2007. január 26.

Sikeres ökokampány a Zöld Oviban

A Szent Anna utcai óvoda az elmúlt évben elnyerte a Közlekedési és Vízügyi és az Oktatási Minisztérium által meghirdetett pályázaton a "Zöld Óvoda" címet. Környezetvédelmi elhivatottságunkat, elkötelezettségünket erősítve vállalkoztunk arra 2006 májusában, hogy csatlakozunk az ÉAI (Érdektársulat az Alumínium Italos Doboz Újrahasznosítására) Magyarország Kht. által meghirdetett alumínium italdoboz gyűjtési akcióhoz.

A szülőket, nevelőközösségünk tagjait, ismerőseinket mozgósítva kezdtünk hozzá a feladathoz. A folyamatos gyűjtésre nem csak a nyerési esély inspirált bennünket, hanem az is, hogy mi óvónők és általunk a szülők is most szembesültünk az alumínium szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának jelentőségével.

Köszönjük mindazoknak, akik akár 1 db alumínium dobozzal is hozzájárultak gyűjtési akciónk sikeréhez, hiszen a leadott hulladék értékesítéséből befolyt összegen túl, mint a régió legeredményesebb gyűjtői 150 ezer forint pénzjutalomban részesültünk. Ezt a pénzösszeget környezetvédő Zöld Oviként van mire fordítanunk. Elképzeléseink sora vár megvalósításra: komposztáló, udvari ivókút kialakítása, facsemeték telepítése, szelektív hulladékgyűjtők beszerzése.

A díjkiosztás ünnepélyes keretek között történt, ahol egy fantasztikus bemutatót láttunk egy megszállott technikát tanító pedagógus jóvoltából. Diákjait nemcsak gyűjtésre, hanem barkácsolásra is ösztönözve leleményes, ötletes dolgokat készítenek az alumíniumdobozokból. Láttunk pl. igényesen kidolgozott helikopter és villamos makettet, talicskát, madárete-tőt. az ötletek végtelen tárházát. A rendezvényen tájékoztatást kaptunk arról, hogy a nyugat-európai országokban már bevált módszerei vannak a gyűjtésnek és újrahasznosításra juttatásnak.

Megtudhattuk, hogy az alumínium italdoboz nem "szemét", hanem alternatív nyersanyagforrás, a szelektíven gyűjtött alumínium italdoboz 100 százalékban újrahasznosítható, az újrahasznosítás biztosítja a "dobozból doboz" gyártástechnológiát, az újrahasznosított (szekunder) alumínium előállítása 95 százalékos energia-megtakarítással valósul meg az elsődleges (primer) alumíniumgyártással szemben, az alumínium minőségveszteség nélkül újra és újra viszszaforgatható, Magyarországon 4 alumínium kohó hasznosítja újra a szelektíven gyűjtött alumínium italdobozokat, 2005-ben Magyarországon több mint 480 millió alumínium italdoboz került forgalomban, és 596 tonna szelektíven gyűjtött italdoboz került újrahasznosításra a hazai kohókban.

Sikeres akciónkon fellelkesülve folytatjuk a gyűjtést. Az óvodában kihelyezett speciális gyűjtődobozokba várjuk továbbra is az összenyomott alumínium italos dobozokat. Bárki - akinek háztartásában ilyen előfordul - segíthet bennünket a gyűjtési akcióban. Óvodánkban minden menynyiséget átveszünk.

Nevelőtestületünk célja a programhoz csatlakozva, hogy a gyermekek környezettudatos viselkedését megalapozzuk az ismeretek átadásával, a pozitív mintával.

"Csökkentsük együtt környezetünk szemétmennyiségét!"