2007. április 13.

Panel-program

Döbrőssy Iván és Szirbik Imre sajtótájékozatóját tartja

Néhány évvel ezelőtt indult el Magyarországon a panel-program, melynek célja, hogy a panel-, illetve kibővített módon a korszerű technológiával épült lakások utólagos hőszigetelésének, valamint gyűjtőkéményeinek rekonstrukcióját elősegítse. A programba a város már a kezdetekkor, azaz 2003-ban bekapcsolódott, igaz akkor még csak fűtéskorszerűsítéseket végeztek, hiszen akkor még nem volt olyan pályázati kiírás, ami lehetővé tette volna a nyílászárók cseréjét, illetve a homlokzatok hőszigetelését.

A napokban kaptuk meg az utolsó pályázati támogatásokról szóló levelet, mely alapján összességében elmondható, hogy az elmúlt 4 évben 721 szentesi lakás korszerűsítéséhez nyújtottunk önkormányzati, illetve állami támogatást, s ez közel 500 millió forintos felújítási összberuházási programot jelent - mondta Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. A beruházások költségeit egyharmad részben lakossági források, egyharmad részben önkormányzati-, illetve egyharmad részben állami pénzek fedezik. A harmadolás azonban annyiban pontatlan, hogy az állami- és az önkormányzati támogatásokat 400-400 ezer forintos értékben maximalizálták, s ha ezen túl többletköltségek merülnek fel a kivitelezés során, akkor ezeket a pályázó lakóközösségeknek és rajtuk keresztül a lakóknak kell fedezniük. Azt is fontos tudni, hogy a panel-program a hőszigetelésekre, a nyílászárók cseréjére, valamint a technológiai és a gépészeti korszerűsítésekre irányul, de mindenképp hozzákapcsolódik a városkép javításához is, hiszen például nemrég elkészült a Brusz-nyai sétány 1-3. szám alatti ingatlan színezése, mely sokkal hangulatosabb képet teremt a környéken, mint a két évtizeddel ezelőtt felépült szürke színű panelsor. Jelenleg már a programba bekapcsolható lakásszám körülbelül felénél tartanak, de a pályázatok beadásánál az a kérdés, hogy a lakóközösségek tudják-e vállalni a rájuk eső részt, amely lakásonként többszázezer forintos költséget jelent.

Döbrőssi Iván, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, hogy jelenleg is folynak korszerűsítési munkálatok több társasházon. A polgármester a sajtótájékoztató végén bejelentette, hogy a nyáron ismét meghirdetik a panel-program pályázati lehetőségét, illetve hogy az önkormányzat egyetlen pályázatot sem utasít el azzal, hogy hiányzik az önkormányzati forrás.

Cseh-Lakos