2007. június 15.

Kálmán János

Képviselők a testületben

Szentes 2. számú egyéni választókörzetében június 10-én időközi önkormányzati választást tartottak, melyet Kálmán János, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert. A három szavazókörben 491 szavazó jelent meg, amely a szavazásra jogosultak 24,2 százalékát jelenti. Egy szavazat volt érvénytelen. A leadott voksok 50,8 százalékát (249 szavazat) Kálmán János a FIDESZ-KDNP jelöltje, 34,7 százalékát 170 szavazattal Balogh Szabó Gábor (MSZP), 5,1 százalékát 25 szavazattal dr. Pető Lászlóné Pataki Ilona (MIÉP) szerezte meg. Míg Horváth Zoltán (Szövetség Szentes Felemelkedésért Egyesület) 14 vokssal 2,9 százalékot, Móricz János-né (Együtt Szentesért Egyesület) 13 voksot (2,7 százalék) ért el. Kádasi Zoltán (független)10 szavazatot (2 százalék), Nagy-Mélykúti László (MDF) pedig 9 voksot (1,8 százalékot) kapott. A választás rendkívüli esemény nélkül zajlott. Kálmán János a következő testületi ülésen, a hónap végén teheti le esküjét.

Kálmán János 2002-től tagja a Fidesz Magyar Polgári Szövetségnek. Az év őszén döntöttek arról, hogy elindul a helyhatósági választásokon. Végül is listán került be a testületbe. "Abban a politikai helyzetben a baloldal mindent megnyert" - mondja némi magyarázatként a fejleményekre. Képviselőként az önkormányzat mellett működő városfejlesztési, valamint a szociális bizottság munkáját segítette.

Közben eltelt négy év, azzal lezárult egy ciklus a testületben. Kálmán János tavaly ősszel úgy döntött, ismét megméretteti magát a választóival. A 7-es körzetben ismét szép számú szavazatot kapott ugyan, de a végelszámolásnál az is kevésnek bizonyult, így nem került be a testületbe. Továbbra is figyelemmel kísérte a helyhatóság munkáját, ám külsős tagságot nem vállalt a bizottságokban.

A "távolmaradásnak" szomorú esemény vetett véget: 2007 tavaszán elhunyt Janó Tibor szocialista önkormányzati képviselő. A 2-es körzetben megüresedett helyre a Fidesz-KDNP Kálmán Jánost indította az időközi választásokon. Ott, ahol a szülői ház áll (a képviselő a Rúzs Molnár u. 9-ben született), abban a körzetben, ahol a nagyapja 1920-óta lakott és dolgozott, mint vízvezeték szerelő, bádogos mester.

- Az Ady Endre utcában nőtt föl apám, én is a testvéreimmel. A műhelyem is ott van abban a házban, minden szállal ehhez a városrészhez kötődöm. Iparosként is minden ismeretség ide köt - mondta korábban.

És június 10-én elnyerte a választók bizalmát. A voksok 50,8 százalékának megszerzésével a Fidesz-KDNP jelöltje hét induló közül az első helyen végzett.

Kálmán János a Fidesz helyi vezetőségének tagja, a pártban nemrégen megtartott tisztújítás eredményeként továbbra is élvezi a tagság bizalmát. A képviselői munka nem ismeretlen a számára, városatyaként korábban is a település ügyes-bajos dolgaival foglalkozott. A lakosság érdekeit képviselte. Tudja, egyéni képviselőként talán jobban oda kell majd figyelnie a városnak egy szeletére. Feladatának tekinti az ott lakók életkörülményeinek javítását. Foglalkoztatja a körzet komfortosabbá tétele. A közös gondolkodást helyezi előtérbe. Azt mondja, a város gyöngyszeme a Kurca, a már elkezdett sétányt ki kell építeni a kórházig.

- És ezzel máris az ominózus hídhoz érkeztünk, amelyet a kor követelményeinek megfelelően újjá kellene építeni - mondja. - Sokan megfordulnak arra, nagy a forgalom. Szép dolog az, ha fejlődik a központ, egyrészt a város gazdasági erejét tükrözi vissza, de a peremkerületeknek is fejlődnie kell. A megszorító csomagok hatását a saját bőrükön érzik az emberek. Gondolok itt az egészségügy, az oktatás súlyos problémáira. Gondot jelent a fiatalok elhelyezkedése, nehéz helyzete, a felnőtt korosztály feje fölött ott lebeg a munkahelyvesztés, az idősebb korosztálynak pedig a nyugdíjak elértéktelenedése, életkörülményeik nehezedése jelent problémát. Elsőként a munkahelyteremtés fontosságát emelném ki, cégek idetelepítését. Az a lakosság életszínvonalát emelné.

A körzetet járva sok javaslatot begyűjtött az ott lakóktól. Sorolja: forgalom- és sebességcsökkentés, utcák egy-irányúsítása, útpadkák, gyalogjárdák javítása. Képviselőként korábban többször szorgalmazta, hogy el kellene készíteni a város csapadékvíz-hálózatának rekonstrukciós tervét. Véleménye szerint ezzel kapcsolatban rendeletmódosítást is végre kell hajtani, mivel a munka elvégzése szakipari munkát kötelez, mondja. Tudja, rengeteg feladat vár rá a ciklusban, a gond csak az, hogy az önkormányzat is egyre szűkösebb keretek között dolgozik.

Lovas József