XXXIX. évfolyam 24. szám

2007. június 15.

Beiktatták az igazgatót

A megye támogatásáról biztosította a Koszta József Múzeumot

Zakar Péter és Horváth Ferenc (jobbról) gratulál Béres Mária kinevezéséhez

A héten ünnepélyesen és immár hivatalosan is beiktatták hivatalába dr. Béres Máriát, a Koszta József Múzeum igazgatónőjét. Dr. Horváth Ferenc megbízott megyei múzeumigazgató elmondta, ezzel hosszú és bizonytalan időszak zárul le az intézmény életében. Múlt év májusában az akkori igazgató Szabó János József lemondott pozíciójáról. Ez idő alatt váltakozva, a szegedi központból megbízott igazgatók látták el a feladatot. A szegedi szakember úgy véli, hogy sikeresen átvészelték a nehéz időszakot.

Mint hallhattuk, dr. Béres Mária nyílt pályázat útján nyerte el a pozíciót. Az igazgatónő hosszú ideje a múzeum közelében és kapcsolatában töltötte pályafutását. Történelemből és régészetből szerzett a szegedi egyetemen diplomát, azt követően a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjasa volt, megírta doktori disszertációját, majd rá következően tudományos fokozatot szerzett régészetből. A megyei múzeumi központban, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Minisztérium hivatalában dolgozott éveken át. Sok hasznot hajtott a kulturális örökség védelme terén.

Dr. Horváth Ferenc kihangsúlyozta: a pályázat célja az volt, hogy egy stabil, hosszú időre berendezkedő, a múzeummal, a tájjal, együtt gondolkodó-lélegző igazgatója legyen az intézménynek. Sok sikert kívánt kollégájának, majd megígérte, hogy a megyei Móra Ferenc Múzeum minden támogatást meg fog adni az intézménynek.

Dr. Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke gratulált a kinevezéshez. Elmondta, a megyei önkormányzat ebben a nehéz gazdasági helyzetben is igyekszik kulturális intézményeit megóvni, részükre a lehetséges támogatást biztosítani. A Móra Ferenc Múzeum nagyon szép eredményeket könyvelhet el, ebben a munkában immár nyugodt körülmények között a szentesi is eredményesen fog működni.

(Dr. Béres Mária jövőbeni elképzeléseiről a következő számunkban olvashatnak.)

2007. június 15.

A helikopterbázis is Szegedé

Elszáll vagy leszáll?

Mint ismeretes, az önkormányzat szerette volna, ha a dél-alföldi helikopterbázis (helikopter-leszálló) Szentesen épül ki. A dolog pikantériája az, hogy a képviselő-testület döntésének megfelelően a terület megvásárlásra került, s azt átadták az OMSZ Kht.-nak. Aztán gyorsan elterjedt a hír, miszerint a légimentés bázisát Szegeden helyezik el.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő az egészségügyi miniszterhez fordult ez ügyben. Annak rendje-módja szerint meg is érkezett dr. Horváth Ágnes miniszter asszony válasza, amelyben leírja indokait a Szeged melletti döntésével kapcsolatban. Idézzük: "A korábbi években működő mentőhelikopter riasztásának több mint kétharmada Szeged térségéből, és a szállított betegek több mint kétharmada szegedi egészségügyi intézményekbe történt". A polgármester olvasatában ez áll: az optimalizálási repülési időket számítva - független attól, hogy az által az Alföld ellátottsági területe romlik - a gazdaságossági működést a szegedi leszállási pályát indokolja.

- A másik indok pedig az volt - folytatta Szirbik Imre -, hogy Szeged város jelentős, majd százmilliós támogatást ajánlott fel. Amire a polgármester másképpen emlékszik ugyan, de hát ez bennünket már nem hoz helyzetbe. Ebben a kérdésben más képviselő-társaimmal, főleg azokkal, akiknek a települése ellátási körzeten kívülre került, súlyponti kórházként a kérdést továbbra is napirenden tartjuk. Az egészségügyi tárca álláspontja alapján azonban túl nagy esélyt a döntés megváltoztatására nem látok.

2007. június 15.

Ismét a testületben

Szentes 2. számú egyéni választókörzetében június 10-én időközi önkormányzati választást tartottak, melyet Kálmán János, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert. A három szavazókörben 491 szavazó jelent meg, amely a szavazásra jogosultak 24,2 százalékát jelenti. Egy szavazat volt érvénytelen. A leadott voksok 50,8 százalékát (249 szavazat) Kálmán János a FIDESZ-KDNP jelöltje, 34,7 százalékát 170 szavazattal Balogh Szabó Gábor (MSZP), 5,1 százalékát 25 szavazattal dr. Pető Lászlóné Pataki Ilona (MIÉP) szerezte meg. Míg Horváth Zoltán (Szövetség Szentes Felemelkedésért Egyesület) 14 vokssal 2,9 százalékot, Móricz János-né (Együtt Szentesért Egyesület) 13 voksot (2,7 százalék) ért el. Kádasi Zoltán (független)10 szavazatot (2 százalék), Nagy-Mélykúti László (MDF) pedig 9 voksot (1,8 százalékot) kapott. A választás rendkívüli esemény nélkül zajlott. Kálmán János a következő testületi ülésen, a hónap végén teheti le esküjét.

2007. június 15.

Levél Hatvanba

Kedves Andrea! Mikor az Ön köszöntése nagy váratlansággal meglepte szívemet, kedvenc költőmnek, Petőfinek szavai fakadtak ki belőlem: "Lám csak, jó az Isten, jót ád." De milyen jót! Az őszinte hálának milyen fantáziadús megnyilvánulását! Mintegy előzetes megmutatását annak, amit Pál apostol ígért a korintusi keresztényeknek: "Amiket szem nem látott, fül nem halott, és embernek szíve meg se gondolt, amiket Isten készített az Őt szeretőknek." (I. Kor 2,9)

2007. június 15.

A tanító öröksége

Megjelent Vértes Judit könyve

Az oktatási reform kapcsán napjainkban igen gyak-ran a beszédtémák közé tartoznak a pedagógusok kényszerű elbocsátásai, a végzett, frissdiplomás, pályakezdő tanítók, tanárok elhelyezkedési nehézségei. A fiatalabb nemzedék azt hihetné, hogy újkeletű dologról van szó, holott inkább visszatérő problémáról beszélhetünk. Hitelesen bizonyítja ezt Vértes Judit napokban megjelent könyve, A tanító öröksége.

2007. június 15.

Artézi kutat nyitottak

Évfordulók - 2007.

100 éve, 1907. június 6-án született dr. Pataki Tamás (1907-1977) ügyvéd, vármegyei tiszti főügyész.

110 éve, 1897. jún. 7-én a Szentesi Függetlenségi és 48-as Párt tiltakozó népgyűlést tartott a Kossuth téren. Napirend: 1. Tiltakozás a katonai kvóta tervezett felemelése ellen; 2. A sajtószabadság védelme; 3. A 48-as Népszövetség megalakítása. A gyűlésre vendégek érkeztek Budapestről, Tiszaföldvárról és Mezőtúrról. Beszédet mondtak Sima Ferenc, Kassits Péter és Szederkényi Nándor országgyűlési képviselők. Feltűnést keltett, hogy a függetlenségi politikusok mellett felszólalt Tarnóczi Mihály, a szentesi szocialisták vezetője.

40 éve, 1967. jún. 7-én Budapesten elhunyt dr. Kanász Nagy Sándor (1888-1967) ügyvéd, Szentes 1936-1944 közötti polgármestere. (A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.)

140 éve, 1867. jún. 8-án I. Ferenc József osztrák császárt és feleségét, Erzsébet császárnét Magyarország és társországai királyává és királynéjává koronázták Pest-Budán. Az ünnepségen Csongrád vármegye és Szentes lovas díszbandériummal képviseltette magát.

135 éve, 1872. jún. 8-án a helyi 48-as Párt meghívására Szentesre érkezett Irányi Dániel országos pártelnök és Vidáts János országgyűlési képviselő. A város főterén nagyhatású beszédeket tartottak László Imre országgyűlési képviselővé választása érdekében. Értekezletet tartott a Szentesi Deák-párt is, amelyen elhatározták, hogy Kerkápoly Károly pénzügyminisztert kérik fel a párt képviselőjelöltjének. A helyi Balközép-párt Jókai Mórt nyerte meg a jelölés elfogadására.

155 éve, 1852. június 12-én Ferenc József császár első magyarországi körútja alkalmával átutazott Szentesen.

110 éve, 1897. jún. 12-én elhunyt Filó János (1823-1897) református lelkész, teológiai tanár, az Országos Közoktatási Tanács tagja, aki 40 éven át szolgált Szentesen. (Az ő fiai voltak Csáktornyai (Filó) Lajos író, költő, publicista és dr. Filó Tihamér ügyvéd, városi főügyész.)

65 éve, 1942. június 14-én letették a felsőpárti Jézus Szíve templom alapkövét. Az ünnepi alkalomból Med-gyesi Dezső kapucinus tartományfőnök mondott beszédet. A neoromán stílusú épület terveit Fábián Gáspár készítette; az építkezési munkálatokat Juhász Irén atya irányította.

85 éve, 1922. jún. 15-én Móra Ferenc író felolvasó estet tartott Szentesen.

120 éve, 1887 júniusában elkészült Szentes első artézi kútja, amely 1934-ig díszítette a város főterét. (A munkálatokat Zsigmondy Béla mérnök irányította.)

110 éve, 1897 júniusában megnyílt a nagyközönség előtt a Csongrád Vármegyei Történelmi és Régészeti Társulat Múzeuma, amelyet a Széchenyi-ligeti "túl a kurcai" városháza termeiben rendeztek be (a múzeum jelenlegi épületében).

Összeállította: Labádi Lajos

2007. június 15.

Közalapítványi jelentés

A Szentes Városért Közalapítvány 2006. évi tevékenységéről az alábbi tájékoztatást adhatjuk.

Az év folyamán a kuratórium két alkalommal ülésezett; összesen 9 napirendi pontot vitatott meg. Az ülések határozatképesek voltak, s minden döntés teljes egyetértésben született. Az előző évi munkáról 2006. május 12-én számolt be a képviselő-testület előtt.

2007. június 15.

Kínai küldöttség érkezett

Egy héttel ezelőtt delegációjával együtt látogatást tett városunkban Chen Shi-neng, a Kínai Könnyűipari Tanács elnöke (könnyűipari miniszter), a Kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának tagja. A városházán tartott beszélgetésen részt vett Pitó Enikő, az ITD Hungary Dél-alföldi régió vezetője, Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, valamint Bozó Zoltán a MetalCom-R Kft. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa is.

2007. június 15.

Kiválóan teljesítő diákok

Az önkormányzat az idén sem feledkezett meg az országos és megyei versenyeken legjobban teljesítő szen-tesi diákokról. Ennek a tanévnek a végén is - mint hosszú évek óta - elismerésben részesítették az iskolák és tanulmányi versenyek legeredményesebb tanulóit.

2007. június 15.

Attasék érkeztek

Magyarországra akkreditált katonai attasék tettek látogatást június 5-én városunkban, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál. Az Amerikai Egyesült Államok, Csehország, Franciaország, Görögország, Hor-vátország, Lengyelország, Németország, Oroszországi Föderáció, Románia, Spanyolország, Svédország, Szerb Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna katonai képviselői érkeztek Szentesre, hogy megtekintsék az alakulatot, és bepillantást nyerjenek munkájukba és működésükbe.

A vendégeknek először Csurgó Attila alezredes, mb. parancsnok tartott tájékoztatót az alakulat rendeltetéséről, feladatairól, szervezetéről és nemzetközi szerepvállalásáról. A tartalmas előadás után a vendégek megnézték a búvár kiképző bázist, a különböző búvár felszereléseket és öltözékeket, majd a búvár kiképzés egy-egy gyakorlati mozzanatát tekintették meg. Ez után a gyakorlótereken technikai bemutatókat, először TMM-3 híd telepítését, majd a Zenon típusú víztisztító berendezés működését láthatták, s alkalmuk volt megkóstolni a Kurca vizéből előállított ivóvizet. Az ivóvíz zacskózó berendezés működése kapta a legnagyobb figyelmet. Utolsó állomásként a Tisza partra települt PMP hadihíd elemek vízretételét, összekapcsolását és a technikai eszközök kom-polását figyelhették meg. Befejezésként pedig a PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépjárművek rakodóterén tölthettek el néhány pillanatot vízrehajtás és vízi manőverek közepette.

A katonai attasék nagy érdeklődést tanúsítottak az előadások és a technikai berendezések iránt, s a vidám hangulatú program végén kellő ismeretek birtokában távoztak a városunkban töltött látogatás után.

2007. június 15.

Neveltek évtizedeken át

Felvételünkön Szirbik Imre polgármester a vasdiplomás dr. Imre Ernőnét köszönti

Pedagógus nap alkalmából megkértünk egy vas és egy aránydiplomás tanárt, hogy meséljenek magukról, hivatásukról és a tanári pályán töltött több évtizedes munkájukról.

2007. június 15.

Vasverébnek nézték a sárkányt

Reneszánszát éli a kovácsoltvas

A kovácsoltvas kapuk, kerítések, dísztárgyak egyre népszerűbbek, szép kiegészítői a házaknak, lakásoknak. Elkészítésük nagyon nehéz munka, de van, akit az izzó vas látványa bűvöl el, szenvedélyesen szereti a vasat művelni.

A Szentes Expo egyik díjazottja volt a Vasveréb Kézműves Műhely, az önkormányzat elismerését vehette át a tulajdonos szép mívű kovácsoltvas termékekből összeállított standjáért. Ő egyébként a Vasveréb István álnév mögé rejtőzik, mondván, a megtiszteltetés nem őt, hanem a munkáit érte. Mesélésre azért könnyen rávehető. - Az elnevezést egy barátom adta, amikor ránézett az első sárkányomra: "Miért nem hívod vasverébnek?" - kérdezte.

2007. június 15.

Sikerek a Gordiuszon

Dobogós helyek a matematika versenyeken

A Horváth Mihály Gimnáziumból több évfolyam tanulói is elindultak az idei tanévben többek között a Gordiusz országos matematika versenyen, nem kis sikerrel. A kilencedikesek és a tizedikesek versenyen elért eredmények alapján szerveződött csapata a Gordiuszon az első, míg a tizenegyedikeseké a harmadik helyezést szerezte meg, ezzel is öregbítve az iskola hírnevét.

2007. június 15.

Fekete gólya

Manapság ritkán forduló elő, hogy a királyi televízió, az MTV filmet forgatna. 20-30 évvel ezelőtti klasszikusokat vesznek elő a raktárakból, értékes irodalmi alkotások remek színészekkel kerültek képernyőre. Ma is nézhetőek. Most, mint mond-ják nincs ilyesmire pénz, örülnek ha a működést tudják biztosítani.

Ezért tűnik merész vállalkozásnak ma forgatókönyvet írni a tévé számára. Banner Szűcs Loránd azonban mégis belevágott. A szentesi származású fiatalember azonban mindig bővelkedett merész ötletekben, akik tanították őt a helyi gimnáziumban mesélhetnének erről. Érettségi után került a fővárosba azon szándékkal, hogy bekerül a filmkészítés világába. Alapvetően mindig ez volt a célja, mondhatnánk: diákszerelem. Egy vidéki srác számára azonban ez korántsem egyszerű. Talán nem is a bekerülni szó a helyes, okosabb az utat vágni kifejezést használni. Lóri azonban az a típus akire azt szoktuk mondani: a jég hátán is megél. A lendület és munka lehetősége persze nem jelent azonnal országos ismertséget. Eleinte asszisztensként dolgozott tapasztalt rendezők mellett. Az önálló munkát pedig reklámfilmek forgatása jelentette, remélhetőleg csak eddig. Kalandos természetének köszönhetően a közeli múltban egy évig Ausztráliában tartózkodott.

Most azonban nagy fába vágta a fejszéjét. A tavasz folyamán elkészült egy tévéjáték forgatókönyvével. Az alapanyag igencsak veretes: Mészöly Miklós: Fekete gólya című története. Írás közben tanácsaival gyakran segítette a reménybeli rendezőt Mészöly özvegye, Polcz Alaine. Rendezőt írtam, mert Lóri - tervei szerint - nem csak előkészíteni akarja a produkciót, hanem a kivitelezést is magára vállalja. A történet vidéken játszódik, ehhez keresett helyszíneket a környéken. A terepszemle után úgy tűnik, a csongrádi öreg városrész, a mindszenti rév melletti csárda, a Tisza szentesi ártere lehet az első barátságról, első szerelemről szóló történet forgatásának színtere.

A produkcióhoz pénz is szükséges, amit pályázat útján lehet előteremteni. A döntés mostanában, nyár elején várható. Reméljük a legjobbakat.

P.

2007. június 15.

Éjszaka a múzeumban

Jártak már éjszaka múzeumban? Izgalmas, hangulatos, különleges. A szentesi Koszta József Múzeum mun-katársai is izgalommal várják az eseményt, hiszen számukra is új a Múzeumok Éjszakája.

Még ha arra nem is lehet számítani a késői órán, hogy a kiállított tárgyak megelevenednek, mint az élénk fantáziával elkészült amerikai filmvígjátékban, azért így is különleges élmény vár június 23-án este a múzeumba látogatókra. Szentesen először kerül sor ilyen rendezvényre, mely az állandó kiállítások megnyitása óta a legnagyobb esemény a múzeum életében.

Szent Iván napja, június 24., vagyis az év leghosszabb napja közelében rendezik meg minden évben a Múzeumok Éjszakája elnevezésű programot. Magyarország 2001-ben csatlakozott ehhez az Európában már közkedvelt kezdeményezéshez.

Idén országszerte csaknem 100 múzeumban, közgyűjteményben gyúlnak fel a fények ezen az éjszakán, ezúttal részt vesz benne a helybeli Koszta-múzeum is. Az alkalom különlegessége, hogy nem csak a kiállítások tartanak nyitva, hanem számos kísérőrendezvény gazdagítja a kínálatot, városunkban négy helyszínen.

Az időzítés nem véletlen: a Szentiván éji kultúrkörhöz kapcsolódnak a programok. Szent Iván nap Keresztelő Szent János és az ősi fényszimbolika közös ünnepe. János születésnapjának és a napfordulónak a megünneplése az V. századig nyúlik vissza. Ezen az éjszakán a hagyományok szerint tüzeket gyújtottak azzal a céllal, hogy megidézzék a fényt, és hogy a sötétség egy éjszakára elveszítse hatalmát a fény felett. Az ünneplést az előestén kezdték, mely az év legrövidebb éjszakája. A pogány ünnep szokásai szerint ekkor mindent szabad, és bármi megtörténhet. Ha például a szerelmesek átugorják a tüzet, akkor ártó szándék nem állhat oda közéjük.

Ennek megfelelően kie-melt szerep jut a tűznek a rendezvényen is: fáklyák fogadják a múzeumba érkezőket, tűzzsonglőrök is ügyeskednek, éjfélkor pedig máglyát raknak a megyeháza bejárata előtt. A Kossuth téren lesz vetítés is, egy világszínvonalú film a kiskunsági nemzeti park életéről, a kiállításokon pedig szakmai tárlatvezetést tartanak, beleértve a fényirdát és a polgárházat, ahol este koszorúfonásra is várják elsősorban a gyerekeket. A Múzeumi matinét is aznap tartják, hiszen beleillik az esti kínálatba a Jóslatok és jövendölések című előadás. Az ingyenes programsorozat látogatói között ajándék belépők is gazdára találnak a szegedi Móra Ferenc Múzeum Rejtett szépségek című tárlatára.

D. J.

2007. június 15.

Az aktfotó fővárosa

Nagy István: Löszfal - akt

Kilencven fotóval megnyílt a XIV. országos aktfotó kiállítás a városi galériában. A negyedszázados tárlatot minden évben várják a fotósok és a szentesi közönség egyaránt, ez is azt igazolja: a műfaj nem képmutatás.

2007. június 15.

Legendák, templomok, pillanatok

Alkotások a Szent Erzsébet év alkalmából

Sokszor a gyermeki látásmód tárja elénk a legkülönbözőbb megvilágításban és a legőszintébben az élet és a történelem színes képeit. Felvillantja az igazi tartalmat és jelentést a szentek életének egy-egy mozzanatában. Új és színes árnyalatokat mutat meg szemeinknek, amit a képzőművészet különböző ágaival természetesen és hűen fejez ki.

2007. június 15.

Kaszanyi őrnagy fotózott

Május 5 óta Tiranában a NATO Parancsnokságon teljesítek külszolgálatot, és lehetőségem adódott arra, hogy néhány felvételt készítsek a szálloda előtt arról, amint George W. Bush, az USA elnöke ellátogat az albán fővárosba. Személyesen nem volt lehetőségem kimenni a repülőtérre, de szerencsére élő adásban követhettem végig az eseményeket, amint az elnök Albán földre lép. Jelen e-mailem írása közben még mindig itt tartózkodik az elnök, innen Bulgáriába repül tovább.

Kaszanyi Sándor mk. őrnagy
Tirana, Albánia

2007. június 15.

Nem sikerült a bravúr!

Ex-Yetik RK-Szentesi 91-esek Rögbi Klub 48-7. Nem tudott győzni a Szentes a jóval esélyesebb Yetik csapata ellen az elődöntőben! Küzdött a szentesi gárda, de fejben és lélekben már a mérkőzés elején eldőlni látszott a döntőbe jutás! Kevés labdabirtoklással és viszonylag sok egyéni hibával játszottak a 91-esek, a csatársor pedig nem tudta megtartani a termetesebb és erősebb játékosokból álló ellenfelet! Pontszerzők: Füle Gyula 5, Füle Dávid 2 pont. Így az NB I döntőjében a 3-ik helyért a mieink a Péccsel fognak játszani, a Yetik csapata pedig a Szeged ellen az 1. helyért. A helyszín: Szeged, Etelka sori SZEOL stadion, időpont: június 16., szombat 16 óra. A finálét a szegedi sörfesztivállal közösen rendezik meg! Hooligans koncert 20 óra!

2007. június 15.

Kést szúrt a vállába

Június 9-én történt, hogy a mentettréti területen egy férfi előzetes szóváltást követően késsel úgy vállon szúrta vitapartnerét, hogy annak 2 cm-es vágott sebe keletkezett. Az adatgyűjtést követően az elkövetőt a nyomozók elfogták, ellene garázdaság és testi sértés miatt indul majd vizsgálat. A rendőrség orvosszakértő bevonásával folytatja a nyomozást az ügyben.

Egy kb. 80 kilogrammos kost tulajdonítottak el június 8-án, a nappali órákban Szen-tes külterületén egy bekerített tanyából. Az állat értéke kb. 35 ezer forint.

Állampolgári bejelentés alapján kezdett vizsgálódni a szentesi rendőrkapitányság hamisított CD-lemezek ügyé-ben. A június 10-én érkezett bejelentés szerint a Villogó utcai piacon egy férfi hamisított lemezeket árult. A nyomozók gyors intézkedését követően az árust értékesítés közben érték tetten. A helyszínen, a férfi gépkocsijának csomagtartójából 750 db hamis CD került elő, majd a házkutatás során további 1100. Ezen kívül négy merevlemezt és egyéb hardver eszközöket foglaltak le a nyomozók. A gyanúsított a elismerte, hogy közel fél éve rendszeresen árusított másolt cd-ket a szentesi piacon. Ellen szerzői jog megsértése miatt folyik büntetőeljárás.

Két férfi szólalkozott össze az egyik szentesi kocsmában június 10-én, majd ütni kezdték egymást. A verekedésben egyikük nyolc napon túl gyógyuló sérülést, orrcsonttörést szenvedett. A gyanúsítottal szemben garázdaság és súlyos testi sértés miatt indult büntetőeljárás.

Június 11-én a kora délutáni órákban a közjegyzőnél jelent meg egy fiatal férfi, aki nyelvvizsga bizonyítványáról szeretett volna hiteles másolatot készíttetni. Az iroda ügyintézője azonnal észrevette, hogy a bizonyítvány hamis, ezért értesítette a rendőrséget. A nyomozók később az elkövetőt elfogták, a bizonyítványt pedig lefoglalták. A férfi ellen közokirat hamisítás miatt folyik eljárás.

H.V.

2007. június 15.

Tóni bácsi konyhája

  • Ördögbatyu
  • Tavaszi rizottó
2007. június 15.

Rácz Niki remekelt úszásban

Június 9-10-én rendezték meg Székesfehérváron a Mozgássérültek Országos Bajnokságát úszásból, melyen a Szentes Városi Úszó Club egyetlen sportolóval képviseltette magát.

Rácz Nikolett, a Koszta József Általános Iskola tanulója nagy reményekkel vágott neki ennek a számára is ismeretlen közegben való versenyzésnek. Amint az eredményhirdetésnél kiderült joggal izgulhattunk érte! Ugyanis Niki amiben elindult abban Gyermek Országos Bajnoknak mondhatja magát! Mik is ezek a versenyszámok 50 m-es gyorsúszás, 100 pillangó, illetve Niki fő száma, a 100 mellúszás (megjegyezném, ha Niki a felnőttek között indul akkor a 2. helyezést érte volna el!) Ezennel gratulálunk Nikinek és csak így tovább. Rácz Nikolett edzője: Kovács Brigitta.

2007. június 15.

Asztalitenisz emlékverseny

Tóth Ernőt (1932-1992) diákként, tanárként, sportolóként, a szentesi szellemi élet egyik formálójaként, a liget, a strand és a Tisza szerelmeseként szinte mindenki ismerte. Átlagon felüli személyiséggel rendelkezett, és mindenről meg volt a véleménye. Szabad szellemisége olvasottságából adódó magabiztosságon nyugodott. Mindenkivel megtalálta a hangot, bár ha vitatkozni kezdett, érveit meglehetősen indulatosan adta elő. Főleg, ha látta, hogy a vitapartner érvei mögött nincs semmi konkrétum. Diákjai a gimnáziumban istenítették, mivel abban a korban nem volt szigorú tanár, de nem keverte az iskolán kívüli haverságot az iskolai fegyelemmel.

1976-ban a családjával Németországba települt. Lemondtak az oktató- nevelőmunkáról és Ernő taxisként élte életét Münchenben. Kedvenc sportágához azonban ott sem lett hűtlen, hiszen a München 1860 klubban, NB II-es szinten továbbra is játszott. Beceneve a "Kárpátok Ördöge" mindent kifejez, amit Tóth Ernőről, elmondható. 1992-ben súlyos közlekedési balesetet szenvedett, de a kómával, a szövődményekkel 165 napig küzdött. Tóth Ernőt több mint tíz éve egy emlékversennyel tiszteljük meg.

Június 9-10-én a sportcsarnokban rendezték meg a róla elnevezett asztalitenisz versenyt, amelyet tizenhat asztalon, négy versenyszámban több mint 100 versenyzővel bonyolították le (amatőr férfi egyéni, II-III. oszt. DC-csapat és férfi nyílt egyéni). Dobogós helyet szentesi versenyző nem ért el.

Köszönet illeti az önkormányzatot, a sportcsarnok dolgozóit, Kürti Sz. Imrét és Hegedűs Gábort a torna szervezésében és lebonyolításában tanúsított önzetlen munkáért. Reméljük, hogy a következő évben újra megteremtődnek a feltételei az emlékverseny megrendezésének, és ismét találkozhatunk a régi és új sportbarátainkkal.

Garai Sz. Imre
elnök

2007. június 15.

Motoron az idő ellen

Korosztályában ritka sportágban járatos, s ér el kiváló eredményeket a Koszta József Általános Iskolában tanuló 7 éves Paczali Soma Csaba. Igaz, hogy egy sokkal közismertebb sportban, fociban is jeleskedik, s most kezdett el atletizálni, mégis a motorozást élvezi leginkább.

2007. június 15.

Mérlegen a kézisek

Befejeződött az NB II-es férfi kézilabda bajnokság. A 2006/2007-es esztendő idényének évvégi eredményéről beszélgettem Szaszkó Norberttel, a Szentesi Kinizsi férfi kézilabda csapatának egyik edzőjével.

- Hogyan értékeli a befejeződött pontvadászatot?

- Felemásnak. Igazából a játéktudásunk nem ezt az eredményt kellett volna, hogy mutassa. Mindenki azt nézi, hogy Szentes hol áll a tabellán. Az egész évi teljesítményünkben azonban vannak pozitív és negatív jelenségek.

- A csapat utolsó helyen zárt. Mik a remények a jövőt illetően?

- Mindenképpen szeretnénk maradni az NB II-ben és feltölteni az ifi csapatot is. Jó néhányan kiöregedtek, s csak a felnőtt csapatban számíthatunk rájuk. A serdülő csapatot is újra kell szervezni, hiszen egy-két ember marad csak, a többiek fentebb lépnek. Nagy terveink vannak, de majd kiderül mi sikerül belőle.

- A kézilabda csapatjáték. Van-e olyan akit mégis kiemelne?

- Olyan teljesítményt nem nyújtott senki amire azt mondhatnám, hogy kimagasló. Az eredmény is azt mutatja, hogy nincs kit kiemelni.

- Cél-e az, hogy csak szentesiek szerepeljenek az együttesben?

- Ebben a formában ez nem helyes. Az a korszak régen elmúlt, hogy bármelyik sportágban csak helybeliek játszanak. A közönség nem azt nézi, hogy a játékosok szentesiek-e vagy nem hanem, hogy nyer-e a csapat. Ha nyer az együttes, akkor senkit sem érdekel, hogy vannak benne más városbeli játékosok is. Természetesen célunk az, hogy minél több legyen benne a szentesi srác, de ez nem olyan cél amit mindenáron be kell tartani. A mindenkori cél az, hogy nyerjen a csapat, s hogy milyen állománnyal érjük el, az pénzkérdés.

- Mi az idény tanulsága?

- Mindenképpen az ifi csapatra is több energiát kell fektetni, hogy onnan kiöregedve, a felnőttek közé átlépve hasznos tagokká váljanak a nagyoknál, s együttesen a siker legyen a meghatározó.

Dunás V. Zoltán

2007. június 15.

Táncosok vizsgabálja

A Szilver TSE vezetője, Szatmári Nagy Szilvia 1993 óta minden tanév végén megrendezi a táncosok vizsgabálját. A Móricz művelődési házban kezdték, de pár év alatt "kinőtték", így legutóbb, június első vasárnapján is a Klauzál iskola tornatermében gyűltek össze a táncos lábú fiatalok. Szilvia tanítványai és azok tanítványai ezúttal nem versenyen bűvölték el a nézőket, bár ahhoz minden (szép ruhák, izgalom) és mindenki együtt volt, hiszen parkettre vonult az egyesület teljes versenyzőgárdája. Mellettük bemutatkoztak a Klauzál iskola táncos tanulói, a Szilver és a Classic művészeti iskolák tagjai is. A két órás műsorban volt blues és country is, de a hangsúly a versenytáncokra helyeződött: a standard és latin táncokat a műfajok hazai legjobbjaitól is láthattuk. A szilveres trónkövetelők csoportosan is eltáncolták a tíz táncot, de László Csaba Mikes Annával, valamint a Páli és Szepesi testvérek külön is bemutatóztak. Zárásként meglepetés volt a magyar bajnoki II. helyezett szilveres csapatformáció standard versenyprogramja, ami ritka látványosság Szentesen. Szilvia szerint a bajnokságon hajszál híján maradtak le az első helyről, de a világbajnokságon visszavágnak. Nem csak a nézők voltak sokan a vizsgabálon, de a több mint 120 fiatalnak hosszú percekbe telt, mire összeálltak egy utolsó csoportképre, hogy a vizsgabál emlékét megőrizzék.

(darók)

2007. június 15.

Bent maradtak

Ki esik ki a férfi vízilabdázók első osztályából? Ezt a kérdést volt hivatott eldönteni a Szentesi VK és a Neptun csapatainak két nyert mérkőzésig tartó párharca, melynek első felvonását a ligeti uszodában rendezték. A mieink a találkozón azonnal a győzelemre törtek, ami megfelelt az előzetes várakozások-nak. Elképzelhetetlen volt ugyanis az, hogy ezen a mérkőzésen ne a szentesi játékosok örüljenek. A Szentes egészen egyszerűen nem eshet ki, a helyünk ott van a legjobbak között, és ezt bizonyították is Tordayék. A végén, a 17-5-ös sima győzelmet követően már csak egy feladat várt Berki András és Pengő László csapatára, nyerni kellett szerdán a fővárosban.

A szombati mérkőzésen maradéktalanul megvalósult az edzőpáros kérése, a játékosoktól azt kapták vissza a medencében, amit előzetesen kértek tőlük. A szerdai fővárosi találkozón, a nagy gólkülönbségű első meccses győzelem ellenére, nem számított könnyű 32 percre Berki mester, és a történtek igazolták a megérzéseit. 3-1-re a Neptun vezetett, majd 6-6-ig illetve 8-8-ig, szoros volt a derbi, ám az utolsó negyedben eldőlt a bent maradás kérdése, a mieink 15-9-re nyertek. A csapat legeredményesebb játékosának Torday Árpád bizonyult hat góljával. A mérkőzésen medencébe szállhatott az a Vígh Róbert is, aki az első találkozón súlyosnak tűnő sérülést szenvedett. Győzelmének köszönhetően a Szentesi VK a 11. helyen végzett a bajnokságban, míg a Nep-tun búcsúzott az élvonaltól.

H. V.

2007. június 15.

Kedvcsináló strand-party vasárnap

Idén is bővült a repertoár

Ismét beköszöntött a nyár, a meleg, a felhőtlen pihenés és kikapcsolódás ideje. Az az időszak, amelyet kicsik és nagyok egyaránt szeretnek a vízparton tölteni. Főképp akkor, ha egy strand hűsítő medencéi mellett még kiváló kulturális- és szórakozási lehetőségeket is biztosít látogatóinak. A Széchenyi-ligeti strandfürdő erről most is gondoskodik, hiszen június 17-én kiváló programokkal csalogatja a fiatalokat és az idősebbeket is ingyenes strand-partyjára.

2007. június 15.

Győzelemmel búcsúznának

A sereghajtóhoz látogatott az elmúlt hétvégén a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. A Makó vendégeként győzelemre számítottak a szentesi drukkerek, és végül igazuk lett azoknak, akik a három pont begyűjtésében reménykedtek. A vártnál valamivel szorosabb mérkőzésen, de egy nullára nyerni tudott a Kinizsi, így az utolsó forduló előtt továbbra is őrzi hatodik helyét csapatunk. Bozóki Zoltán vezetőedző szerint a kiegyensúlyozott első félidőt, egy Kinizsi-fölénnyel folytatódó második követte. Ekkor a hazaiak leginkább saját térfelükön tartózkodtak, és a vendégfölénynek végül meg is lett az eredménye. Hidas a 75. percben lőtt góljára nem jött válasz makói oldalról. A zárófordulóra szombaton 17 órakor kerül sor, valamenynyi, így a Kinizsi-Tanárképző összecsapás is ebben az időpontban kezdődik a Pusztai László Sporttelepen. A mieink elméletileg a legjobb összeállításukban léphetnek pályára, mivel sem eltiltottja, sem sérültje nincs a csapatunknak.

H. V.

2007. június 15.

Családi események

Született: Pengő Ferencnek és Zsótér Ildikónak (Új u. 9.) Fanni, Barna Péternek és Kotymán Mártának (Dra-hos I. u. 4.) Csenge, Rácz Istvánnak és Parádi Melindának (Csongrád, Széchenyi út 56.) Noémi, Rácz Gézának és Ujszászi Nórának (Csongrád, Bihari u. 44.) Géza Krisztofer nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Bélteki Ferenc (Kossuth u. 20.) és Fodor Mónika (Dr. Uhlár u. 8.).

Elhunyt: Herc István (Dr. Udvardy u. 29/A), Kovács István (Dessewffy u. 7/A), Maszlag Lajosné Mészáros Mária (Tiszavirág u. 21.), Karikó-Tóth Lajosné Moso-nyi Lenke Ilona (Kossuth u. 34/A), Dancsóné Dóczi Irén (Horváth M. u. 6/B), Fehér Istvánné (Csongrád, Fő u. 2-4.), Tamási Jánosné Tari Piroska (Csongrád, Petőfi u. 2.), Juhász János (Csongrád, Géza u. 35.), Nagy Istvánné Pozsár Franciska (Csongrád, Tavasz u. 6.), Lekrinczki István (Csongrád, Jókai u. 10.).