XXXIX. évfolyam 26. szám

2007. június 29.

Óvodák, iskolák

Átalakítás után az oktatási rendszer

Búcsúznak a berekháti iskolások

A 2006-2007-es tanév komoly problémákat vetett fel a város oktatási rendjében. Mondja is Szűcs Lajos alpolgármester, már előre jelezték, hogy a rendszer valószínűleg átalakításra szorul. Az átalakítást addig húztuk, halasztottuk, amíg az önkormányzat anyagilag bírta. Mára azonban ki kellett mondani, nincs tovább! - jelenti ki a pedagógus szakember.

2007. június 29.

Dél-Alföld legszebb szállodája

Szirbik Imre és Zsohár Árpád megkötik a szerződést

A Petőfi Szálló a városközpont arculatát alapvetően meghatározó épülete. Kapuit 1889-ban nyitotta meg, 1993-ig szállodaként és vendéglátó-ipari egységként működött. Az épít-mény alapvetően szeceszsziós stílusú, melyet az átalakítások is nagyrészt megőriztek. Megnyitáskor a teljes földszinti részben üzleteket, vendéglőket, kávéházat alakítottak ki, míg az emeleti résznek csak a térre néző szárnya volt szálloda. A Petőfi utcai szárny, valamint a második emeleti kisebb helyiség-együttesek irodákat és lakásokat tartalmaztak. Története során többször átalakították, az utolsó jelentős felújítás a 60-as évek közepén volt, azóta a műemlék állaga folyamatosan romlott.

2007. június 29.

Létszámleépítés a kórházban

A Dr. Bugyi István kórházban végrehajtandó legfeljebb 129 fős létszámleépítésről döntött a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat közgyűlése csütörtöki ülésén. Az elfogadott határozat az áprilistól súlyponti kórházként működő intézmény idei záró létszámkeretét 644 főben szabta meg. Az elbocsátandó dolgozók pontos számáról és szakmai megosztásáról július 10-ig születik végleges döntés, mivel a létszámleépítéshez kapcsolódó költségvetési támogatásra a jövő hónap közepéig nyújtható be pályázat.

A megyei közgyűlés által kinevezett önkormányzati biztos, Weisz Péter által készített válságtervből kiderül: az elmúlt év decemberében közel 520 millió forint volt a kórház tartozásállománya, amely 730 millióra emelkedett május végére. A kritikus helyzet kezelésére több javaslatot tett az önkormányzati biztos a főigazgatóval egyetértésben: mivel az ágyak száma 511-ről 417-re csökkent, ehhez kell igazítani a dolgozói létszámot is, amely jelenleg közel nyolcszáz.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő lapunknak korábban elmondta: elvárta volna, hogy a várost, mint tulajdonost megkeresse a megye a tervezett szervezeti átalakításokkal kapcsolatban. Szerinte a tervet alá kellene támasztani gazdasági számításokkal, főleg akkor, ha a megyei közgyűlés azért akar változtatni, hogy a költségvetési hiányt csökkentse.

A polgármester kritikán alulinak nevezte az előterjesztést, és érthetetlennek tartja, hogy a tulajdonos városnak az internetről letöltött anyagokból kell megismerni a megye elképzeléseit. A város első embere nem tudja elfogadni azt, hogy közel 130 ember elbocsátásáról úgy akarnak dönteni, hogy azt nem támasztják alá számításokkal.

A kórház pénzügyi stabilizálását illetően több javaslattal élt a csütörtöki közgyűlésen, a létszámleépítést is más szemszögből vizsgálta, és javasolta, tárgyaljanak a Kunszentmárton környéki betegek után járó finanszírozás megszerzéséről.

2007. június 29.

Július 5-től fizetős parkolók

A testület még tavaly novemberben határozatot hozott a parkolóórás várakozóhelyek létesítéséről. A városközponti utcák bizonyos szakaszain 14 automatát állítanak fel. Szirbik Imre polgármester szerint nem az a cél a rendszer bevezetésével, hogy újabb "adóval" sújtsák az autósokat, hanem azt akarják elérni, hogy minél kevesebb időre foglalják le a gépjárművek a parkolóhelyeket, s az autósok racionálisan használják azokat.

2007. június 29.

Középiskolák összevonása

Négy szentesi középiskola összevonását tervezi a Csongrád megyei önkormányzat. Az új intézmény neve az elképzelések szerint Horváth Mihály Oktatási Központ, Gimnázium és Szakképző Iskola lesz. A mamutintézményhez a gimnázium, a Boros Sámuel Szakközépiskola, a Pollák Antal és a Zsoldos Ferenc Középiskola tartozik majd. Az utóbbi hármat tagintézményként működtetné a fenntartó megyei önkormányzat. A helyzetet a kórházéhoz hasonlónak nevezte Szirbik Imre polgármester. A megyei önkormányzat meg sem kereste a szentesi önkormányzatot, mondta. Az érintett intézményektől értesültek arról, hogy mi is készül tulajdonképpen. Amikor szóltak az ügyben, kaptak ugyan anyagot, tele számítási hibákkal, amit ma már korrigálni kellett. A polgármester kijelentette: semmiféle gazdasági számítás nem támasztja alá, hogy az összevonásnak bármilyen gazdasági előnye lehet, márpedig az előterjesztő erre hivatkozik anélkül, hogy az új szerkezetről bármit is felvetne.

- Ez számomra nem gazdasági, nem pedagógiai megoldás, hanem egy más, általam ellenzett eljárás megvalósítását jelenti - hangsúlyozta a polgármester.

A csütörtöki ülésen módosítva került be a közgyűlés elé a koncepció, s elmondták, 52 milliós megtakarítással számolnak. Elhangzott, hogy a döntés elsődleges célja egy változásokhoz alkalmazkodó szervezet létrejötte, s hogy az intézmények szakmai önállósága megmaradjon.

2007. június 29.

Ez illene hozzánk!

Úgy adódott, hogy éppen Péter Pál napján olvashatják a kedves szentesiek ezt az írásomat. Azon a napon, mikor a kereszténység szerte a világon azért hálás, hogy a kezdetek főemberei, Péter és Pál képesek voltak hitük kedvéért félretenni aggályaikat, és elkezdték meggyőződésük kínálatát "egy gyékényen" árulni.

De mielőtt bármit is mondanék, hadd köszönjem meg mindazok kedvességét, akik megtiszteltek azzal, hogy velem együtt "egy gyékényen" adtak hálát Istennek mindenért, amit onnan felülről kaptam. Megkísérlem megérdemelni a megérdemelhetetlent, ha kapok hozzá időt és erőt.

2007. június 29.

A város első artézi kútja

Százhúsz évvel ezelőtt készült

A főtéri díszkút eredeti pompájában

Az egykori főtéri díszkút történetének kezdete 1884 őszéig nyúlik vissza. A szomszédos Hódmezővásárhely példáját követve, a Szentes Vidéki Takarékpénztár igazgatósága a közegészségügy javítása érdekében elhatározta egy Szentesen fúrandó artézi kút finanszírozását. A kivitelezésre Zsigmondy Béla (1848-1916) budapesti gépészmérnököt, a vásárhelyi kutak készítőjét kérték fel. A munkálatok megkezdése előtt a város átvállalta az ügyet, megszerezve ezzel a kúthasználat feletti jogot.

2007. június 29.

Többféleképp eredményes újságírók

Évfordulók - 2007.

170 éve, 1837. június 24-én az Örökváltsági pótszerződés értelmében a Károlyi uradalom megbízottai hivatalosan átadták Szentesnek a törvényhatóságot és - a szerződésekben foglalt megszorításokkal - birtokba helyezték a várost.

135 éve, 1872. jún. 24-én országgyűlési képviselőválasztásokat tartottak Szentesen. A választásra jogosult 1898 polgár közül 1726 adta le szavazatát. Ezek megoszlása a jelöltek között: László Imre 1110, Jókai Mór 396, Kerkápoly Károly 218. Vagyis László Imre, a 48-as Párt jelöltje, fölényes győzelmet aratott.

75 éve, 1932. jún. 26-án megünnepelték a szentesi római katolikus leányok Mária Kongregációja alapításának és fennállásának 10 éves jubileumát. A rendezvényen részt vett és előadást tartott Bangha Béla jezsuita atya, neves egyházi tudós és szónok, valamint Jámbor László páter, a Mária Kongregációk Országos Szövetségének elnöke.

75 éve, 1932. jún. 27-én egyhetes nyári szabadságra Szentesre érkezett Fedák Sári színésznő.

100 éve, 1907 júniusában a katolikus egyháztanács elhatározta, hogy a régi központi fiú- és leányiskola helyén modern, emeletes iskolát építtet. A pénzügyi és építészeti előkészületek megtételére bizottságot nevezett ki.

90 éve, egy 1917 júniusában készült hatósági kimutatás szerint a háború kitörésétől kezdve összesen 9200 szentesi teljesített katonai szolgálatot.

35 éve, 1972 júniusára társadalmi munkával elkészült a Kurca-parti sétány parkosítása. - Megalakult a Szentesi Honismereti Bizottság. Elnöke Zsíros Katalin tanárnő. - Megalakult Budapesten a szülővárosukból elszármazott Szentesiek Baráti Köre. Elnöke Erdei Mihály. - A MABÉ OSZ központi vezetősége a Szentesen működő bélyeggyűjtő körnek ítélte oda a Gazda Gyula Vándordíjat. Dr. Bod Pétert, az egészségügyi bélyeggyűjtő kör vezetőjét beválasztották a MA BÉOSZ országos központi vezetőségébe. - Az újságírók részére először megrendezett nemzetközi autóversenyen, az I. Tátra-Balaton Rallein, Csongrád megyét a szentesi Lakos Mihály autóversenyző és Zel-man Ferenc fotóriporter képviselték. A verseny a Tátrából, a Csorba tótól rajtolt és Balatonfüreden ért véget. A 64 nevező közül 55-en értek célba. A Lakos-Zelman páros kategóriájukban (Fiat Coupé) és az abszolút versenyben is az első helyen végezett. Az újságírói pályázaton is eredményesen szerepeltek, mert írásban a másodikok, fotózásban pedig a harmadikok lettek.

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. június 29.

Kétszer annyian igényelnek

Folyamatosan dolgoznak az okmányirodában

A nyári vakáció és a szabadságok miatt ugrásszerűen megnőtt az okmányirodákban az útlevélkérelmek száma, hiszen sokan csak röviddel az utazás előtt nézik meg a nyaraláshoz szükséges papírjaikat és veszik észre, hogy lejárt az útlevelük. Mindenképp hasznos lenne, ha az állampolgárok időben, akár már a nyaralás megtervezésekor gondoskodnának hivatalos úti okmányaik megléte és érvényessége felől.

Az útlevélkérelmekkel kapcsolatban a szentesi okmányirodán érdeklődésünkre elmondták: jelenleg körülbelül kétszeres menynyiségű az útlevéligénylések száma, mint a korábbi időszakokban. Arról is tájékoztatást kaptunk, hogy a sima eljárásban indított kérelmek átfutási ideje hivatalosan 30 nap, de ennél általában rövidebb idő, 2-2,5 hét alatt megérkeznek az útlevelek. A soron kívüli kérelmekre pedig a beadástól számított 5 napon belül meg szoktak érkezni az okmányok. Soron kívüli kérelemmel bárki élhet, de ilyenkor dupla illetéket kell leróni. Így tehát a 18 éven aluliaknak 3 ezer, a 18 és 70 év közöttieknek öt évre 12 ezer, tíz évre 20 ezer forintot, a 70 év felettieknek pedig 3 ezer forintot kell fizetniük. Ezzel szemben az alapeljárásban a 18 éven aluliaknak 1500, a 18 és 70 év közöttieknek öt évre 6, tíz évre 10 ezer, a 70 éven felülieknek pedig 1500 forintot kell fizetniük. Fontos ezen kívül, hogy a 4 éves kor alattiak 2 évre, illetve a 18 év alatti fiataloknak 5 évre érvényes útlevelet adnak. Az okmányirodában azt is megtudtuk, hogy útlevél elvesztése esetén az eljárási díj dupla illetéket jelent. Elvesztés és soron kívüliség esetén tehát az alapeljárás háromszoros díjat kell fizetnie a kérvényezőnek, ha érvényes útlevelet vesztett el és hatóságilag igazolt jegyzőkönyvvel nem rendelkezik a kérvényező. A hatóságilag igazolt jegyzőkönyv azt jelenti, hogy a rendőrségen, a vámhivatalban vagy a nagykövetségen felvették, s igazolták az okirat elvesztését.

Az uniós országokban, továbbá Horvátországban és Svájcban azonban kártyás típusú személyi igazolványnyal is utazhatnak a magyarok.

Cseh-Lakos

2007. június 29.

A vezérkari tanfolyam látogatása

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem vezérkari tanfolyamán részt vevő állomány tett látogatást június 19-én, a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál. A 11 fő tanfolyami hallgatót elkísérte Nyers József mk. ezredes, az alakulat parancsnoka is, aki mint "házigazda" segített a csoport irányításában.

A látogatóknak beszámoló keretében az alakulat feladatairól, rendeltetéséről, NATO-n belüli szerepvállalásáról és a napi élet problémáiról tett jelentést Csurgó Attila alezredes, megbízott parancsnok. A parancsnoki képzésben részt vevő ezredesek, alezredesek érdeklődéssel hallgatták az alakulatról szóló beszámolót, majd azt követően az alakulat búvárkiképző bázisát tekintették meg, ahol a technikai berendezések szemlézése után rövid, speciális bemutatón vettek részt. A búvárállomány bemutatta a víz alatti technikai eszközökben, akadályokban történő tevékenykedést. A víz alatt feltárt robbanóeszköz felszínre szállításának módját, valamint esetlegesen felmerülő búvárbaleset következtében társuk mentésének folyamatát.

A látnivalók iránt fogékony csoport az alakulat három gyakorlóterén végignézhette az alakulat fő profiljait képező technikai eszközök bemutatóját. Így láthatták a TMM-3 híd telepítését, a ZENON típusú víztisztító berendezéssel a Kurca folyó vizének tisztítását, valamint a PMP hadihíd elemek víz-retételét, és kompelemként történő alkalmazását.

Délutáni programként meg-tekintették a városban működő Koszta József Múzeum kiállítását. A Budapestre történő visszaindulás előtt, a napi program minősítéseként a vezérkari képzésben részesülő állomány tagjai elmondták, tisztában voltak vele, hogy mivel foglalkozik ez az alakulat, de hogy a katonák ilyen gyorsan képesek az eszközök hadrafoghatóvá tételére, hídelemek elkészítésére, ez őszinte meglepetésként érte őket. A látogatás fontos momentumaként említették, hogy az addig csak képekről ismert eszközöket élőben megismerhették, és a valóságban megfoghatták a nagy "vasat", felejthetetlen élmény volt számukra.

Juhász László
százados

2007. június 29.

Tanácsadó hálózat

A Nemzeti Fejlesztési Tanács 2006-ban alakult azzal a céllal, hogy segítse a Nemzeti Fejlesztési Terv első ütemét. Közben ebben az évben megindult annak második szakasza. A hálózat neve így Új Magyarország Fejlesztési Terv lett.

Matkócsik Pál március 1-je óta látja el a hálózat tanácsadói feladatát Szentes Kistérségben.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kihelyezett ügyfélszolgálataként működnek. A hálózat, s egyben a tanácsadó feladata: személyes kapcsolattartás, tájékoztatás, információnyújtás a projectekről, minden OKP program vonatkozásában. A munkához tartozik még a pályázatot nyert ügyfelek figyelemmel kísérése, segítése, nemcsak a pályázat előkészítésében, hanem annak megvalósításában, s teszik mindezt azért, hogy az operatív programokban megfogalmazott célok megvalósulhassanak, az uniós forrásokat hatékonyan és eredményesen felhasználjuk. Gyakorlatilag az egyéni vállalkozóktól a nagyvállalatokkal bezárólag, illetve az önkormányzatoktól a civil szervezetekig teremt kapcsolatokat, személyes találkozókat, utóbbiakat azért, hogy személyre szabott információkat adhasson.

- Az első közös pályázatok nagy része 2008 elején jár le, most készülünk a fejlesztési terv második ütemére, amely 2013-ig tart. Mára európaizálódott a pályázatírás, maga a pályázati rendszer sem olyan bürokratikus már, mint régen, egyszerűsödött. Az embereknek jó ötletekkel kell jelentkezniük, s ezekhez keressük meg a támogatás lehetőségét. Ebben tudok segíteni: megkeresni a céljuknak megfelelő fejlesztéshez a megfelelő támogatási formát - mondja.

A tanácsadás állami szolgálat, tehát ingyenes. A kérelemhez szükséges lapok letölthetők az internetről. A rendszer lehetőséget ad arra is, hogy mindenki figyelemmel kísérje, hol tart a pályázata.

Elérhetőség: Kossuth tér 5. sz. épület emeletén az 1-es szobában. Telefon: O6-30/ 928-4465. Matkócsik Pál péntekenként 9-12 között tartja fogadóóráját. Telefonon állandóan. Helyszín, időpont is választható.

2007. június 29.

Koszta marad a Kerepesi temetőben?

Egy lokálpatrióta kezdeményezést indított útjára év elején az Együtt Szentesért egyesület tagja, dr. Széchenyiné Csergő Judit: kerüljenek haza a városunkban letelepedett Koszta József festőművész földi maradványai a budapesti Kerepesi temetőből, és itt kapjanak méltó síremléket. Azonban nem rég úgy értesült, hogy a Nemzeti Kegyeleti Bizottság elutasította a város kérelmét.

2007. június 29.

A hamvadó parazsat is átugrották

Romantikus múzeumi éjszaka

Sikeresnek bizonyult a városunkban első alkalommal megrendezett Múzeumok éjszakája. Szent Iván-éj előestéjén Keresztelő Szent János születésének napját, a napéjegyenlőséget és a szerelemvarázslást ünnepelte a Koszta József Múzeum éjszakai nyitva tartással és a megyeháza előtti tűzgyújtással.

2007. június 29.

Egyeztettek a visegrádi négyek

Az agrárkamarák nálunk fogalmazták meg célkitűzéseiket

A visegrádi négyek agrárkamaráinak múlt heti szentesi találkozója a 29. alkalom volt arra, hogy a négy ország (Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) formálisan és valósan is egyeztessen az agrárium területét illetően. Ez alkalommal - ahogyan a jövőben is - meghívott vendégként, és állandó megfigyelőtagként jelen volt az ukrán agrárkamara képviselője is a tárgyaláson.

2007. június 29.

Isztambultól Jamaicáig

Musicalekkel nyitották meg a Nyári Szabadtéri Színházat

Dósa Matyi szólót énekel

Vettek már részt szabadtéri színházi előadáson? Érezték már az ilyen különleges esték hangulatát? Ha nem, akkor mindenképp érdemes felkeresni és ízelítőt venni ebből az egyedi élményből a Nyári Szabadtéri Színház egyik esti műsorán. A programsorozat nyitó előadását június 22-én tartották a megyeháza udvarán.

2007. június 29.

Eltáncolták érzelmeiket

A Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 9. alkalommal rendezte meg nyári moderntánc estjét. A két és félórás "megatáncban" megmutatkozott a táncművészet sokszínűsége és a fáradhatatlan diákok tehetsége.

A hagyományos tanévzáró a tánc, a szépség, és a gyerekek ünnepe, akik egész évben készültek erre az alkalomra - fogalmazott köszöntőjében Keller Jánosné, az iskola igazgatója. Köszönet illeti a kiváló pedagógusokat. Mindig biztassák a gyerekeiket a legapróbb sikerért is, kérte az igazgatónő a szép számban megjelent hozzátartozóktól a sportcsarnokban. Szirbik Imre polgármester nyitotta meg a 25 műsorszámból álló rendezvényt.

2007. június 29.

Egy lány, akit Európának hívnak

Egy évvel ezelőtt zárta szentesi koncertjével a Comenius pályázat nemzetközi találkozóját a Kiss Bálint Református Általános Iskola. Akkor látták vendégül a pályázat svéd, német, francia és román résztvevőit. Jó formán még búcsút sem vettek egymástól, amikor megfogalmazódott, ezt az együttműködést valamilyen formában folytatni kellene, melyhez meg is találták az Európai Unió pályázatát. Az élethosszig tartó tanulás programja egy zenés színpadi játék elkészítéséhez nyújtott segítséget. Az első év lezárult, nemrégen tértek haza Franciaországból, a program első állomásáról.

2007. június 29.

Szentesről vittek feleséget

Az újszentesi civil szervezeteknek tartott továbbképzést a CivilPont. A kétnapos hétvégi eseményt a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatán nyert összegből valósította meg a szentesi civileket összefogó és koordináló szervezet.

Színes programsor várta az elmúlt hétvégén az Újszentesről érkező civil szervezetek tagjait és vezetőit a Művészetek Házában. Kétnapos tréningekkel és kulturális eseményekkel gazdagított továbbképzésen vehettek részt a CivilPont szervezésében, akik sikeresen szerepeltek a Nemzeti Civil Alapprogram által kiírt pályázaton. Ebből az összegből valósították meg a hagyományőrzést, partnerség-építést szem előtt tartó eseményt.

A rendszerváltozás óta, a kezdetektől hangsúlyosan jellemezte a magyarországi civilek tevékenységét a ha-tárontúliság. Szentes és testvérvárosa Újszentes partnerkapcsolatának ápolása kiemelten fontos a CivilPont számára. Gasztronómiai esttel, kézműves bemutatókkal és állandó kiállítás első részének megteremtésével figyeltek a vendégekre. Az állandó kiállítás Újszentes múltját mutatja be. Rendezője Mód László néprajzkutató, egyetemi oktató elmondta, hogy a Bánság többetnikumú méltatlanul elfelejtett területére az 1890-es évek elején kezdett telepítési program keretében kiköltözött családok névsora is megtekinthető a kiállításon. A századfordulóig a sajtó érdek-lődésének középpontjában volt Újszentes, s még a második világháború idejéből is vannak adatok, mely szerint Szentesről vittek maguknak feleséget a bánsági férfiak.

- Hosszú ideig a hivatalos kapcsolattartás jellemezte a két település viszonyát. Most, az uniós léttel talán sikerül elmozdulni erről a pontról és a családok szintjén újjáéleszteni - sorolta a néprajzkutató.

Újszentes ma a kertvárosiasodás folyamatát éli Temesvár külvárosaként. Etnikai összetétele ennek megfelelően a román lakosság túlsúlyát mutatja, s a reformátusok kisebbségét a katolikus vallásúak mellett.

A kétnapos civil rendezvény vasárnapján a felsőpárti református templomban Heinrich József újszentesi esperes-plébános hirdetett igét.

Nagy Andrea

2007. június 29.

Díjakat halmoztak a Szivárványosok

Kiemelkedő eredménnyel szerepelt a Szivárvány Művészeti Iskola a 10. Suliexpo Nemzetközi Gyermektalálkozón. Egy első, és két harmadik helyért járó kupával tértek haza a diákok a nyíregyházi fesztiválról. A nyertes alkotások a Művészetek Házában állandó kiállításon a nyáron megtekinthetők.

Cseh Lajos, a Horváth Mihály Gimnázium és a Szivárvány Művészeti Iskola pedagógusa koordinálta a Nyíregyháza-Sóstófürdőn tizedik alkalommal megrendezett gyermektalálkozóra a felkészülést és a részvételt.

- A Művészeti iskola kézműves, vizuális kultúra és színpadi produkció kategóriában küldte el alkotásait előzsűrizésre. Április elején még lázasan készültek az utolsó simítások - mesélte Cseh Lajos.

Az előzsűrizés után már az utazásra készülődtek a művészetek iránt érdeklődő diákok. A Színpadi Előadások kategóriában Magyar Imre Sóvidéki verbunkot, Pásztor Anikó társastáncosai latin mixet mutattak be a helyszínen, illetve digitálisan rögzített anyagként az előzsűrizésen. Első helyezést a man-dala kategóriában szerzett az iskola. Palásti Ágnes diákjai nemezből, Sprok Jánosék üvegből dolgoztak, Kádár Barbara csoportja korongozott, Dobóczki Józsefnéék origamiból mutatattak példát a mandalára. Két harmadik helyezést gyermekjátékok és vizuális kultúra kategóriában hozott a Szivárvány. Vizuális kultúra kategóriában Cseh Lajos és tanítványai reprezentatív módon töltöttek meg egy hosszú kiállítópultot faszobrászati és kisplasztikai alkotásokkal, a Nagy Andrea vezette média tanszak diákjai a dél-alföldi életképekkel hozták el a Nemzetközi Fesztivál harmadik díját.

- A több hektáros területen három színpadon - Százholdas pagony, Hétfenyőfák, Micimackó kuckója elnevezéssel - több száz színpadi előadás, mellette kiállítások, és többek között ejtőernyős bemutató fogadott minket - sorolta Szentesi Dávid média szakos hallgató. Rendkívül nagy öröm volt látni a saját, természetvédelmi területen készült fotóimat a Hollandiából érkezett gyerekek képei mellett.

Az idén tíz éves jubileumát ünneplő rendezvény a Suliexpo, emléklappal is jutalmazta az iskola kiemelkedő teljesítményét.

2007. június 29.

Kertbarát vezetők gyűlése Szentesen

Az évente megrendezendő, vándorgyűlés jellegű, kertbarát vezetők három napos továbbképzésére az idén Szentesen került sor.

Az elmúlt években elsősorban a gyümölcs és a szőlő tanulmányozása került sorra Bicskén, illetve Villányban. Itt Szentesen magától értetődik, hogy a zöldségtermesztésről esik főleg szó. A paprikanemesítés, a palántanevelés, a nagy- és kisüzemi hajtatás, a TÉSZ mellett megmutatta, hogy a környékünkön is van intenzív gyümölcstermesztés, sőt a Csongrád-bokrosi borokkal is megismertettek a résztvevőket.

Az ország szinte minden tájáról, Szombathelytől Debrecenig, Egertől Pécsig közel százan jöttek, sőt az idén már a határon túlról is érkeztek vendégek. A továbbképzés mottója: Kertészkedj - művelődj - barátkozz - védd a természetet és fogyassz magyar terméket. A szakmán túl egy ilyen összejövetel arra is jó, hogy megismerjék Szentest és környékét, az itteni emberek vendégszeretetét, s ha jó benyomásokkal távoznak, várhatóan egy-egy csoporttal visszalátogatnak hozzánk.

Szentes, mint az Alföld legtöbb település, nem bővelkedik műemlékekben, még egyelőre 4 csillagos szállodánk sincs. Viszont világhírű és bemutatható a zöldségtermesztésünk, ezt a szaktudást és kreativitást, melyet több nemzedék alatt gyűjtöttünk össze büszkén mutathatjuk be bárkinek. Itt a legszebb magyar folyó a Tisza, vendégszeretők az itt lakók, ez mind lehetőséget ad arra, hogy néhány szép napot töltsenek el az ország más részéből vagy külföldről ideérkezettek.

Bízunk benne, hogy a három nap alatt jól érezték magukat vendégeink, és azzal a kellemes benyomással távoztak, hogy ide még visszajövünnek.

Dr. Horváth György
Király István Kertbarátkör elnöke

2007. június 29.

Kilencszázezret loptak

Rendőrök jelentek meg az eperjesi falunapok zenei szolgáltatását nyújtó lemezlovas pultjánál június 23-án. Állampolgári bejelentés érkezett ugyan is arról, hogy a disc jockey a zeneszolgáltatást MAHASZ-címke nélküli, másolt lemezekről nyújtja. A bejelentés valósnak bizonyult, aminek az lett a következménye, hogy a rendőrök lefoglalták a dj 124 db másolt cd-jét, majd később a házkutatás során további huszonegyet, néhány DVD-vel együtt. A falunapi rendezvény azonban nem szakadt félbe, mert a lemezlovasnál volt kettő darab jogtiszta CD is, ezekkel természetesen tovább dolgozhatott. A gádorosi fiatalember ellen szerzői jogsértés miatt indult büntetőeljárás.

Ittasan randalírozott egy nagymágocsi kocsmában egy helyi férfi június 23-án, a késő esti órákban. A gyanúsított felindultságában földhöz vágott egy hamutartót, amelynek szilánkja belepattant egy ott szórakozó férfi szemébe, aki nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az ittas vendég később az ivó lengőajtaját is összetörte. Ellene garázdaság miatt folyik a nyomozás.

Június 25-én történt, hogy Szentes külterületén, egy autóban ülő férfi nyaka felé kapott a férfi korábbi élettársa, majd a férfi nyakából leszakította a kb. 150 ezer forint értékű nyakláncot, amit magával is vitt. Később a nyaklánc előkerült, a rendőrök lefoglalták, így az minden bizonnyal visszakerülhet a tulajdonosához. Azt, hogy a láncot a nő szándékosan akarta-e eltulajdonítani, még vizsgálják a nyomozók.

Csalók jártak egy 81 esztendős idős néninél június 25-én, hétfőn. A bűnözők tollfelvásárlónak adták ki magukat, majd azzal a szándékkal mentek be a lakásba, hogy régiségeket is vásárolnának. Később meg is egyeztek a nénivel egy ágy megvételében, amiért 10 ezer forintot adtak volna. Húszezressel fizettek a gyanútlan eladónak, aki - hogy viszszaadjon - bement egy másik helyiségbe. A csalók csak erre vártak, kivették a szekrényben tárolt dobozból az ott tartott 900 ezer forintot, majd távoztak a helyszínről.

H. V.

2007. június 29.

Tóni bácsi konyhája

  • Karfiol húsos takaró alatt
  • Sült túrótorta
2007. június 29.

Lóháton nyaralnak

Rozsdás, a "csodaparipa", vagyis egy rögzített műló hátán kezdik, majd a gyakorlottabbak a fiatal Dacos nyergében ügethetnek a nyári lovas táborban, melyet Korcsik János vezet a ligeti lovaspályán.

Nyolc éve várják nyaranta a kisiskolásokat a lovardába, ahol a Szentesi Kinizsi TE lovas szakosztályának bázisa működik. Az egyesületben kilencen versenyszerűen űzik a sportágat, a többség ügyességi versenyeken vesz részt, ők még a nyári táborozások alkalmával ültek lóra először. Ezen a nyáron három egyhetes tábort tartanak a gyerekeknek, családi hangulatban, hiszen Korcsik János lányai, Mária és Borbála is részt vesznek a munkában. A másfél éves Peti a legkisebb lovas a táborban - mondja fiatalabb gyermekéről az óvópedagógus Borbála, akinek nagylánya, Borbála is ennyi idősen kezdte a pacikkal való barátkozást.

2007. június 29.

Amatőrök és szupersztárok

Tizennégy csapat vett részt azon a közelmúltban véget ért amatőr asztalitenisz bajnokságon, melyen végül a Csongrád egyes számú csapata diadalmaskodott riválisai előtt. A bajnokság szervezőjével, Hegedűs Gáborral, a Szentesi Kutató egykori játékosával a lebonyolításról, valamint a májusi, zágrábi asztalitenisz világbajnokságról beszélgettünk.

2007. június 29.

Lábtenisz a ligetben

A Szentesi Lábtenisz SE és a Sportközpont rendezésében került sor június 17-én arra a nagyszabású lábtenisz bajnokságra, melyet a ligetben, a volt múzeum mögötti teniszpályákon bonyolítottak 19 páros részvételével. A sportolók Vácról, Budapestről, Berettyóújfaluból, Szolnokról, Szegedről, Hódmezővásárhelyről és városunkból neveztek a megmérettetésre. A párosokat három csoportba sorsolták, ahol körmérkőzéseket vívtak egymással a csapatok. Majd az első két helyezettek keresztbe-játszását követően mérkőztek a legjobbak az első három helyért. A legjobb párosnak ezen a napon a berettyói Magyar-Szitó kettős bizonyult, megelőzve a Szentesi Lábtenisz SE két csapatát, a Bertók -Balla, illetve a Tóth-Botos párost. A verseny előtt a lábtenisz suli fiataljai, az U11-es, az U13-as, az U15-ös, és az U17-es korosztály tagjai tartottak bemutatót a nézőknek. A torna legidősebb versenyzője a 72 esztendős Néveri Endre, a Magyar Lábtenisz Szövetség alapító elnöke volt, a legifjabb pedig Poszler András, aki 12 éves kora ellenére a sok nagy csatát megélt Ferenczi-Papp kettős oldalán, csereként léphetett pályára a felnőttek között.

H. V.

2007. június 29.

Erősödni látszik a foci utánpótlás

Egy klubban nyolcvan gyerek

A csökkenő sporttámogatás mellett minden egyesület megpróbál lépéseket tenni annak érdekében, hogy fennmaradását biztosítani tudja. Erre fényes bizonyíték, hogy a labdarúgás utánpótlás nevelés területén a HSZATÁK és a Junior FC egyesülésével egy új klub jött létre, melynek a neve: HSZATÁK-Junior Foot-ball Klub Szentes.

2007. június 29.

Szentesi paprika a cseheknél

A szerda kora délelőtti fagyoskodást követően kellemes hőmérsékletű túraideje volt a St. Jupát SE kerékpárosainak. A szél továbbra is kitartóan és erősen fújt, s megtett útjuk első harmadában, felében jelentősen nehezítette haladásukat. A nap fő látványossága Brno volt, ahol a belváros megtekintésére az átlagosnál több időt és kilométert szántak. A kép is itt készült. Majd több kisváros érdekesnek ítélt központjába is begurultak szétnézni. Tábort a főútról letérve egy erdőszélen állítottak. Csütörtökön átkeltek Szlovákiába, miután feltöltötték élelmiszerkészletüket az olcsó csehországi árukkal. A nap érdekessége, hogy Boso-vicén az út során először tudtak fehérpaprikát venni, ami történetesen szentesi volt.

Az úton lévőkről napi frissítéssel található információ a St. Jupát honlap médiainformációs oldalán (www.ju-pat.hu/mediainfo)

Támogatók: Szentes Város Önkormányzata, NCA, Szja 1% felajánlók, Dan-Aqua Öntözéstechnikai Kft., KVÍZ-2000 Bt., Linea-H Bt., Agroteam '97. Bt., Herba-Mix Kft., Gumiabroncs '96. Kft., MetalCom-R Távközléstechnikai Kft., Beleon és Társa Kft., ITV Szentes Kft., Royal 03 Bt. (Pont büfé), Csavarker Kft. (X)Tervezett hazaérkezésünk: július 8., vasárnap 17 óra (Dózsa-ház).

2007. június 29.

Lengyel Andor, a filmmaker

Hollywoodi mesterektől tanulhat augusztusban Lengyel Andor. A szentesi származású fiatal rendezőt már bemutattuk lapunkban a Fej vagy írás című filmjének itteni közönségtalálkozója alkalmával.

A New York Film Acade-my Amerikán kívül a világ több pontján tart kihelyezett, rövidebb-hosszabb képzéseket. Most már Európának ebben a szegletében, méghozzá Budapesten is indítanak kurzust. Meglepő, hogy Magyarország nyerte el a li-szenszt, mindenki a cseheket várta befutónak, mert sokkal jobban állnak filmben, mint mi, magyarázza Lengyel Andor. Ő is jelentkezett az augusztusban induló kurzusra. Ez egy hónapos nagyon intenzív, kőkemény, "nem alvós" időszakot jelent, amikor is hetente egy rövidfilmet kell forgatniuk a résztvevőknek. A tervek szerint később lesz folytatása is, ami már komoly, két éves képzés. Az összesen 60 helyre (20-20 fő a forgatókönyvíró, színész és filmmaker szakon) bárhonnan elfogadtak jelentkezést, és jöttek is szép számmal. Andor beszámolója szerint már legalább 6 ezer ember próbálkozott.

A kurzus fellendítheti a magyar filmgyártást, hiszen célja, hogy ebből a régióból is kikerüljenek szakemberek, akiknek az amerikai filmipar hasznát veszi. Tudvalevő, hogy hazánkban gyakran forgatnak külföldi filmeket. Amikor Hollywoodból idetelepül egy stáb, az néha fél éves itt tartózkodást jelent, akkor pedig már egy magyar filmrendezőt is lehetne szerződtetni. Meghonosítható lenne az a fajta filmgyártás, ami külföldön már hagyományos.

Andor az Interneten bukkant rá a lehetőségre. Nagy vágya volt ez az iskola, már érettségi után szeretett volna ott tanulni az akkor még szentesi fiú, de legközelebb Londonban működött, s a költségeit sem tudta vállalni. Most először is utána nézett, kiknek szól ez a képzés, mert két játékfilmmel a háta mögött nem akarta a 3500 dolláros tandíjat azért kifizetni, hogy megmutassák neki, mi az a kamera. Számára a lényeg: kapcsolatokra szert tenni. Megtalálta, amit keresett: szaktekintélyektől tanulhat, a kurzust tartó profikat hollywoodi stúdiókhoz köti szerződés.

A kétfordulós felvételire előbb egy rövidfilmet kellett vinni, ő viszont bemutatta a létező összes munkáját, így mentesült az elbeszélgetés alól. Vagyis: felvételi nélkül bejutott, pedig ez ritka dolog. A képzés természetesen angolul folyik majd.

Itthon is a kapcsolatok számítanak, nem feltétlenül a jó alapanyag, véleményezi Andor. Ezért kellene a külföldi ismeretség: ahol értik a jó forgatókönyvet. Korábban egy koprodukciós filmet tervezett, azt mondja, a forgatókönyv már kész, de folyamatosan fejlesztik, szerzőtársával már a hetedik változatánál tartanak. Várják, mi lesz a suli után, talán felhasználhatják a filmhez az ott szerzett összeköttetéseket.

D. J.

2007. június 29.

Családi események

Született: Gyurákovits Józsefnek és Kovács Ibolya Juliannának (Csongrád, Tanya 274.) Tamás, Györfi Bélának és Ujj Ildikónak (Csongrád, Hársfa u. 49.) Patrícia, Sinkó Pál Zoltánnak és Tari Mártának (Csongrád, Ibolya u. 3.) Noémi nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Csonka Róbert Ferenc és Bartolák Éva (Kossuth u. 17.).

Elhunyt: Lehoczki Már-tonné Szabó Anna (Sárgaparti u. 25.), Bugyi József (Alsórét 282.), Gulyás Mihályné Sebesi Julianna (Huszár u. 31.), László Mihály Gyula (Kígyó u. 3.), Füle Imréné Kacziba Éva (Csongrád, Jegenye u. 7.), Barna Lajosné Nagy Viktória (Csongrád, Tiszavirág u. 5.), Vincze Fe-rencné Buzder Erzsébet (Csongrád, Mikszáth K. u. 3.), Bozó Imréné Ludányi Erzsébet (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.).