2007. június 29.

Egyeztettek a visegrádi négyek

Az agrárkamarák nálunk fogalmazták meg célkitűzéseiket

A visegrádi négyek agrárkamaráinak múlt heti szentesi találkozója a 29. alkalom volt arra, hogy a négy ország (Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) formálisan és valósan is egyeztessen az agrárium területét illetően. Ez alkalommal - ahogyan a jövőben is - meghívott vendégként, és állandó megfigyelőtagként jelen volt az ukrán agrárkamara képviselője is a tárgyaláson.

A sajtótájékoztató elején az Árpád Agrár Zrt. székházában Csikai Miklós, a magyar agrárkamara elnöke arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a tagok a mostani tanácskozáson többek között a mindennapi életet befolyásoló főbb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek piaci helyzetéről, a termőföldtulajdonnak és használatának, valamint védelmének tagországokbeli helyzetéről és a brüsszeli európai mezőgazdasági alap forrásainak felhasználásáról egyeztettek. A tárgyaláson elhangzott, hogy a V-4-es országok közül csak a lengyel mezőgazdaságot nem súlytotta az idei évben az aszály, hogy minden olyan ágazatnak csökkent az eredményessége, ahol nagyon magas létszámú úgynevezett élőmunkát végeznek, s hogy a tagállamok támogatják a termelői hozzájárulással és állami támogatással létrejövő nemzeti kárenyhítő rendszert.

Megfogalmazták, hogy reményeik szerint a közös megbeszélések segítenek a felmerülő problémákat megoldani minden V-4-res országban, s a 2013 utáni periódus agrárpolitikáját is befolyásolni, illetve azt megtervezni, hiszen a 2007-2013 közötti történések már kiszámíthatóak. Különösen fontos kérdés ez a visegrádi négyek tagállamaiban, hiszen mindegyikben kiemelt szerepet tölt be az agrárium kérdése, s így a jövőt meghatározó egyik tényező. Célként fogalmazták meg, hogy az agrárkamarák minél aktívabb nyomást gyakoroljanak a nemzeti kormányokra, hogy azok jussanak a termőföldekhez, akik már hosszú ideje művelik azokat, hogy a tagországok mindegyikét érintő kérdésekben és témakörökben közösen alkossanak véleményt.

A találkozó végén az állandó megfigyelőként jelen lévő ukrán agrárkamara képviselője elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számukra a nemrég megkapott státusz, és szeretnék bebizonyítani a jövőben, hogy jó együttműködő partnerekként tudnak majd dolgozni a visegrádi négyek tagállamaival a közös célok, és az agrárpolitika irányainak megfogalmazásában és megvalósításában.

Cseh-Lakos