2007. április 13.

Tóni bácsi konyhája

Vadraguleves

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg szarvas comb, 2 fej vöröshagyma, leveszöldségek, maréknyi zöldborsó, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, tárkony, zsír v. olaj, tejföl.

Elkészítése: A kockára vágott szarvas combot vízben átfőzzük, majd átmossuk. A finomra vágott vöröshagymát egy evőkanál zsiradékban lepároljuk. Hozzáadjuk a húst, a kockára vágott gyökeret, a sárgarépát, a zöldborsót és a fokhagymát. Rövid ideig együtt pároljuk, majd felöntjük 2 l vízzel, borssal, sóval és tárkonnyal fűszerezzük. Amikor készre főtt hozzáadunk 2 dl tejfölt és még egyet forralunk rajta. Tálalás előtt egy egész citrom levét belecsavarunk.

Szarvas szeletek sevillai módra

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg szarvas bélszín, 10 dkg füstölt szalonna, sárgarépa, petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, paradicsompüré, 1 babérlevél, liszt, zsír, 2 dl vörösbor, 12 db gombafej, só, bors.

Elkészítése: A szarvas bélszínt felszeleteljük, szalonnával megtűzdeljük, sózzuk, borsozzuk, forró zsírban megsütjük és egy lábasba helyezzük. A sárgarépát, a gyökeret, a vöröshagymát megtisztítjuk és karikára vágva a sült zsírjában megpirítjuk. Felöntjük vörösborral, kevés vízzel, hozzáadjuk a fokhagymát, a babérlevelet és felforralás után ráöntjük a szarvas szeletekre. Ha a hús megpárolódott, kiszedjük egy másik edénybe. A zöldségeket szitán áttörjük. Tálalásnál minden szelet húsra egy-egy sült gombafejet teszünk és leöntjük a mártással. Külön rizsköretet adunk hozzá.