XXXIX. évfolyam 00. szám

2007. január 26.

Alapozzák az idősotthont

Busszal is megközelíthető lesz

Dolgoznak már a munkagépek, benépesült munkásokkal a leendő alsóréti idősotthon területe. Az építési munkálatok, a kivitelezés jogát a Bodrogi Bau Kft. nyerte el a közbeszerzési eljárásban. Az alapozás után nemsokára látványos fordulatot vesz majd a munka.

2007. január 26.

Vállalkozások támogatásáról

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. A napirendben - egyebek mellett - szerepel a gyámhivatal tájékoztatója. Az előterjesztők munkája szerencsére nem sok családot érint a városban, elsősorban a gyermekek, illetve a gondnokság alá szorulók problémájával foglalkoznak. Azok számára azonban, akiknek a gyámhivatal adja a külső támaszt, nagyon fontos dolgokról szól. Megnyugtató a beszámoló kapcsán az, hogy a hivatal munkáját ellenőrző szerv szinte hibátlan tevékenységet állapított meg. Tehát azok, akik nagyon kényes családi ügyekkel foglalkoznak, megfelelő empátiával és szakmai hozzáértéssel végzik a munkájukat - jelentette ki a témát előzetesen taglalva Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő.

2007. január 26.

Strandbelépő a véradóknak

Szentes város önkormányzata, a Dr. Bugyi István Kórház és a Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Szervezete január 25-én sajtótájékoztatót tartott a kórház vérellátó osztályán. A témák között szerepelt a vérellátás mai helyzete Szentes és térségében, valamint a város és a kórház együttműködésének következő állomásaként az önkormányzat strandbelépőjegyeket adott át a vérellátó osztálynak a 2007-ben vért adó donorok részére.

2007. január 26.

Városunkért és hazánkért

A negyvenedik ökumenikus imahét első napján - a Szent Anna-templom hívő népe jelenlétében - így imádkoztam városunkért és hazánkért:

Úr Jézus Krisztus!

A harmadik évezred hetedik esztendejének januárjában mi, szentesi keresztények, hálát adunk neked, hogy városunk hét templomában szolgálhatunk neked és a te szent evangéliumodnak. Azt is köszönjük, hogy az ökumenikus imahetek negyvenedikén elmondhatjuk: kis városunkban a te egyházaid között nincs harc, de van béke. Méghozzá olyan béke, mely - reméljük - a te szemedben is több mint egyszerű tolerancia. Mert egyre tudatosabban vállaljuk, hogy együttműködésre választottál ki bennünket.

2007. január 26.

Az alispán és a lapszerkesztő párbaja

Száznegyvenöt éve született dr. Cicatricis Lajos (II.)

Múlt heti helytörténeti cikkünkben utaltunk rá, hogy a régi időkben a közélet szereplői - így Cicatricis Lajos alispán is - többször lovagias afférba keveredtek. Ma ez sajnos már szokatlan, de akkoriban még nem lehetett következmények nélkül mindenféle valótlanságokat, személyeskedő otrombaságokat nyilvánosan terjeszteni, újságokban közzétenni. Akik mégis ilyesmire vetemedtek, számolniuk kellett azzal, hogy a megsértett fél elégtételt követel: karddal vagy pisztollyal. Ez elől ki lehetett ugyan térni, de ezáltal megkérdőjeleződött az érintett személy úriember mivolta, és a nagyközönség megvetését is maga után vonta. A fegyveres párbajok törvényileg tiltva voltak, ennek ellenére még a XX. század első felében is igen gyakoriak voltak. Az alábbiakban egy ilyen lovagias affért mutatunk be, szentesi szereplőkkel.

2007. január 26.

Gyűjtöttek Táncsicsnak

Évfordulók - 2007.

80 éve, 1927. január 20-án holland vendégek érkeztek Szentesre B. A. Knoppers amsterdami lelkész vezetésével, akiket dr. Sebestyén Jenő, a budapesti teológiai akadémia professzora kísért.

30 éve, 1977. január 21-én 70 éves korában elhunyt dr. Pataki Tamás (1907-1977) ügyvéd, volt megyei tiszti főügyész.

75 éve, 1932. január 22.-én a városi képviselő-testület tiltakozó határozatot hozott a megyeszékhelynek Szentesről Szegedre történő áthelyezése ellen.

110 éve, 1897. január 23-án állami kezelésbe került a szentesi főgimnázium. (A leltár melletti átvételt Géresy Kálmán Debrecen tankerületi főigazgató végezte.)

75 éve, 1932. január 26-án a megyegyűlés határozottan kinyilvánította, hogy továbbra is Szentest óhajtja Csongrád megye székhelyeként megtartani.

125 éve, 1882 januárjában gyűjtés indult Szentesen a nyomorban élő, vak és beteg Táncsics Mihály javára.

25 éve, 1982. január folyamán elkészült a 98 lakásos garzonház a Horváth Mihály utcában. - Az országos tröszt megszűnésével megkezdte önálló működését a Szentesi Baromfifeldolgozó Vállalat.

Összeállította:

Labádi Lajos

2007. január 26.

Pálinkafőző eszközök a múzeumban

Új szerzeményeink 5.

Szentesen a pálinkaégetés gyakorlata több évszázados múltra tekinthet vissza, amelyet 1836-ig, azaz az örökváltságig a földesúri szabályozás jellemzett. Nagy mennyiségű szeszt pároltak le a szentesi serházban, amely még a Harruckern család idején épült. A lakosság taksafizetés mellett főzhetett pálinkát, égetett szeszt árulni is csak a földesúr vagy pedig a városi tanács engedélyével és beleegyezésével lehetett. A házi lepárlás illegálissá válásával a szeszégetés a zárt főzőkészülékekkel felszerelt főzdék kizárólagos jogává vált, ahol a pálinka után meghatározott összeget kell mind a mai napig fizetni. Jelenleg Szentesen egy pálinkafőzde működik, amelyet Magyar József üzemeltet. Az elmúlt évek folyamán több alkalommal adományozott múzeumunk számára a szeszégetéséhez szorosan kapcsolódó tárgyakat. A lepárló készülékek modernizálásával az évtizedek óta használatos eszközök jó része elavulttá vált, ezért kikerültek a használatból, megőrzésük tehát szükséges. A Koszta József Múzeum birtokát képező tárgyakból nem állítható öszsze szesz égetésére alkalmas szerkezet, hiszen Magyar József egy, az üst befedésére használatos, rézből készített sisakkal, páracső darabokkal, valamint két pálinkásedénynyel gazdagította gyűjteményünket. A felsorolt eszközök nem kerülnek be a múzeum raktárhelyiségeibe, a volt vármegyeházán az állandó néprajzi tárlaton láthatók. Egy teljes főzőkészüléket nem állt módunkban bemutatni, de törekedtünk arra, hogy a megépített katlan a rézsisakkal együtt a paraszti gazdálkodás tárgyait megjelenítő kiállítás egyik legfontosabb látványelemévé váljon, ami lehetővé teszi a szeszlepárlás folyamatának szemléltetést. A különböző installációs eszközök és technikák segítségével bemutatott készülék önmagában nem alkalmas a főzés megértéséhez, éppen ezért a látogató számára egy rövid, 7-8 perc időtartalmú filmösszeállítás mutatja be az eljárás legfontosabb állomásait.

Mód László
néprajzkutató

2007. január 26.

A Kertbarátok idei első fóruma

A szentesi Kertbarátok Körének régi hagyománya már, hogy az éves munkát városi nyitott fórummal kezdik, melynek idei meghívott vendége Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, Tasnádi Gábor a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója, Ledó Ferenc a Délkertész vezetője, valamint Marsi Tibor falugazdász volt.

2007. január 26.

Csúszik az átadás

Januárra sem készült el a város főterén álló református templom, s a mellette épülő idősek otthona. Az átadás időpontja tavaszra tolódik.

Mindenki láthatja, hogy van még bőven feladat a két épület átadásáig. Látszik ez a külső munkálatokon, de vajon ma mi történik az épületek belsejében?

2007. január 26.

Sikeres ökokampány a Zöld Oviban

A Szent Anna utcai óvoda az elmúlt évben elnyerte a Közlekedési és Vízügyi és az Oktatási Minisztérium által meghirdetett pályázaton a "Zöld Óvoda" címet. Környezetvédelmi elhivatottságunkat, elkötelezettségünket erősítve vállalkoztunk arra 2006 májusában, hogy csatlakozunk az ÉAI (Érdektársulat az Alumínium Italos Doboz Újrahasznosítására) Magyarország Kht. által meghirdetett alumínium italdoboz gyűjtési akcióhoz.

2007. január 26.

Drámakirály a galériában

In memoriam William Shakespeare címmel nyílik kiállítás a főtéri galériában. A tatabányai Közművelődés Háza Kortárs Galériája tavaly már negyedik alkalommal írt ki országos pályázatot egy-egy korszakalkotó művész életéhez kapcsolódva. Ezúttal Shakespeare alakja, élete, kora, munkássága szerepelt a pályázat témájaként, a középkori dráma nagymestere halálának 390. évfordulójára emlékezve.

Shakespeare (1564. április 23.-1616. április 23.) életútja csupa rejtelem, de annál inkább izgatta és izgatja munkássága a különböző korok művészeit is. A Kortárs Galéria célja a felhívással: a drámakirályt a képzőművészet nyelvén megfogalmazott művekkel megidézni. A pályázat témája ez alkalommal közel hatvan, zömmel dunántúli művészt ihletett meg: festők, grafikusok, szobrászok és jelmeztervező kaptak kedvet Shakespeare korának és műveinek továbbgondolásához, képi megjelenítéséhez. A vándorkiállítás anyaga már meg is érkezett Százhalombattáról, s Varróné Szabó Ildikó, a Művelődési Központ igazgató-helyettesének tájékoztatása szerint 60 alkotást mutatnak be a galériában. Igen színes az anyag, akárcsak a múzsa élete. Mindenféle technika felbukkan a kiállításon, amelyhez igényes küllemű katalógus is készült. Shakespeare elhíresült londoni színházát láthatjuk tollrajzon, akvarellen, de a Globe in the globe gömb-objekt makettként is szépen mutat. Felvonul még Lady Machbeth bronzszobor-változatban, de helyet kap a Király, Királynő ébenfa szoborpáros is, valamint kollázson maga a Mester. Volt, akit szonett vagy drámarészlet ihletett tusrajzra, plasztikára.

A kiállítást február 1-jén, csütörtökön 17 órakor Perjésné Dózsa Erzsébet a gimnázium drámatanára nyitja meg, a drámais diákok közreműködésével. Megtekinthető február 24-ig.

D. J.

2007. január 26.

Küldöttség Korondon

Újabb bizonyítékát adták a civil szervezetek, hogy a közélet mozgatórúgói lehetnek, ha mindenki teszi a dolgát. Az elmúlt hét végén Erdélyben, Korondon járt egy 18 tagú küldöttség, akik részt vettek a sportcsarnok avatásán. A Kurca-parti település úgy kapcsolódik az eseményhez, hogy a létesítmény annak a Lőrincz Márton olimpiai bajnoknak a nevét vette fel, akinek emlékfáját évtizedek óta ápolják a szentesiek.

2007. január 26.

Színház az egész világ

A giccses plakátok helyett érdekes színlapokat láthatunk - mondta nagyon találóan dr. Bácskainé Fazekas Márta önkormányzati képviselő, a Horváth Mihály Gimnázium igazgatója a napokban megtekinthető színházi plakátok kiállításának megnyitóján. Igaz ez a mondat, hiszen a tablók nem harsány képekkel és grafikával, hanem a maguk természetes egyszerűségével adnak hírül egy-egy színházi eseményt.

2007. január 26.

Alkotás, mint menedék

Kozák Liza a Sziget címet adta a könyvtárban nyílt és február 10-ig látogatható kiállításának. Régi alkotótársa, a kecskeméti Mártonfi Benke Márta úgy gondolta, megnyitó beszédében próbálja megfejteni, mit is üzent ezzel a szentesi amatőr festőnő.

2007. január 26.

Kovács Ivánné kincsei

A legszebb mézeskalács kategóriában Kovács Ivánné népi bútorfestő lett a győztese a Művészetek Házában megrendezett mézeskalács sütő-versenynek. Tizenhat éve foglalkozik bútorfestéssel, azonban a népművészet szinte minden ágában bebizonyította sokoldalúságát, a hagyományok tisztelete iránt érzett elkötelezettségét.

2007. január 26.

Művésztanulók kiállítása

Reprezentatív kiállítással ünnepelte a Szivárvány Művészeti Iskola a Magyar Kultúra Napját. A tanszakok vezető pedagógusai, diákok és szülők ily módon emlékzetek nemzeti himnuszunk születésére, a magyar kultúra kincseire.

2007. január 26.

Zenetanárok ünnepi koncertje

Tanári hangversenyre várták a szentesi zenekedvelőket január 22-én a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolába. A Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett ünnepi esemény sikeresnek bizonyult, sok érdeklődőt vonzott, akik szentesi zenepadagógusok színvonalas hangversenyét hallgathatták végig. Szűcs Lajos alpolgármester köszöntötte a fellépőket. A műsorban elsőként a Pengető citerazenekar és vezetőjük, Mélykutiné Németh Kornélia matyói summás népdalokkal lépett a zeneiskola színpadára, de az est folyamán felcsendült még Hidas Frigyes trombitafantáziája, Schubert-variációk, Bartók-duettek is, valamint orgonaimprovizáció a Himnuszról Nagy János előadásában.

2007. január 26.

Rendőröket sértegetett

Három büntetőeljárást indított a szentesi rendőrkapitányság egy fiatalember ellen becsületsértés miatt, aki az elmúlt héten az őt igazoltató rendőrökkel kapcsolatban a becsületük csorbítására alkalmas kijelentéseket tett. A férfi a kijelentései miatt akár közérdekű munkával, pénzbírsággal, illetve egy évig terjedő szabadságvesztéssel is bűnhődhet. Nem éri meg tehát a rendőröket inzultálni, még verbálisan sem, hiszen annak büntetőjogi következménye is lehet.

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a férfit, aki Hódmezővásárhelyen egy tanyát fosztott ki. A rendőrség előtt a gyanúsított korábbról már ismert volt, színesfém-lopás miatt akadt ügye a hatósággal.

Lezárt kerékpárt loptak el szerda reggelre virradóra a Kossuth utcai lottózó elől. Tulajdonosa éjszakára felejtette járművét a fenti helyen, ám reggel már nem találta ott.

Mobiltelefon tűnt el az egyik szegvári szórakozóhelyről. A sértett szerint a készülék az övtáskájában volt, onnan emelte el valaki. Bort loptak el egy nagyhegyi ingatlanból. A tolvajok a szeszen kívül egy gáznyomáscsökkentőt is magukkal vittek.

Betörtek az egyik Kossuth téri újságos pavilonba. A zsákmány tíz darab magazin volt, mintegy 3500 forint értékben.

H. V.

2007. január 26.

Tóni bácsi konyhája

  • Zöldséges gombaleves
  • Birsalmás sertéskaraj
2007. január 26.

Korán eldőlt rangadó

Megyei rangadóra készültek a szentesi férfi vízilabdázók a Szeged ellen az elmúlt vasárnap. A két gárda összecsapásai az aktuális helyezésektől függetlenül mindig élvezetes mérkőzéseket hoztak korábban is. Ebben, és egy esetleges meglepetésben bízva látogattak ki több százan a ligeti uszodába. A szegediek három szentesi illetőségű vízilabdázóval - Juhász Zsolt, Tóth László és Komlósi Péter - érkeztek, sőt az a Plézer János is a vendégek kispadján ült, aki tavaly még a Legrandban pólózott. A jelenlegi erőviszonyokat tekintve a találkozó abszolút esélyesei a szegediek voltak, ennek megfelelően nagyon magabiztosan kezdték a mérkőzést. Előbb Tóth László majd Varga Péter, nem sokkal később Juhász Zsolt is mattolta Horváth Tamást.

2007. január 26.

Betont kellene törni

Néhány hetes szünet után újra bajnoki mérkőzést játszott a Legrand-MetalCom Szentes futsal csapata. A mieink hazai pályán fogadták a Colorspectrum Aramist, és szoros mérkőzésen 2-1-re le is győzték riválisukat. Némethy László, a Legrand edzője lapunknak elmondta, hogy a játékosok többsége a nagypályás alapozó időszak kellős közepén jár, így közel sem voltak olyan frissek, mint kellett volna. Az Aramis fiatal labdarúgókból álló társaság, két rutinos játékossal érkeztek Szentesre, ellenük tehát nem volt értelme belemenni a letámadásos játékba. A Legrand ezen a mérkőzésen inkább a biztonságos védekezést helyezte előtérbe, és ellentámadá-sokkal próbálkoztak. A helyzetek kialakításáig eljutottak a szentesiek, azok értékesítése viszont hagyott kívánni valót maga után. Szarvas Zsolt góljával nálunk volt az előny, ám az Aramis egyenlített, de Kazán találata a Szentesnek jelentett három pontot. Némethy László szerint nem használt a csapatnak az sem, hogy Ábel és Szűcs távozása után Varga Róbertet, Kiss Krisztiánt és sérülése miatt Rúzs-Molnárt is nélkülözniük kellett.

Információnk szerint az elkövetkezendő időszakban a Makó nagypályás csapata nem engedi szerepelni a futsal bajnokságban labdarúgóit, ez pedig komoly érvágást jelentene a Legrandnak. A következő fordulóban Szegedre látogat a Szentes, ahol az Első Beton vendégei lesznek Koncz Zsolték. Egyáltalán nem számíthatnak könnyű mérkőzésre a szentesiek, hiszen az Első Beton remek formában van, legutóbb idegenben nyertek 8-0-ra a szegediek, a megyei rangadón pedig minden bizonnyal duplán szeretnének bizonyítani. Azoknak a szurkolóknak, akik szeretnék a helyszínen biztatni a csapatot, érdemes tudniuk, hogy a mérkőzés január 29-én, hétfőn este 19 órakor kezdődik a szegedi sportcsarnokban.

H. V.

2007. január 26.

Idénynyitó úszóverseny

Az év első versenyét a még próbaüzemben működő, új 50 méteres fedett uszodában rendezték a 25 évesnél idősebb úszók részére Debrecenben. A nagy létszámban rajthoz álló magyarokon kívül lengyel és szlovák klubok is részt vettek a küzdelmekben. Lehetőséget biztosítottak a rendezők arra, hogy 1500 és 800 m gyorson, valamint a 200 méteres számokban szintet úszhassanak a versenyzők az Európa Bajnokságra, amelyet Kranjban rendeznek augusztusban. A Szentesi Delfin ESC versenyzői közül is többen éltek a lehetőséggel.

Eredményeik: dr. Bakacsi Gyula: 50 gyors, 200 hát, 50 mell, 200 mell, 100 gyors, 50 hát 1. dr. Venczel Kincső: 100 pille, 100 vegyes, 50 pille, 100 gyors 1. Pólyáné Téli Éva: 50 pille, 100 pille, 50 mell, 100 mell 1. Berezvainé Virágos Éva: 200 hát, 100 vegyes, 50 hát 1. 800 gyors, 100 gyors, 50 gyors 2. Melkuhn Dezső: 100 pille, 1500 gyors 1. 200 mell 2. Szabó Imre: 100 pille 1. 50 mell 2. Felvégi Zsuzsanna: 800 gyors 1. 50 gyors, 100 gyors 2. 100 pille, 50 pille 2. Barakonyi Judit: 50 mell 1. 50 gyors 3. Debreczeni Beáta: 50 mell, 200 mell 2. 800 gyors, 100 vegyes 3. Bocskay Zsófia: 100 vegyes 2. 800 gyors 3. Becsák Jánosné: 50 gyors 2, 50 mell 3. Kasza József: 100 pille, 1500 gyors 3.

4x50 m férfi gyorsváltó: III. kcs 3. Szentes (Melkuhn, Szabó, dr. Kanyó, Kasza),

4x50 női gyorsváltó: I. kcs 1. Szentes (Felvégi, Venczel, Barakonyi, Virágos),

3x50 m MIX vegyesváltó: III. kcs. 3. Szentes (Szabó, Melkuhn, Virágos, Téli),

V. kcs 3. Szentes (Bocskay, Becsákné, dr. Bakacsi, dr. Kanyó), 4x50 m női vegyesváltó: II. kcs 1. Szentes (Felvégi, Venczel, Téli, Virágos).

Pólyáné Téli Éva

2007. január 26.

Nagysolymosiért játszottak

A kecskemétiek egykori népszerű vízilabdázójának, Nagysolymosi Tamásnak az emlékére rendeztek "Dömper kupát" az elmúlt hétvégén. A viadalt a Szentesi VK 95-ös csapata nyerte. Az elődöntőben a Szolnokot 12-6-ra, a döntőben a Kecskemétet 16-3-ra győzték le a szentesi fiatalok. Végeredmény: 1. Szentes, 2. Kecskemét, 3. Csongrád, 4. Szolnok, 5. Szeged.

Különdíjasok: a torna gólkirálya Werner György (Szentes) 18 gól, a torna legjobb játékosa Mészáros Máté (Szentes).

A győztes csapat tagjai: Bubori Márkó (kapus), Csendes Tamás, Werner György, Werner Richard, Oltyán Viktor, Szarvas Marcell, Németh Zsombor, Mészáros Máté, Molnár Ádám, Papp Vanessza, Bodor Benjamin, Csapi Andor, Sipka Levente, Kaszanyi Péter, Tar Szilveszter (mezőnyjátékosok), edző Pengő László.

2007. január 26.

Sötétben, labda nélkül

Budapestiként került Szentesre, név szerint Printz Ferenc. 1914-ben született, s 2005-ben hunyt el. Az 1940-es évek közepén Budapesten nem volt sem élelem, sem munkahely, s ekkor néhányan úgy döntöttek, hogy vidéken próbálnak szerencsét. Printz Ferenc és néhány társa Szentesre jött, s az SZTE jogutódjaként megalakították a Madisz csapatát, ahol ő maga is játszott és edzősködött. A fent említett gondok miatt játszott Szentesen Babolcsai György is.

2007. január 26.

Az esélyesek nyertek

Két mérkőzést láthattak azok, akik szerdán délután ellátogattak a ligeti sportuszodába. Előbb a Hungerit-Top Cop Szentesi VK női gárdája fogadta a győrieket, majd a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdázóira várt a feladat: helyt állni a Domino-BHSE klasszisai ellen. Tulajdonképpen minden a papírforma szerint alakult, a hölgyek könnyed edzőmérkőzést játszottak, és nyertek 24-3-ra. Csak néhány "szösszenet" a mérkőzésről: Szremkó vállsérülés miatt még mindig nem játszott, a harmadik negyed végén már 20-2 állt az eredményjelzőn, a 20. gólt Tóth Andrea szerezte, az utolsó szentesi találat pedig Gémes Ivett nevéhez fűződik. Szombaton Egerbe utazik a Szentes, majd megkezdődik a felkészülés a LEN-kupa következő fordulójára. Ami a férfiakat illeti, vérmes reményei nem lehettek a mieinknek a hat olimpiai bajnokkal felálló Honvéd ellen. Bár az első negyed még szoros volt (1-3), a későbbiekben egyre inkább kidomborodott a bajnokcsapat fölénye, és nőtt 13 gólossá. Az 5-18 után jövő szerdán egy másik Euroligás résztvevő, a TEVA-VasasPlaket ellenfeleként száll medencébe a Legrand, majd több mint két hónap szünet következik a bajnokságban.

H. V.

2007. január 26.

Madárinfluenza Lapistón

Leölték a libaállományt

A hazai laborvizsgálatok eredménye kimutatta a szentesi libákban a madárinfluenza vírusát. A beküldött mintákban kimutatták a madárinfluenza H5 típusú vírusát. Az eredményt azonban az angliai referencialaboratóriumban még igazolni, pontosítani kell.

2007. január 26.

Családi események

Született: Vizi István Lászlónak és Kovács Szilviának (Brusznyai stny. 4.) Csanád Norbert, Mihály Róbert Zoltánnak és Piti Mária Rozáliának (Németh L. u. 16.) Róbert Noel, Csáki Csaba Andrásnak és Sebők Mónikának (Temető u. 6.) Ádám Csaba, Horváth Lászlónak és Lakatos Erikának (Lavotta u. 15.) Iván, Mák Attilának és Kocsis Gabriellának (Kasza u. 25.) Armand, Révész Tamásnak és Veres Juditnak (Csongrád, Hársfa u. 29.) Judit Janka nevű gyermeke.

Elhunyt: Máté Sándor (Lavotta u. 18.), Törőcsik Ferenc (Vásárhelyi út 42.), Farkas Ferenc Lászlóné Lázár Mária (Zrínyi u. 35/A), Rozsi Károly (Csongrád, Árpád u. 31.), Csernus Ilona (Csongrád, Fő u. 5-7.).