2007. június 29.

Erősödni látszik a foci utánpótlás

Egy klubban nyolcvan gyerek

A csökkenő sporttámogatás mellett minden egyesület megpróbál lépéseket tenni annak érdekében, hogy fennmaradását biztosítani tudja. Erre fényes bizonyíték, hogy a labdarúgás utánpótlás nevelés területén a HSZATÁK és a Junior FC egyesülésével egy új klub jött létre, melynek a neve: HSZATÁK-Junior Foot-ball Klub Szentes.

- Mi tette szükségessé az egyesülést? - kérdeztem Némethy László alelnököt

- A legfőbb ok az volt, hogy a város vezetőivel korábban folytatott beszélgetésünkkor azt mondták, hogy az az utánpótlást nevelő egyesület fog támogatást kapni, amelyik a legkomolyabb munkát és legnagyobb létszámot tudja felmutatni. Kérésük az volt, hogy a foci utánpótlás nevelő egyesületek próbáljanak megegyezni egymással, s próbáljunk összehozni egyet. Mi megtettük az első lépést, s Halász Tamással sikerült rövid időn belül megegyeznünk. Jelenleg nyolcvan gyermekkel foglalkozunk.

- Az egyesülés után változtak a lehetőségek?

- Olyan értelemben igen, hogy teljesen új elnökség állt fel: Halász Tamás elnök, Koncz Zsolt, Némethy László alelnökök, elnökségi tag még Szerencsi István.

- Az egyesülésben szerepet játszott, hogy egyre kevesebb a gyermek?

- Igen. Tudjuk, hogy évről-évre egyre kevesebb gyermek születik. Ha itt Szentesen közösen tudnánk dolgozni, akkora bázist lehetne kiépíteni, és sokkal több tehetséges gyerek fejlődhetne a kezünk alatt, s öregbítené Szentes hírnevét. Ezért dolgozunk, de ehhez idő és türelem kell.

- Indulnak-e az új néven valamilyen bajnokságban?

- Négy éves gyerek a legfiatalabb, a legidősebb kilenc. Három osztályban vannak szétosztva a srácok. Őket még nem lehet bajnokságban versenyeztetni, majd csak később. Már kisebb tornákon (Szentes, Csongrád) szerepeltünk. Így szokták a légkört, s felmérhették tudásukat idegenekkel szemben. Örömmel mondom, hogy szépen lépegetünk előre, látszata is van a munkánknak.

- A HSZATÁK az idei Déli Apró kupán saját vagy már új néven indult?

- Most még saját néven, és dobogós helyet szerzett.

Az alelnök elmondta még, hogy vandálok tönkre tették (elfűrészelték) az általuk saját pénzen csináltatott kapukat. Megtették a feljelentést ismeretlen tettes ellen. Szomorú, hogy egyesek mindent elkövetnek azért, hogy ne tudjanak a gyerekekkel dolgozni.

Dunás V. Zoltán