2007. április 13.

Három napig küzdöttek

Több száz külföldi az Eb-n

Mindannyian csak nyertünk a küzdősport Európa-bajnoksággal, fogalmazta meg az ISKA (International Sport Kickboxing Associ-ation) világszövetségének elnöke a hónap elején Szentesen rendezett kontinensviadal zárónapján.

A magyar versenyzők sikeresen vették fel a kesztyűt, hiszen érmek garmadáját nyerték (10 arany, 25 ezüst, 22 bronz), de a résztvevők a szervezést is dicsérték.

Tizenhat ország közel 300 versenyzője küzdött április 4. és 7. között a Dr. Papp László sportcsarnokban.

Az ISKA Európa-bajnokság megrendezésére tavaly egy kongresszuson nyerte el a jogot az ISKA-Hungary, a tárgyalásokon sikerült elérni, hogy a helyszín Szentes legyen, köszönhetően a hazai szervezet elnökének Kiss Emilnek és alelnökének, Bertók Róbertnek. A kétszeres kick-box világbajnok volt a promotere a háromnapos versengésnek, s amikor a második napon válthattunk pár szót, azt mondta, a versenyzők elszállásolása volt a legnehezebb a szervezésben. Nyílt nevezéssel az országok indítják versenyzőiket ISKA-színekben, a szövetségek feladata eldönteni, hogy kiket neveznek be. Robi bevallotta, a ring közelsége miatt volt úgy, hogy kedvet érzett maga is a versenyzéshez, de most a fáradtsággal küzd. Harcoltak helyette a többiek, például csapattal képviseltették magukat a törökök, osztrákok, németek, ukránok, angolok is, a legváltozatosabb képet azonban a svédek nyújtották: színes-bőrű szakvezetővel és versenyzővel, koreai származású csapattagokkal.

Öt szentesi fiú is indult, de közülük csak a light con-tactban versenyző 13 éves Szabó Róbert tudta letenni névjegyét egy bronzéremmel. Két ringben és két tatamin folyamatosan váltották egymást a küzdelmek. Négy korosztály viaskodott formagyakorlatban, thai box-ban és kick-boxban (utóbbinál semi contactban minden találat után megállítják a küzdelmet, a light con-tactban végigmegy a meccs, de félerővel, s csak derékon felül támadható a test, a full contactban ugyanez teljes erővel, a cél itt a K.O., a low kick szabályai pedig megengedik a combrúgást is). A
nézőtéren összefutottunk Kruzslicz Pállal. A művelődési központ igazgatója szinte minden ilyen eseményen felbukkan. Míg ő munkájában ésszel játszik, nagyon becsüli a versenyzőket, akik az erejükkel is ugyanezt teszik.

A magyar éremtermés a zárónapon lett teljes, az ekkor rendezett gálán nyolc döntőben három magyar volt érdekelt. A korábbi években a Bertók-rendezésű gálákon megszokott profi színvonal garantált volt ezúttal is, s a közönség is megtöltötte a sportcsarnokot. A Rocky című film zenéjét élő zenekar játszotta, arra vonultak be a ringbe a küzdő felek, majd felsorakozott a szövetség vezérkara is, élükön Cory Schaferrel, aki meleg szavakkal szólt a vendégszeretetről.

A zárónapon a magyar reménységek csak az ezüstök számát gyarapították. A főmeccsen viszont nem éremért, hanem a professzionális thai box magyar bajnoki övért és a vele járó remek nemzetközi lehetőségekért csapott össze az egri Nagy Tibor a békéscsabai Rácz Dénessel. Öt menetes találkozójukon kezdettől Rácz irányított, s nyert pontozással.

Bertók ígérete szerint jövőre folytatódnak a küzdőgálák. Ezeknek egyik színfoltja az Eb-t és a korábbi fesztiválokat, karate versenyeket élményszerűen és hozzáértéssel konferáló Bocskay István, aki a küzdelmek után megelégedéssel nyugtázta: az elmúlt hetekben Szentesen közel ezer külföldi fordult meg az Eb és a kyokushin Európa Kupa miatt, s ez jó benyomást kelthet városunkról.

Darók József