2007. június 15.

Sikerek a Gordiuszon

Dobogós helyek a matematika versenyeken

A Horváth Mihály Gimnáziumból több évfolyam tanulói is elindultak az idei tanévben többek között a Gordiusz országos matematika versenyen, nem kis sikerrel. A kilencedikesek és a tizedikesek versenyen elért eredmények alapján szerveződött csapata a Gordiuszon az első, míg a tizenegyedikeseké a harmadik helyezést szerezte meg, ezzel is öregbítve az iskola hírnevét.

A gimnáziumban kitöltött, majd beküldött feladatlapokat külön-külön oldották meg a tanulók, és az évfolyamonként a három legjobb pontszámot elért diák alkotott egy-egy a csapatot, melyek ezeket a kiváló eredményeket szerezték meg maguknak és az intézménynek. A Horváth Mihály Gimnázium 9. évfolyamából Dandé Dániel teljesítményével a megyei versenyen a második, Roik Ferenc a harmadik, míg Havasi József a negyedik helyezést érte el. A 10. évfolyamból pedig Balázs Barbara az első, Nemes Anikó a harmadik, míg Sápi Tamás a negyedik helyezést érte el a megmérettetésen. Így mind a két évfolyam csapatban első lett a megyein. A tizenegyedikesek csapata - melyben Binder Zsófia, Hossó Noémi és Magony Alexandra versenyzett - pedig harmadik lett.

A diákoknak másfél óra állt rendelkezésre a feladatlapok kitöltésére, melyek főként tesztekből álltak. A versenyen 30 feladatot kellett megoldaniuk, melyek között voltak területszámítási, logikai, kombinatorikai, geometriai feladatok is, de valószínűség-számítással és számelmélettel is találkoztak. A versenyzők nem találták túlságosan nehéznek a példákat, melyek a feladatlapon belül a végére egyre inkább nehezedtek, azonban véleményük szerint mindenképp szükség volt a rendelkezésükre álló másfél órára ahhoz, hogy jó megoldásokat kapjanak. Azt is elmondták, hogy a feladatokhoz csak számológépet, vonalzót és körzőt vehettek igénybe.

Hasonló szintű verseny volt a Kenguru nemzetközi matematika verseny is, melyen a fent említett tanulók közül többen szintén jeleskedtek. Itt a kilencedikesek közül Havasi József, Dandé Dániel és Katona Kiss Erna ért el jó helyezést, míg a tizedikesek között Balázs Barbara, Sápi Tamás és Vecseri Ádám szerepelt kiemelkedően a megyei mezőnyben, s szerezte meg iskolai szinten a legjobb helyezést. A kilencedikes Szabó Dóra és Dankó István pedig a Szőkefalvi-Nagy Gyula Matematikai Emlékversenyen nyújtott kiváló teljesítményt.

Az idei tanév legjátékosabb matematikai megmérettetése azonban a diákok szerint a Debrecenben megrendezett Medve volt. Ez nagyon tetszett a versenyzőknek, hiszen a feladatokat a szabadban kellett megoldaniuk, s ha egyet elszámoltak, akkor vissza kellett térniük a megelőző ellenőrzési pontokhoz, hogy a helyes irányba indulhassanak el ismét. A kilencedikesek véleménye szerint több ilyen típusú versenyt kellene szervezni, hiszen fontos, hogy játékosan és kötetlen hangulatban mérték össze tudásukat az ország különböző városaiból érkező tanulók. A tizedikesek pedig elmondták, hogy a következő tanévben arra mindenképp odafigyelnek majd, hogy ők is vigyenek biciklit, hisz ezen a téren hátrányban voltak a hazaiakkal szemben, mert kerékpárral a debreceniek rövidebb idő alatt tudták megtenni az ellenőrzési pontok közötti távolságot.

A Bólyai Intézet által kiírt versenyen is indultak a tizedikesek, de nem értek el helyezést. Valószínűleg azért, mert hiába volt munkájuk önmagában véve nagyon jó, de nem tudták összehangolni a végeredményt. Ezért még nem döntöttek arról, hogy a következő tanévben együtt indulnak-e, de a nyáron majd kitalálják ezt is és a témát is.

Arra a kérdésre pedig, hogy mennyi időt készülnek az egyes matematika versenyekre, a következő választ adták: Csak órán gyakorolunk a tanárainkkal, Volosin Vlagyimirral, Toókos Ferenccel és Horváth Anitával, s csak az országos döntőkre készülünk külön.

Cseh-Lakos