2007. június 29.

Július 5-től fizetős parkolók

A testület még tavaly novemberben határozatot hozott a parkolóórás várakozóhelyek létesítéséről. A városközponti utcák bizonyos szakaszain 14 automatát állítanak fel. Szirbik Imre polgármester szerint nem az a cél a rendszer bevezetésével, hogy újabb "adóval" sújtsák az autósokat, hanem azt akarják elérni, hogy minél kevesebb időre foglalják le a gépjárművek a parkolóhelyeket, s az autósok racionálisan használják azokat.

Július 5-től a település központjában 440 parkolóhelyen kérnek majd díjat a várakozásért - munkaszüneti- és ünnepnapok kivételével - reggel 8 órától délután 5-ig. (Üzemeltetési időn kívül az autósoknak nem kell várakozási díjat fizetni.) A parkolás érvényes parkoló jeggyel, bérlettel (teljes áru, mérsékelt áru, térítésmentes), parkolási engedéllyel vehető igénybe. A várakozás díja egy órára 120, félórára 60 forint, a napi jegy ára 720 forint. Havi, negyedéves, féléves, éves bérlet, valamint engedély az üzemeltetőnél váltható, igényelhető.

A fizető parkolási rendszert az önkormányzat Városellátó Intézménye (Kossuth tér 6) üzemelteti. Telefon/fax: 06-63/400-179, 510-338. Ügyfélfogadás: munkanapokon 9-17, pénztári órák 9-13 óráig.

Mint hallottuk, úgynevezett türelmi idővel (10 perc) számolnak, ennyi várakozásért nem kell díjat fizetni.

A fizető parkoló helyeket táblák jelölik, a táblákon nyíl jelzi a legközelebbi parkoló-automata helyét. A főutcai épületek mögött viszont már most is vannak parkolók, ahol ingyen várakozhatnak az autósok.

Korlátozott várakozási terület Szentesen: a Kossuth tér 5-től a Kossuth Lajos u. 36/C számig; a Klauzál G. u. 1-3. előtt; a Kossuth Lajos u. 26-tól a Klauzál Gábor u. 10-ig; a Horváth Mihály u. mindkét oldala (Kossuth L. 10. a Horváth M. 16-ig, valamint a Kossuth L. 12. a Horváth M. 19-ig); a Jövendő u. mindkét oldala; a Kossuth tér északi és keleti oldala (Kossuth tér 4-5. sz. ingatlanok előtt); a Petőfi Sándor u. szakaszának nyugati oldala (1-7/A, a megállási tilalommal nem érintett szakasza); az Ady Endre u. 1-25., az Erzsébet tér körben (Kossuth tér 1. ingatlan mellett mindkét oldalon, Kossuth tér 6. ingatlan előtt az Erzsébet téri oldalon, valamint az Erzsébet tér 1-2-3-4. ingatlanok, Erzsébet tér 1. ingatlan Szent Imre Herceg utca előtti szakasz).

Parkolóórák helyei: Erzsébet tér és Szent Imre Herceg u. torkolat, Kossuth tér 6. (polgármesteri hivatal melletti parkoló előtt), Petőfi Sándor u. 5. (Kondy-Comp üzlet előtt), Kossuth Lajos u. 3. (posta épület előtt), Kossuth Lajos u. 15/A (KSH Bank előtt a járdán), Kossuth Lajos u. 23. ingatlan előtt, Kossuth Lajos u. 34. (Piramis üzlet előtt a járdán), Kossuth Lajos u. 24. ingatlan előtt (OTP mellett a sarkon), Kossuth Lajos 12. ingatlan sarkán (utazási iroda), Kossuth tér 5. ingatlan előtt, (Modell Divat Butik előtt), Ady Endre u. 7. ingatlan előtti járdán, Ady Endre u. 17. (gyermekorvosi rendelő előtt), Klauzál u. 10. (kiemelt járda előtt), Horváth Mihály-Jövendő u. torkolat (cukrászda előtti sarok).

Van lehetőség az ingyenes parkolási lehetőség a kérésére is, azt csak azok a lakók vagy ingatlantulajdonosok vehetik igénybe, akiknek nincs más lehetőségük parkolás megoldására. Ez a Kossuth tér 5., valamint a Petőfi u. 1. alatti lakókat érinti, lakásonként csak 1 gépjárműre érvényes az engedély. (A tájékoztatást következő számunkban folytatjuk.)

(lovas)