XXXIX. évfolyam 15. szám

2007. április 13.

Három napig küzdöttek

Több száz külföldi az Eb-n

Mindannyian csak nyertünk a küzdősport Európa-bajnoksággal, fogalmazta meg az ISKA (International Sport Kickboxing Associ-ation) világszövetségének elnöke a hónap elején Szentesen rendezett kontinensviadal zárónapján.

2007. április 13.

Második legjobb a megyében

Megfiatalított rendőrkapitányság

A Szentesi Rendőrkapitányság 2006-ban kiszámítható és szélsőségektől mentes munkát végzett. Feladatként a szakmaiság, a pártatlan szolgáltatás biztosításával a kiegyensúlyozott közbiztonságra való törekvést célozták meg. A bűnügyi statisztikai mutatók alapján a megye második legeredményesebb kapitányságaként zárták az évet. A rendőrkapitányság nyomozási eredményességi mutatója 65,4, a felderítési pedig 59,2 százalékos.

2007. április 13.

Elismerés a Hungerit Zrt.-nek

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter Ma-gyar Agrárgazdasági Minőség-díjat adományozott a Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt.-nek. Az elismerést Gráf József miniszter márciusban ünnepség keretében adta át Magyar József vezérigazgatónak. A minisztérium a szakmai felügyelete alá tartozó területeken kifejtett tevékenysége során a minőségügyben kiemelkedő, példaértékű eredményt felmutató gazdálkodó szervezeteket tüntetett ki a díjjal.

Korda János gazdasági igazgató lapunknak elmondta, a társaságnál nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gazdasági, számszaki eredményesség mellett a minőségi eredményességben is megfeleljenek a kihívásoknak. Ez saját érdeke is a gazdasági társaságnak, egyfajta visszajelzés arra nézve, hogy jó irányban megy a cég egésze.

Örökzöld téma a termékek minősége, az ezzel kapcsolatos gondoskodás. A pályázati kiírás egy egységes szempontrendszer szerint történik, amely a cég stratégiájának, politikájának, vezetési módszerének, filozófiájának, a munkavállalók, ügyfelek, visszajelzésén, elkötelezettségen, elégedettségen alapul. Lényegében a cég egész tevékenységét átvilágítja. Független szakértői bizottság értékel. A díj rangját jelenti, hogy egyfajta előminősítésnek, főpróbának tekinthető a hazai minőségi díjak rendszerében a nemzeti minőségi díjnak. A Hungerit Zrt. másodszor pályázott az elismerésre. Ez a díj feljogosítja a céget arra, hogy részben felhasználja azt a különböző híranyagaiban, levelezésében, így például a termékein is megjelölheti.

Korda János érdeklődésünkre elmondta, a díj elnyerésében, a felkészítésben, a pályázat koordinálásában, megírásában a gazdasági társaság minőségügyi vezetője, Gidófalvyné Tőzsér Zsuzsa vezette csapat vitte a prímet. Mint mondta, a team nagy érdemeket szerzett a kitüntető cím elnyerésében. És természetesen mögöttük ott sorakoznak a Hungerit Zrt. dolgozói.

2007. április 13.

Találtak helyet a kluboknak

A Móricz Zsigmond Művelődési Ház eddig több, mint 10 csoportnak biztosított helyet a különböző klubfoglalkozások lebonyolítására. A képviselő-testület azonban döntést hozott arról, hogy magánkézbe adják a régi épületet. Kiírták a pályázatot, melynek beadási határideje április 16. Az ott működő kluboknak pedig új helyet kell keresniük a klubfoglalkozások lebonyolítására. A csoportok döntő többsége a Művelődési és Ifjúsági Házban működik majd tovább, de vannak olyanok is melyek a dr. Papp László Városi Sportcsarnokba, illetve a berekháti Gróf Széchenyi Általános Iskolába költöznek.

2007. április 13.

Az "ünnepi ünnep" után

Végre egy ünnepi ünnep! Így örvendezett 2007 húsvétjának egy országos napilap. A sok ünneprontástól kifáradt magyar társadalom végre zavartalanul élvezhette - ha mást nem is -, legalább a tavasz érkezését egy olyan tél után, ami meg nem is volt igazi.

Abban pedig merek reménykedni, hogy a kevésnél többen voltak azok a honpolgárok, akik elgondolkoztak a keresztény húsvét üzenetén, s van valami sejtésük arról, hogy a jelen nem a múlt eltemetésére való csupán, hanem kipróbált értékeinek feltámasztására is.

2007. április 13.

Szentes új földesura

Kétszázhatvanöt éve hunyt el báró Harruckern János György (I.)

Báró Harruckern János György

Szentes a török hódoltság idején szinte teljesen elpusztult, csak a XVIII. század elején kezdett újból benépesülni. Az 1710-es években mindössze 230 családot írtak itt össze, vagyis a lakosság létszáma nem haladta meg az 1300-1400 főt. Erről az alapról indulva vált néhány évtized alatt ismét dinamikusan fejlődő mezővárossá. Gyors benépesülését és felvirágzását elsősorban új földesurának, báró Har-ruckern János Györgynek köszönhette, aki megérdemli, hogy kiemeljük a feledés homályából.

2007. április 13.

Száz éve született

Ágoston Béla rövid ideig, mindössze három évet tanított a gimnáziumban. Pedagógiai hatása akkori neveltjeiben hatvan év után is eleven.

I. Életpálya

Végső létdátumai Szegvárhoz és Alpár-hoz kapcsolják. Ágoston Mátyás HANGYA-szövetkezeti könyvelő mindhárom fiából pedagógus lett. A legkisebb, Béla 1907. április 5-én látja meg a napvilágot A négy elemit a faluban járja ki, a szentesi gimnáziumba az 1918/19. tanév elején bejáróként jut el.

2007. április 13.

Deák Ferenc levele

Évfordulók - 2007.

140 éve, 1867. április 7-én Deák Ferenc levelet intézett Oroszi Miklós szentesi országgyűlési képviselőhöz, melyben Oroszi lemondása esetén Pulszky Ferencnek javasolta felajánlani a szentesi mandátumot. (Ez a nyár folyamán megtörtént.)

115 éve, 1892. április 7-9-én Balogh János és Sima Ferenc országgyűlési képviselők parlamenti szűzbeszédeikben feltárták a Csongrád megyében uralkodó zavaros állapotokat, kemény bírálatot mondva Zsilinszky Mihály főispán és Stammer Sándor alispán jogsértéseken alapuló rendszeréről.

100 éve, 1907. április 7-én a szentesi földmunkások népgyűlést tartottak a Kossuth téren, amelynek napirendje: 1. A földmunkások helyzete, 2. Egyesülési és gyülekezési jog.

145 éve, 1862. április 9-én született lovag Prunkl János (1862-1929), a Szentesi Tudományos Mozgószínház tulajdonosa.

55 éve, 1952. április 9-én elhunyt Vajda Imre (1885- 1952) földmunkás-kubikos, városi és megyei képviselő, a Nemzeti Bizottság elnöke, Szentes 1945-1948 közötti polgármestere. (1991-ig utca viselte nevét városunkban.)

135 éve, 1872. április 13-án Szentesre érkeztek László Imre és Madarász József országgyűlési képviselők, a '48-as Párt országos vezetői. László Imre szentesi képviselő beszámolt 3 éves parlamenti működéséről.

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. április 13.

Panel-program

Döbrőssy Iván és Szirbik Imre sajtótájékozatóját tartja

Néhány évvel ezelőtt indult el Magyarországon a panel-program, melynek célja, hogy a panel-, illetve kibővített módon a korszerű technológiával épült lakások utólagos hőszigetelésének, valamint gyűjtőkéményeinek rekonstrukcióját elősegítse. A programba a város már a kezdetekkor, azaz 2003-ban bekapcsolódott, igaz akkor még csak fűtéskorszerűsítéseket végeztek, hiszen akkor még nem volt olyan pályázati kiírás, ami lehetővé tette volna a nyílászárók cseréjét, illetve a homlokzatok hőszigetelését.

2007. április 13.

Találtak helyet a szakköröknek

Már csak két csoport elhelyezése kérdéses

A városi képviselő testület már több ülésen tárgyalta a Móricz Zsigmond Művelődési Ház eladásának ügyét. A pályázatot nemrég hirdették meg, s a beadási határidőt követően (április 16.) megtörténik a beérkezett anyagok szakszerű és részletes átvizsgálása, majd a képviselő-testület döntést hoz az új tulajdonost illetően. Ezután tűzik majd ki azt az időpontot, mikor az épületet ki kell üríteni és át kell adni az új tulajdonosnak, s a Móricz Zsigmond Művelődési Házban működő csoportoknak új helyet kell találniuk a klubfoglalkozások lebonyolítására.

2007. április 13.

Új ügyvezető igazgató

Ferwagner Péter felmentését kérte

Ferwagner Péter

A Szentesi Víz- és Csatornamű Kft. ügyvezető igazgatója, Ferwagner Péter megromlott egészségi állapotára való hivatkozva felmentését kérte. Az ügyvezető igazgató megalakulása óta vezette Csongrád Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat örökébe lépett gazdasági társaságot. Miként azt Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő az önkormányzat március végi ülésén elmondta, Ferwagner Péter nagy szerepet vállalt a város közműfejlesztésében, ivóvízrendszerének kialakításában, a csatornázási, szennyvízelvezetési munkálatokban. Ügyvezető igazgatói megbízatása 2009. május 28-ig szólt.

A képviselő-testület megértve kérését, elismerve jó munkáját, köszönetét fejezte ki Ferwagner Péternek. Egyben a kft. felügyelő bizottságának javaslatára Ikládi Andrást április 1-jétől határozatlan időre megbízta a Szentesi Víz- és Csatornamű Kft. ügyvezető igazgatói feladatának ellátásával.

2007. április 13.

A Fidesz is jelölt

Kálmán János (elöl) a sajtótájékoztatón

Az már a múlt héten biztos volt, hogy az MSZP Balogh Szabó Gábor pénzügyi szakembert indítja a júniusi időközi önkormányzati képviselő választáson, aki jelenleg külső tagként segíti az önkormányzat városrendezési bizottságának munkáját. Az Együtt Szentesért pedig Móricz Jánosné védőnőt jelölte, aki maga is a 2. számú választókerületben lakik. Április 10-én a Fidesz is bemutatta jelöltjét külön sajtótájékoztató keretein belül. Ők a KDNP támogatásával Kálmán János vállalkozót indítják az időközi választáson, akinek régi kötődése van a választókerülethez, hiszen családja már több mint 100 éve a választókerület területén él, s ő is ott született. Kálmán János beszédében, megköszönte, hogy rá esett a választás és elmondta, hogy képviselőként fontosnak tartaná, hogy nem a lakosok feje felett, hanem velük együtt érdemes dolgozni.

2007. április 13.

Megfelelő a szentesi víz minősége

Szentesen a vízminőség a hatályos kormányrendeleteknek megfelelő, s meg kell majd felelnie a 2009-ben életbe lépő Európai Uniós előírásoknak. Az önkormányzat tagja a 204 települést összefogó Dél-alföldi Ivóvízjavító Konzorciumnak, melynek célja a kapcsolódó EU-s pályázat elnyerése. Jelenleg az előzetes hidrogeológiai és
rekonstrukciós felmérések alapján a kiviteli tervek készítésének közbeszerzési eljárása van folyamatban.

2007. április 13.

Ollainé szívügyei

Még egy játszóteret szeretne a Kisérbe

Szociális érzékenységéről ismert Ollai Istvánné, aki most az idősek mellett a gyerekeknek is szeretne kedvezni. Kevesli a választókörzetében az egy játszóteret.

Tizenkét éve összeforr a független képviselő nevével a segítő szándék. Amikor felkerestük a Vásárhelyi út és a Nyíri-köz sarkán, ahol már 4. éve szervez ruhaosztást Pásztor Antallal minden hónap első szerdáján, azt közölte, egyetlen bánata, hogy a régi megyeházi pincével ellentétben itt nincs megoldva a fűtés. Fázósan húzta meg magát a hűvös tavaszi napon is egy pokrócban, de mint mondja, ruhát osztani télen is kell, bármily körülményes is.

2007. április 13.

A Petőfi szálloda belső titkai

Mikor újul meg a város szállodája?

Az elmúlt néhány évben sokszor lehetett hallani arról, hogy a szentesi Petőfi szálló tulajdonosváltáson ment keresztül, s eközben csak azt láttuk, hogy a patinás régi épület külső állaga egyre inkább romlik. Omladozik a vakolat, néha leesik egy-egy darab belőle, s pár héttel ezelőtt biztonsági okok miatt a helyi tűzoltóknak több helyen a címerek egy részét is el kellett távolítaniuk a homlokzatról. Azt viszont kevesen tudják, hogy milyen állapotban van az épület belülről. Mielőtt azonban pár gondolatot leírnék a szálló belső állagáról, néhány mondatban szeretném feleleveníteni a történetét mindenki emlékezetében.

2007. április 13.

Barangolás az idegenforgalmi kiállításon

Domokos Andrea idegenforgalmi referens érdeklődők gyűrűjében, a szentesi pavilonnálMárcius utolsó hétvégéjén kis csoportunk, a Koszta József Klub Tájak-Korok- Múzeumok szentesi csoportja útnak indult Budapestre.

Már nagyon vártuk ezt a napot, amikor megkezdjük idei barangolásainkat, az ismeretlen felfedezését Lantos Imre vezetésével. Igazi kora nyárba érkeztünk meg. A kiállítás színes forgataga most is lenyűgöző volt. Igyekeztünk mindet megnézni, a különlegesen szép népi táncosokat, a tájakra jellemző érdekes népviseletbe öltözött fiatalokat, a díszvendég Horvátország műsorát. A fafaragók, korongozók, tojás festők készülő munkáit is meglestük. A szentesiek pavilonját külön örömmel néztük, látva az óriási friss zöldségeket, arra gondoltunk, hát igen ez egy kicsit a miénk is. Megbizatásunk is volt bőven, hiszen az ismerősök, a család kérték, hogy ismertetetőt hozzunk azokról a tájakról, ahol szeretnének majd pihenni a nyáron, és már most tájékozódnának a lehetőségekről. Igyekeztünk olyan prospektusokat is beszerezni, ahol az elmúlt években voltunk, hiszen olyan jó visszatekinteni a már korábban látott tájakra. Itt is voltunk, ezt is láttuk, felelevenítve ezzel is a szép közös élményeket. A térképektől és a sok-sok színes magazintól egyre nehezedett a táskánk.

Szép volt a karát kiállítás is. Gyönyörű csillogó-villogó ékszerek.

A gasztronómiai pavilont is megnéztük a sok különleges és ízlésesen feltálalt finomság, a csodaszép teríték nemcsak szemet gyönyörködtető volt, hanem ízletes is. A lovasbemutató is lenyűgöző volt. Ügyes fiatalok és ügyes négylábúak közös, összehangolt munkáját nézhettük meg.

Juhász Józsefné
és Molnár Katalin

TKM tagok

2007. április 13.

A magyar történelem érdekességei

A Lajtha László zeneiskola hangversenytermében dr. vitéz Varga Tibor jogtörténész tartott előadást a Nagy Nimród unokája címmel, melyben többek között Attila közismert nevének történelmi és teológiai összefüggéseire, a magyar nép jelképeinek jelentésére és jelentőségére hívta fel a hallgatók figyelmét, valamint beszélt a finnugor rokonságról is.

A neves jogtörténész beszámolójában a hazai jog változásait is ismertette úgy, hogy részletes képet adott a különböző történelmi korok gyakorlatáról. Beszélt arról, hogy a magyar lakosság sohasem számított tipikusan városlakó nemzetnek, hanem a parasztság mellett a nemesség döntő többsége sem a városban, hanem a várostól távolabb eső birtokokon élt, s követeit is csak hivatalos ügyeinek intézése miatt küldte be alkalmanként a közeli gazdasági és közigazgatási csomópontokba. Majd országunk gazdasági szerepét emelte ki, hiszen évszázadokon keresztül itt húzódtak a kelet-nyugati, illetve az észak-déli kereskedelmi útvonalak, melyek Magyarországot a térség jelentős gazdasági szereplőjévé tették. Ezen kívül azt is megemlítette, hogy nálunk csak a reformkortól vezették be a hitelt, s hogy a többi országtól eltérően a magyarok csak korlátozott mértékben tarthattak rá igényt.

Az előadás végén pedig részletesen kifejtette, hogy gyermekeink már nem értnek meg 100 évvel ezelőtt megfogalmazott gondolatokat, nem értik igazán, hogy mit takar például Ady Endre közismert verssora: Góg és Magóg fia vagyok én. Ehhez kapcsolódva bibliai összefüggésekre világított rá dr. vitéz Varga Tibor, s kiemelten beszélt néhány bibliai történet értelmezéséről, datálásáról, a Jelenések könyvének szimbolikájáról, Krisztus visszajöveteléről és a húsvéti ünnepkörről is.

Cs. L.

2007. április 13.

Lánybemutató turné

A Cotton Club Singers új felállásban mutatkozott be

Ismét egy nőkhöz kapcsolódó alkalmon koncertezett Szentesen a Cotton Club Singers zenekar, hiszen tavaly nőnapi koncerten, most pedig leánybemutató turnén vehettek részt az érdeklődők - mondta László Boldizsár, majd hozzátette, hogy maga a tur-né szó is nőnemű.

A Cotton Club Singers 1995-ben alakult, de mára már az alapító tagok közül csak László Boldizsár énekel a zenekarban, hiszen Fehér Gábor, - aki az együttes egyik meghatározó egyénisége - 1997 januárjában csatlakozott hozzájuk.

2007. április 13.

Zorán, a Kossuth-díjas

A hatvanas évek elején, a magyar beat-korszak hajnalán aligha gondolta bárki is, hogy épp a Metró zenekar énekese edz hosszú távra, és a pályáját (mondjuk, az Omegáéhoz képest) a lehető legegyenletesebb tempóban futja majd meg. Ma már tudjuk: "így alakult"!

Zorán szólókarrierének a kezdete nem volt zökkenőmentes, ám a zeneszerző Presser Gáborral való együttműködés (1976) óta folyamatosan készülnek a lemezei. (A dalok szövegeit Zorán testvére, Dusán írja, hihetetlen empátiával és műgonddal.) A Budapest Sportarénában 2003-ban, szimfonikus zenekar közreműködésével lezajlott Zorán-koncertről pedig, amikor a Magyar Rádiózenekart Vásáry Tamás vezényelte, nem csak CD- hanem DVD-felvétel is készült.

1999-ben, "Az ablak mellett" című CD-je megjelenését követően alkalmam nyílt pár szót váltani a "lemeztulajdonossal". Abban maradtunk, hogy ez az albuma a legerősebb az összes közül. Jobbat szerintem azóta sem készített (pedig most is van egy új, a "Közös szavakból"), így az iménti megállapítás alighanem máig érvényes. Mindez nem jelenti azt, hogy a 2006-ban kapott Kossuth-díjat nem érdemelte volna meg, sőt! Zorán eszköztelenül is kifejező, ér-zelemgazdag előadásmódja, lírai érzékenysége, dalainak finom humora és a nemzedéke világlátását közvetítő, meditáló gondolatisága nem hagynak kétséget felőle.

Zorán most, 65 évesen változatlanul ereje teljében van, és április 20-án, 19 órai kezdettel a Tóth József Színházteremben lép a közönség elé! A zenekari névsor első pillantásra kissé furcsán fest a plakáton, hiszen rajta kívül, Sipeki Zoltán mellett három lány kapott helyet a csapatban. Sietve nyugtatok meg mindenkit, hogy teljes értékű előadás elé nézünk, hiszen Sipeki vitán felül a legjobb akusztikus rock-gitáros és nagy valószínűséggel Zorán sem hagyja otthon a saját gitárját. A lányok pedig a vokálozáson túl a ritmushangszeresekre rótt feladatokat is ellátják majd! Jellemzően akusztikus "köntöst" öltenek tehát Zorán régi és új dalai.

Egyetlen gond van csak: szentesi viszonylatban igen magas a jegyár, ám Zorán személye garantálja azt a különleges minőséget, amit érdemes megfizetni!

Olasz Sándor

2007. április 13.

Legnépszerűbb diákok

A Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) ismét meghirdette a legnépszerűbb általános- és középiskolás diák versenyt.

Ez a verseny először 1999-ben került kiírásra és azzal kezdődik, hogy az iskolákban megválasztják az iskola "Legnépszerűbb" diákját, akit jelölnek a városi versenyre. Itt a jelöltek egy tréfás versenyen mutatkoznak be, ami azért fontos, mert a SZIDÖK képviselői itt ismerkednek meg velük.

2007. április 13.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Televízió üzemben-tartási díja

2007. április 1-től a vendéglátó-ipari, illetve más kereskedelmi egységek kötelesek az egységben, vagy nyilvános területen üzemeltetett televízió után üzemben tartási díjat fizetni. A fizetésre kötelezett a fizetési kötelezettség keletkezésétől (ameny-nyiben 2007. április 1. előtt is üzemeltetett televíziót, akkor 2007. 04. 01-től) számított 8 napon belül köteles adatbejelentő lapot benyújtani a területileg illetékes elsőfokú állami adóhatósághoz. A média tv. alapján a 2007-re fizetendő díj 967 Ft/hó készülékenként. A tv. 80.§ (3) szerint a fentiekben meghatározott bejelentésre kötelezettek az üzemben-tartási díj háromszorosát kötelesek fizetni. A költségvetési tv. értelmében azonban az állam a 2007-es évre a fizetendő díj 40 százalékát átvállalja. A fizetést az állami adóhatóság felé kell teljesíteni.

2007. április 13.

Tóni bácsi konyhája

  • Vadraguleves
  • Szarvas szeletek sevillai módra
2007. április 13.

A papírforma érvényesült

Az Euroligában szereplő Eger csapata volt a Legrand-Szentes ellenfele a legutóbbi OB I-es férfi vízilabda bajnoki fordulóban. Az előzményeket ismerve vérmes reményei - ha voltak is egyáltalán - nem lehettek a mieinknek, hiszen Baranyai és Németh sérülés, Acimov pedig egyéb okok miatt nem szállhatott medencébe. A hosszú heteket kihagyó Józsa szintén messze van még csúcsformájától. Éppen ezért csak a mérkőzés egyes negyedeiben tudta kissé megszorongatni vetélytársát a Szentes, és végül 11-4-es egri győzelemmel ért véget a találkozó. Berki András vezetőedzőt különösebb meglepetés nem érte a negyedik negyed alatt, játékosai próbáltak felnőni a feladathoz, ez most ennyire sikerült. Olyanok is vízbe szállhattak a Leg-randban, akik eddig kevesebb játéklehetőséghez jutottak, de szerencsére a fiatalok is megállták a helyüket. Április 14-én az Újpesthez látogat a Szentes, és talán a lehető legrosszabbkor mérkőznek meg a mieink a lila-fehérekkel. Egyrészt a csapatot sújtó sérüléshullám, másrészt a lilák váratlan szolnoki veresége miatt, ami valószínűleg kettőzött erőbedobásra sarkallja majd a fővárosiakat. Abban persze Berkinek van igaza, hogy unja már a tisztes vereségeket. Ő inkább már egy borzasztóan csúnya győzelemnek szeretne örülni.

H. V.

2007. április 13.

Tömörkényi gól és vereség

Tömörkényen lépett egy hete pályára a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata bajnoki mérkőzésen. Bozóki Zoltán vezetőedző előzetesen pontszerzést várt fiaitól, ám vereség lett a 90 perc vége. Korán, már a 3. percben vezetést szerzett Hidas révén a Szentes, ám az öröm nem tartott sokáig, 2 perccel később már egyenlítettek is a hazaiak. A félidő további részében igyekezett magához ragadni a kezdeményezést a Kinizsi, helyzetei is akadtak a mieinknek, ám ezek sorra kimaradtak. Hasonlóan folytatódott a 2. játékrész is, támadásban maradt a Szentes, ám a tömörkényi kapus remekül védett - vagy a szentesi csatárok céloztak pontatlanul. Sajnos, egy hazai kontratámadás góllal zárult, ez egyben a győztes találatot is jelentette vendéglátóinknak. Bozóki Zoltán úgy fogalmazott, hogy bár számtalan helyzetet kidolgoztak, 4 ziccerük volt, fejeltek egy kapufát, mégsem sikerült pontot szerezni, ezért csalódott volt a vereség után. A Deszk ellen itthon, április 12-én, szombaton 17 órától jó lenne végre az első tavaszi győzelemnek örülni. A Kinizsi jelenleg 31 ponttal áll a tabella 6. helyén, 11 ponttal, és 4 hellyel megelőzve következő ellenfelét. Ez persze még korántsem jelent garanciát a győzelemre.

H. V.

2007. április 13.

Szabó Róbert Eb-bronzérmes

Szabó Róbert

Három napon át különböző nemzetiségű szurkolók bíztatásától volt hangos a Dr. Papp László sportcsarnok. Április 3-7-ig az említett létesítményben rendezték meg az ISKA Küzdősport Európa Bajnokságot. A sportág szentesi rajongóinak is volt kiért szorítani a sporteseményen, hiszen városunkat a Szentesi Kinizsi Boksz és Kick-Boksz Egyesület 5 versenyzője képviselte.

Szilasi-Szalma Adrián Oszkár az első harc után búcsút mondott a folytatásnak (tavaly 2. volt az Európa-bajnokságon). Így vall teljesítményéről:

- Sajnos első mérkőzésemen kikaptam egy osztrák ellenféltől. Nem vagyok csalódott, hiszen ez számomra egy teljesen új kategória volt. Sérülésem miatt indultam ligh contactban.

2007. április 13.

Ittasan vezettek

Április 7-én kezdődött és 11-én, szerdán ért véget az a fokozott közúti ellenőrzés városunkban és környékén, amely elsősorban az ittas gépjárművezetők forgalomból való kiszűrését szolgálta. A gyorsmérleg szerint, noha a sajtó- és média híradások gyakorlatilag napok óta erről szóltak, mégis akadtak olyanok, akik ittasan vezették járművüket. Az ellenőrzés első három napja alatt két járművezető jogosítványát a helyszínen bevonták a rendőrök, három személynél vétség szintet elérő alkoholfogyasztást mutattak ki, többek pedig ennél enyhébben, szabálysértést "érően" ittak alko-holt. Magyarországon egyébként a "zéró-tolerancia" elve alapján vannak érvényben a szabályok, tehát már a legminimálisabb alkoholfogyasztást is bünteti a törvény. Az ital egy balesetet is "eredményezett", egy gépjárművezető lesodródott járművével az útról, de szerencsére könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

Egy hete egy személygépkocsi szélvédőjét verték be ismeretlenek, akik az utastérből egy GPS-navigációs rendszert, okiratokat és egy női táskát vittek magukkal. Szerencsére lakossági információk alapján a rendőrség munkatársai elfogták az elkövetőket, akik közül az egyik megmutatta azt a helyet, ahová elrejtették a lopott holmikat. Érdekesség, hogy az egyik gépkocsifel-törő hozzátartozója olyan kerékpárral érkezett meg a rendőrkapitányságra, amelyet épp aznap loptak el. Természetesen ezt is lefoglalták a rendőrök.

Büntetőeljárás indult egy ismeretlen férfi ellen, aki az elmúlt vasárnap hajnalban 16 ezer forint értékben tankolta fel üzemanyaggal BMW-jét, majd fizetés nélkül elhajtott az autóval. Ellene lopás miatt nyomoz a rendőrség.

Beverték a lapistói élelmiszerbolt ablakát. Valószínűleg csak szórakozásból tették mindezt, hiszen az üzletből nem vittek el semmit a tettesek.

H. V.

2007. április 13.

Dupláztak a lányok

A Honvéd Dominóval játszanak a döntőbe jutásért

Az elődöntőbe jutás volt a tétje a Hungerit-Top-Cop Security-Szentesi VK-Eger női vízilabda mérkőzésnek. A továbbjutásnak az a gárda örülhet, amely előbb szerzi meg a párharcban a 2 győzelmet. Ehhez az elmúlt szombaton a papírformának megfelelően a Szentes került közelebb, hiszen 8-5-re győztek Szremkó Krisz-tináék. Kocsis István vezetőedző szerint korántsem volt ideális a mutatott játék, érződött a hosszú hetek kihagyása. A védekezéssel - egy-két kisebb hibától eltekintve - nem volt gond, a támadásban és a helyzetek kihasználásában viszont annál több kivetnivalót talált a mester. A lövéseket elkapkodták, nem úgy játszották végig a támadásokat, ahogy kellett volna, ezért lett a vártnál szorosabb a végeredmény.

Az elődöntőért vívott második mérkőzésen, szer-dán újabb szentesi siker született, ezúttal Egerben tudott nyerni a Hungerit 11-8 arányban. Kocsis István beszámolójából kiderült, hogy egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelem, végig vezetve a negyedik negyed közepére már öt gólos volt a szentesi előny. Az Eger elleni második győzelemmel a Hungerit bejutott az elődöntőbe, ahol jövő szombaton a Honvéd-Domino ellen a fővárosban kezdik meg a több felvonásos küzdelmet Tóth Andreáék a bajnoki döntőbe kerülésért.

H.V.

2007. április 13.

Családi események

Született: Rácz János Lajosnak és Miskolczi Magdolnának (Aulich L. u. 41.) Viktória, Vincze Balázsnak és Milinker Mónikának (Gaál I. u. 50.) Balázs, Ágoston Csabának és Szabó Tünde Ibolyának (Dr. Váradi L. u. 48.) Bence, Megyeri Istvánnak és Szilvási Annamáriának (Csongrád, Könyök u. 23.) Adrienn, Palásti Krisztiánnak és Tóth-Vigh Erzsébetnek (Csongrád, Kinizsi u. 30.) Henrietta, Fábián Attilának és Deák Tündének (Csongrád, Hosszú u. 44.) Attila, Berczeli Lajosnak és Misik Évának (Csongrád, Hunyadi tér 14.) Erik, Pap Ferencnek és Kókai Noéminek (Csongrád, Tanya 514.) Olivér nevű gyermeke.

Elhunyt: Vincze Mihályné Dani Rozália (Drahos u. 5.), Szőke Károlyné Horváth Julianna (Honvéd u. 2.), Faragó Lajos (Dónát 129.), Magyar Imréné Fekete Terézia (Kossuth tér 5.), Pintér János (Sáfrán M. u. 41.), Oravecz Ferenc (Nagygörgős u. 24/a.), Szilágyi Istvánné Gál Franciska (Kolozsvári u. 7.), Kovácsné Rácz Klára (Dónát 166.), Vágó Lászlóné Németh Mária (Csongrád, Gyöngy-virág u. 7-9.), Justin Imre (Csongrád, Hunyadi tér 4.).