2007. június 29.

Lóháton nyaralnak

Rozsdás, a "csodaparipa", vagyis egy rögzített műló hátán kezdik, majd a gyakorlottabbak a fiatal Dacos nyergében ügethetnek a nyári lovas táborban, melyet Korcsik János vezet a ligeti lovaspályán.

Nyolc éve várják nyaranta a kisiskolásokat a lovardába, ahol a Szentesi Kinizsi TE lovas szakosztályának bázisa működik. Az egyesületben kilencen versenyszerűen űzik a sportágat, a többség ügyességi versenyeken vesz részt, ők még a nyári táborozások alkalmával ültek lóra először. Ezen a nyáron három egyhetes tábort tartanak a gyerekeknek, családi hangulatban, hiszen Korcsik János lányai, Mária és Borbála is részt vesznek a munkában. A másfél éves Peti a legkisebb lovas a táborban - mondja fiatalabb gyermekéről az óvópedagógus Borbála, akinek nagylánya, Borbála is ennyi idősen kezdte a pacikkal való barátkozást. Megtudjuk: nem gond, ha aprócska a lovas, mert ha egy fő vezeti a lovat, a papa-mama fogja a gyereket, akkor nagyszerűen megül az állat hátán. Egyébként 3-13 éves gyerekek látogatják a tábort, fiúk-lányok vegyesen. Átlagosnak és optimálisnak is tekinthető a jelenlegi 15 fő, hiszen így mindenkinek jut ló.

A gyerekek 8 órára érkeznek a pályára, a természetben elfogyasztott reggeli után ápolják a négylábúakat. Fél 10-től fél 12-ig tart a lovaglás, ezután ebéd a közeli étteremben, majd fél 3-tól fél 4-ig ismét lovon ülnek, 4-kor pedig uzsonnával ér véget egy-egy tábori nap.

Aki első nap megsimogatni sem meri a pacit, annak nagy élmény, ha utolsó nap körbe tudja vezetni, de az alapvető gyakorlatokat azért el lehet sajátítani ilyen rövid idő alatt is - magyarázta Korcsik János. Lényeges, hogy megtanulnak bánni az állatokkal. Ez azonban becsapós - árulja el -, hiszen a náluk tartott 10 ló erre van kiképezve, a nagyobbak egy családból valók, s a pónik is egy helyen nevelkedtek, mutat a békésen legelésző, a gyerekcsapat felé kandikáló állatokra. Egy idegen ló viszont másként viselkedik, a gyerekeknek erre is fel kell készülniük. A zárónapon lovaskocsis kirándulást tesznek, este pedig készülhetnek a házi videók, mert szüleik előtt számot adnak tudásukról. 11 éves múlt Konyecsik Tamás, aki jól érzi magát a táborban, még visszajön a nyáron. Egy éve lovagol, ment már alatta gyorsan is a ló, de még nem esett le róla. Oktatója megjegyzi: aki felül, előbb-utóbb leesik. Tamás kedvence Szása, a világos pej póni, és Dacos, mely még fiatal, de a kisfiú szerint, aki régen lovagol, könnyen megüli.

Öt éve lovagol Benkő Bettina. A 13 éves lány unatkozna otthon, ha nem jöhetne. Szereti ápolni is a lovakat, már ügetett is, és tud hula-hop karikázni is rajta, büszkélkedik.

Távolabbról is jöttek: Győri Ágota csongrádi, s a testvére miatt kezdett ide járni. Hogy először félt-e a lovaktól - a 11 éves lány bevallja - nem emlékszik, annyira kicsi volt még, 8 éve történt. Nem titkolja azt sem, hogy nagyon el lehet fáradni a táborban. Horváth Levente pedig győri, testvéreivel a nagyszülőknél nyaralnak, húga és öccse szintén itt táboroznak.

Július 2-6. és 9-13. között folytatódik a program, aki kedvet érez, bármikor bekapcsolódhat.

D. J.