2007. október 19.

Több mint száz jelentkező

A munkaügyi központ tanfolyamot biztosít az átképzésre

Már 119 jelentkező van az épülő városi idősotthon 119 férőhelyére, emellett 129 munkavállaló jelezte az önkormányzatnál, hogy szeretne az intézményben dolgozni - hangzott el az Együtt Szentesért Egyesület által összehívott lakossági tájékoztatón, a városi könyvtárban.

A megbeszélésen Agócs Lászlóné egészségügyi referens elmondta, hogy a 3-5 hektáron épülő, 4800 négyzetméter hasznos alapterületű otthonnak a jelenlegi szerződés szerint 2008. január 15-ére kell elkészülnie. Most van folyamatban - az elsődlegesen Szentes és kistérségének lakosságát, majd a távolabb élőket ellátó intézménynél - a csempe- és járólap, valamint a homlokzat színének kiválasztása. A kivitelezők vállalták, hogy még a hideg időjárás beköszönte előtt téliesítik az épületet, hogy akkor már csak a belső munkálatokat kelljen elvégezni.

A száz férőhelyes egész napos ellátás mellett, 50 főnek nappali ellátást is biztosítanak azoknak, akik hétköznapjaikat társaságban akarják eltölteni. A város ezen részén eddig ilyen ellátás nem is volt - tájékoztatta a jelenlévőket Lencséné Szalontai Mária, a szociálpolitikai osztály vezetője. Majd a férőhelyekről beszéltek.

Elmondták, hogy egy, kettő, három és négy ágyas szobákban helyezik el az időseket, s ez a komfortfokozat befolyásolja a térítési díjakat is, melyeket próbálnak minél olcsóbban meghatározni. Szeretnék, ha a valóban rászorulók kevesebbet fizetnének. Akik pedig anyagilag megtehetik, hogy magasabb összegű térítési díjat fizessenek, azok magasabb összegben járuljanak hozzá saját ellátásukhoz. Bekerülési díj azonban nincs, de jelenlegi számítások szerint havi 100, 80 és 60 ezer forintos térítési díjat kell majd fizetniük a lakóknak. A nyugdíjminimum 20 százaléka azonban a törvény előírásai szerint a beköltözőké marad. Így ha valakinek nem elég a nyugdíja a térítési díj kifizetésére, akkor először megvizsgálják a személy és a család anyagi teherbíró képességét. Ha ezzel nem lehet teljesíteni a havi költséget, akkor a város vállalja át a fennmaradó öszszeg kifizetését. - Olyan helyzetbe senki sem kerülhet, hogy ha szociálisan ellátásra jogosult, akkor a jövedelmi viszonyai miatt ezt ne tudja igénybe venni - fűzte hozzá Szirbik Imre polgármester. Arról is biztosította az érdeklődőket, hogy beköltözésük esetén otthonuk és a számukra kedves emlékek egy-egy darabját is bevihetik az intézménybe. Orvosi ellátást is biztosítanak, emellett terveznek rehabilitációs rész-leget is - amit ki akarnak terjeszteni a nappali ellátást igénybevevőkre is -, valamint masszőrt, tangentort, fizioterápiát, büfé, fodrász, pedikűr és manikűr-szolgáltatást is. Az étkeztetést a gyermekélelmezési konyhával együtt oldják meg, mivel az épületben csak melegítő- és tálalókonyha lesz.

A tájékoztatóban kitértek arra is, hogy a képviselő-testület döntése alapján meghirdetik az intézményvezetői állásra is a pályázatot. Szeretnék, ha december 1-jével már az új vezető igazgatná tovább az intézmény sorsát. Azt is elmondták, hogy a Dr. Bugyi István Kórházból elbocsátott dolgozók közül kilencen egy tanfolyamon vesznek részt, s várható, hogy ezen kívül egy 15 fős szociális gondozó, ápoló tanfolyamot is el tudnak indítani, amelyen a volt kórházi dolgozók szakirányú képzettséget szerezhetnek. Bár a hatályban lévő rendeletek szerint még ápolónő végzettséggel is lehetne alkalmazni ezeket az embereket, de a következő években e tekintetben valószínűleg szigorúbbak lesznek a törvények.

Cseh-Lakos