2007. június 15.

Legendák, templomok, pillanatok

Alkotások a Szent Erzsébet év alkalmából

Sokszor a gyermeki látásmód tárja elénk a legkülönbözőbb megvilágításban és a legőszintébben az élet és a történelem színes képeit. Felvillantja az igazi tartalmat és jelentést a szentek életének egy-egy mozzanatában. Új és színes árnyalatokat mutat meg szemeinknek, amit a képzőművészet különböző ágaival természetesen és hűen fejez ki.

Teszi ezt úgy, ahogyan azok a fiatalok is, akik alkotásaikkal a Szent Anna Egyházközség Karitász Csoportja által a Szent Erzsébet év alkalmából kiírt pályázatra elküldték alkotásaikat. A 16 iskolából érkező 191 nevező közül ki zsír, vagy pasztellkrétát, esetleg filctollat ragadott. Ki színes ceruzával, ki pedig fekete-fehérben álmodta és rajzolta meg az árpádházi szentek és királyok alakjait, vagy illusztrálta legendáikat. Esetleg hazánkban található épületeket, várakat vagy templomokat varázsolt az eleinte még fehér, majd egyre inkább színesedő és megelevenedő papírra. A gyerekek és fiatalok - hiszen az óvodától a felnőtt kor küszöbéig szólt a versenykiírás - közül sokan a szentek életéből, illetve az ahhoz kapcsolódó legendából ragadtak meg egy-egy pillanatot. Volt, aki Szent Erzsébetet, Szent Margitot vagy neves királyaink közül Szent Istvánt, illetve Szent Lászlót választotta. Olyan is beküldte rajzát, aki csak áttétesen elevenítette fel Magyarország egyik uralkodójának alakját, hiszen egy IV. Béla által veretett érmét rajzolt meg. A többiek közül sokan egy templomot vagy egy várat választottak munkájuk témájaként. Pillanatképen láthattuk a Jáki, a szentesi felsőpárti Mária Magdolna, a fel-sőörsi templomokat, illetve a Pannonhalmi Apátság templomát. Mások pedig a korona képei közül rajzoltak meg egy részletet, vagy a Kígyós pusztai övcsatot örökítették meg, illetve egy ikon részletet festettek a papírra.

A pályázatot kiírók pedig nem gondolták, hogy ennyi gyermeket ihletnek meg az általuk megjelölt témák - mondta el Serfőző Levente plébános a munkákból összeállított kiállítás megnyitóján, melyen Szalay Róbert a Mindennapi rózsáinkat című Remé-nyik Sándor verssel örvendeztette meg az összegyűlt közönséget, Tomcsik Bence pedig Villa-Lobos e-moll prelúdiumát adta elő. A plébános azt is hozzátette, hogy jó látni, hogy a példaképek, s a szentek élete ma is fontos az emberek számára, s ma is sokakat őszinte rajzokra késztet. Ezt nem szabad hagyni elveszni.

A zsűri pedig az eredményhirdetés előtt értékelt. Elmondták, hogy minden beérkezett pályázaton látható az, hogy az alkotók alaposan ismerik a témát és életkorukhoz mérten rendelkeznek azzal a tudással, mellyel meg lehet jeleníteni és ki lehet fejezni ezeket az ismereteket. A rendezők a díjak kiosztása előtt hangot annak a reményüknek is, hogy a következő pályázati kiírásra is ennyi alkotás, s ilyen csodálatos munkák érkeznek majd be, s hogy azok is szeretettel elkészített őszinte alkotások lesznek.

Cs. L.