2007. április 13.

Második legjobb a megyében

Megfiatalított rendőrkapitányság

Balogh Szabó Imre

A Szentesi Rendőrkapitányság 2006-ban kiszámítható és szélsőségektől mentes munkát végzett. Feladatként a szakmaiság, a pártatlan szolgáltatás biztosításával a kiegyensúlyozott közbiztonságra való törekvést célozták meg. A bűnügyi statisztikai mutatók alapján a megye második legeredményesebb kapitányságaként zárták az évet. A rendőrkapitányság nyomozási eredményességi mutatója 65,4, a felderítési pedig 59,2 százalékos.

Munkájukról az önkormányzat március végi ülésén Balogh Szabó Imre rendőr alezredes, megbízott kapitányságvezető számolt be a képviselő-testület előtt. Tájékoztatójából kitűnt, Szentes város és 7 község illetékességi területére kiterjedően a múlt évben 1374 ügyet regisztráltak. Ez a szám 11 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Elmondható, Szentes kevésbé fertőzött város. Szá-madatok is bizonyítják: folyamatosan csökkent az erőszakos, valamint a garázda jellegű bűncselekmények száma. Ez a tény - a gyakori rendőri jelenlétnek köszönhetően - elmondható a közterületen történő jogsértések vonatkozásában is.

A kapitányságvezető szólt arról, hogy növekszik a személyek ellen elkövetett bűntények száma, érezhető a társadalomban meglévő feszültség, az erőszakosság. Tavaly két emberölési ügy borzolta a kedélyeket, mindkettőt felderítették. A kapitányság illetőségi területén jelen van a kábítószerrel való visszaélés bűnténye. Az elmúlt évben 16 eljárást folytattak ez ügyben és egy termesztéssel foglalkozó csapatot is lefüleltek. A vizsgált időszakban felére csökkent a betöréses lopások száma.

A lakásbetörések kapcsán megállapítható, hogy azokat zömmel napközben, a lakók távollétében követik el, míg a hétvégi házakat, tanyákat, vendéglátóegységeket jellemzően éjszaka törik fel. Az oksági tényezők között említést érdemel a vagyonvédelem hiánya, a környezet közömbössége, a terület elhagyatottsága. Tavaly három rablási ügyben folytattak le eljárást (a felderítési mutatójuk 100 százalékos).

A kapitányság működési területén tovább romlott a közlekedési morál. A közlekedési balesetek száma 220-ról 293-ra növekedett 2006-ban. Az értékelt időszakban balesetben 10 személy vesztette életét (2005-ben 4). A baleseti okok évek óta ugyanazok: gyorshajtás (kiemelkedő), elsőbbségi jog, a kanyarodás szabályainak megsértése, a követési távolság be nem tartása, figyelmetlen vezetés. A kerékpárral okozott baleseteknél 96 közlekedési balesetből 70 ittasság következménye.

A kapitányság létszámkerete folyamatosan csökken. Az elmúlt évben 10 hivatásos és 2 közalkalmazott távozott a rendőrség kötelékéből. A hiányzó állomány pótlása az év második felére várható. Elmondható, hogy minden idők legfiatalabb kapitánysága a mostani, az átlagéletkor 29 év.

Dongó László (Fidesz) hozzászólásában kifejtette, hogy a fiatalok közül többen a szórakozást lerészegedve tudják elképzelni. Gyakoriak a garázdálkodások, az ittas állapotban elkövetett különböző szabálysértések. Szintén az alkoholfogyasztás problémájára hívta fel a figyelmet dr. Bács-kainé Fazekas Márta (Együtt Szentesért Egyesület). A Horváth Mihály Gimnázium igazgatója kifogásolta, hogy a vendéglátóhelyeken kiszolgálják a fiatalokat szeszes itallal. Erről a tantestület tagjai személyesen győződtek meg. Az alkoholfogyasztás megakadályozása érdekében az illetékesek hatékonyabb fellépésére van szükség. A volt rendőrkapitány, Földvári Nagy István (Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület) azt javasolta: ha kihelyezik majd a parkolóórákat, jó szolgálatot tenne a térfigyelő rendszer, amely visszafogná a rongálókat. Móra József (MSZP) hiányolta, hogy ritkán lehet találkozni a sebességmérő műszerrel. Ollai Istvánné független képviselő elismerően szólt a zsaruk munkájáról, ugyanakkor megjegyezte: több rendőrt szeretne gyalogosan látni az utcán.

Kérdésekre válaszolva a rendőrkapitány elmondta: komplex átfogó ellenőrzéseket tartottak különböző szórakozóhelyeken. Ők is tapasztalták, hogy a fiatalkorúakat kiszolgálják szeszesitallal, cigarettával. Ilyen esetekben a szankcionálás sem maradt el. Külön intézkedési tervet készítettek arra vonatkozóan, hogy az úgynevezett vonuló útvonalakat ellenőrizzék. Egyik szórakozó helyről a másikra vonul a csoport, közben fákat, virágokat rongálnak. Hétvégeken fokozott ellenőrzéseket tartanak, de a létszámhiány keretet szab az akciójuknak. A drogfogyasztás problémájával kapcsolatban elmondta: a rendőrség megelőzési tevékenységet hajt végre, elsősorban középiskolákban tart előadásokat. A rendőr alezredes megjegyezte: a drogkérdés társadalmi probléma is. A rendőrség egymaga nem képes felszámolni és megoldani. Összefogásra van szükség.

Lovas József