2007. június 29.

Óvodák, iskolák

Átalakítás után az oktatási rendszer

Búcsúznak a berekháti iskolások

A 2006-2007-es tanév komoly problémákat vetett fel a város oktatási rendjében. Mondja is Szűcs Lajos alpolgármester, már előre jelezték, hogy a rendszer valószínűleg átalakításra szorul. Az átalakítást addig húztuk, halasztottuk, amíg az önkormányzat anyagilag bírta. Mára azonban ki kellett mondani, nincs tovább! - jelenti ki a pedagógus szakember.

A bizonytalanság rányomta a bélyegét a tanévre, az abból fakadó feszültségek növekedtek. Az átalakításról szóló különböző találgatások sem kedveztek a rendszernek. Ettől függetlenül az alpolgármester szerint az oktatás az előző évekhez hasonlóan töretlen volt és eredményes, a pedagógusok helyt álltak a munkában.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy a gyereklétszám csökkenése miatt kialakult helyzetben három óvodát, a kajánújfalui, a Szarvasi úti és a Rákóczi utcai (úgynevezett ruhagyári) óvodát megszünteti. A gyerekeket más óvodákban helyezik el, s az óvónők is a csoportokkal tartanak. Így esetükben csak a hely változik majd. Az iskolák közül a Gróf Széchenyi István Általános Iskola bezárása a legnagyobb változás.

Ami Szűcs Lajost több szempontból is érzékenyen érinti, hiszen ott tanított, igazgatója volt az intézménynek, s az idő alatt a város szélén egy olyan modern iskolát hoztak létre, új tornateremmel, számítástechnikai termekkel, gyönyörű parkkal és minden egyébbel, hogy a szíve szerint az egészet, úgy ahogy van, áthúzná valamelyik központi iskola helyére.

- A gyerekek biztosan jobban járnának, mint a betondzsungelben - mondja az alpolgármester. - De hát igaziból az iskolát nem az önkormányzat szüntette meg, hanem a szülők. Egyre kevesebb gyereket írattak be. Ma már szabad iskolaválasztás van, a kötöttségek megszűntek. Mind nagyobb a konkurencia is, az intézmények megpróbáltak minél több gyerekeket maguk felé édesgetni. Jó vagy rossz módszerekkel, az más kérdés, de az iskolának az a dolga, hogy adjon olyan alternatívákat, amiért érdemes abba az intézménybe beíratni a kisdiákot. A Gróf Széchenyi István Általános Iskola esetében a szülők úgy gondolták, hogy a gyerekeik a belső iskolákban jobb helyen lesznek. Lecsökkent a létszám, 56 gyermek tanítását közel 50 millió forintos kiadással egyetlen önkormányzat sem tudja fölvállalni.

- Volt még egy másik probléma: mi legyen a 13 pedagógussal, illetve a személyzettel? - folytatja az alpolgármester. - A város, mint eddig, most is azon volt, hogy pedagógusok ne kerüljenek utcára. Azok, akik a nyugdíjkorhatártól messze állnak, maradjanak a rendszerben. Nem a nyugdíjasokkal van problémánk, ráadásul, maga a nyugdíj sem egy olyan nagy összeg, de sok mindent kellett figyelembe vennünk, és igyekeztünk humánusan megoldani a dolgot. Az iskolából mindenkit elhelyeztünk, egy pedagógus és egy fizikai dolgozó nyugdíjba ment, a többieknek van helyük. Hogy mi lesz az épülettel? A képviselő-testület 29-én tárgyalja a Gróf Széchenyi István Általános Iskola épületének értékesítését. A tornatermet még két évig nem lehet eladni, az várhatóan a sportcsarnokkal közös használatban működik tovább. A többi részre több megoldás lehetséges.

A felújításokkal kapcsolatban az alpolgármester elmondja: abban prioritást élvez a Klauzál utcai óvoda felújítása és bővítése. Ha az elkészül, akkor megszűnik a Kossuth és a Bocskai utcai óvoda. A Klauzál utcában szuper óvodai munkáltatói körzetet alakítanak ki.

- A tervezők figyelmét felhívtuk arra, hogy a felújítást egy tornaterem kialakításával képzeljük el. Kell a mozgás, és sok speciális mozgást igénylő gyerek van a városban, máshonnan is idehozhatnák őket differenciált oktatásra, ezért szeretnénk még gyógytornászokat kiképezni - mondja.

Folytatva a sort, aztán a Koszta és a Klauzál iskolák teljes (fűtéskorszerűsítéstől kezdve a nyílászárók korszerűsítéséig minden) felújítása, majd a Deák Ferenc és a Petőfi utcai iskola tornatermének felújítását végzik el pályázatokból, 10 százalékos önerő biztosításával. A városi tanévnyitó ünnepséget idén a Deák Ferenc Általános Iskolában tartják.

Lovas József