2007. január 26.

Vállalkozások támogatásáról

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. A napirendben - egyebek mellett - szerepel a gyámhivatal tájékoztatója. Az előterjesztők munkája szerencsére nem sok családot érint a városban, elsősorban a gyermekek, illetve a gondnokság alá szorulók problémájával foglalkoznak. Azok számára azonban, akiknek a gyámhivatal adja a külső támaszt, nagyon fontos dolgokról szól. Megnyugtató a beszámoló kapcsán az, hogy a hivatal munkáját ellenőrző szerv szinte hibátlan tevékenységet állapított meg. Tehát azok, akik nagyon kényes családi ügyekkel foglalkoznak, megfelelő empátiával és szakmai hozzáértéssel végzik a munkájukat - jelentette ki a témát előzetesen taglalva Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő.

A következő előterjesztés az önkormányzat vállalkozásfejlesztési és a vállalkozásokat elősegítő szerepéről és lehetőségeiről szól. A polgármester a témával kapcsolatban kifejtette:

- A városvezetés meghatározó feladatának tekinti Szentes és térsége gazdaságfejlesztését, újabb munkahelyek létrehozását. A kialakított ipari parkban minden feltétel biztosított az oda települni kívánkozó vállalkozásoknak. Ennek érdekében folyamatos törekvésünk a jelenleg működő vállalkozások közvetett támogatása, illetve új vállalkozások letelepedésének ösztönzése a településen. Lényeges, hogy világosan megfogalmazzuk azt, mit kínálunk a befektetőknek. Ebben a versenyben a tőke nagyon fontos, hiszen új munkahelyeket teremt. Ugyanakkor összhangba kell hozni tevékenységünket az európai uniós és magyar jogszabályokkal.

A város zöldfelületeinek jelenlegi állapota és fejlesztésének lehetőségei szintén az ülés témakörében szerepel. A város fejlődését szinte mindenki természetes folyamatnak tekinti, és irritálja az, ha a máskor rendezett parkokban gondokat tapasztal. A házon belüli és kívüli tisztaság területén vannak értékrendek, és ebben az értékrendben közösségi feladatok. Erről szól a tájékoztató. Keressük a megoldást, hogy a város szebb, tisztább, virágosabb legyen. Hogyan segíthetnek ebben a város lakói? Két módon: amit megvédhetünk, azt óvjuk meg. Amit közös pénzünkből, közös fáradsággal megtettünk, arra vigyázzunk. A másik: a tavasz folyamán azt kérem mindenkitől, hogy az utcán, a háza előtt a füvet nyírja, a fát megmetszve, a gazt eltávolítva, mindenki a maga munkájával sokat hozzá tud járulni. És nem az adófizetők pénzéből kell rendbe tetetni. Azt másra fordíthatjuk, természetesen a városban.

A fizetős parkolóhelyek kialakítása már szerepelt a testület előtt. A képviselők decemberben úgy döntöttek, hogy az első negyedévben bevezetik a városban a fizetős parkolórendszert, az alternatívák közül pedig a parkoló-automatás rendszer mellett foglaltak állást. Az előterjesztés a területi lehatárolást tartalmazza, mely szerint ingyenes parkolóhelyek találhatók majd a sportcsarnoknál, a Kossuth utcán, és a buszpályaudvarnál. A tervezett szerint parkolóórákat helyeznek el a Kossuth utca teljes vonalán a Rákóczi utcától a Kossuth térig, a Kossuth tér északi és keleti oldalán, a Horváth Mihály, az Ady Endre, a Jövendő, a Petőfi és a Kiss Bálint utcák egy-egy bizonyos szakaszán.

Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, hogy a fizetőparkolók kialakítása összefüggésben áll a Kossuth utca forgalmi rendjének átalakításával. Az átalakítást - a sikeres pályázatokat követően - a jövő évben szeretnék elkezdeni és 2009-ig be is fejezni. Ez azt jelenti, hogy a Kossuth utcán önálló, műszakilag elkülönített kerékpárutat alakítanak ki, nem az, mint a Vásárhelyi úton fölfestve. Emiatt ott szűkül a parkolási lehetőség. A taxiállomás elkerül onnan, nem olyan messzire a mostani helyétől, tehát a városközpontban marad továbbra is.

Várhatóan nagy vitát vált ki a központi élelmezési konyha üzemeltetése. A kérdés az, most maradjon az önkormányzatnál továbbra is és a város több tízmillió forintért felújítsa azt, vagy inkább adja ki vállalkozóknak. Ez nemcsak munkahelyekről, hanem érzelmekről is szól.

- Úgy gondolom, elsősorban érzelmekről szól - mondta lapunknak a polgármester. Leültem a konyha dolgozóival, elmagyaráztam, és az előterjesztés is arról szól, hogy nézzük meg, lehet-e jobban csinálni. Azt tudni kell, hogy a konyha 64 százalékos rezsivel dolgozik. Lehet-e jobb minőséget, vagy legalább ugyanolyan minőséget kevesebb rezsiráfordítással adni az étkezőknek? Ez áll munkabérből, energiából, eszközök költségeiből is. Aránya attól függően változik, hogy mennyire lehet kihasználni az eszközöket. Ajánlatokat kérünk. A város elmondta elvárásait, azt, hogy ne romoljon a minőség, a rezsiarány, ha lehet, csökkenjen, az élelmiszerbiztonság is alapvető feltételt kapott, a térítési díjat továbbra is az önkormányzat szabja meg. Nem teszi szabadpiaccá. A kórházban a konyha évek óta vállalkozásban működik, a tapasztalatok jók. A testület véleményezi a döntést, amely figyelembe veszi, hogy megfelelő garanciákkal ezek a rendszerek korrektül tudjanak működni.

(lovas)