2007. április 13.

Szabó Róbert Eb-bronzérmes

Szabó Róbert

Három napon át különböző nemzetiségű szurkolók bíztatásától volt hangos a Dr. Papp László sportcsarnok. Április 3-7-ig az említett létesítményben rendezték meg az ISKA Küzdősport Európa Bajnokságot. A sportág szentesi rajongóinak is volt kiért szorítani a sporteseményen, hiszen városunkat a Szentesi Kinizsi Boksz és Kick-Boksz Egyesület 5 versenyzője képviselte.

Szilasi-Szalma Adrián Oszkár az első harc után búcsút mondott a folytatásnak (tavaly 2. volt az Európa-bajnokságon). Így vall teljesítményéről:

- Sajnos első mérkőzésemen kikaptam egy osztrák ellenféltől. Nem vagyok csalódott, hiszen ez számomra egy teljesen új kategória volt. Sérülésem miatt indultam ligh contactban.

A 12 éves Szabó Róbert a Kiss Bálint Református Általános Iskola tanulója. Szintén ligh contactban, a gyermek korcsoportban Európa-bajnoki bronzérmet szerzett. Sikerének értékét növeli, hogy az első ilyen bemutatkozásán mindjárt a dobogó harmadik fokára állhatott fel egy kontinens viadalon. A következőképp nyilatkozott magáról: - Hét hónapja kick-bokszozom. Nagyon meglepett, hogy indulhattam a a nemzetközi versenyen. Soha nem voltam még ringben. Feszülten éreztem magam a kötelek között. Két mérkőzést vívtam, s az egyiken győztem, a másikon pedig vesztettem. Nagyon nagy öröm számomra, hogy tizenkét évesen Eb-bronzérmes lehettem.

Bertók Róbert főszervező, a szentesiek edzője így értékelte tanítványai teljesítményét:

- Závogyán Csaba, Szaszkó József, Szilasi-Szalma Adrián az első ütközetük után búcsút mondtak a további küzdelmeknek. Ha Csaba, illetve Józsi hozták volna a formájukat, akkor tovább léphettek volna. Oszkár jobb képességű ellenféltől kapott ki. Lakatos András közel volt az éremszerzéshez, de ő is elbukott. Szabó Robival száz százalékig elégedett vagyok. Ez volt az első olyan verseny, ahol ringbe lépett s rögtön bronzérmet szerzett. Az első mérkőzésén ellenfelénél jobb volt, a folytatásban viszont összeszedett két hibapontot. Vereség lett a vége, s ez a dobogó harmadik fokát jelentette számára. Mindenkire büszke vagyok, de rá a legjobban. Minden jó, ha vége jó. A szentesi Eb is érmet hozott versenyzőinknek, s ezzel öregbítettük a város hírnevét.

Április 7-én, a kontinens bajnokság zárónapján 9 Eb-döntőt rendeztek, s ezután került sor az est fénypontjára, azaz Nagy Tibor-Rácz Dénes ISKA Professzionális Thai Boksz Magyar Bajnoki címmérkőzésre félnehéz súlyban.

Az összecsapás végén mindkettőjük öltözőjében megjelentem, s arra kértem őket, hogy értékeljék teljesítményüket. Rácz Dénes, győztes:

- Főként a technika volt előtérben, nem a K.O. volt a vezető szál. Végig tiszta és sportszerű, kemény mérkőzést vívtunk. Köszönöm Tibornak a jó meccset.

Nagy Tibor:

- Több éles meccsre lenne szükséges - mondta a vesztes. - Aludnom kell rá egyet, s majd meglátjuk hogyan tovább.

Majd egy sportszerű gesztusnak lehettem szemtanúja, amely megérdemelne egy fair play díjat: A győztes bejött a vesztes öltözőjébe, s megköszönte a küzdelmet.

Zárszóként Kiss Emil, az ISKA magyarországi vezetője így értékelte a küzdősport Eb-t: - Nagy mezőny, nagyszerű mérkőzések, kiváló rendezés mindezért köszönet Bertók Róbertnek és a városnak.

Dunás-Varga Zoltán