2007. június 29.

Amatőrök és szupersztárok

Tizennégy csapat vett részt azon a közelmúltban véget ért amatőr asztalitenisz bajnokságon, melyen végül a Csongrád egyes számú csapata diadalmaskodott riválisai előtt. A bajnokság szervezőjével, Hegedűs Gáborral, a Szentesi Kutató egykori játékosával a lebonyolításról, valamint a májusi, zágrábi asztalitenisz világbajnokságról beszélgettünk.

- Honnan jött az ötlet egy amatőr asztalitenisz bajnokság megszervezéséhez?

- Több lépcsőfokon keresztül vezetett a mostani 14 csapatos bajnokságig az út. A mostani formájában most szerveztem először a viadalt, ami 2006 novemberében kezdődött, és idén májusban ért véget. Mindenképpen előrelépés, hogy a tavalyi 6-7 gárdához képest idén tizennégy csapat állt asztalhoz. Külön öröm volt, hogy két olyan csapat is akadt, amely az ifistáit is elindította a versenyen. Egy csapatban, egy mérkőzésen három fő szerepel, a két csapat tagjai körmérkőzéseket játszanak, ami kilenc mecscset jelent, kiegészülve egy páros mérkőzéssel.

- Kizárólag amatőr sportolók szerepelhettek a csapatokban?

- Kizáró ok volt, ha valaki igazolt versenyző, sőt, aki az adott esztendőben hagyta abba a "hivatalos" játékot, annak egy évet ki kell hagynia, csak ez után szerepelhet ebben a bajnokságban.

- Ki nyerte az idei küzdelemsorozatot?

- Mint ahogy tavaly, idén is a csongrádiak első csapata lett a győztes, de nagy meglepetésre a Tejszolg gárdája végig versenyben volt az elsőségért.

- Egyéni díjakat nem is osztottak?

- Nem, de a csapatok legjobb játékosai részére rendeztünk egy ún. TOP 10 viadalt, így ott megmérethették magukat. Legjobb tudomásom szerint ilyen legutóbb 1991-ben volt városunkban. Terveim szerint idén is belevágunk, és újra lesz amatőr bajnokság a térség csapatainak.

- Májusban viszont nem a szomszédba, hanem egyenesen Zágrábba utaztak pingpongmeccseket nézni.

- Nem is akármilyeneket, hiszen a világbajnokság küzdelmei zajlottak Zágrábban, családias, baráti hangulatban. A szentesi asztalitenisz szakosztály néhány játékosával utaztunk ki, és testközelből láthattuk a világsztárok játékát. Mit mondjak, döbbenetes volt az ázsiaiak, ezen belül is a kínaiak játéka. Jelenleg ők a sportág egyeduralkodói, mind az öt döntőben kizárólag kínai versenyző szerepelt, valamennyi arany és ezüstérmet ők vitték haza. Teljesen más asztaliteniszt játszanak, mint az európaiak, más az iskolájuk, a stílusuk, gyorsabbak a mozdulataik, és az sem mellékes, hogy Kínában 10 millió igazolt versenyző közül lehet válogatni. Jövőre, az olimpián is komoly esélyekkel pályáznak az aranyérmekre, pláne hazai közönség előtt.

H. V.