jövedelemadó 1 %-ból 2006-ban 59.793 Ft-ot kapott. Az egyesület ezt az összeget a házi sportversenyek díjazására és a tanulók versenyeztetésének útiköltségére fordította. Számlaszámuk: Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet 57200031-10041596.

A Szent László Lovas Sport Klub (Szentlászló 5., adósz.: 18454507-1-06) köszöni mindazoknak, akik a 2005. évi személyi jövedelemadójuk 1%-át a klub részére ajánlották fel. Ebből 2006-ban 214.536 forintot kaptak, amelyet ver-senyrendezésre és eszközök vásárlására költötték el. A jövőben is számítanak az adózók támogatására.

A St. Jupát SE (adósz.: 18454806-1-06) ezúton köszöni meg az adózóknak a felajánlott 246.888 forintot. Az egyesület a személyi jövedelemadó 1 százalékából rendelkezésre álló összeget működési feltételeinek és túráinak részleges finanszírozására használta fel. A St. Jupát SE a továbbiakban is várja a személyi jövedelemadóból felajánlható 1 százalékot.

2007. október 19.

Internetről rendelt kábszert

Tizenhatezer forint értékű mobiltelefont loptak el az egyik szentesi általános iskola tornatermének öltözőjéből. Az eset még október 8-án, a délelőtti órákban történt.

Egy nappal később, október 9-én, 12 és 13 óra között Eperjesen, egy lezáratlan lakásba hatolt be ismeretlen elkövető, aki az előszobából 110 ezer forint készpénzt vitt magával.

2007. október 19.

Próbafűtés

Amerikai turista nézelődik a zöldségesnél:
- Hmm... Ez mi?
- Répa.
- Répa? Nálunk sokkal nagyobbak a répák! És ez mi?
- Krumpli!
- Ez? Nálunk sokkal nagyobbak a krumplik!
A zöldséges feje kezd dagadni, amikor a vevő rámutat a görögdinnyére:
- És ez mi?
- Még ezt sem ismeri föl? Hát korai zöldborsó!

2007. október 19.

Tóni bácsi konyhája

  • Nagyerdei rablópecsenye
  • Túrós pite meggyel
2007. október 19.

Döntős formáció

Standard Európa-bajnokság

Hátsó sor: Schwartz Péter, László Csaba (felkészítő), Bődi Richárd, Nagy Gergő, Kósa István, Csapi Flóra, Török László. Papp Szandra, Horváth Alexandra, Túri Bernadett,
Kovács Bernadett, Zsíros Gabriella, Barna Lilla, László Szilvia.
Guggolnak: Borbás Csaba, Kósa András, Budai Attila.

Október 13-án rendezték meg a standard Európa-bajnokságot Kisinyovban. Mol-dávia fővárosában meghirdetett formációs táncversenyre 15 csapat jelezte érkezését, ám végül 13 csapat indult a bajnokságon. Hazánkat a Szilver TSE táncosai képviselték a nemzetközi eseményen - sikerrel. A csapat - tánctörténelmet írva - bekerült a döntőbe, s a hatodik helyen végzett.

2007. október 19.

Végveszélyben a Bertók SC

A 2006/2007. évi bajnokságban az utóbbi évek legrosszabb eredményét érte el a Bertók SC, a 14. helyen fejezte be az elmúlt idényt. Mi ennek az oka? - kérdeztük dr. Bertók Gyulától, a Bertók SC elnökétől, játékos edzőjétől.

- Valóban az utóbbi évek, sőt fennállásunk leggyengébb helyezését értük el, bár a bajnokság nem így indult számunkra. Hajszállal maradtunk le a legjobb nyolc közé jutástól, ahol már nyolcadik helyezésnél rosszabb eredménnyel nem zárhattunk volna. A rájátszásban sem jött ki a lépés.

2007. október 19.

Döntetlen itthon

NB I-es női futsal

Az NB I-es női futsal 2007/ 2008 idényének harmadik fordulójában ismét hazai pályán szerepelt a Szentesi Futsal Club. Az ellenfél a salgótarjáni Skorpió együttese volt.

Magyar-Csonka, Milovanovics, Baksa, Béres, csere: Bacsa, Kiss Á., Szabó, Bali, Durkó, edző: Tóth Antal. A szentesiek nehezen lendültek játékba. Az 5. percben egy kimaradt hazai helyzet után, a vendégek támadtak, mely góllal ért véget 0-1. A Kurca-partiaknak sorra maradtak ki helyzeteik. Tíz percet kellett várni a szentesiek egyenlítő góljára, Szabó Dóra lövése a vendégek kapujába talált 1-1. Hat perccel később Csonka szerzett vezetést 2-1. Ezt nem hagyták annyiban a vendégek, rohamot indítottak és egyenlítettek 2-2, mely az első félidő eredménye lett.

Szünet után volt olyan időszak, hogy szinte felbillent a pálya. A hazaiak állandóan a vendég térfélen tartózkodtak. A szokványos nógrádi csapat ellentámadásánál a szentesi kapus kétszer is bravúrral mentett. Hiába volt a Tóth tanítványok óriási fölénye, az eredmény nem változott. Igazságosnak mondható a döntetlen. A Szentes együttese 4. ponttal a tabella közepén található. A következő két mérkőzés nehéznek ígérkezik, először Berettyóújfalun, majd Tolnán vendégeskednek.

(dvz)

2007. október 19.

Újra idegenben

Egy viszonylag gyenge első félidőt követően a második játékrészben többet nyújtva tartotta itthon a három pontot a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. Az első játékrészben csak elvétve forogtak veszélyben a kapuk, harcos mezőnymunka folyt a játéktér középső részében. Bozóki Zoltán vezetőedző szerint sem úgy játszottak, ahogy elvárta volna játékosaitól, fordulás után azonban előbb Gyukics révén megszerezte a vezetést csapata, majd Páger tizenegyesből szerzett gólja megnyugtatóvá tette az előnyt, ezzel el is dőlt a találkozó. Ekkor már több lehetősége volt a Szentesnek, és a második negyvenöt percben mutatott futballja alapján megérdemeltnek mondható a hazai siker.

Három itthoni mérkőzést követően október 20-án, szombaton kora délután újra idegenben vendégeskedik a gárda, ezúttal Székkutasra utazik a Kinizsi. A találkozón nem léphet pályára a harmadik sárga lapját begyűjtő Boldizsár Máté, az eltiltását letöltő Bárány és Lajos viszont újra a kezdőcsapatban kaphat helyet.

H. V.

2007. október 19.

Kettős rangadó az uszodában

Mindkét első osztályú vízilabda csapatunk vereséget szenvedett az elmúlt hétvégén a fővárosban. A Hungerit-MetalCom-Szentesi VK női gárdája a Honvéd Dominótól, a Pendola-Szentes-Elektro-glob férfi csapata pedig a Vasastól kapott ki viszonylag nagy gólkülönbséggel.

A hölgyek az első negyedben kifejezetten jól tartották magukat, a második negyedben viszont - Kocsis István vezetőedző szerint - támadás- és védekezésbeli hibák miatt komoly előnyre tett szert a Honvéd. A második félidő ismét szorosabb negyedeket hozott, ám közelebb nem sikerült kerülni a fővárosiakhoz, 16-8 lett a vége. Október 20-án, szombaton 16 órától egy újabb nehéz ellenfél vár Szremkó Krisztináék-ra, ekkor ugyanis a Dunaújváros lesz a soros ellenfél. Kocsis edző dolgát nehezíti, hogy a hétfői edzés sátorépítés miatt elmaradt, előny lehet viszont, hogy a mieink az elmúlt hét közepén éppen Mihók Attila tanítványaival edzettek, és kétkapuztak.

18-7-re maradt alul a bajnok Vasassal szemben a Pen-dola-Szentes-Elektroglob férfi csapata. Vérmes reményei nem lehettek a mieinknek, a találkozó alatt megmutatkozott a két gárda közti klaszsziskülönbség. A bánkódásra nincs sok idő, mivel a hölgyek szombati találkozóját követően megyei rangadó elé néznek Horváth Tamásék, hiszen a Szeged Beton ellen kellene maradandót produkálni. A találkozó 18 órakor kezdődik.

H. V.

2007. október 19.

Gondolkodj egészségesen!

Szeptemberben 55 ezer egészségzsákot kaptak a "Gondolkodj egészségesen" programhoz csatlakozott 1500 óvodában az országban, így a központi óvodai körzet valamennyi óvodása is.

A gyermekek egészségi állapotáról szóló hazai és nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy egyre több egészségtelenül élő gyermek és felnőtt van. A különböző betegségek, "népbetegségek" (elhízás, fáradékonyság, stb.) sokszor az egészségtelen életmódra vezethetők vissza. Ma már az orvosok és a pszichológusok többsége is úgy gondolja, hogy a megelőzést, és az egészséges életmódra nevelést kisgyermekkorban kell elkezdeni.

Az óvoda-csomag tartalmának célja az egészséges életmód és fejlődés megalapozása. A praktikus tornazsákot pedig - amelyben a termékek voltak - a kisgyermekek a mindennapokban tudják használják. A tornazsákban az állami és szakmai szervezetek által tartalmilag ellenőrzött termékek voltak. Ezen kívül praktikus és jól használható segédeszközöket is találhattak az apróságok a zsákban, amely segít eligazodni az egészséges életmód szerteágazó témájában.

(Kép és szöveg: Vidovics)

2007. október 19.

Sporttal az egészségért

Az ötven év felettiek is lehetnek fittek

Sikeres pályázatot nyújtott be a Szentes Kistérség Többcélú Társulás, a Települési Önkormányzatok Kistérségi Szenior Sport-Aktív Életmód program megvalósításában történő együttműködésre. Ennek keretében a következő három hónapban Szegvár és Szentes időskorú lakosságát asztaliteniszezni, tornázni, tollaslabdázni, kerékpározni vagy éppen íjászkodni hívják a szervezők, vagyis a szegvári Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény és a szentesi Életjel KKSE.

2007. október 19.

Sikertelen pozsonyi túra

Pozsonyba látogatott NB I-es bajnoki mérkőzésre a Szentesi VSC '91-esek RC a múlt hétvégén. Nagy várakozás előzte meg a meccset, hiszen még sosem játszott egymással a két csapat, és tavaly még a magyar Extraligában szereplő, de idén csak az NB I-be nevezett pozsonyiak nem ígérkeztek könynyű ellenfélnek. Más sportokban sem idegen, hogy egy külföldi csapat más ország bajnokságában szerepel, hiszen ez a fejlődését szolgálja az adott gárdának.

Keményen kezdtek a hazaiak, és a kissé álmosan induló szentesiek gyorsan megkapták az első pontokat. Az első félidő második felében kezdtek kissé magukra találni a Kurca-partiak. 24-7-es hazai előnnyel fordultak a csapatok, míg a Szentesnek csak 2!, a pozsonyi gárdának - a maximum - 7 cserejátékosa várta, hogy megmutathassa: ő is tudja bűvölni a tojáslabdát. Ki is használta mindkét csapat a cseréit, és a minden tekintetben erősebb hazai gárda végül 48-14 arányban győzte le a szentesi alakulatot, akik a szezon eddigi legjobb formáját mutatták a végeredmény ellenére. Szentesi pontszerzők: Fekete Csanád 10, Füle Dávid 4 pont.

A Szentes következő ellenfele a másik Csongrád megyei alakulat, a szegedi FWRC lesz október 28-án.

2007. október 19.

Segítő szponzorok

Az önkormányzat október 11-én ünnepélyes keretek között ismerte el azok környezetszépítő munkáját, akik a "Virágszínvonalasabb Szentesért" versenyre beneveztek. A helyhatóság ezúton köszöni azoknak a vállalatoknak, vállalkozóknak a szponzori felajánlásokat, akik lehetővé tették, hogy minden nevezett szép díjjal térhetett haza.

Szponzorok: Hódút Kft. Szentesi Főépítésvezetősége, Zsomboly Kft. Miskolc, Uszt-runul Mérnöki Kft., Árpád Agrár Zrt., Sárréti Gyuláné Szentesi Díszfaiskola, Csatordai László egyéni vállalkozó, Kera-Form Stúdió Bt., Börön-te László, Ag-ro-Bakai Kft., Gazdabolt Rákóczi F. u. 32., Marossy Gyula egyéni vállalkozó, Borostyán Virágüzlet Kossuth u. 30-32., Pankota Flex Kft., Égisz 90 Kft., SZE-VIÉP Szerkezet-és Vízépítő Zrt. Szeged.

2007. október 19.

Dzsúdó

Október 14-én Budapesten az UTE edzőcsarnokában rendezték meg a serdülő "B" (1994) és a diák "A" fiú országos cselgáncs egyéni bajnokságot, ahol a -57 kg-os súlycsoportban az idősebbek között 5. helyezést ért el Valkai Béla, 7. helyezett Máté Dániel lett (mindketten a Pollák DSE színeiben indultak).

2007. október 19.

Elkezdték az úszók

Orosháza-Gyopárosfürdőn kezdték az új versenyszezont a Szentes Városi Úszó Club versenyzői. A 19. alkalommal megrendezett nemzetközi Nagy Sándor-emlékversenyen 17 egyesület 280 sportolója vett részt, s Szerbiából is érkeztek versenyzők. A szentesiek kiválóan szerepeltek, több versenyszámban is nyertek.

Eredmények: Lányok, 50 m pillangó ('94-esek): 1. Mizere Flóra, 50 m mell: 1. Csák Anikó, 2. Mizere Flóra, ('96): 3. Vecseri Dorina, ('98): 3. Makai Edit, ('99): 2. Skorka Odett. 100 m hát ('94): 3. Dajka Dalma. 100 m gyors ('94): 2. Mizere Flóra, 3. Csák Anikó, ('96): 1. Vecseri Dorina. Fiúk, 50 m mell ('98): 1. Pellei Kristóf.

2007. október 19.

Moldvai táncház

A Szentesi Művelődési Központ és az Új Hajtás 102 Ifjúsági Közösség moldvai táncházat rendez október 25-én, csütörtökön 19 órakor. Az ifjúsági házban a táncházat Molnár Zsolt vezeti. A rendezvényre a belépés díjtalan.

2007. október 19.

Dackorszak

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klubbot október 26-án, pénteken 10-12 óráig tartják. A kismamáknak Csonka Istvánné gyógypedagógus tart előadást Még mindig a dackorszakról címmel.

2007. október 19.

Beszélgetnek

A városi könyvtárban október 25-én, csütörtökön 18 órától Sinkó Edit és Pálfia Istvánné beszélget. Az est témája: A halál közelében.

2007. október 19.

Családi események

Született: Nagy Istvánnak és László Anikónak Adél, Nagy Tibornak és Rétfalvi Andreának Péter Tibor, Debreczeni-Kiss Dánielnek és Szél Xéniának Diána, Vida-Szűcs Norbertnek és Török Hildának Dávid, Gál Ferenc Józsefnek és Egri Zsuzsannának Csilla, Kardos Gyulának és Papp Éva Rékának Júlia Lujza, Szabó Zsoltnak és Vigh Emília Anikónak Gábor, Szalay Csaba Józsefnek és Homonnai Ágnesnek Lili nevű gyermeke.

Házasságot kötött: dr. Vásárhelyi Gábor Pál és dr. Csitos Ágnes, Patkó Richárd Róbert és Horváth Ibolya.

Elhunyt: Gergely Albertné Őze Erzsébet, Katona Lajos Ferencné Zsemberi Ilona, Szél-Marton Margit, Kókai Sándor.