2007. október 19.

Kihasznált szolgáltatás

Jó idényt zárt a ligeti strand

Több ezren látogattak a strandra az idei nyáron

Idén nagyon jó szezont zárt a ligeti sportuszoda, magas volt a látogatottsági arány. Ez a bevételekben is látszódik, mely elsősorban az időjárásnak köszönhető - foglalta össze nyári tapasztalatait a sportközpont igazgatója, Tomcsányi Ferenc. Abban, hogy számos kikapcsolódni, felfrissülni vágyó ember kereste fel az uszodát, mindenképp szerepet játszott a kánikula.

A hétköznapi és hétvégi fürdőzés mellett most is több nagyobb rendezvénynek a-dott otthont az intézmény. Csak a legnagyobbakat említve a sorban az első a Hungerit Zrt. családi napja volt, amelyen csak a cég dolgozói, illetve családtagjaik vehették igénybe a medencéket, és a különböző szolgáltatásokat. Majd Az óvodától az Olimpiáig és a szenior úszóversenyek következtek, amelyeken hatalmas tömegek drukkoltak a versenyzőknek. Ezután a szintén sok embert vonzó strandszezon nyitó, a gyermekpóló torna és a Road Show tette színesebbé a programot, amelyeken gyerekek, fiatalok és felnőttek egyaránt megtalálták a nekik tetsző szórakozást. Utóbbi azért is kiemelkedő, mert ilyen rendezvénynek még nem adtak otthont. - A programokra mindig készülünk egy esőre vonatkozó "B" tervvel is, de általában ilyenkor nem kerül sor a pótterv bevetésére. Ezért már csak babonából is mindig foglalkozunk vele - mondta el Tomcsányi Ferenc.

Az igazgatót a vendégházak kihasználtságáról is kérdeztük. Válaszában elmondta, hogy az üdülőház pillanatnyilag az egyetlen szolgáltatástípus, amelyhez nem igényelnek támogatást, az önkormányzatnak nem kell beszállni az üzemeltetésükbe. Kihasználtsága azonban szezonfüggő. A nyári periódusban szinte teljesen tele vannak vendégekkel. Az új házak is - amelyeket július elején adtak át - foglaltak ezekben a hónapokban. - Ebben a tekintetben izgultunk is, mert már elfogadtuk a regisztrációkat a szállásfoglalásra, de még mindig voltak műszaki problémák. Sikerült eleget tennünk az igényeknek. Kihasználtságunk csak azért nem volt százszázalékos, mert voltak olyan vendégek is, akik csupán egy-két napot maradtak. Télen is elég jónak mondható, s emellett az is megállapítható, hogy már nemcsak magyar, hanem egyre több külföldi látogató is érkezik hozzánk. Sőt olyan rendezvényünk is volt, amelyen szinte csak külföldiek voltak jelen. Köztük hollandok, németek, dánok, akik jövedelemviszonyaihoz viszonyítva olcsók vagyunk. Tavaly egy Kemping és Karavaning Szövetség által szervezett találkozó is volt az uszodában, melyre közel száz lakóegység érkezett. Ők is szerettek itt lenni, de idén szerevezési probléma miatt nem jöttek - mondta el a sportközpont vezetője.

Az uszoda vezetése tervezi, hogy jövőre is több embert foglalkoztatnak majd a szezonban a nyári szolgáltatásokhoz. Ilyenek a csúszda, a vízi eszköz kölcsönző, az 50 méteres, illetve a gyermek- és a termálmedencék.

- Ezek üzemeltetését általában főiskolai hallgatókkal oldjuk meg, illetve sportolókkal. Tőlük is magas színvonalú munkát követelünk meg. Emellett a fejlesztésekre is gondolunk, azonban az uszodával kapcsolatos fejlesztési célokat az önkormányzat fogalmazza meg. Próbálunk részt venni pályázatokon is, hiszen hasznos lenne például egy önálló termálkút, amelyet az üzemeltetési tapasztalatok egyértelműen alátámasztanak. Szerencsés lenne megoldani a fedett uszoda kérdését is, s az 50-es medence állapota is megkövetelné a fejlesztést.

- A tervekhez azonban idén már biztosan nem kapcsolódik jegy- és bérlet-áremelkedés. A díjszabást a megszokott módon a képviselő-testület hagyja jóvá, de nem várható, hogy - 2008 elején, amikor felülvizsgálják - túl nagy lesz a változás. Tomcsányi Ferenc prognózisa szerint valószínűleg majd az inflációt követi a jegy- és bérletárak emelkedése, de csak a következő esztendőben.

Cseh-Lakos.